Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

Geniu ja dopiero zacząłem przycinanie, mam jeszcze z tym sporo roboty. Pytasz czy nie za późno, faktycznie powinno się to robić przed rozpoczęciem wegetacji, jednak myślę że można to robić przez całą wiosnę, byle nie późnym latem czy jesienią. Nie zawsze ma się czas, na wykonanie pewnych prac w terminie. Wiele roślin, przycinam też w trakcie sezonu, jak na razie bez szkody dla nich (za paroma wyjątkami, tak popełniłem kilka błędów) :D

Agatko, już kiedy wklejałem to zdjęcie, widziałem że może być kontrowersyjne. Jest to modrzew europejski odmiany 'Pendula', mocno go strzygę, czasem kilka razy w sezonie, w tym roku usunąłem mu wszystkie zeschnięte gałązki, które szczelnie wypełniały wnętrze parasola, zrobił się taki przewiewny, ale dobrze mu to zrobiło, fajnie wygląda, mój aparat tego dokładnie nie oddaje. 'Na patykach' mam 3 modrzewie, oprócz tego jeszcze europejski ale rosnący w górę i japoński, no ten to istna miniatura, przyrasta bardzo mało, taka kopka na nodze :D

Zdjęcia zeszłoroczne, nie miałem jeszcze teraz czasu im się przyjrzeć

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piofiglu zaniemówiłam na widok Twojego żywopłotu. Nie wiedziałam co powiedzieć. Trudno zrozumieć, że aż tak bardzo przeszkadzał. Są jednak rzeczy, na które nie mamy wpływu i w tej kategorii na to trzeba spojrzeć. Masz piękny ogród, nadeszła wyczekiwana wiosna, a Grechuta śpiewa "Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy..." Głowa do góry, tak pięknie dookoła.
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Klio witaj, dziękuję Ci za pocieszające słowa, wszystko to racja co mówisz, muszę przyznać że już się po tym otrząsnąłem i wracam do rzeczywistości, inne rośliny czekają, nie mogę ich zawieść. Grechuta...bywając na forum, odpowiadając na posty, bardzo często go słucham, nie wiem czy był ogrodnikiem, ale jego utwory bardzo mi tu pasują. Klio....wiosna nadeszła...co z obietnicą założenia wątku?? To oczywiście luźne pytanie, tak dla wiedzy...nie przymuszanie. Wiele osób wstąpiło na forum, tak dla ciekawości a teraz ich wątki robią się coraz bardziej przepastne :D

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku widać, że masz rękę do iglaków.
Wygląda to rewelacyjnie. ;:215
Sasanki też chyba lubią towarzystwo iglaków bo są zdrowe i pięknie rozkwitają.
Wiesz , cieszmy się tym co mamy, bo straty ponieśli w tym roku wszyscy. :uszy
;:3 dni życzę ;:136
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku dzięki za pomoc ,Ty masz większe doświadczenie niż ja , więc spokojnie jutro przytniemy nasze iglaczki .
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Sasanki też przeurocze :-) Na szczęście moje też już w blokach startowych :-)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Piękne te modrzewie. Chciałabym, żeby moje tak już wyrosły, ale chyba muszę poczekać parę lat! :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Tomku, piękne sasanki :) a teraz tak przeglądając Twój wątek, stwierdzam, że zabawy z nożycami i cięciem to Ty masz całkiem sporo, ale jak widzę świetnie wyrabiasz założona sobie normę :) co do modrzewi to ten mniejszy to chyba będzie Larix Kaempferi 'Blue Dwarf' :?: , ale z tym drugim to znasz dokładną odmianę, bo tak mnie to zastanowiło :) :?:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Jeśli ten drugi jest taki nieuczesany, to może japoński Diana? Ale Tomka chyba wygląda "porządniej"...
Blue Dwarf stały w LM obok Kórników, ktoś tam twierdził, ze różnią się tylko kolorem... hm! :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

No i ja o odm. "Diana" pomyślałem, no ale tu tak gwarancji po zdjęciu nie dam ;) bo "Diana" patrząc nawet jak u mnie wygląda to jest znacznie bardziej pokręcona :)
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Witaj Tomku. Widzę ,że również uwielbiasz iglaki, berberysy. Bogactwo twoich kwiatów jest zachwycające. Chcialam Ci donieśc ,że Magnolia dzisiaj jest w pełnym kwiecie . A jak u Ciebie? :D
Myślę że bedę czerpać inspiracje z Twego ogrodu :D
Pozdrawiam
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witam serdecznie i na wstępie bardzo przepraszam, że nie biorę na bieżąco udziału w dyskusji, na usprawiedliwienie mam fakt że zaczęła się wiosna i każdą wolną chwilę, spędzam z moimi roślinami i dla forum pozostaną pewnie niedziele.

