Storczykowa Chatka

Zablokowany
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowa Chatka

Post »

Tomku, to tylko brzydal do drażnienia Arletki ;:91
tomkoc

Post »

Mnie też możesz tak drażnić ;) Uwielbiam wszystkie nakrapiane a szczególnie z takimi dużymi plamami.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku ten brzydal jest dla mnie ;:78 i Lucynka wie jak bardzo on mi się nie podoba ;:223 :;230
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Arletko, Tomku, uwielbiam takie dyskusje :twisted:

Wiosna to sprzymierzeniec naszych roślin, a więc przesadzamy, eksperymentujemy i robimy jeszcze wiele innych zabiegów.
Ja pomyślałam o odmłodzeniu phalaenopsisa. Nasuwa mi się jednak wiele pytań i wątpliwości, mam nadzieję, że mi pomożecie :D . Wiadomo, że żeby to zrobić storczyk musi mieć wysoko korzenie, przecinamy stożek na pół, zasypujęmy np cynamonem.
Ile czekamy, żeby górnej części przeschła ranka, zanim wsadzimy ją w podłoże ?
Po ile liści musi mieć każda część ?
Jeśli ktoś to już robił proszę o rady ;:180
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Lucynko pięknie zakwitła Ci jabłonka ;:224 ;:224 i cała reszta też ale ten "brzydal" do drażnienia Arletki też mi sią bardzo podoba do tego faktycznie wygląda jakby warczał :;230 :;230 cudo
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Lucynko przestań zanudzać bo przez to Twoje zanudzanie szczeka wylądowała mi na klawiaturze ;:78
a nawiazując to tego brzydala z checią bym takiego przygarneła,żeby straszyć dzieci hehe :;230
Pozdrawiam ciepło
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wow nowy cudnej urody :) a ten co Arletce pokazujesz bardzo ale to bardzo ładny aż muszę się wstrzymywać żeby go na listę chciejstw nie wpisać ;)
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Lucynko co do odmładzania
to jest kopia mojego eksperymentu z czerwca ubiegłego roku

Obrazek

wybrałam miejsce cięcia, moim zdaniem najodpowiedniejsze i ostrym nożykiem ciachnęłam, miejsce po cięciu zasypałam cynamonem
Obrazek
Obrazek

storczyka na razie tak zostawię, rana będzie się mogła zasklepić a w tym czasie dotrze zamówione podłoże i wtedy będę mogła go przesadzić i dodać nowe zdjęcia.
Mam nadzieję że mu nie zaszkodzę i spodoba mu się w nowym podłożu.

ten z opisu dziś wygląda tak
Obrazek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Julitko, Aga, Celinko ;:196 . Widzę, że mój ''Arletkowy'' storczyk od Petry ;:224 robi tutaj karierę :D

Petro ;:180 za odpowiedź ;:196 , ale jeszcze dopytam. Ta dolna część została bez liści, czy puściła basal keiki ? W doniczce na ostatnim zdjęciu widać dwie rośliny, posadziłaś je razem ? :roll:Albo nawet trzy :!:
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Ta bez liści wypuściła keiki które straciłam, niepotrzebnie nałożyłam butelkę na nie i zgniły
tak było

Obrazek

Obrazek

główna część wymaga troskliwszej opieki ponieważ oddała część swoich korzeni, ma zwiększoną wilgotność, straciła jeden listek i delikatnie zmarszczyła się reszta ale już wraca do zdrowia, pęd kwiatowy też obciełam

Obrazek

a to co nazywasz drugą roślinką na ostatnim zdjęciu to basal keiki

a takie miał kwiatuszki
Obrazek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Iwonko, ile by było roślinek z jednej ;:111 rośliny, szkoda, że straciłaś część z nich :( . Ślicznie kwitnie ;:138
Dziękuję Ci bardzo za super lekcję, która pewnie przyda się nie tylko mnie ;:180 ;:180 ;:180 .
Poczekam jednak z odnawianiem u mnie do przyszłego roku, niech storczyk będzie większy i silniejszy, wtedy będą większe szanse na powodzenie :D .
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Ja postanowiłam odmłodzić swojego ponieważ większość korzonków była już poza doniczką i z powodu niskiej wilgotności powietrza korzonki nie utrzymywały storczyka w dobrej formie, zresztą to jest storczyk z mojej dawnej kolekcji, jedyny który się uchował, jeden z tych które były sobie w szklanej doniczce bez dziurek na dnie z warstwą keramzytu, od początku nie był przesadzany więc należało mu się nowe podłoże i odmłodzenie, a teraz korzonki rosną w siłę i są coraz grubsze więc niedługo wróci do dobrej formy
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Ja mam jednego, który ma dwa najstarsze liście, później jest przerwa gdzie brakuje dwóch liści [ takiego kupiłam], a następnie rosną korzenie i pięć liści. Właśnie myślałam na tym poeksperymentować, nic straconego rok szybko zleci, a lekcja cenna :D
Twój niech szybko wraca do formy i cieszy swoimi słoneczkami . :tan
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Myślę że w tym roku jeszcze nie zakwitnie, przed odmłodzeniem był już w kiepskiej formie, musiałam o niego troszkę powalczyć, jako jedyny przetrwał zarazę a myślałam że padnie,gdyby nie zaraza to teraz miałby pewnie z 10 listków, po długiej walce zakwitł pierwszy raz od kilku lat w zeszłym roku więc się wzięłam za niego porządnie :D

mam na komputerze zdjęcia starej kolekcji ale jeszcze się nie odważyłam by je obejrzeć i powspominać :cry:

Lucynko życzę powodzenia w przyszłym roku z odmłodzeniem Twojego a póki co niech kwitnie i cieszy oczy ;:3
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Iwonko i tu jest zagadka, dlaczego właśnie ten jeden został :?: Co za antidotum w sobie ma :roll:
Nie dziwię, Ci się, że nie masz odwagi patrzeć na storczyki, które były kiedyś ;:151 .
Siłę i miłość do storczyków to Ty masz wielką ;:180 , że po takiej stracie ruszyłaś do przodu i to z jakim rozpędem ;:196 .
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”