Kawon (arbuz) - część 12
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 12
Gdzie lepiej posadzić arbuzy, na grządce czy w szklarni wśród pomidorów?
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
SiMoNa
Lepiej na grządce.Potrzebują dużo miejsca.Mogą łamać się łodygi jak będziesz chodzić koło pomidorów.Poza tym trzeba będzie podlewać.
Lepiej na grządce.Potrzebują dużo miejsca.Mogą łamać się łodygi jak będziesz chodzić koło pomidorów.Poza tym trzeba będzie podlewać.
Cześć, chce zrobić linie kroplującą pod arbuzy, Polecacie? Mam mauzer i jakąś pompę zanurzeniową, nada się taka zwykła czy do tego są jakieś specjalne? Rura 25 i 50 sztuk kroplowników.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Linia nie wytrzyma ciśnienia pompki zanurzeniowej.
Nie radzę sadzić między pomidorami, chyba że masz tam bardzo dużo miejsca między rzędami. Wielu z nas sadzi do gruntu, bez osłon i arbuzy dobrze rosną. W szklarni mają lepsze warunki na starcie, można posadzić wcześniej i doczekać się wcześniejszego owocu. Jednak później wysadzone do ogrodu, wcale nie są takie delikatne na warunki pogodowe jak czasami czytam w różnych publikacjach. Przez kilka lat ich uprawiam i traktuję tak samo jak inne dyniowate np. ogórki czy cukinie.SiMoNa pisze:Gdzie lepiej posadzić arbuzy, na grządce czy w szklarni wśród pomidorów?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Zalezy jaka pompkaBobejGS pisze:Linia nie wytrzyma ciśnienia pompki zanurzeniowej.
Trzeba sprawdzic parametry sa takie co leci jak krew z nosa a i takie co podnasza ładnych pare metrów
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Tak czy inaczej pompa odpada według mnie już lepiej wepnij w kran mniejsze ciśnienie ale jak nie długa linia to da radę inaczej będzie jak linia będzie miała kilkanaście metrów to wtedy będzie sytuacja, że na początku będzie ok a im dalej tym słabsze kroplowanie. Najlepszy hydrofor i linia ale to koszt ja właśnie biorę się za robotę takiego czegoś bo chcę również pod tą linie podpiąć tuje i zrobić tylko zawór co i kiedy ma podlewać
plany są zapał jest zobaczymy co z wykonaniem bo czasu jak na lekarstwo 

Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bez przesady z tym spadkiem wydajności linii kroplującej na długości kilkunastu metrów. Mam linie 20 metrową i nie ma żadnej utraty wydajności na końcu. Linie bez kompensacji ciśnienia można stosować do dł. ok. 50 m., chyba, że idealnie równa wydajność jest dla nas kluczowa.
- Krzysztof_18
- 200p
Na ciśnieniu z kranu tak masz 20m bez utraty ?? Bo ja na 15m na ciśnieniu z kranu już na końcu widzę różnicę w wydajności ;/
Mam możliwość podpięcia do wody bezpośrednio z sieci bez reduktora ciśnienia, sprawdzę jak to będzie się sprawdzać bo moja linia będzie miała z 90m.
-
Sa linie z kompensacja cisnienia i bez
Ja na wazywniku podpinalem linie 200m z dwóch stron czyli od podlaczenia 100m najdalszy kroplownik wszystko ok
Ja na wazywniku podpinalem linie 200m z dwóch stron czyli od podlaczenia 100m najdalszy kroplownik wszystko ok
- Krzysztof_18
- 200p
arek9025 a robiłeś próbę przelewową czy tak na oko mówisz ?? Jak to podpiąłeś z jednego kranu dwa wyjścia i obieg "zamknięty" ??
Z kompensacją linię to możesz użyć tylko przy hydroforze bo inaczej nic z tego nie będzie natomiast bez kompensacji to sytuacje są jak mówię im dalej tym gorzej.
Z kompensacją linię to możesz użyć tylko przy hydroforze bo inaczej nic z tego nie będzie natomiast bez kompensacji to sytuacje są jak mówię im dalej tym gorzej.
-
Ja mialem to podpięte pod pompe głebinowa 100l na min o ile dobrze pamietam.
Nie mierzylem ile leci
Nie mierzylem ile leci
- Krzysztof_18
- 200p
No właśnie pod pompę to co innego
po pompą to będzie na pewno lepiej szło bo średnio pompa podaje spore ciśnienie i jest w stanie wypchać wodę na 30m w górę więc ciśnienie wody na 100m w poziomie nadal będzie wysokie dlatego szło ok ale i tak uważam, że to ryzyko bo to zbyt dużo ciśnienie na linie.

-
- 50p
- Od: 7 sty 2020, o 18:00
Kto z was posadził juz arbuzy do gruntu, jeśli tak to jak sobie radzą?. U mnie do końca maja paskudna pogoda, w granicach 15-18 stopni, wciąż deszcze, juz sie zastanawiam czy jest w ogóle sens wysadzać arbuzy.