Ogród za borem cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród za borem cz. 2

Post »

fajne zdjęcie tej sasanki będzie miała ciekawe towarzystwo.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Betinko :wit bardzo miło gościć Ciebie. Utknęłam w Twoim wątku, bardzo mi się podoba ogród a jeszcze bardziej jego Właścicielka. Mieszkamy niedaleko. Moja przyjaciółka mieszka w Micigoździe to właściwie po sąsiedzku. Wpadaj do mnie a ja wracam do lektury Twojego wątku.

Dorotkośmiejemy się, że ta sasanka wygląda, jak matka otoczona gromadką dzieci :)

Wczoraj spędziłam popołudnie w warzywniku, chciałam zrobić jak najwięcej, bo będę miała przerwę - najpierw święta a zaraz po świętach wyjeżdżam na uroczystości do Rzymu

Wszystko kwitnie, w tym roku wiosna łaskawa i kwitnienie poszczególnych gatunków trwa na prawdę długo, nie jest od razu przypalone przez słońce.

Obrazek
Najbardziej kolorowo prezentuje się rabata północna, w tej chwili królują na niej bratki i hiacynty oraz botaniczne tulipany. Bratki od 3 lat krzyżują się między sobą i z bratkami dzikimi. Mam takie bratki - niespodzianki :D

Obrazek

A tutaj z troszkę innej strony

Obrazek

Szachownice zakwitną chyba na święta
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bardzo trafne skojarzenie
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj przepikowałam pomidory a kobeę i tunbergię przesadziłam do większych doniczek.
Posadziłam też magnolię z Biedronki, ciekawe czy coś z niej będzie, bo na razie wygląda niezbyt obiecująco :roll:
No i wreszcie do gruntu poszła bożonarodzeniowa choinka.
Dobrze, że wczoraj się sprężyłam, bo dziś pogoda nie pozwala, żeby wytknąć nos na zewnątrz ;:219

Dziś zajęłam się pieczeniem wielkanocnych baranów

Oto moje bratki samosiewki :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Śliczne bratki ;:333
Ja oglądałam magnolie w biedronce ale nie kupiłam - już się raz sparzyłam ;:223
U mnie teraz trochę pada a cały dzień było strasznie zimno - nie dało się nic robić na działce ;:185
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12

Post »

Witaj :wit wreszcie udało mi się znaleźć kogoś z moich stron ;:138 Cudny masz ogród, najbardziej zauroczyły mnie Twoje jasnoróżowe ostróżki i jeżówka sicret romantic piękna ;:oj oj i te pelargonia pełne muszę takie zdobyć w tym roku.
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu magnolie z Biedronki wypuszczają listki, trzeba będzie na nie chuchać :)

Persymena witaj krajanko :wit Bardzo się cieszę, że kolejna osoba z regionu jest z nami, może uda się wreszcie zorganizować jakieś spotkanie. Pelargonie dostały jakiejś choroby grzybowej i zaczynam uprawę od nowa, ale sadzonki już są :heja

Wróciłam z Rzymu i ostro zabieram się do pracy.Dziś wolny dzień, chciałam popracować w ogrodzie za borem, niestety spotkała mnie niemiła przygoda.
Zabrałam się za pielenie groszku w warzywniku i wtedy we włosy wpadła mi pszczoła. Grzecznie ją wyprosiłam, ale po chwili wylądowała w nich następna. Poszłam do chatki po kapelusz. Niestety, pszczoły nie dały mi spokoju i latało koło mnie już kilka. Zaczęłam uciekać do chatki, ale po drodze jedna z nich użądliła mnie w szyję. Wystraszyłam się , w pośpiechu wsiadłam w samochód i szybko wróciłam do domu. Na szczęście skończyło się na strachu, widocznie nie jestem uczulona. Niestety dzień stracony dla działki, a ja nie potrafię wytłumaczyć dziwnego zachowania owadów ;:185

W ogrodzie przy domu wiosna na całego

Obrazek

Rabata przy wejściu

Obrazek

Obrazek

Rabata północna - sasanki przekwitły, hosty rozwijają swoje rurki a bratki bez zmian

