Zapraszam z ogródka na parapet :-)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: zapraszam z ogródka na parapet :-)

Post »

NApisałam juz u siebie, że nawóz dostają i są moczone a nie podlewane. Stawiam więc na zasuszenie i/lub przewianie :x Będę beczeć :(
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 09:35

Post »

oj nie nabijajcie się - ja po prostu sporo się naczytałam o Miltonii i wiem, że niejednemu już padła. Moja była kupiona za 9 zł po przekwitnięciu i póki co udało mi się ją po pierwsze utrzymać przy życiu, a po drugie wypuściła dwa nowe przyrosty, co uważam za duży sukces, bo wcześniej miała tylko dwie bulwy więc to jakby nie patrząc o 100% więcej :heja A teraz jedna mała bulwa wypuszcza jakieś listki między swoimi listkami co jest dość dziwne, ale czekam na rozwój akcji.
Ja swoją podlewam trochę częściej niż normalne falki, ale to jest tak trochę na wyczucie - po prostu staram się nie dopuścić, żeby korzenie wyschły. No i codziennie rano pryskam te korzonki, które są na wierzchu. Stoi na podstawce z keramzytu a na kaloryferze też jest keramzyt, żeby było parowanie. Tak się przyglądam dyskusji powyżej i nie mogę się zgodzić

STORCZYKI WCALE NIE LUBIĄ WILGOCI w podłożu. W powietrzu owszem, ale w doniczce nie. Czasem się zdarza, że czyjś storczyk stoi w wodzie i kwitnie, ale czy zajrzeliście do doniczki? Gdyby go wyjąć na 99,9% tam gdzie jest woda to już korzeni nie ma - te co były to zgniły a te co przetrwały przeszły na wyższy poziom, żeby nie dotykać wody, a najczęściej zaczęły wyłazić jak głupie poza doniczkę w postaci korzeni powietrznych, np tak:

Obrazek

Znalazłam też zdjęcie mojej miltonii
Obrazek
Sorry, ale dopiero zauważyłam, że jest nieodwrócone. Dokoła niej stoją jeszcze trzy pojemniczki.
Pozdrawiam Edyta :)
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty :)
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lulka pisze:Oj, to ja leczyłam liście :;230 Hmm, a pączki? No nie wiem, to chyba tak jak Asia mówi mogą mieć za mało wilgoci i za sucho, albo wręcz przeciwnie są przelane. Czasem nam się wydaje, że storczyk ma sucho, bo z wierzchu tak wygląda, a jak się by w głąb zajrzało, to korzenie wilgotne. Jak je podlewasz? Od góry jak wszystkie kwiaty, czy zamaczasz raz na jakiś czas? Moim skromnym zdaniem namaczać powinno się raz na 2 tyg, a podlewać odrobinę od góry raz w tygodniu
Może spróbuj zasilić nawozem do kwitnących, takim w płynie albo pałeczką do orchidei
Tu się zgadzam z lulkąprzynajmiej ja w okresie zimowym przechodzę na podobny system..Ale u mnie nie ma kaloryferów pod oknem gdzie królują storczyki, więc zimą ryzykuję przelaniem...Stąd ta ostrożność..Ale każdy ma inne warunki w domu i musi sobie sam system wypracować...niestety medotą prób i błędów...Dużą rolę gra też podłoże...Grube - przepuszczalne - szybko wysychające...Drobne, zbite, wolniej wysychające...Pisząc tak czy owak jedynie można coś podpowiedzieć :wink:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Lidzia jak wcześniej pisałyśmy, to chyba nie ma znaczenia, bo i tak pięknie kwitną i stosując drugą metodę również. Natomiast lepiej przesuszyć niż przelać w przypadku storczyków
Baśka nie rycz, jak nie teraz to za chwilę puści nowe i na pewno pięknie zakwitna, póki co to jeszcze nie wszystko odpadło. Moje nowe też takie pomarszczone i jakby przyschnięte, ale zaczynają odżywać mam wrażenie. Może spróbuj miejsce zmienić, nie zaszkodzi na pewno
Edytko na początek wielkie ;:138 dla miltonii
Co do tych korzeni, to ja piszę, że stoi w odrobinie wody, a nie do połowy zamoczonej
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

Ja mojego jednego przelałam i teraz czekam aż się zlituje i coś z tymi korzonkami co mu zostały ruszy :(
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p

Post »

I jeszcze jedno - chwila na podłodze przy otwartym oknie wystarczyła, żeby załatwić storczyka. Kwiaty pewnie opadną, ale cały przeżyje :) Nie wiem też, co się pomarszczyło - liście czy kwiaty? Jak liście to problem może być z wilgocią - jeśli liście się marszczą to znaczy, że konsumują wodę w nich zawartą, bo przez korzenie nie mogą. Nie znaczy to, że nie ma wody przy korzeniach - z reguły po prostu zaczęły gnić, bo stały w wodzie i nie było do nich dostępu powietrza. Dziewczyny tak w ogóle zacznijmy od tego co rozumiemy przez słowo korzeń?

