wyciskarka do warzyw i owoców

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Zaczynają kwitnąć irysy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku, nareszcie doczekałam się widoku cudnych irysków u Ciebie :tan .
Korzystając z Twoich rad ;:180 , mam już niejakie sukcesy w ich uprawie, jednak jeszcze daleka droga przede mną. Nie chcą zbyt szybko przyrastać ;:185 , podejrzewam, że muszę im bardziej rozluźnić podłoże.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym sezonie poświęcę irysom trochę więcej czasu. Na razie skupię się na oznaczeniu odmian bo większość cebul będzie w tym roku przesadzana. Powoli myślę też nad nowymi stanowiskami na jesień. :wit
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Przemku jakie masz doświadczenia z bakłażanami ,jakoś nie chcą mi wschodzić już dwa tygodnie i nic nie widać podobnie poziomka te inne w tej samej ziemi i wzeszły czekać czy zrezygnować?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do bakłażanów to sprawa jest bardzo podobna jak do papryki. Optymalna temperatura kiełkowania wyższa od pokojowej (22*-27*C). Im starsze nasiona tym wolniej kiełkują. Warto jeszcze poczekać. Co do poziomki to bardzo często nasiona są porażone grzybem więc po wysiewie warto ziemię opryskać/podlać środkiem Previcur energy (Magnicur energy). Ja wolę podkiełkowywać nasionka poziomki na wacikach. Kiełkujące nasionka przenoszę do doniczek P9 z ziemią. Część nasion kiełkuje bardzo szybko ale część długo się ociąga (warto poczekać).
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Pierwszy raz zajrzałam do tego wątku :wit , fajnie, że już kwitną irysy, trochę zazdroszczę :) Tyle tu ciekawych wątków, lepiej się czyta, niż powieść :;230
Ale zanim dokopię się do konkretnej wiedzy, mam krótkie pytanie odnośnie zaopatrywania pomidorów w wapń, przeczytałam, że stosowałeś Biocal. Może podpowiesz, co myślisz o Wapnowicie turbo? Trochę w tym roku powybierałam odmian śliwkowych i chcę przygotować się na zapobieganie... Ten Wapnowit już zdążyłam kupić :roll:
Anna
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powinnaś Aniu być zadowolona. Nawóz dodatkowo zawiera trochę azotu, magnezu, boru, miedzi i cynku. Producent dość szczegółowo podał terminy stosowania dla konkretnych gatunków w tym i dla pomidora. Nadaje się i do podlewania i do oprysków. Warto podlać kapusty i sałatę a także selery. W sadzie też się przyda.
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Dziękuję :D Już deko spanikowałam, czy dobry wybór.
Anna
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Dziękuję Przemku za odpowiedź ,poziomka marnie ale się pojawia strasznie maleńkie to jest więc podlewam od spodu bo by nic z tego nie było bakłażan chyba z tego nic widocznie nasionka jakieś stare albo przesuszone to dam sobie z nim spokój.Już pojawia się częściej słoneczko i aby do maja to można będzie uwolnić parapety,miłego wypoczynku w niedzielę. ;:138
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tunelu zaczyna kwitnąć brzoskwinia.
Obrazek
Przed tunelem kwitną wczesne tulipany oraz narcyzy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jutro wysiewam pomidory gruntowe i papryki oraz kilka ogórków do uprawy w tunelu.
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam! :wit

Chcę zapytać o tę brzoskwinię.Co to jest za odmiana i czy jest celowo w donicy uprawiana?
Kwitnie pięknie.
Witam, jestem Adam.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta brzoskwinia to miniaturowa odmiana Honey Gold i drzewko celowo rośnie w donicy chociaż możliwa jest jej uprawa w gruncie.
Trwają prace nad drugą grządką podwyższoną. Grządka wymaga jeszcze napełnienia podłożem i rozłożenia metalowej siatki.
Obrazek
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przemek1136 pisze: 25 mar 2023, o 19:15 Ta brzoskwinia to miniaturowa odmiana Honey Gold i drzewko celowo rośnie w donicy chociaż możliwa jest jej uprawa w gruncie.
Dzięki Przemku za odpowiedź.
A jeszcze podrążę temat, miałeś z niej już owoce?Bo bardzo mnie zaciekawiła.
I czy ona choruje na kędzierzawość?? ;:303

P.S.Nie wiem czy pamiętasz naszą rozmowę na PW o pomidorach? W każdym razie kupiłem na razie Honey Moon na próbę z Vilmorina. ;:333
Witam, jestem Adam.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o brzoskwinię to kupiłem ją jesienią 2021 roku razem z sadzonką Honey Red i posadziłem do doniczek. Wiosną Honey Red trafiła do córki do Krakowa (roślina miała kilka owoców) ale moja nie miała żadnego. Nawet dobrze nie pamiętam czy kwitła. Niestety i ta odmiana jest podatna na kędzierzawkę więc wymaga oprysków.
Co do Honey Moon to pamiętaj, że jest to odmiana malinowa co powoduje, że trzeba ją regularnie podlewać. Ma też nieco wyższe zapotrzebowanie na magnez. Na szczęście ma bardzo silny system korzeniowy więc wybacza nawet większe błędy nawozowe. ;:136
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawie zapomniałem o fasolce do tunelu. 100 nasion Sprinter zalane wodą, na wacik trafiły nasiona sałaty Jubilatka, moczą się nasiona szparagów Argenteuil. Kiełkują nasiona ogórków a podłoże do wysiewów na działce-trudno będą musiały poczekać do jutra.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”