Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Marysiu,

Powiadasz, że lubisz kwiaty polne w wazonie. Ja też.
Oto bukiecik dla Ciebie!

Obrazek

Z pozdrowieniami ;:167
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kwiaty polne są piękne, mają w sobie tyle wdzięku.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W jakim cudnym imbryku dostałaś kwiatki ;:63
W wątkach zdecydowanie czuć już wiosenne ożywienie. Aż szumi od planowanych i już poczynionych wysiewów.
Mam sporo nasionek do wysiania wprost do gruntu, ale boję się, że je wszystkie wypielę ;:145 Sianie ze znacznikami nie wchodzi w grę, bo dysponuję tylko skrawkami miejsca. Ale coś może umknie moim drapieżnym łapkom ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam po zachodzie słońca, które łypnęło do mnie oczkiem chociaż nie miała aparatu Obrazek

Ewelinko Matka Boska Gromniczna i Świstak przepowiadają jeszcze długą zimę, a jak będzie to się okaże Obrazek Ja całe życie spędziłam w mieście i tu nie byle jakim, bo w Krakowie. Wakacje to morze albo wieś z babcią. Świnia to kojarzy mi się jedynie z boczkiem i słoniną wiszącą na poddaszu, bo w lecie nikt świń nie bił, a w dorosłości to jedynie z kupowanymi wyrobami od tzw. chłopa. :;230 I niech tak zostanie wystarczy mi drób Obrazek Masz rację skądś ten kotlecik na talerzu musi być! Pozdrawiam ;:168

Julciu ja mam marunę chyba w trzech odmianach i bardzo ją lubię! sporo się jej sieje ale która to nie wiem dopóki nie zakwitnie. Sieje się dziwnie, bo mam w ogrodzie ale dwa lata temu nagle w skrzyni za ogrodzeniem pojawiły się siewki w takiej liczbie jakby ktoś posiał zielony nawóz Obrazek Oczywiście powyrywałam. Chyba najpewniej jak zbierzemy nasiona z konkretnej maruny ;:215 Miłego wieczoru ;:196

Misiu maruna jest byliną, ale nie wiem czy wszystkie jej odmiany, bo u mnie tez znika w jednym miejscu a pojawia się w innym czy wysiewa się. Jednego roku zniknęła całkowicie, ale jak przyniosłam od sąsiadki to i u mnie się pojawiła przygnana z wiatrem Obrazek Z pewnością jak przekwitnie i nie zetniemy jej tylko wyrwiemy to w tym miejscu już jej nie będzie :wink: Jak się rozsieje i ją wyplewimy to po marunie ;:306

Irenko ja w zasadzie mam rośliny z różnych źródeł, oprócz dostanych na FO, kupuję sporo w necie, ale i na moim placu, w jakiejś szkółce jednej drugiej a także kupuję na FO i z tych jestem bardzo zadowolona. Osoby, które hodują rośliny w swoich ogrodach w podobnych warunkach dzielą swoje kępy i sprzedają. Są to na ogół duże sadzonki i co najważniejsze nie mnożone i nawożone intensywnie jak kurczaki w Zakł.Drob. :;230
Róże, o których piszesz mają nazwy od krasnoludków są niewielkie i ja ich nie mam, ale ma je Marta. Ja mam tylko królewnę, a więc wysoką różę białą.

Lisico ;:196
Owszem lubię polne kwiaty i stawiam bukiety na ogrodowym stole, a ten jest taki subtelny Obrazek Dziękuję i cieszę się...
No i ten dzbanek...pozdrawiam :wit

Joasiu kwiaty polne mają jedną wadę :wink: Jak mieszkałam w mieście i wiozłam je do domu to zawsze mi zemdlały i większość nie odżywała. Co ja wyczyniałam z makami i zawsze kończyły w wiadrze ;:131

