pędy ma krótkie (do 40 cm), ale kwiaty są bardzo trwałe. teraz mu rośnie drugi pęd, jeszcze bez pąków, nie wiem, jaką będzie mieć wielkość. ale w lutym zaczął kwitnienie. ze względu na ogromne rozmiary i to, że kilka miesięcy temu miał plamy na liściach, stoi w innym pokoju. mam sporo dużych storczyków (niektóre mają prawie pół metra, jak im się wyprostuje liście), ale ten jest zdecydowanie największy.Anusska pisze:Dusiu, no to na pewno jest ogrooomnyCiekawa jestem, czy pędy też ma podobnych wielkości?
Agnieszko, właśnie na to liczęMoże akurat tak się okaże, że wcale nie trzeba chuchać i dmuchać na storczyki, tylko nie zwracać na nie uwagi
Storczyki Anusski
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba takie storczyki z bardzo dużymi liśćmi, to już starsze rośliny 
Ale mój nowy, biały, też ma dość duże liście od początku, kiedy go kupiłam, więc pewnie są też odmiany o mniejszych i większych liściach
Np. można sobie porównać liście Phal. gigantea i Phal. appendiculata. A swoją drogą, to śmiesznie by razem wyglądały

Ale mój nowy, biały, też ma dość duże liście od początku, kiedy go kupiłam, więc pewnie są też odmiany o mniejszych i większych liściach

Np. można sobie porównać liście Phal. gigantea i Phal. appendiculata. A swoją drogą, to śmiesznie by razem wyglądały

- Storczykowa
tego swojego wielkiego Phal. mam 2,5 roku, ale już w chwili kupienia był duży. ale są jeszcze większe storczyki. Phal. gigantea na pewno jest większy. ale jest taki cudny... a Phal. appendiculata pewnie by się bardzo dużo zmieściło na liściach Phal. gigantea.Anusska pisze:Chyba takie storczyki z bardzo dużymi liśćmi, to już starsze rośliny
- Anusska
- 1000p
Dusiu, jak uda mi się kupić na wystawie Phal. appendiculata i do obejrzenia będzie Phal. gigantea, to spróbuję zrobić zdjęcie porównawcze 
A teraz porcyjka zdjęć
Z racji tego, że świeciło słoneczko i nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia zdjęć :o
Biały w bordo cętki rozwinął już wszystkie kwiaty i, powiem nieskromnie, że wygląda pięknie
Kolorki ma chyba bardziej wyraziste niż poprzednio.
A pęd wypuściłam na wolność
Na pierwszej fotce (przepraszam za ostrość) trochę widać. Nawet mi się to spodobało, lepiej niż z patykiem ;:225

Biały storczyk z fioletowymi żyłkami dalej kwitnie, i choć kwiatki są pomarszczone od kilku tygodni, nie więdnie:)
A Phalaenopsis parishii z wrocławskiej wystawy ma się dobrze - wypuścił dwa listki i cztery korzonki
Ostatnio spod spodu powypadało trochę sphagnum, więc dołożyłam troszke więcej niż wyleciało i muszę przyznać, że fajna zabawa, już się nie mogę doczekać następnej
Trochę smutniejsza wiadomość, że więdnie mu listek (najstarszy)
Ale pocieszam się, że może bierze siły na wytworzenie pędu kwiatowego 

Ale dodam jeszcze, że jest o wiele mniejszy niż na zdjęciu, proszę sobie nie myśleć, że to gigantyczna roślina

A teraz porcyjka zdjęć

Biały w bordo cętki rozwinął już wszystkie kwiaty i, powiem nieskromnie, że wygląda pięknie

A pęd wypuściłam na wolność

Biały storczyk z fioletowymi żyłkami dalej kwitnie, i choć kwiatki są pomarszczone od kilku tygodni, nie więdnie:)

A Phalaenopsis parishii z wrocławskiej wystawy ma się dobrze - wypuścił dwa listki i cztery korzonki

Ostatnio spod spodu powypadało trochę sphagnum, więc dołożyłam troszke więcej niż wyleciało i muszę przyznać, że fajna zabawa, już się nie mogę doczekać następnej

Trochę smutniejsza wiadomość, że więdnie mu listek (najstarszy)

Ale dodam jeszcze, że jest o wiele mniejszy niż na zdjęciu, proszę sobie nie myśleć, że to gigantyczna roślina

- Storczykowa
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu pięknie kwitnie biały w cętki bordowe - w słoneczku wygląda niewinnie. Phalaenopsis parishii - mała roślinka a na zdjęciu wygląda jak mały gagancik 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;

