Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Miłko chlebek wyśmienity i pewnie Wam smakował. Widać w przekroju jak ładnie rósł.
Jesienią piekłam takie pszenne bardziej delikatne ale juz po tych wszystkich świętach chce mi się typowo żytniego. Może nawet wypróbuję Twój przepis - żytnia mąka to razowa?
Byłabym wdzięczna za pełny przepis na Pw ;:180
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Ostatnio żywię się przede wszystkim żytnim bądź mieszanym chlebem. Do tego chleba użyłam pół na pół mąkę żytnią razową z mąką żytnią typ 720.

Podzielę się przepisem bardziej dokładnym, gdyby ktoś miał ochotę wypróbować bardzo prosty przepis na żytni chleb na zakwasie.

Potrzebujemy ok 1,5 kg mąki żytniej. Zakawas zrobiłam ze zwykłej typ 720 z resztką razowej.

W niedzielę wieczorem (20.00) wzięłam 100ml wody + pół szklanki mąki.
Wymieszałam w plastikowej misce, położyłam na kaloryfer, przykryłam ściereczką lnianą.
Rano 8.00 wymieszałam drewnianą łyżką.
Wieczorem w poniedziałek dodałam niecałe pół szklanki mąki +ok.100ml wody.
Rano 8.00 (wtorek)wymieszałam drewnianą łyżką.
itd do piątku wieczora.
Wyszło ok 500g zakwasu. Końcowy produkt pachniał jak żurek i miał pęcherzyki na powierzchni.

Wymieszałam zakwas z 1kg mąki żytniej, dodałam pół szklanki słoneczkika i łyżkę czarnuszki, dwie płaskie łyżki soli i 800ml letniej wody. Tak wymieszałam, żeby było jednorodne.
Rozgrzałam piekarnik do 50st.
Wstawiłam 2 foremki wysmarowane i obsypane otrębami z ciastem chlebowym. Zamknęłam piekarnik, wyłączyłam grzanie, ale zostawiłam lampkę. Po 3-4 godzinach ciasto wyrosło do krawędzi foremek.
Wyciągnęłam foremki, rozgrzałam piekarnik do 250st. i po 10 min. skręciłam na 200st. na kolejne 40min.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na ruszcie od piekarnika. Próbować na zimno... :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko ależ niespodzianka ;:oj działasz błyskawicznie .
Zapiszę w swój notatnik . Zakwas mam na żytniej pełnej mące więc nie startuję od zera :D
Mój zakwas ma już ponad 2 lata i dbam o niego - takie starsze sa mocniejsze w działaniu.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłka, robię chleb tak jak Ty, to chyba najprostszy sposób. Tylko zwykle daję 1kg mąki mieszanej, czyli żytnią razową (300-500g) z pszenną razową.Jest wtedy taki mniej "kleisty, wilgotny", a taki u mnie wolą. Do wyrośnięcia zostawiam w temp. pokojowej, nie wpadłam na to, by rosło w piekarniku. Czasem dodaję troszkę drożdży, by szybciej urosło. I zawsze część zakwasu wkładam do słoiczka, przykrywam podziurkowaną folią i zostawiam w lodówce, by mieć na następny raz właśnie "bazę startową".

-- 28 gru 2014, o 23:28 --

Oczywiście z tym próbowaniem na zimno różnie bywa, tak pachnie...
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Ale tu smakowicie! To i ja się pochwalę. Oto mój chlebek pszenno-żytni na zakwasie:
Obrazek Obrazek
Mąki używam tylko NIESTANDARYZOWANEJ prosto z młyna żytniej 2000 i pszennej typu Graham, oprócz nich otręby, płatki owsiane, orzechy, pestki lub suszone owoce i koniecznie siemię lniane.
A przepis podobny do Waszych, tylko czas rośnięcia dłuższy od 6 godzin do nawet 12 jak chleb jest bardziej ciężki.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Ciężki chlebek na samym zakwasie rośnie długo, dlatego czasem, gdy mi bardziej spieszno dodaję trochę drożdży, ale tylko taką dużą "szczyptę" na ten kilogram mąki.
Też dodaję otręby, płatki owsiane, siemię i koniecznie słonecznik (z suszonymi owocami nie próbowałam jeszcze). Trudno kupić tak "bogaty" w dobrą mąkę i dodatki chleb, to jedna z jego zalet.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Mój też był ciężki, bo dodałam ziarna żyta (wcześniej podgotowane więc mokre).
Czas wyrastania został skrócony przez podrośnięcie w ciepłej aurze piekarnika :wink:

