Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- trinity700
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2009, o 10:15
chyba nie mam reki do kwiatków, a szczególnie do zamusia ;( zrobiłam tak jak radziliście wsadziłam go pod woreczek, wietrzyłam codziennie przez godzinę i dziś z rana patrze a tam zgniła gałązka, to ta bez bulwy. Nie podlewałam go nic a nic,ziemia jest mimo to lekko wilgotna. ostanio podlewałam na początku marca a ten wziął i zdechł, czy jest jeszcze jakiś ratunek dla niego, boje się że wszystkie poumierają. a i jeszcze przed wsadzeniem do ziemi trzymałam żeby troche gałązka po ścięciu przeschła.
pomocy!!
A to jest nr dwa, to ten z tej obiciętej bulwy, czy to że ma zółte liści znaczy że gnije? póki co łodyzka jest twarda:

ps jestem dobrej myśli:)
pomocy!!
A to jest nr dwa, to ten z tej obiciętej bulwy, czy to że ma zółte liści znaczy że gnije? póki co łodyzka jest twarda:

ps jestem dobrej myśli:)

- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wierz mi, że mnie jest także przykro, że się nie udało. Zadanie nie było łatwe. Bulwa jest dla tej rośliny jakby sercem i magazynem wszystkich składników odżywczych. Może z tym drugim się uda, chociaż żółknące liście też nie wyrokują najlepiej. Jak się nie mylę to porobiłaś zapobiegawczo sadzonki z liści ? One ukorzeniają się dosyć długi czas (także muszą wytworzyć "bulwki") - ale tu na pewno sukces będzie. Ziemia nie może być mokra - jak jest tylko wilgotna - to dobrze. Jeżeli łodyżka jest jest w dalszym ciągu twarda - to i szansa dalej jest.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- trinity700
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2009, o 10:15
dziękuje za szybką odpowidź, bedę do niego gadać może mu to pomoże, tak mi strasznie zależy. oczywiście że porobiłam sadzonki:D niedawno widziałam w jednej z galerii cała gromadę zamusiów,ach jaki to piękny widok, aż myślałam czy nie da się z jednego zakosić może by nie zauważyli :P
a teraz idę powidzieć do zamka, co o nim mysle:P
a teraz idę powidzieć do zamka, co o nim mysle:P
Ja dostałam roślinkę w prezencie jako taką, której się zmarnować nie da:) Ktoś chyba nie znał moich możliwości:) Dopóki stała zapomniana to była piękna, ale obudził się we mnie jakiś instynkt opiekuńczości no i za bardzo o nią zadbałam i przemoczyłam:(
Miesiąc temu wywaliłam całą z doniczki i stwierdziłam, że ziemia jest mokra i bulwy przemoczone. Wyskubałam wszystko, dałam nową doniczkę i ziemię

ale nadal żółknie:(

Miesiąc temu wywaliłam całą z doniczki i stwierdziłam, że ziemia jest mokra i bulwy przemoczone. Wyskubałam wszystko, dałam nową doniczkę i ziemię

ale nadal żółknie:(

Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Moje ogródkowe początki
O ile pamiętam jakaś uniwersalną ziemię kwiatową z torfem zmieszałam z taką z dodatkiem chyba włókien kokosowych. Na początku nie podlewałam bo pomyślałam, że ma jeszcze zapasy z "lat mokrych":) ale ponieważ listki robiły się coraz cieńsze i żółkły to podlałam czekałam aż wyschnie i znowu podlałam.Czarodziej_ pisze:Jaka dałaś ziemię? i czy od przesadzania była podlewana, jeśli bulwy były zalane może żółknąć to efekt zbyt mokrej ziemi jaką miała dotychczas.
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Moje ogródkowe początki
Tez jestem szczęśliwą posiadaczką Zamiokulki
Przepiękny badylek! Kupiłam w listopadzie, a teraz juz widzę 3 nowe gałązki :P
Ale ja mam takie pytanko.
Jakiś czas temu urwałam listek od największej gałązki i spróbowałam ukorzenić. W ziemi siedział, ale nic się nie działo, więc wsadziłam go do kieliszka z wodą i ... udało się!!!! W ciągu 2 tyg. puścił korzonki
Jest juz posadzony do podłoza, ale zastanawia mnie czy nie podlewać do częściej nim utworzą się bulewki?? No bo korzonki zwyczajnie uschną podlewane raz na miesiąc
Jak długo tworzą się bulwy? No i... kiedy zacznie taki listek się rozrastać?

Przepiękny badylek! Kupiłam w listopadzie, a teraz juz widzę 3 nowe gałązki :P
Ale ja mam takie pytanko.
Jakiś czas temu urwałam listek od największej gałązki i spróbowałam ukorzenić. W ziemi siedział, ale nic się nie działo, więc wsadziłam go do kieliszka z wodą i ... udało się!!!! W ciągu 2 tyg. puścił korzonki

Jak długo tworzą się bulwy? No i... kiedy zacznie taki listek się rozrastać?
Pozdrawiam Dominika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=20352
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=20352
Czarodzieju.Czarodziej_ pisze:Wyjmij z tej ziemi, domieszaj ziemię dla kaktusów z piaskiem i żwirem w proporcjach 2:2:1 i w to wsadź zamioculcasa a po posadzeniu co najmniej trzy tygodnie bez podlewania, potem bardzo oszczędnie nie częściej jak co drugi tydzień.
Zrobiłam jak kazałeś. Znaczy prawie... bo nie miałam tej 1/5 żwiru. Może kwiatek nie zauważy.
Oto dowód

Podleje najwcześniej 20 kwietnia. Dam znać po jakimś czasie jak się miewa. Jaka dalej będzie żółkł to zawsze mam na pociechę jeden okaz w pracy

Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Moje ogródkowe początki