Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, piękny pokaz cebulowych. Moje też już kwitną. Dziś było 20 stopni, co mocno skróci czas kwitnienia naszych maleństw.
Irysy rozsadzałam w ubiegłym roku i te dopiero wychodzą. W tym sezonie podzielę kolejne.
Ostnice tniesz, czy wyczesujesz :?:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Od dwu dni pracuję w ogrodzie. Wczoraj krótko, tylko 3 godziny. Dzisiaj miałam taki napęd, że osiem godzin szalałam. M pracował tylko dwie godziny, żebyśmy mogli wyciąć trawy, przyciąć róże, iglaki i bukszpany. Było około 20 stopni, właśnie słońce mnie napędzało do pracy. Jeszcze chyba nigdy w jeden dzień nie zrobiliśmy tyle. Mobilizacją był zamówiony transport odpadów. Okazało się, że zapełniliśmy połowę średniego kontenera. Wspaniała gimnastyka, wiem że mam dużo mięśni, każdy czuję. O godzinie 19 zaczęło mocno padać. Teraz tylko trochę pogody, żebym mogła posprzątać po cięciu traw, wszędzie walają się źdźbła.
Wczoraj posiałam trochę jarzyn i przepikowałam sałaty, wyjątkowo słabo rosły w ziemi do wysiewów.

Alu dziękuję. ;:196 U mnie dopiero w tym roku widać znaczne przyrosty cebulek isysów żyłkowanych.
Właśnie dziś M pościnał nożycami do żywopłotu miskanty, prosa i rozplenice, a ja większość drobnicy już nożycami ręcznymi. Dobrze się cięło, bo ładnie wyschły. ;:215

Seba dziękuję, ;:180 3 petunie uszczyknęłam, dwie zostawiłam w spokoju, już siedzą w garażu. Pomidory też troszkę się wyciągają, bo mam zadaszenie nad południowymi oknami, więc nie mają wyjścia, tylko ciągną do słońca.
Film pouczający. Na szczęście w zmywarce tylko moduł mocy się zepsuł. Mam kolegę elektronika, naprawił w ciągu 2 godzin i już maszyna działa.

Obrazek

Agnieszko petunie już w chłodnym miejscu, więc przychamują ze wzrostem. Nie mam wielkich sukcesów w ukorzenianiu patyków. Tylko hortensja Magical Moonlight, tak łatwo wypuszcza korzonki. Z innymi odmianami dałam sobie spokój, robię odkłady.
Lwie paszcze z ciekawości wysiałam i mam pięć roślin, mam nadzieję na wcześniejsze kwiaty.
U mnie nawięcej pszczół właśnie na krokusie Pickwick, ale Joanna D,arc podobnie oblepiona bzyczkami.

Aniu dziękuję. ;:196 Święta spokojne, choć choroba dopadła młodszego syna. W drugi dzień, już wszyscy w komplecie świętowaliśmy.
Trawy przycięłam dopiero dziś. Dwie rozplenice przycięłam, zasłaniały irysy i krokusy.
Patykami się nie przejmuj ;:168 i tak niewielki procent się ukorzenia. Może za rok Magical znowu ukorzenię, to podrzucę gotową.
Rano jeszcze tak ogród wyglądał.

Obrazek

Beatko pewnie w ciągu tych kilku ciepłych dni już u Ciebie też zrobiło się kolorowo. ;:108 To takie niepozorne maluchy, ale po szarzyźnie zimowej wyjątkowo cieszą oczy.

Obrazek

Małgosiu dzięki za życzenia. ;:196 Jestem taka szczęśliwa, że po roku chorowania, nareszcie czuję się znakowmicie. Dziś wykorzystałam ciepło i M, i wyjątkowo dużo zrobiłam w ogrodzie. Jutro z Karolem będziemy sprzątać fruwające wokół źdźbła i ścinki iglaków. :)

Obrazek

Kasiu święta minęły szybko i spokojnie. Nie byliśmy nigdzie, w domu najlepiej mi się świętuje. :D
Irysy i krokusy szybko przekwitają w takiej wysokiej temperaturze. Jeszcze mam dwie kępki w cieniu, pewnie za kilka dni pokażą kolor.

