Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te nocne zdjęcia są baaardzo ciekawe.... :wink:
muszę i ja spróbować :lol: tylko że ciągle nie mogę wyczaić mojego aparatu-robie kiepskie zdjęcia :?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, zgodnie z Twoim zaleceniem, wielki dół wykopany, folia położona, ziemia wymieszana z torfem, niestety kwaśnym, ale za to z dolomitem wapniowym też, irysy ensata posadzone, wszystko mnie boli :(
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Piotrze- moje Peucedanum, to prawdopodobnie P. officinale - gorysz lekarski. To roślina z rodziny baldaszkowatych. Kwiaty są nieatrakcyjne, marchewkowate ale liście bardzo ciekawe :roll: - nawet nie wiem, do czego to można porównać bo porównanie do asparagusa mi się nie podoba. Mam go już od kilku lat, ładnie zimuje i ładnie wygląda. :D :D

Atko- czasami tak ryzykujemy . Ja już nie ;:113

Marto - gratuluję wyczynu ;:80 Mam nadzieję, że Twoje ensaty odwdzięczą Ci się przewspaniałymi kwiatami. Tylko pamiętaj- gdyby na wiosnę udawały, że umarły, nie wyrzucaj ich. Najważniejsze ( i najtrudniejsze ) żeby się zadomowiły; potem już są niezniszczalne. ;:113
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pani Aniu powiedziałem Uli o przepisie na śliwkową marmoladę . Czy Pani moze się podzielić przepisem ?

jarek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pewnie :D :D :D Już piszę na priva.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Witaj Aniu!
własnie spędziłam ponad godzinę w twoim watku czytajac od deski do deski .
jestem pod wrażeniem i aż brak słów aby wyrazić zachwyt nad twoja kolekcją roślin :shock: :shock:
Pozostaje mi gratulowac ci tak pieknych i przede wszystkim rzadkich okazów roslin!
Piwonie, lilie i liliowce - nie wiem które piekniejsze :?
nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian martagonów!!!
A ja marze o jednej cebulce , hihihi.
Poza tym wielki teren.
Będę tu zaglądać, jak do najlepszej encyklopedii roślin :D

;:37
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ewo, pragnę Cię ostrzec przed zaglądaniem do Ani, można się tu nabawić wielu kosztownych w leczeniu "chorób", wiem, co mówię, bo sama jestem ofiarą jednej z nich-ensatomanii ...
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo- witaj w moim ogrodzie i wpadaj tu jak najczęściej. Dziękuję za miłe słowa ; tu na forum jest mnóstwo wspaniałych kolekcji roślinnych i ślicznych ogrodów - jest co zwiedzać :shock: :shock:

Marto- no jeszcze tego brakuje, żebyś mną straszyła innych forumowiczów ;:112 ;:112 ;:112

Troszkę zdjęć z dzisiejszego dnia. Meteorolodzy straszyli deszcem ale było całkiem przyjemnie a przed wieczorem niebo zupełnie się wypogodziło.

Nie mam zbyt wielu roślin jednorocznych ale te same się sieją i późnym latem napełniają ogród barwami. Maczek kwitnie po raz pierwszy. Jestem nim zauroczona.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Hortensje bukietowe jeszcze kwitną ale na octowcu pojawiły się pierwsze, złocistorude liście ;:151

Obrazek Obrazek

Obrazek

Kwitną róże; zwykle aż do pierwszych przymrozków.

Obrazek Obrazek

Niespodziankę zrobiła mi goryczka bezłodygowa KREBS. Inne też mają już pąki kwiatowe.
Zakwitł kolejny zimowit.

Obrazek Obrazek

A to mój ostatni nabytek paprociowy.

Obrazek
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A jak ta paprotka ma na imię ? ;)
rewelacyjna! :shock:
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo- kupiłam ten języcznik jako odmianę "Furcata" ale muszę przyjrzeć się zdjęciom tej odmiany w sieci bo coś mnie niepokoi. W każdym razie szkółkarz sprzedał mi tę paproć jako Phyllitis scolopendrium "Furcata". :) :) :)
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmm też mam takową kupioną jako 'Furcata', może jednak coś w tym jest hehe :wink:
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Ta paproć , może być całkiem dobrze Phyllitis "Capitata",bo ta część lista na ogonkiem jest taka prosta . "Furcata" ma bardziej boki liścia powycinane , a "Cristata" bardziej pofalowane.Obserwuj ją , jak się rozrośnie , to jeszcze zobaczysz.

Pozdrawiam , Elżbieta
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżbieto, Piotrze- dziękuję za cenne uwagi. Jak już wcześniej pisałam, nie jestem znawcą paproci i pomoc w oznaczaniu odmian jest dla mnie bezcenna. Będę obserwowała mój nowy nabytek .

Reanimowałam niedawno taki okaz ( zdjęcie z wiosny roku ubiegłego)

Obrazek

Posadziłam go dwa lata temu między kamieniami na stopniu skalnym i tej wiosny zupełnie nie wyrastał. Zabrałam go do donicy i po dwóch miesiącach raczył ruszyć ( nie mam aktualnego zdjęcia ale zrobię i wkleję. W każdym razie są to dopiero młode liście i wątpię aby dorosły do zimy. Poważnie martwię się, co zrobić, aby przeżył ten okres bo nie chciałabym go stracić.

Elu- powędrowałam do wątku o języcznikach na sąsiednim forum i po raz kolejny podziwiałam Twoje okazy. Pozwoliłam sobie napisać do Ciebie na priva.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki za nazwe paprotki, juz zapisałam do kajetu.
Nie bardzo umiem je rozpoznawać bo dopiero wiosną zaczęłam zabawę z paprotkami ogrodowymi.
Nasz forumowy kolega tomgroch ma szkółke w Radkowie i myślę, że może być pomocny w tym temacie. ;)
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tutaj są rady sprawdzone nawet nowo sprowadznych roślin.
jarek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”