Chleb na drożdżach piekę od 25 lat, ale tym razem chciałam całkowicie uniknąć ich dodawania.
Mój drożdżowy bardzo jest podobny do tego Beatki.
Nie mam źródła na mąkę z młyna, ale jestem na dobrej drodze. Póki co kupuję w sklepach. Fajnie, że mąka żytnia jest dostępna w kilku wariantach i nie jest już taka droga.

and777 Mi chodziło o CH w Łodzi!!! No chyba, że rzadko tam bywasz.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Ja piekłam wczoraj chleb na zakwasie z mąki żytniej z pełnego przemiału i owocami suszonymi.

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ech zazdroszczę Wam tych wkładek w chlebie - nasion, śliwek i przypraw, bo moje dzieci tylko czysty lubią a ja uwielbiam kolendry i kminku dodać.
Ja od lat robię tylko taki chleb ale i tak za każdym razem wyjdzie inny ponieważ różne rodzaje mąki daję :)
200g zakwasu żytniego (aktywuje pół na pół czyli taką samą ilością mąki żytniej 2000 i wody)
960g mąki (z czego na oko 1/3 żytniej lub pszennej 2000, 1/3 żytniej 720 lub 1200- żurkowa, 1/3 pszenna 650)
20g soli
700g wody
szczypta drożdży (skubnięte z kostki)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko masz rację, dość często identyczny przepis a jednak miąższ i smak potrafi być ciut inny.Widać jak dużo zależy od mąki na którą my już wpływu nie mamy.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Pewien wpływ mamy. Proszę poczytajcie w internecie na temat Standaryzacji mąki, najwięcej ochów i achów przeczytacie na stronach oferujących taką mąkę. Zastanówcie się czy nasi dziadowie manipulowali w składzie mąki i dosypywali do niej gluten i inne i starajcie się kupować NIESTANDARYZOWANĄ.
Wszystkie sklepowe, w torebkach są standaryzowane, w młynie zaś można kupić i taką i taką.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Witam w Nowym Roku 2015 ;:109

Weszłam na forum na chwilkę, a tu ukazał się mój ulubiony swego czasu wątek chlebusiowy.
Z jakże wspaniałymi przepisami i smakowitymi zdjęciami.

Krótko mówiąc zainspirowaliście mnie na ten rok - już wiem co powinnam regularnie wypiekać wweekendy :uszy

Nie miałam jeszcze przyjemności i odwagi na wypieki z zakwasem własnej roboty,
więc teraz biore się za tą działkę, szczegulnie iż mam w pobliżu młyn z super mąką i
eko dodatkami do wypieków.

Pozwoliłam sobie spisać przepis na zakwas i chlebek, a jutro wyruszam na zdrowe zakupy.

Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim samych udanych i smakowitych wypieków ;:138
Ania

Obrazek
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Barbaro ja mąkę przywożoną bezpośrednio z młyna widziałam z 30 lat temu .... czyli całe wieki ale wtedy w większości miasteczek wciąż młyny pracowały a dziś ...?
Taką makę babcia brała do ręki i potrafiła z niej cuda piec , a chleb pachniał w całym domu i ciasta drożdżowe .
Mąka kupiona w ub roku kończy mi się więc poszukam niestandaryzowanej - dziękuję
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Mąki prosto(?) z młyna kupuję na targu z kilkudziesięciokilogramowych worków,Jest kilku sprzedających.W ofercie jest ponad 20 rodzajów: mąki,kasz,strączkowych,sorgo,dynia,słonecznik,nie licząc kandyzowanych i suszonych owoców i warzyw.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beato, bardziej mi chodziło o to, że nigdy nie odmierzam równo tyle samo danego rodzaju mąki dlatego chleb za każdym razem inny. Nawet do głowy mi nie przyszło, że ci parszywcy do mąki coś dodają i jeszcze standaryzowaniem to nazywają :? Podjadę do naszego młyna i dowiem się czy mają normalną mąkę, dzięki za uświadomienie, choć niestety niemiłe :wink:

A dziś przemyciłam do chleba garść płatków owsianych i garść słonecznika - reklamacji brak :D
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”