Obrazek

Martuś dziękuję serdecznie za życzenia i miłe słowa. Poprawa zdrowia szybko zmobilizowała mnie do zajęcia się rabatkami. Słońce grzejące w plecy, to najlepszy dla mnie motywator do pracy. ;:108
Parapety miały być w tym roku puste, ale dostałam tyle nasion i nazbierałam własnych, że nie sposób nie siać. ;:131

Obrazek

Ewuś miło, że zaglądałaś w święto. ;:168 Wiele moich pierwszych irysów i krokusów bez nazwy, ale ostatnie zakupy już staram się oznaczać. Niestety często przy przesadzaniu zapominam postawić znacznik,a pamięć zawodna. Są odmiany bardzo podobne, na przykład krokusy Pickick i King of the Striped.
Hortensje, aż się proszą o przesadzenie do osobnych doniczek, ale nawet ziemi nie mam w domu. Jutro Karol od ósmej do dziewiętnastej, a M nie ma stale czasu na jeżdzenie do sklepów ogrodniczych. :roll: Pewnie dopiero w sobotę je rozsadzę.

Obrazek

Olu też kocham bzyczki w drobnych kwiatach. Jak spaceruję w słoneczny dzień z wnusiem po ogrodzie, to oboje kucamy przy kępkach i gapimy się jak pracują pszczoły i trzmiele. :) Czasem dwie wpychają się do jednego kwiatu, wyjątkowo śmiesznie to wygląda.
Siewek miało być mniej, ale jakoś tak wyszło. ;:306 M się nie wtrącał do nich, to rosły spokojnie.

Obrazek

Basiu rozplenice dzielę już nawet dwuletnie. Niestety dopiero w kolejnym roku nabierają wigoru. Najlepiej przesadzać małe siewki, dużo szybciej się zbierają. Trzyletnią kiedyś podzieliłam na cztery części, ale dwa lata jej zeszło, żeby zbudować okazałą kepę. Może w lepszej glebie szybciej się regenerują.
Mam nadzieję, żę choć kilka siewek Ci przeżyło. U mnie dużo żywych maluchów.
Patyki hortensjowe są kapryśne, u jednych ukorzenia się 50%, u innych 1%. ;:173 Jak się wyrzuca większość patyków, to nawet 1 ukorzeniona hortensja cieszy. Rób odkłady, to zdecydowanie pewniejszy sposób.

Aniu niestety dziś już większość krokusów i irysów przekwitało. Wystarczyło dwa dni ciepła. ;:174 Niedługo będą kolejne spóźnialskie, jeszcze pocieszymy się nimi. Dziś przycięłąm 37 ostnic, 11 rozplenic i kilkadziesiąt innych drobnych traw. Nigdy nie wyczesuję żadnych, mam tego zbyt dużo, zeszło by mi do zimy. ;:224 r. Poza tym wyrwałam pewnie kilkadziesiąt ubiegłorocznych siewk ostnicy, które o dziwo przeżyły tę dziwną zimę. :shock:
Tak nisko tnę ostnice. Ni mam nawet czasu, żeby zrobić ładnego jeżyka. Szybko zarosną stare źdźbła i nie będzie widać.

Obrazek

Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, te pomidorki to nasiona od Seby1999 ;:306 To Megagrony są.
Pięknie masz już sprzątnięte po zimie. ;:oj
Trawy wyglądają bardzo dekoracyjnie, choć zeszłoroczne. ;:173
Krokusów ile? :shock:
Wszystko bardzo ładnie, schludnie, czyściutko, elegancko...tylko czekać na burzę kwiatów. ;:136
Pozdrawiam Cię wiosennie i cieplutko. :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sonia, kawał solidnej roboty ;:180 przyznam, że w takie dni jak dzisiaj aż nie chciało się wracać do domu. Ja też korzystałam ile się dało i przy każdej drzemce Małej łapałam za sekator i dawaj.. Dwie rabaty sprzątnęłam.. zostaje mi jeszcze jedna wielka i wąski pasek z kilkoma trawami... a podobno jutro ma padać. Wkurza mnie, że pogoda nie poczeka na mnie spóźnialską. Jeden dzień- tyle wystarczyłoby żeby wszystko ogarnąć do końca, a potem, niech sobie podlewa :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ależ masz tych krokusów i irysów ;:oj i widać je z daleka ;:215 . Napracowałaś się przy cięciu traw i nie tylko ale za to jesteś do przodu z porządkami ;:215 . Zakwasów dzisiaj nie masz ?? Pogoda trochę się popsuła ale z drugiej strony woda potrzebna tak więc niech trochę pada a od jutro słoneczko proszę. Pozdrawiam :wit .
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj Soniu :wit nie mogę się nadziwić, ;:oj że u Ciebie już tak dużo wiosennego kwiecia i tak pięknie kolorowo ;:138
Przejrzałam cały Twój post i jestem zachwycona Twoją działką ;:108 Taka elegancka, wszystkie nasadzenia takie przemyślane , że tworzą piękne widoki. I to o każdej porze roku. ;:138 Po prostu przepięknie ;:180
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