Obrazek

Obiela, choć jeszcze niewielka, kwitnie zjawiskowo
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12

Post »

Piękne korony cesarskie ;:138 a czy to takie gęste przy barteczkach to hosty ;:oj ?
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:7 Dorotko
Pozytywnie zazdroszczę wyjazdu do Rzymu ;:65
Obiela wygląda ciekawie, muszę poszperać o niej , bo nie znam tej roślinki. Bratki masz urocze ;:215
Małgoś
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślałam że mi wszystkie kwiatki oddałaś i nie masz co pokazywać, :;230 Wyjazd cudowny miałaś.-ja też mam malutką obielę- ale tak ładnie nie kwitnie- pojedyńcze małe kwiatuszki, widocznie mniejsza.
Jak się ogarniesz to trochę fotek pokaż. ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko witaj ;:196 Przyszłam zapytać jak Twoja Paulownia ??? czy już ruszyła ??? moja tak :tan
Śliczne szachownice ;:333 Rabatka przy wejściu piękna ;:180
Bratki , obiela też super ;:63 ;:63
Pozdrawiam cieplutko ;:168

PS. Jak tam przymrozek nie wyrządził Ci szkód ???
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Persymona przy bratkach ruszają hosty, jak się całkiem rozwiną to akurat bratki przekwitną i się je usunie. Przedtem jeszcze się porozsiewają :)

Małgosiu Rzym piękny, ale w Polsce też jest coraz ładniej, a powiedziałabym - czyściej ;:108 Obiela faktycznie jest mało znana, ale polecam, nie sprawia kłopotów i kwitnie wcześnie. Jej popularna nazwa to Panna Młoda

Dorotko moja obiela kwitnie już trzeci raz i co roku obficiej. Tak, że bądź cierpliwa.

Tereniujak Twoje zdrowie? Paulownia ruszyła, ale nisko przy ziemi i wczorajszy przymrozek zważył jej nieco liście. Poza nią ucierpiał jeszcze kokornak i kasztan jadalny. Mam nadzieję, że już więcej takich niespodzianek nie będzie ;:185
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Młode liście na drzewach są teraz najpiękniejsze

Obrazek

Klon Brilliantissimum

Obrazek

Buk Dawyck Gold

Po raz pierwszy zakwitła Fotergilla. Na razie nie ma jeszcze zbyt wielu kwiatów, ale i tak cieszy oko

Obrazek
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Betinko fotergilla podoba mi się również z tego powodu, że ślicznie wygląda jesienią. Mówisz, że wolno rośnie? U mnie czeremcha za płotem i jeszcze dodatkowo rozsiewa się po działce, niestety już przekwitła.

Wczoraj szalał wiatr a dziś ulewa za ulewą, żeby chociaż było cieplej... W pracy grzejemy się "słoneczkiem" a w domu przy kominku. W ogrodzie rośnie wszystko bardzo bujnie, ale nie mam się nawet jak nacieszyć, bo pogoda nie wyjściowa.

Przed wczoraj porobiłam trochę fotek, żeby w razie kataklizmu była pamiątka :wink:

Obrazek

Mój nowy nabytek - metalowa bramka. Obsadziłam ją powojnikiem i kobeą a z drugiej strony wysiałam wilec, ale jakoś na razie nie wschodzi. Jesienią posadzę pnące róże

Obrazek

Kawałek rabatki zachodniej, wszystkiego po trochu :)

Obrazek

Sasanki przystroiły się w puszyste czupryny- zostawiam, żeby się rozsiały, bratki tak samo

Obrazek Obrazek

Brunnery
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dorotko ;:196 Nowy nabytek piękny - a jak obrośnie i zakwitnie wszystko , to dopiero będzie widok ;:oj Czy ta bramka jest solidna??? mnie też by taka się przydała , ale zastanawiam się czy nie lepiej zrobić , żeby była solidna i utrzymała wszystkie pnącza .
Rabatki śliczne a brunnery powalają na kolana - po prostu cudo ;:180 ;:180
Pozdrawiam cieplutko ;:168 u mnie wczoraj nie padało , dzisiaj od rana leje i dobrze bo było sucho :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”