Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
nata133
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 13:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Tulipany

Post »

Obrazek Obrazek
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Natka co to za odmiana? , piękne są .
Aga
RobertB
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 mar 2012, o 23:34

Post »

Czy orientuje się ktoś może, które grupy tulipanów kwitną najdłużej? :D Czytałem gdzieś, że grupa pełnych i to zarówno wczesnych jak i późnych.. Czy ktoś to potwierdza? ;:204 a może inne typy? ;:204

PS. Proszę nie odpowiadać, że najlepiej mieszać różne grupy aby uzyskać ciągłe kwitnienie bo nie o to mi chodzi;)
dami1622
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 kwie 2009, o 07:20

Post »

A ja tez mam pytanie z innej beczki - ktore tulipany warto kupic, ze wzgledu na to ze nie powracaja do naturalnego wygladu...mam zamiar kupic cebulki, ale czytalem ze nie warto inwestowac w np. papuzie bo wracaja do naturalnego koloru, tj czerwonego, podobnie platki korony rowniez przestaja byc pofaldowane
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dami1622 - Gdzieś czytałam (nie pamiętam gdzie), że wyradzanie się tulipanów można spowolnić lub zredukować przez coroczne wykopywanie cebul na lato i ponowne sadzenie jesienią. Oraz, że (podobno) można odróżnić "dobre" cebulki tulipanów od "złych" przez ich "spławianie" czyli zanurzanie w wodzie zaraz po wykopaniu z gruntu w czerwcu (podobno te "dobre" cebulki toną w wodzie a te "złe" zostają na powierzchni). Ale ile w tym wszystkim prawdy nie mam pojęcia i sama do tego podchodzę sceptycznie. Niemniej myślę że wybieranie dużych dorodnych cebulek każdorazowo do jesiennego sadzenia a pozbywanie się tych mizernych oraz ich właściwa pielęgnacja podczas wegetacji może pomóc :).

RobertB - z mojego doświadczenia grupa triumph, virdiflora i "pojedyncze późne" kwitną bardzo długo, około miesiąca nawet. Ale wszystko zależy od pogody. Jak jest bardzo ciepło (na przykład tak jak było tegorocznej wiosny), to tulipany potrafią przekwitnąć czterokrotnie szybciej.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

A ja też mam pytanie z innej beczki - ktore tulipany warto kupic, ze wzgledu na to ze nie powracaja do naturalnego wygladu...mam zamiar kupic cebulki, ale czytalem ze nie warto inwestowac w np. papuzie bo wracaja do naturalnego koloru, tj czerwonego, podobnie platki korony rowniez przestaja być pofaldowane
Masz rację, duzo odmian nie powtarza swoich cech w następnych latach. Do papuzich (choć udało mi się znaleźć jedną odmianę która powtarza kwitnienie) dołączyl bym wszystkie wielokwiatowe. Ich kępy kwiatów są piękne, ale nigdy u mnie nie powtorzyły kwitnienia (próbowałem już 4 razy). W sumie przez mój ogród przetoczyło się już ok 80 odmian, więc może Ci pomogę.

Zainwestuj w Monte Carlo. Polecam to mało powiedziane. Są piękne i skandalicznie plenne. Z 5 cebul w 2011 roku, w w 2012 zakwitło 12. Wszystkie pełne, żółte, w pełnym słońcu sie rozcapierzają i wylądają jak piwonie.

Moim tegorocznym odkryciem jest też purissima. Piękna, dostojna, na wyskokiej łodydze.

Jeżeli zaczynasz z tulipanami to rozejrzyj się za odmianami botanicznymi. Np. tulipan tarda - bardzo szybko się rozmnaża, są malutkie ale mają dużo kwiatów.
wyradzanie się tulipanów można spowolnić lub zredukować przez coroczne wykopywanie cebul na lato i ponowne sadzenie jesienią.
Wyradzanie a wracanie do pierwotnych form to dwie zupełnie różne sprawy.
Nowa cebula tulipana zawsze wyrasta jakieś 5cm poniżej starej. Gdy nie wykopujemy jej co roku to po kilku latach może dość nawet do 40cm pod ziemią. Wówczas kiełkując zużywa większość swoich sił by eis wydostać i zaczyna brakować energii na liście i kwiaty. Po jakimś czasie zamiera. Dlatego zaleca się wykopywanie co rok / co dwa lata.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

A czy to prawda, że sadząc kilka tulipanów różnych kolorów koło siebie z bodajże jednym czerwonym, to w następnym roku wszystkie będą czerwone? Tak mnie nastraszyła sąsiadka ;:oj :roll:
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
dami1622
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

peTr, a co z odmianami tulipanow lilioksztaltnych lub pojedynczych? na razie kupilem 10 cebulek odmiany chyba najbardziej tradycyjnej - Apeldoorn, ale chce poeksperymentowac z innymi kolorami i odmianami
pEtr
500p
500p

Post »