Iwonko musisz oznaczyć miejsca wysiewu, bo wierz mi że pamięć jest ulotna, a tym bardziej jak w zapamiętaniu pielimy grządki, ile razy ja tak wyrwałam przed chwilą posadzoną roślinkę :?
Wiosna coś nam się podobno odsuwa, bo i jakieś większe mrozy w prognozach i przysłowia nam nie sprzyjają, ale co tam przed nami zielone parapety Obrazek ;:306
Masz rację kwiaty podane bardzo elegancko ;:215
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Uff, Marysiu trochę mnie pocieszyłaś, że i doświadczone ogrodniczki niechcący eliminują roślinki, myślałam, że tylko ja jestem taka niezgraba.
Bukiet ;:167
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Maska pisze:Iwonko musisz oznaczyć miejsca wysiewu, bo wierz mi że pamięć jest ulotna, a tym bardziej jak w zapamiętaniu pielimy grządki, ile razy ja tak wyrwałam przed chwilą posadzoną roślinkę :?
Marysiu...ja także po raz pierwszy biorę się za sianie. ;:173 . Nie wiem co mnie naszło, zawsze były gotowce..chyba nadszedł czas na coś swojego. ;:oj Boję się tylko tego aby w przypływie wiosennej energii nie powyrywać :;230 . Znaczniki będą konieczne bez dwóch zdań ;:131 , tylko zawsze napisy mi wyblakną. :wink: Pozdrawiam ;:168
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, pięknie mi się weekend rozpoczął, bo coś się bieliło w skrzynce na listy ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ja mam krasnale Degenhardt i Alberich ale do nazwy im daleko bo u mnie ładny duży krzaczek. :;230 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam z drinkiem w dłoni, bo dzień spędziłam pracowicie!
Pełna gotowość do siania, ba! nawet coś już posiane. Okno rozsadowe lśni, a pokój podporządkowany rozsadom. Szklarenka stoi, a niektóre nasiona zostały już poproszone o dobre sprawowanie się :D

Anido nie chciałabym Cię pozbawiać dobrego samopoczucie, ale u mnie z tym doświadczeniem to marnie ;:306

Zuziu zawsze musi być ten pierwszy raz! na pewno gotowce od razu kwitną i są dorodne, dokarmione ale bywa że padną nim się przyjmą, własne rozsady to zupełnie inna sprawa, powiedziałabym to pewna subkultura! Zauważ ile im towarzyszy zabiegów. Wybieranie nasion, podłoża, gromadzenie odpowiednich naczyń! potem wybieranie odpowiedniego terminu aż w końcu siejemy i znowu światło, temperatura, odpowiednie miejsce :wink: Wreszcie długo wyczekiwany kiełek wychodzi na powierzchnię podłoża! fotografujemy ,pokazujemy wszyscy podziwiają ;:162 Czasem zdarzy się że padnie, zjedzą go ziemiórki albo inni wrogowie ogrodnika! ;:306 Jednak najczęściej rośnie gęsty trawniczek wykiełkowanych nasion, który pielęgnujemy, wysadzamy i wspaniale kwitnie, a my dumnie na pytanie sama siałaś...odpowiadamy TAK! ;:306

Małgosiu to dobrze że listeczków nie dosięgnął mróz. A ususzonego rodzynka możesz spróbować, bo nasionek w nim jest huk!

Asiu no to może Irenka przeczyta, ale u Marty chyba tak nie wybujały :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No, no, Maryś! ;:63 ;:63
Takie przygotowania, że aż warte oblewania! ;:138 ;:138
A ja ciągle mam lenia i nic nie robię w kierunku nowych wysiewów. ;:222 Nawet nasionek nie przeglądam w celu wytypowania tych na pierwszy ogień. ;:223
Nie wiem, na co czekam ;:185 i nie rozumiem sama siebie. ;:24 Coś dziwnego się ze mną dzieje. :oops:
W sumie to chyba wiem, ;:108 czego mi brakuje: zakupów ogrodniczych, ale wydałam już taką kasę, :shock: że nawet nie zaglądam do ogrodniczych, a wiadome stoiska w marketach omijam szerokim łukiem. ;:214
Co planujesz siać w najbliższych dniach?