Grażynko masz rację, muszę przyznać że iglaki uprawia mi się najłatwiej, ale od razu muszę dodać że mam takie raczej tradycyjne, żeby nie powiedzieć zwyczajne ale i tak je lubię i podobają mi się. Oczywiście pod wpływem forum, zaciekawiły mnie te bardziej oryginalne i szlachetniejsze odmiany, będę próbował je sprowadzić do naszego ogrodu. Samych radości ogrodniczych Ci życzę :D

Geniu, śmiało i bez obaw możecie ciąć, ja jestem dopiero w połowie prac z nożycami, a teraz jeszcze te święta odwleką termin jeszcze dalej. Ale zrobi się później, właściwie to wiosna spóźniona i wszelkie prognozy że ciepło przyjdzie wraz ze świętami tylko mnie się sprawdziły, coś mi się wydaje że miałem nosa. Ja jeszcze prawie żadnych planowanych roślin nie kupiłem, nie bywałem w szkółkach poza jedną koło mnie. Wiosna, koniec kwietnia i maj pewnie już upalny, to dla mnie coś nie za bardzo, ale cóż...ja też tak gadam bo najpiękniejsze chwile wiosennych dni spędzam w pracy, przez okno żałując ile to w tym czasie mógłbym w ogrodzie zrobić :;230

Witaj Siberio zaraz pójdę pooglądać Twoje startujące sasanki i nie tylko, mam u Was wszystkich wielkie zaległości :oops:

Agatko Sylwku dziękuję Wam za próbę rozpoznania moich modrzewi, ja niczego nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć, ten miniaturowy kupiłem jako japoński, po latach zgubił etykietkę, wiem tyle że prawie nic nie przyrasta. Ten większy kupiłem jako europejski, ale teraz przeglądając oferty szkółek zauważyłem że japoński 'Little Boggle' wygląda zupełnie jak mój niby europejski, dlatego mam już pewien mętlik, pokażę Wam kilka wczorajszych jego zdjęć:

Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz japończyk

Obrazek Obrazek

Mam jeszcze, w doniczce na razie, takiego figlarza, to już najzwyklejszy leśny, będę go kształtował w trzy kulki

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Helen witaj, dziękuję za informację zaraz zajrzę do Twojej magnolii. Mojej 'Betty', pękają dopiero pąki, a trzy pozostałe są za młode na kwiaty, może w przyszłym roku, mam cztery magnolie a będzie piąta. Zrobiłem kilka zdjęć 'Betty', ale niezbyt udanych, lubi pozować dopiero kiedy ma rozwinięte kwiaty :;230

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec pokażę Wam jeszcze, jaką wizję mojego żywopłotu miał mój sąsiad (widok w najbardziej zeszpeconym miejscu i to wszystko żeby pomalować marny płot, marną farbą)

Obrazek

Musiałem to pokazać, bo ilekroć tamtędy przechodzę to mnie 'trzęsie ze złości'
Żeby nie było tak smutno to na koniec, sasaneczka milutka

Obrazek

rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Tomku, podpatrzyłem u Ciebie drzewka pendulowate przestrzyżone w parasolki i zrobiłem to samo z karaganą syberyjską. Oj napracowałeś się przy cięciu żywopłotów. ;:180
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

:shock: :shock: :shock: To jakiś psychopata... ten sąsiad.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witaj Romku, cieszę się że i u mnie można coś podpatrzyć, pamiętam pokazywałeś swoją karaganę, dotychczas zdaje się miała u Ciebie dłuższe gałęzie. Robię często parasole, bo tak wydaje mi się najłatwiej ostrzyc a i wygląd wtedy jest nie najgorszy. Tak trochę się narobiłem z tym strzyżeniem, niestety to jeszcze nie koniec, po świętach muszę szybko dokończyć te prace, bo sądząc po nadchodzących temperaturach za chwilę będzie lato :)

W oczach wszystko nabrało barw, urosła też trawa, niestety przed świętami już nie będzie skoszona, musi poczekać na później, szkoda bo psuje trochę efekt wiosennych rabat

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siberio tak, wykazał się sporym chamstwem w egzekwowaniu swoich praw. Kiedy zrujnował mój żywopłot, aby pomalować płot, teraz od wewnętrznej (czyli swojej) strony, powiesił na nim czarną włókninę???? na tle mojego młodego żywopłotu, którego jeszcze jego rączki nie dosięgają, zobacz

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”