Z lilokształtnymi Ci nie pomogę, miałem dwie odmiany ale obie w drugim roku zostały zaatakowane przez jakiegoś grzyba.
Pojedyncze u mnie niemalże zawsze nadłużej kwitną. Rekordzistą był 5 tygodniowy Menton w 2011 roku. Niestety jest to odmiana bardzo wrażliwa na choroby grzybowe. Zajrze jutro do mojej tulipanowej skrzyni, przypomnę sobie które odmiany ładnie narastają.
Do pojedynczych ja bym też zaliczył tulipany Darwina (w tym wspomniany Apeldorn). To najbardziej niezniszczalna grupa i doskonała na początek. Czerwone Apeldorny rosną u mnie wszędzie i już nawet z nimi nie walcze (tzn. nie wykopuje i przesadzam bo są zbyt głęboko) ;-)
A czy to prawda, że sadząc kilka tulipanów różnych kolorów koło siebie z bodajże jednym czerwonym, to w następnym roku wszystkie będą czerwone? Tak mnie nastraszyła sąsiadka
Nie, po prostu kupując jakąś wymyślną odmianę zdarza się że zakwitnie ona w ten sposób tylko w pierwszym roku. Potem bardzo często wraca do jakiejś podstawowej formy.
dami1622
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czyli polecasz mi na poczatek tulipany Darwina. Ale jak bedzie z kolorami innymi niz czerwony i zolty jak np. rozowy, bialy, czy dwukolorowe? czy jest szansa ze nie zmienia mi barwy...
A masz jakies doswiadczenie z tulipanami ''postrzepionymi''?
Mam ochote zamowic odmiany ''World'' oraz ''Tuxedo''
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

O o tulipanach darwina zapomniałam. Rosły u mnie dawno temu przez bodaj 7 lat (potem zginęły śmiercią tragiczną - zostały pożarte przez nornice). Przez ten czas były tam wszystkie możliwe odcienie żółci i czerwieni i do końca nie zmieniały barw na "tylko czerwoną", ładnie się rozrastały i co roku bardzo obficie kwitły :wink:
Lilie Galadrieli
pEtr
500p
500p

Post »

Ale jak bedzie z kolorami innymi niz czerwony i zolty jak np. rozowy, bialy, czy dwukolorowe? czy jest szansa ze nie zmienia mi barwy...
Spotkałem sie z białymi Darwinami. Dwukolorowe też są, nawet Apeldorny. Różowych nie kojarze (choć wielce prawdopodobne że też już są). Darwiny nie tracą swoich cech. Zaraz po Darwinach polecałbym pojedyncze - kwitną najdłużej, są wysokie i dostojne. Tam różu jest ogrom. Mój ulubiony różowy to wspomniany już Menton - co roku mam dziką ochotę wręcz go zjeść ;-).
A masz jakies doswiadczenie z tulipanami ''postrzepionymi''?
Tu niestety lwia część nie powtórzyła ani w nastepnym, ani w późniejszych postrzępienia. Trudno mi też było je doprowadzić do rozrostu. Zazwyczaj cebule się dzieliły lub traciły na masie. W efekcie z 5 kwiatów po roku wyrastały 1/2 a potem zanikały.
Jedyna moja strzępiasta odmiana która "trzyma fason" to White Parrot. Ale nic szałowego, kwiaty są mniejsze, mają po 4 płatki i zazwyczaj upycham je gdzieś w tyle bo szybko się niszczą i są wątpliwie dekoracyjne.
Mam ochote zamowic odmiany ''World'' oraz ''Tuxedo''
Nie znam niestety, bardziej martwi mnie że nie znają ich google. Moja niezawodna metoda na sprawdzanie odmian to wpisywanie w wyszukiwanie Google Grafika i szukanie nie zdjęć reklamowych nad którymi ślęczeli graficy, ale amatorskich z ogrodów. Świetne do demaskowania wszystkich odmian "blue...". ;-)

Moje tulipany zazwyczaj przyjeżdżają z obu sklepów internetowych z Chrzypska Wielkiego (nie wiem czy mogę wpisać nazwy...). Są dość tanie, ogromne i na ok. 20 odmian tylko dwie pomyłki.
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

dami1622 pisze: A masz jakies doswiadczenie z tulipanami ''postrzepionymi''?
U mnie cechy powtarzały przez wiele lat tulipany z grupy "crispa"
Lilie Galadrieli
ponkers73
50p
50p
Od: 22 sie 2011, o 20:00

Post »

Witam wszystkich miłosników tulipanów. :D
Chciałbym na swojej działce posadzić kilka koszyków z tulipanami .wybrałem na to grządkę na której w tym roku rosły pomidory ,w czasie kopania wiele znich (owoce i rośliny )zostały zakopane.
Czy jest to dobre miejsce na tulipany ,narcyzy i żonkile? Gdyż słyszałem że kwiaty cebulowe nie mogą rosnąć po niektórych warzywach.
Proszę o porady :?:
_fox_

Post »

Niewskazane jest sadzenie tulipanów po : ziemniaki, pomidory, tytoń, fasola, groch, truskawki, astry, lilie, mieczyki, dalie, kapusta, warzywa korzeniowe, szpinak, koniczyna, owies :( chodzi o choroby wirusowe i szkodniki /drutowce i nicienie/
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”