Krysiu! Ostatnio żywię się przede wszystkim żytnim bądź mieszanym chlebem. Do tego chleba użyłam pół na pół mąkę żytnią razową z mąką żytnią typ 720.
Podzielę się przepisem bardziej dokładnym, gdyby ktoś miał ochotę wypróbować bardzo prosty przepis na żytni chleb na zakwasie.
Potrzebujemy ok 1,5 kg mąki żytniej. Zakawas zrobiłam ze zwykłej typ 720 z resztką razowej.
W niedzielę wieczorem (20.00) wzięłam 100ml wody + pół szklanki mąki.
Wymieszałam w plastikowej misce, położyłam na kaloryfer, przykryłam ściereczką lnianą.
Rano 8.00 wymieszałam drewnianą łyżką.
Wieczorem w poniedziałek dodałam niecałe pół szklanki mąki +ok.100ml wody.
Rano 8.00 (wtorek)wymieszałam drewnianą łyżką.
itd do piątku wieczora.
Wyszło ok 500g zakwasu. Końcowy produkt pachniał jak żurek i miał pęcherzyki na powierzchni.
Wymieszałam zakwas z 1kg mąki żytniej, dodałam pół szklanki słoneczkika i łyżkę czarnuszki, dwie płaskie łyżki soli i 800ml letniej wody. Tak wymieszałam, żeby było jednorodne.
Rozgrzałam piekarnik do 50st.
Wstawiłam 2 foremki wysmarowane i obsypane otrębami z ciastem chlebowym. Zamknęłam piekarnik, wyłączyłam grzanie, ale zostawiłam lampkę. Po 3-4 godzinach ciasto wyrosło do krawędzi foremek.
Wyciągnęłam foremki, rozgrzałam piekarnik do 250st. i po 10 min. skręciłam na 200st. na kolejne 40min.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na ruszcie od piekarnika. Próbować na zimno...