W sumie to ja też wysiewam kwiatki, które większość sieje raczej do gruntu :wink: W tym roku nawet kosmosy posiałam, ale to takie piękności od Amanitki- cupcake. Szkoda by mi było, jakby w gruncie spotkało je coś złego ;:218 Dla pewności sypnęłam je na tackę i chyba dziś je przeniosę delikatnie do pierścieni.
Wianuszki z traw wciąż są tak piękne, ze mi osobiście szkoda byłoby je ścinać :lol:
Jeszcze to zdjęcie z poprzedniej strony muszę skomentować:
https://images81.fotosik.pl/1031/604c92 ... 004gen.jpg
Wygląda, jakby utknęła w tym kwiatku! ;:306 Sam odwłoczek wystaje :lol:
Te moje lwie paszcze wczoraj posiałam na rabaty i okryłam świerkowymi gałązkami z przycinki. Spóźniłam się o jeden dzień w kalendarzu biodynamicznym w dni dobre do siewu, ale za to miałam czuja, bo w nocy przeszedł nieplanowany deszcz. Od jutra znów ma być ciepło, czuję że szybko zobaczę kiełki ;:215
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No to Soniu porządnie popracowałaś . ;:333 Mnie też ;:3 goniło do pracy ale czasu u mnie baaardzo mało jak na razie do takich porządków. Coś niecoś skubnęłam w ogrodzie. Każdego dnia po troszku. Dziś myślałam też wyskoczyć ale pogoda się popsuła, jest ponuro a brak ;:3 nie nastraja mnie do pracy.Więc siedzę z laptopem na kolanach i relaksuję się odwiedzinami w miłych ogrodach.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Masz rację, dobrze chociaż że krokusy stanęły na wysokości zadania... Nic więc dziwnego, że ogłosiłam je królami mojej wiosny :D
Skoro ty obcięłaś już swoje trawy, to i ja pewnie mogę. Strasznie mnie już denerwują te uschnięte badyle... Wiosnę masz taką, że oczu oderwać nie można ;:oj
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu ja też przycięłam trawy oprócz ostnic. Myślałam je czesać ale pewnie je przytnę jak Ty. W tym roku wszystkie mi przeżyły i jeszcze się nasiały. Jak miło czytać,że Twoje problemy minęły a mnie siekło w kręgosłupie . Tak dopadłam do ogrodu,że ledwo się ruszam.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Soniu po raz kolejny nie mogę napatrzeć się na Twoje cebulkowe dywaniki. Przepięknie to wygląda i na fotkach z bliska i tych z dalszej perspektywy. Bardzo ciekawie wyglądają takie jeżyki z traw.Napracowałaś się solidnie, bo masz bardzo duży ogród w porównaniu z moimi "chusteczkami " ziemi . Efekty Twojej pracy są jednak niesamowite, Wszystko przemyślane, harmonijnie nasadzone, uporządkowane. Wspaniały ogród.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu Tak zrobiło się ciepło i ;:3 grzeje , że moje krokusy (niewiele) już przekwitają, u ciebie pięknie i kolorowo, trawki dostały nowe fryzurki i coraz więcej zieleni na trawniku... Jak ja lubię wiosnę ... codziennie coś nowego pokazuje że przeżyło zimę... Życzę zdrówka i ciepełka ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Soniu napracowałaś się :) To prawda że słońce napędza, mnie też dziś napędzało i nabrałam ochoty na więcej ;:108
Ślicznie wyglądają z daleka iryski ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Soniu, krokusiki to jednak niezawodne kwiatuszki ;:333 i pięknie prezentują się w grupie. ;:215 U mnie tylko one z pierwszych wiosennych nie zmarzły i tylko dzięki nim działka nie jest szarobura. ;:108
Praca w ogrodach, ogródkach i na działkach wre z całą mocą :tan :tan i choć niemal wszyscy narzekają na rozmaite dolegliwości, to jednocześnie cieszy nas fantastyczna pogoda, ;:3 która nabywaniu tych dolegliwości sprzyja. ;:306
Dobrego niedzielnego odpoczynku. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Słońce pięknie świeciło, ale wiatr był wyjątkowo chłodny. Mimo tego w ogrodzie pracowało się z przyjemnością. Po południu posprzątałam po cięciu traw i przycięłam ostatni rząd lawendy. Pozaglądałam też do budzących się bylin. Niestety trzy białe ostróżki przesadzone we wrześniu nie przeżyły zimy. Wiem, że u mnie jesienne przesadzanie bylin się nie sprawdza, ale we wrześniu mnie podkusiło, żeby zmienić im miejsce. ;:124 Miałam nadzieję, że do zimy zdążą się ukorzenić w nowym miejscu. Na szczęście kolejne trzy białe świetnie rosną. Pozostałe kolory też. Jeżówki w większości już się obudziły, tylko zasłonięte przez ostnicę i derenia nie pokazały się. Pewnie teraz po wycięciu ostnic, słońce je przygrzeje i pokażą zieloności.
M się zaparł i zrobił wertykulację pseudo trawnika. :roll:

Obrazek

Elu dziękuję. ;:196 Tak były podpisane, ale jakoś zapomniałam, że Seba ma datę w nicku. Na wszystkich była data, więc tą też tak potraktowałam. :;230 Oczywiście były podpisane jako Megagron. Niestety nie policzyłam maluchów cebulowych, ale kilkaset kwitło. Najwięcej mam białych Joanna D,arc, około 150 sztuk. Porządkowanie na rabatach dopiero zacznę, ;:173 lista przesadzań liczy dwie strony w Wordzie. ;:306

Sabinko podziwiam Cię, że dajesz radę pracować w ogrodzie. ;:180 Marysia musi być wyjątkowo absorbująca, pamiętam jak przy Karolu właściwie nic nie robiłam. Dzisiaj pewnie też popracowałaś, pogoda była dość przyzwoita, szczególnie po południu. Teraz kiedy zdrowie wróciło do normy, mogę pracować nawet kilka godzin i sprawia mi to przyjemność.

Ewelinko zakwasów nie mam, bo wnusio wymusza stałą aktywność. Babcia musi być w formie, bo piłka, rower, samochód i inne ciekawe zabawy uskuteczniamy dwa razy w tygodniu. :D Właściwie nie mam rabaty na której nie byłoby kilku kępek krokusów i irysów. Niestety zdjęcie z dużej odległości nie pokaże małych kwiatów.

Obrazek

Bożenko miło powitać taką doświadczoną i wyjątkowo pracowitą ogrodniczkę. ;:196 Miło, że moje poczynania ogrodowe Ci się podobają. Sama wiesz, że ogród nigdy nie jest skończony i co roku wygląda inaczej. Mój też przechodzi zmiany co roku. W tym znowu zamierzam poprzesadzać krzewy i byliny.
Przejrzałam dziś Twój pierwszy wątek i jestem pod wrażeniem areału i ogromu pracy, którą wykonałaś. Karczowanie zachwaszczonej i zanieczyszczonej działki, to ogromna, wyczerpująca praca. ;:180

Agnieszko właśnie nasiona od miłych forumek, wysiałam na parapet, żeby choć kilka mieć, gdyby w glebie nie wykiełkowały. ;:108 Też wysiałam pod włókninę trochę jednorocznych, mam nadzieję, że ciepło i słońce pobudzi je do szybkich wschodów. Bzyczki są niesamowite, gdybym miała czas podglądałabym te pierwsze obloty w każdą słoneczną chwilę.
Zaplatanie rozplenic świetnie się sprawdziło. ;:215 Były zdecydowanie bardziej wyschnięte niż związane. Cięło się je szybko, bez strzępienia.

Olu dużo pracujesz, to i czasu na ogród mniej niż u mnie. Jak jestem zdrowa, to praca w ogrodzie mnie nie męczy, traktuję ją jak doskonały relaks. Na szczęście pogoda szybko się poprawiła, znowu możemy brudzić ręce w ziemi. :D

Obrazek

Małgosiu dzięki, ;:196 miło zacząć krokusami i irysami, żeby potem już tylko więcej kolorów mieć w ogrodach. Maluchy cebulowe już kończą kwitnienie, ciepło i słońce przyśpieszyło ten proces. Większość traw jeszcze nie rusza, ale trzeba ciąć jak ciepło. U mnie tylko turzyca palmowa już zielona i musiałam z pół godziny wycinać pojedyncze badyle, żeby nie obciąć świeżych przyrostów. Ostnice też zielone, ale one szybko się regenerują, to się nie przejmuję.
Macierzanka trochę podmarzła, ale pięknie się budzi do życia.

Obrazek

Alu przykro, że nadwyrężyłaś kręgosłup. ;:168 Poćwiczysz mięśnie w ogrodzie, to wróci do normy. :wink: Jesten zszkokowana, ze po takiej zimie nawet małe siewki ostnic przeżyły. U mnie z 4, 3 letnich tylko dwie nie dawały znaku życia, więc wyrzuciłam. Siewek za to kilkadziesiąt dziś posiekałam, bo nawet nie mam ochoty ich wyrywać. Niby ostnica, to jednoroczna roślina, ale jednak doskonale się aklimatyzuje w naszym rejonie.

Obrazek

Hiacynty zdecydowanie się nie popisały. Podmarzły chyba w donicy, bo marniutkie i liście mają brzydkie. ;:222

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”