- Anusska
- 1000p
Dziękuję wszystkim za odwiedziny ;:225
Dusiu, temu białemu z cętkami ciężko było zrobić zdjęcie, bo nie chciała się włączyć lapma błyskowa, ale w końcu się udało
AniuL, właśnie dlatego napisałam, że jest malutka, bo ktoś jeszcze by sobie pomyślał, że duża z niej roślinka
Aniu, też mi się tak wydawało, że nie będzie potrzebny i postanowiłam spróbować. A efekt mnie bardzo zadowolił i pewnie jeszcze nie raz skorzystam z takiego rozwiązania - niepodpiętego pędu
Halinko, ojej, to ja już sobie nawet nie wyobrażam, jak Twoja roślinka musi byc malutka
Moja to maluszek, a co dopiero Twoja 
Można prosić o jej zdjęcie porównawcze z monetą albo jakąś inną roślinką, np. z Mini Markiem
Gosiu, dzięki za słowa otuchy
Moja Phal. parishii już wypuściła dwa listki, także nie mam jej za złe tego, że jeden więdnie.
Szczególnie, że ten listek jest już taki pomarczony od czasu zakupu
Jutro może dodam jeszcze aktualne zdjęcia siewek, bo ostatnio wszystkie ruszyły
Dusiu, temu białemu z cętkami ciężko było zrobić zdjęcie, bo nie chciała się włączyć lapma błyskowa, ale w końcu się udało

AniuL, właśnie dlatego napisałam, że jest malutka, bo ktoś jeszcze by sobie pomyślał, że duża z niej roślinka

Aniu, też mi się tak wydawało, że nie będzie potrzebny i postanowiłam spróbować. A efekt mnie bardzo zadowolił i pewnie jeszcze nie raz skorzystam z takiego rozwiązania - niepodpiętego pędu

Halinko, ojej, to ja już sobie nawet nie wyobrażam, jak Twoja roślinka musi byc malutka

Można prosić o jej zdjęcie porównawcze z monetą albo jakąś inną roślinką, np. z Mini Markiem

Gosiu, dzięki za słowa otuchy

Szczególnie, że ten listek jest już taki pomarczony od czasu zakupu

Jutro może dodam jeszcze aktualne zdjęcia siewek, bo ostatnio wszystkie ruszyły

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Aniu, pęd puszczony luzem jest super, pod warunkiem, że jest krótki- jeśli jest dlugi to przeważa i roslina sie przewraca, a co gorsze, zaczyna wypadac z doniczki- przy każdym moczeniu wysuwa się w strone pędu (bo kora lekka i wypływa, a wtedy korzenie się wysuwają- potem nie można ich już wcisnąć)- u mnie już tak 2 wypadły :/ Mi się baaardzo podobają pędy zwieszone, ale ze względów praktycznych zrezygnowałam z takich
"Tygrysek" bardzo oryginalny, a ten biało-fioletowy piękny i delikatny

"Tygrysek" bardzo oryginalny, a ten biało-fioletowy piękny i delikatny

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Super wygląda ten cętkowany bez patyka
dobry pomysł, może i ja się kiedyś skuszę, choć to raczej się sprawdza przy mniejszych osobnikach z krótkimi pędami
a u mnie ostatnio długaśne rosną boję się że się złamią
Cudny ten biało-fioletowy
No i gratuluję sukcesów uprawowych phal.parishii

Cudny ten biało-fioletowy

No i gratuluję sukcesów uprawowych phal.parishii

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Mnie się podoba,że zaczynacie prowadzić swoje storczyki bez patyków, które nie dodają im urody, nawet jeżeli są nieco ozdobne
Odpowiednie zabezpieczenie doniczki lub nawet jej ustawienie nie grozi roślinie żadnym przewróceniem. Od lat tak uprawiam swoje phalaenopsis i naprawdę bardzo rzadko to ma miejsce :P
A storczyk wygląda bardzo naturalnie i w pełni może się zaprezentować

Odpowiednie zabezpieczenie doniczki lub nawet jej ustawienie nie grozi roślinie żadnym przewróceniem. Od lat tak uprawiam swoje phalaenopsis i naprawdę bardzo rzadko to ma miejsce :P
A storczyk wygląda bardzo naturalnie i w pełni może się zaprezentować

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też zamierzam puścić pędy do dołu bez podczepiania. Miałam tak, gdy kwitł phal. stuartiana i wyglądało rewelacyjnie. 

Początek mojej przygody.
))