Lulka ktoś pisał, że u kogoś stoi w wodzie. U teściowej czy coś. Edytuje posta, więc nie mam wglądu kto to był.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu zarówno storczyk mojej mamy i storczyki znajomych /te, które ciągle stoją w wodzie/ mają grube, zielone i obfite korzenie w doniczce-nigdzie nie uciekające ani nie przegnite. Nie mogłam uwierzyć, że one ciągle w tej wodzie stoją, myślałam, że zarówno mama jak i znajomi mnie wkręcają... Jednek zielony i obślizły nalot wewnątrz doniczki mnie przekonał, że one tak są trzymane na "codzień". Byc tu mądrym, wiersze pisac...

Zuzuiu fotki w moim wątku-zapraszam.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektórzy np.nie ucinają korzeni ani liści jak są zepsute, bo się boją, że zgnija, a moja psiapsiuła przyszła kiedyś do mnie i poobcinała wszystkie chore części i storczyk odżył, nic się z nim nie stało i nie choruje, a w tej chwili zawiązał pąki - to ten z motylkiem. Wtedy ma więcej energii na zawiązywanie pąków i wypuszczanie pędów, a nie na regenerację chorych części

Wracając do moczenia, to osobiście bym się nie odważyła na codzień trzymać storczyka zanuzonego w wodzie
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p

Post »

Chrapko byłam i zobaczyłam - moim zdaniem został przewiany - niestety mam doświadczenie w tej kwestii.
Co do przesuszenia - musiałabyś go ponad miesiąc nie podlewać, żeby się przesuszyć (w co wątpię). Co ile go podlewasz? To, że moczysz to już wiem.
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

U mojej teściowej tak ten storczyk stoi, ale to ewenement ..myślę, że się zmutował :wink:
- Joanna
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p

Post »

lulka pisze:Niektórzy np.nie ucinają korzeni ani liści jak są zepsute, bo się boją, że zgnija
No a jak są zepsute to jakie są jak nie zgniłe?

Fakt. No mogą być jeszcze uschnięte.... Ale uschnięty w kontakcie w wodą i tak zgnije...

Migotka ewidentnie się zmutował :heja żarcik - ja podtrzymuję swoją tezę, że w środku musi mieć choć kilka korzeni uszkodzonych i żywi za pomocą tych, co są zdrowe.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyto moim zdaniem jest jeszcze za ciepło żeby go przewiać, no chyba że stał w przeciągu, bo samo otwrte okno raczej nie mogło zawinić. Ja tam się upieram przy przelaniu, jak go moczysz co tydzień i za każdym razem w wodzie z nawozem, to za dużo szczęścia na raz
Migotko Czasem się takie dziwolągi zdazaają
mogą mieć brązowe plamki i powypalane końce liści-u mnie tak było
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p

Post »

Zuza_i_Tygrysek pisze:
lulka pisze:Niektórzy np.nie ucinają korzeni ani liści jak są zepsute, bo się boją, że zgnija

Fakt. No mogą być jeszcze uschnięte.... Ale uschnięty w kontakcie w wodą i tak zgnije...

Migotka ewidentnie się zmutował :heja żarcik - ja podtrzymuję swoją tezę, że w środku musi mieć choć kilka korzeni uszkodzonych i żywi za pomocą tych, co są zdrowe.
Na pewno jest tak jak mówisz ;:108 Ja go nie ruszam, zaglądam tylko czy żyje i nadziwić się nie mogę :wink:
- Joanna
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlewam, gdy lekka doniczka i podłoże suche. Systematycznie je oglądam i wówczas decyduję czy czas podlać czy jeszcze się wstrzymać. Robię to na wyczucie a nie np w każdą środę czy sobotę.
Z jednej strony, jeśli to przewianie, to trochę mi ulżyło, bo nauczka na przyszłość będzie a jeśli nie, to masakra, bo w dalszym ciągu nie byłabym pewna co zrobiłam żle...zwłaszcza, że pozostałe mają się ok a traktowane są jednakowo...
Zapewne nie podlewam raz w tygodniu, tylko rzadziej...
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu możesz sprawdzić wewnętrzne korzenie. Wyciągnij go z kory i sprawdź jak sytuacja głębiej wygląda-ja kiedyś już tak robiłam.
Nie zaszkodzisz mu, a pomóc możesz

No chyba, że właśnie go podlałaś :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”