muszę i ja spróbować
Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- andowan

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Piotrze- moje Peucedanum, to prawdopodobnie P. officinale - gorysz lekarski. To roślina z rodziny baldaszkowatych. Kwiaty są nieatrakcyjne, marchewkowate ale liście bardzo ciekawe
- nawet nie wiem, do czego to można porównać bo porównanie do asparagusa mi się nie podoba. Mam go już od kilku lat, ładnie zimuje i ładnie wygląda.
Atko- czasami tak ryzykujemy . Ja już nie
Marto - gratuluję wyczynu
Mam nadzieję, że Twoje ensaty odwdzięczą Ci się przewspaniałymi kwiatami. Tylko pamiętaj- gdyby na wiosnę udawały, że umarły, nie wyrzucaj ich. Najważniejsze ( i najtrudniejsze ) żeby się zadomowiły; potem już są niezniszczalne. 
Atko- czasami tak ryzykujemy . Ja już nie
Marto - gratuluję wyczynu
Mam nadzieję, że Twoje ensaty odwdzięczą Ci się przewspaniałymi kwiatami. Tylko pamiętaj- gdyby na wiosnę udawały, że umarły, nie wyrzucaj ich. Najważniejsze ( i najtrudniejsze ) żeby się zadomowiły; potem już są niezniszczalne. -
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Witaj Aniu!
własnie spędziłam ponad godzinę w twoim watku czytajac od deski do deski .
jestem pod wrażeniem i aż brak słów aby wyrazić zachwyt nad twoja kolekcją roślin
Pozostaje mi gratulowac ci tak pieknych i przede wszystkim rzadkich okazów roslin!
Piwonie, lilie i liliowce - nie wiem które piekniejsze
nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian martagonów!!!
A ja marze o jednej cebulce , hihihi.
Poza tym wielki teren.
Będę tu zaglądać, jak do najlepszej encyklopedii roślin

własnie spędziłam ponad godzinę w twoim watku czytajac od deski do deski .
jestem pod wrażeniem i aż brak słów aby wyrazić zachwyt nad twoja kolekcją roślin
Pozostaje mi gratulowac ci tak pieknych i przede wszystkim rzadkich okazów roslin!
Piwonie, lilie i liliowce - nie wiem które piekniejsze
nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian martagonów!!!
A ja marze o jednej cebulce , hihihi.
Poza tym wielki teren.
Będę tu zaglądać, jak do najlepszej encyklopedii roślin
- andowan

Ewo- witaj w moim ogrodzie i wpadaj tu jak najczęściej. Dziękuję za miłe słowa ; tu na forum jest mnóstwo wspaniałych kolekcji roślinnych i ślicznych ogrodów - jest co zwiedzać
Marto- no jeszcze tego brakuje, żebyś mną straszyła innych forumowiczów
Troszkę zdjęć z dzisiejszego dnia. Meteorolodzy straszyli deszcem ale było całkiem przyjemnie a przed wieczorem niebo zupełnie się wypogodziło.
Nie mam zbyt wielu roślin jednorocznych ale te same się sieją i późnym latem napełniają ogród barwami. Maczek kwitnie po raz pierwszy. Jestem nim zauroczona.

Hortensje bukietowe jeszcze kwitną ale na octowcu pojawiły się pierwsze, złocistorude liście

Kwitną róże; zwykle aż do pierwszych przymrozków.

Niespodziankę zrobiła mi goryczka bezłodygowa KREBS. Inne też mają już pąki kwiatowe.
Zakwitł kolejny zimowit.

A to mój ostatni nabytek paprociowy.

Marto- no jeszcze tego brakuje, żebyś mną straszyła innych forumowiczów
Troszkę zdjęć z dzisiejszego dnia. Meteorolodzy straszyli deszcem ale było całkiem przyjemnie a przed wieczorem niebo zupełnie się wypogodziło.
Nie mam zbyt wielu roślin jednorocznych ale te same się sieją i późnym latem napełniają ogród barwami. Maczek kwitnie po raz pierwszy. Jestem nim zauroczona.

Hortensje bukietowe jeszcze kwitną ale na octowcu pojawiły się pierwsze, złocistorude liście

Kwitną róże; zwykle aż do pierwszych przymrozków.

Niespodziankę zrobiła mi goryczka bezłodygowa KREBS. Inne też mają już pąki kwiatowe.
Zakwitł kolejny zimowit.

A to mój ostatni nabytek paprociowy.

- andowan

Elżbieto, Piotrze- dziękuję za cenne uwagi. Jak już wcześniej pisałam, nie jestem znawcą paproci i pomoc w oznaczaniu odmian jest dla mnie bezcenna. Będę obserwowała mój nowy nabytek .
Reanimowałam niedawno taki okaz ( zdjęcie z wiosny roku ubiegłego)

Posadziłam go dwa lata temu między kamieniami na stopniu skalnym i tej wiosny zupełnie nie wyrastał. Zabrałam go do donicy i po dwóch miesiącach raczył ruszyć ( nie mam aktualnego zdjęcia ale zrobię i wkleję. W każdym razie są to dopiero młode liście i wątpię aby dorosły do zimy. Poważnie martwię się, co zrobić, aby przeżył ten okres bo nie chciałabym go stracić.
Elu- powędrowałam do wątku o języcznikach na sąsiednim forum i po raz kolejny podziwiałam Twoje okazy. Pozwoliłam sobie napisać do Ciebie na priva.
Reanimowałam niedawno taki okaz ( zdjęcie z wiosny roku ubiegłego)

Posadziłam go dwa lata temu między kamieniami na stopniu skalnym i tej wiosny zupełnie nie wyrastał. Zabrałam go do donicy i po dwóch miesiącach raczył ruszyć ( nie mam aktualnego zdjęcia ale zrobię i wkleję. W każdym razie są to dopiero młode liście i wątpię aby dorosły do zimy. Poważnie martwię się, co zrobić, aby przeżył ten okres bo nie chciałabym go stracić.
Elu- powędrowałam do wątku o języcznikach na sąsiednim forum i po raz kolejny podziwiałam Twoje okazy. Pozwoliłam sobie napisać do Ciebie na priva.