Miłego wieczoru. ;:196 Tylko nie przesadź z ;:136
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko już nie te oczy żeby przesadzać :;230
Ja niestety weszłam na FO na pewien wątek sprzedażowy i pewnie dlatego takiego kopa do pracy dostałam ;:306
Niestety M mnie dzisiaj spuściła na ziemię bo pan od odczytywania wodomierzy coś bąknął mu o kanalizacji. Dlatego też wszystkie kupowane rośliny chyba w donicach zostaną ;:223 Wcześniej jednak muszę do gminy i wymusić dokładniejsze informacje, bo nie daj Bóg jak ja pojadę do sanatorium, a ekipa przyjdzie kopać ;:oj ;:oj Chyba by mnie z tego sanatorium w skrzynce przywieźli ;:118
W najbliższych dniach muszę wypróbować przysłaną rozdrabniarkę do gałęzi, czy jest sprawna, bo trzeba facetowi wystawić opinię. Poza tym będę się wgapiać z pojemniczki z wysianymi nasionami ;:306 ;:306
Miłego wieczoru i wspaniałego weekendu! ;:196

Takich parę kwiatuszków na rozweselenie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gabi2059
50p
50p
Od: 30 gru 2016, o 00:14

Post »

Witaj Marysiu.Jak ja już tęsknię za takim widokami jak na twoich zdjęciach coś w tym roku dziwnie dłuży mi się zima.Widzę że ty też już masz za sobą sianie .Bardzo kusicie tymi zakupami, sianiem :D Miałam nic nie siać nic nie kupować ale chyba się nie da :D Zaglądając na FO to przez przypadek ;:173 zaglądam do sklepów internetowych :wink: a tam tyle ciekawych roślinek.Na razie jeszcze się powstrzymuję ale ile wytrzymam nie wiem .Na razie kupiłam tylko maczki kalifornijskie.Siać też jeszcze nic nie siałam ale może wysieję trochę pomidorków a przy okazji jakieś kwiatuszki?
Pozdrawiam .Gabi.
U Gabi na działce
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Marysiu, to ja jestem w podobnej sytuacji- chciałabym posadzić to i tamto, trochę poszaleć z drzewkami, ale trochę się boję, bo czekamy na kanalizację. Przeraża mnie cena wody po tych zmianach :? Może musimy studnię wywiercić, choćby do podlewania kwiatów i spłukania auta.

Zobaczyłam ostatnie zdjęcie i czułam, że gdzieś to widziałam, pogrzebałam w torebeczkach kwiatów -nie ma. Ale poszukałam dokładniej i znalazłam tego jegomościa w ziołach, pana ogórecznika :D Co on robi w ogródku, ładnie pachnie? Wygląda? (a słodko wygląda, te puchate pączki ma ładniejsze nawet niż kwiaty :D ) Coś się nim przyprawia, parzy się go, czy jakie to ziółko?

Malwy kojarzą się z takim sielskim ogródkiem, a Twoje mają jeszcze piękny kolor. W tym roku też posieję malwy, niech mi tak za rok zakwitną.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Widzę, że nie próżnowałaś i sporo zrobiłaś dzisiaj ;:108 . Nasionka wysiane ;:224 , bardzo fajnie rozpocząć sezon ;:108 . Zdjęcia bardzo ładne pokazałaś . zwłaszcza ta biała lilia cudowna ;:333 . Liliowców masz sporo a to świetne byliny . Ja też mam ich kilkanaście ale to młode sadzonki i czekam aż się rozrosną ;:65 . Życzę Ci pogody na jutro i świetnych wschodów ;:108 . Pozdrawiam :wit .
jagusia111

Post »

Marysiu jakie masz zdrowe liście na malwach. Ja przestałam siać malwy bo zawsze były oblepione przez mszyce, a liście podziurawione przez jakieś inne szkodniki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”