Winorośle i winogrona cz. 6
Re: Winorośle i winogrona cz. 6
Co dalej? nie wiem, ja robactwa nie mam w domu
A na zdjęciu dolnym, na samym dole, to je nawet widać na liściu. Gdyby to było moje podlałbym 0,2% roztworem mospilanu

A na zdjęciu dolnym, na samym dole, to je nawet widać na liściu. Gdyby to było moje podlałbym 0,2% roztworem mospilanu
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
jabu
Czy przypadkiem nie polałeś wodą po liściach i może stoją w słońcu,
bo to wygląda raczej jak oparzenia.
Ja przynajmniej tak bym to oceniła.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zajrzyj na dzisiejsze wątki pomidorowe - tam jest odpowiedź.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
Stoi niestety. Podwójne niestety, bo urwałem największego liściajokaer pisze:jabu

- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Bez wątpienia poparzenia słoneczne
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Po jakim czasie od wsadzenia winorośli szczepionych będę widział czy się przyjęły ?
Piotr
Witam,
po drzewkach i malinach, przyszła kolej na winorośl.
Przywiozłem od znajomego sadzonkę. Miała spory kwiatek, ale niestety przydał się córeczce. No niestety, nie wiedziała, że z krzaczków też nie wolno.
Wkopałem ją zgodnie z opisem - wykopałem dół, wyłożyłem na samym dnie obornikiem (koński, granulowany), przysypałem ziemią.
I teraz mam pytanie - czy powinno coś puścić z tego "zdrzewiałego" fragmentu? Pojawił się na nim drugi, mały pączek kwiatowy.
Z ziemi wychodzi klika roślinek. Wyglądają na takie same. Nie jestem w stanie rozpoznać czy to winogron czy coś innego.
Jeśli winogron, to czy to ma tak rosnąć?
Pozdrawiam

po drzewkach i malinach, przyszła kolej na winorośl.
Przywiozłem od znajomego sadzonkę. Miała spory kwiatek, ale niestety przydał się córeczce. No niestety, nie wiedziała, że z krzaczków też nie wolno.
Wkopałem ją zgodnie z opisem - wykopałem dół, wyłożyłem na samym dnie obornikiem (koński, granulowany), przysypałem ziemią.
I teraz mam pytanie - czy powinno coś puścić z tego "zdrzewiałego" fragmentu? Pojawił się na nim drugi, mały pączek kwiatowy.
Z ziemi wychodzi klika roślinek. Wyglądają na takie same. Nie jestem w stanie rozpoznać czy to winogron czy coś innego.
Jeśli winogron, to czy to ma tak rosnąć?
Pozdrawiam

Hej na połowie wysokości krzaka jest listek winorośli, który utworzyły łozę. Zastanów się czy nie warto w tym roku niedopuścicdo owocowania tak, aby pęd był silny. Pod spodem z ziemi jest jakieś zielsko mi zupełnie nie znane. Porównasz jak rozwinie się liść na winorośli. Ja bym wyrwał to co wystaje z ziemi. W miarę możliwości z korzeniami. Nie wiem czy dobrze widziałem, ale ściółkowałeś to korą sosnową ? Jeśli tak, to nie jest najlepszy wybór bo ona zakwasza glebę, chyba że to przemyślane działanie z twojej strony. 

Dziękuję.
Chwasty usunę.
A czy ten winogron nie powinien jakoś rosnąć? Puścić liści?
Pozdrawiam
Chwasty usunę.
A czy ten winogron nie powinien jakoś rosnąć? Puścić liści?
Pozdrawiam
Puści puści, cierpliwości. Nie denerwuj się. Pamiętaj, że krzak po przesadzeniu, nawet najlepiej przesadzony, ma uszkodzony system korzeniowy. Puści korzenie i jednocześnie z tego listka puści pęd. Tylko go nie ususz. Będzie dobrze. Nie nawoź go w tym roku. 

Zapomniałem,
wyściółkowane jest korą sosnową. Jeśli źle, to usunę. Została mi ze ściółkowania malin. Czym innym mogę to wyściółkować?
I jeszcze jedno - na zdjęciu widać jakby odchodzącą korę. Taka cienka powłoka. Czy to normalne u winogron?
Rozumiem, że jeśli coś puści, to z tych wystających "gałęzi". Bo jeśli ma to wyjść z ziemi, to mogę potraktować jako chwast i usunąć.
W sumie to już drugie podejście do winogron. W zeszłym roku miałem podobną sadzonkę. Miała nawet ładne liście, ale przez całe lato do jesieni stała w miejscu.
Do tej pory nie dała znaku życia, więc wykopałem i wkopałem nową. Przyznam, że w poprzednim sadzeniu nie zadbałem o ziemię i obornik pod spodem.
Może to był problem.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
wyściółkowane jest korą sosnową. Jeśli źle, to usunę. Została mi ze ściółkowania malin. Czym innym mogę to wyściółkować?
I jeszcze jedno - na zdjęciu widać jakby odchodzącą korę. Taka cienka powłoka. Czy to normalne u winogron?
Rozumiem, że jeśli coś puści, to z tych wystających "gałęzi". Bo jeśli ma to wyjść z ziemi, to mogę potraktować jako chwast i usunąć.
W sumie to już drugie podejście do winogron. W zeszłym roku miałem podobną sadzonkę. Miała nawet ładne liście, ale przez całe lato do jesieni stała w miejscu.
Do tej pory nie dała znaku życia, więc wykopałem i wkopałem nową. Przyznam, że w poprzednim sadzeniu nie zadbałem o ziemię i obornik pod spodem.
Może to był problem.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
To nie do końca tak jest, że to co wyjdzie z ziemi to chwast. Jeżeli zakopując winorośl zakopałeś w ziemi pączka, to bardzo prawdopodobne, że on odbije i wypuści łozę. Co do odchodzenia kory z pędów, to nie chcę wprowadzać w błąd, ale zdrowy objaw to chyba nie jest. Korę sosnową możesz zamienić z trocinami z drzew lisciastych lub skoszoną trawą. Świerza, nie przekompostowana kora zabiera azot z otoczenia, którego potrzebuje w procesie rozkładu a jest on potrzebny do wzrostu rośliny.