Ogród za borem cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ogród za borem cz. 2
fajne zdjęcie tej sasanki będzie miała ciekawe towarzystwo.
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Betinko
bardzo miło gościć Ciebie. Utknęłam w Twoim wątku, bardzo mi się podoba ogród a jeszcze bardziej jego Właścicielka. Mieszkamy niedaleko. Moja przyjaciółka mieszka w Micigoździe to właściwie po sąsiedzku. Wpadaj do mnie a ja wracam do lektury Twojego wątku.
Dorotkośmiejemy się, że ta sasanka wygląda, jak matka otoczona gromadką dzieci
Wczoraj spędziłam popołudnie w warzywniku, chciałam zrobić jak najwięcej, bo będę miała przerwę - najpierw święta a zaraz po świętach wyjeżdżam na uroczystości do Rzymu
Wszystko kwitnie, w tym roku wiosna łaskawa i kwitnienie poszczególnych gatunków trwa na prawdę długo, nie jest od razu przypalone przez słońce.

Najbardziej kolorowo prezentuje się rabata północna, w tej chwili królują na niej bratki i hiacynty oraz botaniczne tulipany. Bratki od 3 lat krzyżują się między sobą i z bratkami dzikimi. Mam takie bratki - niespodzianki

A tutaj z troszkę innej strony

Szachownice zakwitną chyba na święta

Dorotkośmiejemy się, że ta sasanka wygląda, jak matka otoczona gromadką dzieci

Wczoraj spędziłam popołudnie w warzywniku, chciałam zrobić jak najwięcej, bo będę miała przerwę - najpierw święta a zaraz po świętach wyjeżdżam na uroczystości do Rzymu
Wszystko kwitnie, w tym roku wiosna łaskawa i kwitnienie poszczególnych gatunków trwa na prawdę długo, nie jest od razu przypalone przez słońce.

Najbardziej kolorowo prezentuje się rabata północna, w tej chwili królują na niej bratki i hiacynty oraz botaniczne tulipany. Bratki od 3 lat krzyżują się między sobą i z bratkami dzikimi. Mam takie bratki - niespodzianki

A tutaj z troszkę innej strony

Szachownice zakwitną chyba na święta
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
-
bardzo trafne skojarzenie
- Danio
Wczoraj przepikowałam pomidory a kobeę i tunbergię przesadziłam do większych doniczek.
Posadziłam też magnolię z Biedronki, ciekawe czy coś z niej będzie, bo na razie wygląda niezbyt obiecująco
No i wreszcie do gruntu poszła bożonarodzeniowa choinka.
Dobrze, że wczoraj się sprężyłam, bo dziś pogoda nie pozwala, żeby wytknąć nos na zewnątrz
Dziś zajęłam się pieczeniem wielkanocnych baranów
Oto moje bratki samosiewki

Posadziłam też magnolię z Biedronki, ciekawe czy coś z niej będzie, bo na razie wygląda niezbyt obiecująco

No i wreszcie do gruntu poszła bożonarodzeniowa choinka.
Dobrze, że wczoraj się sprężyłam, bo dziś pogoda nie pozwala, żeby wytknąć nos na zewnątrz

Dziś zajęłam się pieczeniem wielkanocnych baranów
Oto moje bratki samosiewki

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Śliczne bratki
Ja oglądałam magnolie w biedronce ale nie kupiłam - już się raz sparzyłam
U mnie teraz trochę pada a cały dzień było strasznie zimno - nie dało się nic robić na działce

Ja oglądałam magnolie w biedronce ale nie kupiłam - już się raz sparzyłam

U mnie teraz trochę pada a cały dzień było strasznie zimno - nie dało się nic robić na działce

- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
Witaj
wreszcie udało mi się znaleźć kogoś z moich stron
Cudny masz ogród, najbardziej zauroczyły mnie Twoje jasnoróżowe ostróżki i jeżówka sicret romantic piękna
oj i te pelargonia pełne muszę takie zdobyć w tym roku.

lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
- Danio
Tereniu magnolie z Biedronki wypuszczają listki, trzeba będzie na nie chuchać
Persymena witaj krajanko
Bardzo się cieszę, że kolejna osoba z regionu jest z nami, może uda się wreszcie zorganizować jakieś spotkanie. Pelargonie dostały jakiejś choroby grzybowej i zaczynam uprawę od nowa, ale sadzonki już są
Wróciłam z Rzymu i ostro zabieram się do pracy.Dziś wolny dzień, chciałam popracować w ogrodzie za borem, niestety spotkała mnie niemiła przygoda.
Zabrałam się za pielenie groszku w warzywniku i wtedy we włosy wpadła mi pszczoła. Grzecznie ją wyprosiłam, ale po chwili wylądowała w nich następna. Poszłam do chatki po kapelusz. Niestety, pszczoły nie dały mi spokoju i latało koło mnie już kilka. Zaczęłam uciekać do chatki, ale po drodze jedna z nich użądliła mnie w szyję. Wystraszyłam się , w pośpiechu wsiadłam w samochód i szybko wróciłam do domu. Na szczęście skończyło się na strachu, widocznie nie jestem uczulona. Niestety dzień stracony dla działki, a ja nie potrafię wytłumaczyć dziwnego zachowania owadów
W ogrodzie przy domu wiosna na całego

Rabata przy wejściu

Rabata północna - sasanki przekwitły, hosty rozwijają swoje rurki a bratki bez zmian

Obiela, choć jeszcze niewielka, kwitnie zjawiskowo

Persymena witaj krajanko

Wróciłam z Rzymu i ostro zabieram się do pracy.Dziś wolny dzień, chciałam popracować w ogrodzie za borem, niestety spotkała mnie niemiła przygoda.
Zabrałam się za pielenie groszku w warzywniku i wtedy we włosy wpadła mi pszczoła. Grzecznie ją wyprosiłam, ale po chwili wylądowała w nich następna. Poszłam do chatki po kapelusz. Niestety, pszczoły nie dały mi spokoju i latało koło mnie już kilka. Zaczęłam uciekać do chatki, ale po drodze jedna z nich użądliła mnie w szyję. Wystraszyłam się , w pośpiechu wsiadłam w samochód i szybko wróciłam do domu. Na szczęście skończyło się na strachu, widocznie nie jestem uczulona. Niestety dzień stracony dla działki, a ja nie potrafię wytłumaczyć dziwnego zachowania owadów

W ogrodzie przy domu wiosna na całego

Rabata przy wejściu

Rabata północna - sasanki przekwitły, hosty rozwijają swoje rurki a bratki bez zmian

Obiela, choć jeszcze niewielka, kwitnie zjawiskowo
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
Piękne korony cesarskie
a czy to takie gęste przy barteczkach to hosty
?

lato,lato,lato... echże ty :*
- merymg
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Pozytywnie zazdroszczę wyjazdu do Rzymu

Obiela wygląda ciekawie, muszę poszperać o niej , bo nie znam tej roślinki. Bratki masz urocze

Małgoś
-
A ja myślałam że mi wszystkie kwiatki oddałaś i nie masz co pokazywać,
Wyjazd cudowny miałaś.-ja też mam malutką obielę- ale tak ładnie nie kwitnie- pojedyńcze małe kwiatuszki, widocznie mniejsza.
Jak się ogarniesz to trochę fotek pokaż.

Jak się ogarniesz to trochę fotek pokaż.

- TerDob
Dorotko witaj
Przyszłam zapytać jak Twoja Paulownia ??? czy już ruszyła ??? moja tak
Śliczne szachownice
Rabatka przy wejściu piękna
Bratki , obiela też super
Pozdrawiam cieplutko
PS. Jak tam przymrozek nie wyrządził Ci szkód ???

