Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anusska pisze:Dusiu, no to na pewno jest ogrooomny :) Ciekawa jestem, czy pędy też ma podobnych wielkości? :roll:

Agnieszko, właśnie na to liczę :lol: Może akurat tak się okaże, że wcale nie trzeba chuchać i dmuchać na storczyki, tylko nie zwracać na nie uwagi :lol:
pędy ma krótkie (do 40 cm), ale kwiaty są bardzo trwałe. teraz mu rośnie drugi pęd, jeszcze bez pąków, nie wiem, jaką będzie mieć wielkość. ale w lutym zaczął kwitnienie. ze względu na ogromne rozmiary i to, że kilka miesięcy temu miał plamy na liściach, stoi w innym pokoju. mam sporo dużych storczyków (niektóre mają prawie pół metra, jak im się wyprostuje liście), ale ten jest zdecydowanie największy.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba takie storczyki z bardzo dużymi liśćmi, to już starsze rośliny :wink:
Ale mój nowy, biały, też ma dość duże liście od początku, kiedy go kupiłam, więc pewnie są też odmiany o mniejszych i większych liściach :wink:
Np. można sobie porównać liście Phal. gigantea i Phal. appendiculata. A swoją drogą, to śmiesznie by razem wyglądały :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Chyba takie storczyki z bardzo dużymi liśćmi, to już starsze rośliny :wink:
Ale mój nowy, biały, też ma dość duże liście od początku, kiedy go kupiłam, więc pewnie są też odmiany o mniejszych i większych liściach :wink:
Np. można sobie porównać liście Phal. gigantea i Phal. appendiculata. A swoją drogą, to śmiesznie by razem wyglądały :lol:
tego swojego wielkiego Phal. mam 2,5 roku, ale już w chwili kupienia był duży. ale są jeszcze większe storczyki. Phal. gigantea na pewno jest większy. ale jest taki cudny... a Phal. appendiculata pewnie by się bardzo dużo zmieściło na liściach Phal. gigantea.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, jak uda mi się kupić na wystawie Phal. appendiculata i do obejrzenia będzie Phal. gigantea, to spróbuję zrobić zdjęcie porównawcze :wink:

A teraz porcyjka zdjęć :) Z racji tego, że świeciło słoneczko i nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia zdjęć :o

Biały w bordo cętki rozwinął już wszystkie kwiaty i, powiem nieskromnie, że wygląda pięknie ;:226 Kolorki ma chyba bardziej wyraziste niż poprzednio.
A pęd wypuściłam na wolność :lol: Na pierwszej fotce (przepraszam za ostrość) trochę widać. Nawet mi się to spodobało, lepiej niż z patykiem ;:225

Obrazek Obrazek Obrazek

Biały storczyk z fioletowymi żyłkami dalej kwitnie, i choć kwiatki są pomarszczone od kilku tygodni, nie więdnie:)

Obrazek

A Phalaenopsis parishii z wrocławskiej wystawy ma się dobrze - wypuścił dwa listki i cztery korzonki :heja
Ostatnio spod spodu powypadało trochę sphagnum, więc dołożyłam troszke więcej niż wyleciało i muszę przyznać, że fajna zabawa, już się nie mogę doczekać następnej :lol:
Trochę smutniejsza wiadomość, że więdnie mu listek (najstarszy) :( Ale pocieszam się, że może bierze siły na wytworzenie pędu kwiatowego :lol:

Obrazek

Ale dodam jeszcze, że jest o wiele mniejszy niż na zdjęciu, proszę sobie nie myśleć, że to gigantyczna roślina :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pięknie ci rosną. a zdjęcia tego nakrapianego ładnie wyszły. najpiękniejszy ten biały z różową warżką.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu pięknie kwitnie biały w cętki bordowe - w słoneczku wygląda niewinnie. Phalaenopsis parishii - mała roślinka a na zdjęciu wygląda jak mały gagancik ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Biały cętkowany pięknie się prezentuje :D
I patyk niepotrzebny, prawda :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Aniu śliczny ten "centek" ;:63 ;:112 Natomiast Phal. parishii wygląda na sporą roślinkę, ale mam świadomość jej wielkości faktycznej ponieważ jestem w posiadaniu malutkiej sadzoneczki, dlatego mam porównanie ;:109 ;:215 Niech szybciutko i zdrowo rośnie, no i czym prędzej zakwita ;:108 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Aniu cętkowane cudo masz! :shock: Prześliczny i pięknie się prezentuje w takim kolorze osłonki :lol: A Phalaenopsis parishii zgubi liść i pewnie zaraz puści nowy. Ja się tak przelękłam moją "pulchną" (phal. pulchra :)) - zgubiła największy liść ale zaraz potem wydała na świat młodego :wink:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny ;:225

Dusiu, temu białemu z cętkami ciężko było zrobić zdjęcie, bo nie chciała się włączyć lapma błyskowa, ale w końcu się udało :wink:

AniuL, właśnie dlatego napisałam, że jest malutka, bo ktoś jeszcze by sobie pomyślał, że duża z niej roślinka :lol:

Aniu, też mi się tak wydawało, że nie będzie potrzebny i postanowiłam spróbować. A efekt mnie bardzo zadowolił i pewnie jeszcze nie raz skorzystam z takiego rozwiązania - niepodpiętego pędu :D

Halinko, ojej, to ja już sobie nawet nie wyobrażam, jak Twoja roślinka musi byc malutka :shock: Moja to maluszek, a co dopiero Twoja :lol:
Można prosić o jej zdjęcie porównawcze z monetą albo jakąś inną roślinką, np. z Mini Markiem :?:

Gosiu, dzięki za słowa otuchy :wink: Moja Phal. parishii już wypuściła dwa listki, także nie mam jej za złe tego, że jeden więdnie.
Szczególnie, że ten listek jest już taki pomarczony od czasu zakupu :roll:

Jutro może dodam jeszcze aktualne zdjęcia siewek, bo ostatnio wszystkie ruszyły :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Aniu, pęd puszczony luzem jest super, pod warunkiem, że jest krótki- jeśli jest dlugi to przeważa i roslina sie przewraca, a co gorsze, zaczyna wypadac z doniczki- przy każdym moczeniu wysuwa się w strone pędu (bo kora lekka i wypływa, a wtedy korzenie się wysuwają- potem nie można ich już wcisnąć)- u mnie już tak 2 wypadły :/ Mi się baaardzo podobają pędy zwieszone, ale ze względów praktycznych zrezygnowałam z takich :?

"Tygrysek" bardzo oryginalny, a ten biało-fioletowy piękny i delikatny :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Super wygląda ten cętkowany bez patyka :shock: :lol: dobry pomysł, może i ja się kiedyś skuszę, choć to raczej się sprawdza przy mniejszych osobnikach z krótkimi pędami :roll: a u mnie ostatnio długaśne rosną boję się że się złamią :roll:
Cudny ten biało-fioletowy :wink:
No i gratuluję sukcesów uprawowych phal.parishii :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Anusska ten Falek jest prześliczny,taki z falbankami i powiem Ci że ja też ostatnio nie wkładam patyczków i fajniej to wygląda :lol:
A Phalaenopsis parishii potrzebuje przechłodzenia żeby zakwitł?
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Mnie się podoba,że zaczynacie prowadzić swoje storczyki bez patyków, które nie dodają im urody, nawet jeżeli są nieco ozdobne :?
Odpowiednie zabezpieczenie doniczki lub nawet jej ustawienie nie grozi roślinie żadnym przewróceniem. Od lat tak uprawiam swoje phalaenopsis i naprawdę bardzo rzadko to ma miejsce :P
A storczyk wygląda bardzo naturalnie i w pełni może się zaprezentować ;:138
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też zamierzam puścić pędy do dołu bez podczepiania. Miałam tak, gdy kwitł phal. stuartiana i wyglądało rewelacyjnie. :wink:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”