Śliczne szachownice

Bratki , obiela też super

Pozdrawiam cieplutko

PS. Jak tam przymrozek nie wyrządził Ci szkód ???
- Danio
Persymona przy bratkach ruszają hosty, jak się całkiem rozwiną to akurat bratki przekwitną i się je usunie. Przedtem jeszcze się porozsiewają
Małgosiu Rzym piękny, ale w Polsce też jest coraz ładniej, a powiedziałabym - czyściej
Obiela faktycznie jest mało znana, ale polecam, nie sprawia kłopotów i kwitnie wcześnie. Jej popularna nazwa to Panna Młoda
Dorotko moja obiela kwitnie już trzeci raz i co roku obficiej. Tak, że bądź cierpliwa.
Tereniujak Twoje zdrowie? Paulownia ruszyła, ale nisko przy ziemi i wczorajszy przymrozek zważył jej nieco liście. Poza nią ucierpiał jeszcze kokornak i kasztan jadalny. Mam nadzieję, że już więcej takich niespodzianek nie będzie

Małgosiu Rzym piękny, ale w Polsce też jest coraz ładniej, a powiedziałabym - czyściej

Dorotko moja obiela kwitnie już trzeci raz i co roku obficiej. Tak, że bądź cierpliwa.
Tereniujak Twoje zdrowie? Paulownia ruszyła, ale nisko przy ziemi i wczorajszy przymrozek zważył jej nieco liście. Poza nią ucierpiał jeszcze kokornak i kasztan jadalny. Mam nadzieję, że już więcej takich niespodzianek nie będzie

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Danio
Młode liście na drzewach są teraz najpiękniejsze

Klon Brilliantissimum

Buk Dawyck Gold
Po raz pierwszy zakwitła Fotergilla. Na razie nie ma jeszcze zbyt wielu kwiatów, ale i tak cieszy oko

Klon Brilliantissimum

Buk Dawyck Gold
Po raz pierwszy zakwitła Fotergilla. Na razie nie ma jeszcze zbyt wielu kwiatów, ale i tak cieszy oko

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Danio
Betinko fotergilla podoba mi się również z tego powodu, że ślicznie wygląda jesienią. Mówisz, że wolno rośnie? U mnie czeremcha za płotem i jeszcze dodatkowo rozsiewa się po działce, niestety już przekwitła.
Wczoraj szalał wiatr a dziś ulewa za ulewą, żeby chociaż było cieplej... W pracy grzejemy się "słoneczkiem" a w domu przy kominku. W ogrodzie rośnie wszystko bardzo bujnie, ale nie mam się nawet jak nacieszyć, bo pogoda nie wyjściowa.
Przed wczoraj porobiłam trochę fotek, żeby w razie kataklizmu była pamiątka

Mój nowy nabytek - metalowa bramka. Obsadziłam ją powojnikiem i kobeą a z drugiej strony wysiałam wilec, ale jakoś na razie nie wschodzi. Jesienią posadzę pnące róże

Kawałek rabatki zachodniej, wszystkiego po trochu

Sasanki przystroiły się w puszyste czupryny- zostawiam, żeby się rozsiały, bratki tak samo

Brunnery
Wczoraj szalał wiatr a dziś ulewa za ulewą, żeby chociaż było cieplej... W pracy grzejemy się "słoneczkiem" a w domu przy kominku. W ogrodzie rośnie wszystko bardzo bujnie, ale nie mam się nawet jak nacieszyć, bo pogoda nie wyjściowa.
Przed wczoraj porobiłam trochę fotek, żeby w razie kataklizmu była pamiątka

Mój nowy nabytek - metalowa bramka. Obsadziłam ją powojnikiem i kobeą a z drugiej strony wysiałam wilec, ale jakoś na razie nie wschodzi. Jesienią posadzę pnące róże

Kawałek rabatki zachodniej, wszystkiego po trochu

Sasanki przystroiły się w puszyste czupryny- zostawiam, żeby się rozsiały, bratki tak samo

Brunnery
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- TerDob
Witaj Dorotko
Nowy nabytek piękny - a jak obrośnie i zakwitnie wszystko , to dopiero będzie widok
Czy ta bramka jest solidna??? mnie też by taka się przydała , ale zastanawiam się czy nie lepiej zrobić , żeby była solidna i utrzymała wszystkie pnącza .
Rabatki śliczne a brunnery powalają na kolana - po prostu cudo
Pozdrawiam cieplutko
u mnie wczoraj nie padało , dzisiaj od rana leje i dobrze bo było sucho 

Rabatki śliczne a brunnery powalają na kolana - po prostu cudo

Pozdrawiam cieplutko