Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

:wit Witajcie Świątecznie po raz drugi. ;:4
Życzę Wam radosnych,rodzinnie spędzonych Świąt ;:215 bo nie wiem czy wczorajsze życzenia zdążyłyście przeczytać zanim połknęło je bobo.
Irenko kiedy siałaś astry i na jaką głębokość?Ciepło i wilgotną ziemię myślę mają?
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witku, siałam dwa tygodnie temu, wilgotno i ciepło mają, stoją na parapecie pod kaloryferem, nie wiem, albo za głęboko posiałam, albo taka kijowa odmiana.
Cynie z tego samego terminu siania już od dawna są na balkonie, astrów nie wynoszę, bo większość nie skiełkowała.

Nie wiem, czy dosiać teraz, czy poczekać, obawiam się, że zanim te dosiane wyjdą z ziemii to pozostałe w skrzynce za bardzo wybiegną. :wink:

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwa tygodnie to już dawno powinny wszystkie być na powierzchni.Już po kilku dniach powinny wzejść ;:108 bo astry szybko kiełkują,więc po takim czasie już nie wzejdą. ;:185 Astry czasami tak mają.Dwa lata temu bodajże tak mi kiepsko wzeszły i dosiewałem.Ja nie pikuję nigdy i rosną docelowo do czasu wysadzenia w grunt,ale w Twoim przypadku Irenko zrób to do osobnej skrzynki a w tą dosiej kolejne.Nie jest aż tak późno na siew-nadrobią.Ja wsiane przykrywam ok.0.5 cm. warstwą ziemi. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witku, dzięki za info, tak właśnie myślałam, że za długo już trwa to kiełkowanie.
Jutro dosieję po raz drugi, a tych kilkanaście przepikuję do osobnego pojemnika.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Święta. Święta i po Świętach :tan czas planować nowe prace na ogródku, ;:108 Małgosiu, paprykę potraktowałam Cofidorem, i wciornastek kaput.. ;:306 ;:172 bo już miałam stresa ;:219 teraz czas na pikowanie pomidorków, porosły już takie wielkie, że aż się proszą, chyba jutro się za to zabiorę :)

Rzepka- cudniaste astry ;:215 ale po 2 tyg jak pisze Faworyt nic już nie wzjedzie, proponuję dosiać :) , ja w tym roku też kupiłam kilka ciekawych odmian, w tym jedną o gigantycznych kwiatkach, ale jeszcze z wysiewem zwlekam, ponieważ chce już pod folię wysiać, w domu brak miejsca na parapoetach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A co do jednorocznych to w tym roku opętało mnie szaleństwo na groszek pachnący, od lat kocham ten kwiaty, kiedyś mi nie wychodziła ich uprawa, teraz opracowałam swoją metodę, robię rozsadę :) Zawsze wysiewałam mieszanki, ale w tym roku będę uprawać odmianowe groszki, mam zaplanowane 14 odmian- oczywiście poza pomidorkami i innymi warzywkami groszek to moja wielka ;:167 ciekawa jestem czy ktoś z Was uprawia ciekawe odmiany groszku ? no i nagietki, w tym roku też pobawię się z odmianami- uwielbiam te kwiatuszki :)
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Astry, groszki i nagietki mam w tegorocznych planach. ;:108 Z groszków zakupiłam kilka w różnych odcieniach niebieskiego.
Astry powschodziły w 50 % i troszkę muszę też dosiać. Nagietki mam tylko w jednym kolorze i chyba skuszę się na więcej ;:224
Astry igiełkowe też mam, ale chyba nie tak duże.....jak Kasia. ;:224
Wszystkie kwiaty oprócz petunii i heliotropów spędzają całą dobę w foliaku i mają się dobrze, jutro zaczynam
wysiewać wszystko co mam z ozdobnych i jednorocznych, a jest tego trochę. ;:oj :D
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Na szczęście już po świętach, więcej nie dałabym rady zjeść ;:306

Kasiu Koncepcja tarasu jakaś już się pojawiała ale brakuje mi 2 najważniejszych elementów. Może w sobotę będę miała możliwość pokazania o czym myślę. Taras chciałabym drewniany, mam sporo "podłogówki" drugiego sortu więc na pewno się nada. Tylko ciężko będzie wyszlifować oscylacyjną z małą stopą ;:306
Mebelki to może zbyt szumnie nazwane ale coś do letniego leniuchowania powinno się udać.
Palenisko pewnie takie mi nie wyjdzie ale coś muszę pokombinować.

Beatko U mnie palenisko oczywiście także tymczasowo zrobione było ze znalezionych na działce pustaków ale popękały od wysokiej temperatury i trzeba będzie coś pomyśleć, bo w tym roku mam zamiar sporo palić ;:306
Ja dziś swoją cebulę wyeksmitowałam na balkon ;:215 Niech sobie radzi. Ale u Ciebie jeszcze spore przymrozki ;:oj

Elu Uważaj kochana z tymi pomidorami ;:oj Mam nadzieję, że strat jeszcze żadnych nie miałaś w związku z wywrotkami.
Dekoracja ;:215
Czyżby jakieś wolne miejsce? Znalazłaś luki na parapetach? Ja z większością ozdobnych jeszcze poczekam z tydzień ;:131

Irenko U mnie astry także kiepsko wystartowały. Z 6 odmian wyszły z ziemi tylko dwie. Także muszę dosiać ale tym razem nie będę chyba "oszczędzała" na nasionach tylko sypnę konkretnie.

Wituś Nie zdążyłam ;:222
Do kiedy można jeszcze siać astry? Mam już przygotowaną szklarnię na balkon więc niebawem ozdobne dostaną eksmisję. Znajdę jeszcze miejsce na dosiewki ;:215

Kasiu Dobrze, że już zadziałałaś i będziesz miała spokój. Ja jeszcze nie pryskałam tylko ściągam dziadostwo na waciki. Miałam zabrać Agricol z działki ale zapomniałam ;:223
Ten strzępiasty, fioletowy aster piękny ;:215

Groszek pachnący miałam dwa lata temu (taki zwykły) i byłam bardzo z niego zadowolona ale przyszedł jeden dzień, jedna burza i musiałam wszystko wytargać z ziemi. W tym roku znów wysieję, bo Wituś mnie obdarował :heja Nagietki mam co roku i bardzo je lubię. Ale też raczej zwykłe. Z odmianowych mam w tym roku pomidory i część papryk :;230
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
x - e-1

Post »

Małgosiu-parapety się zwolniły i młode pomidorki mają full miejsca, ale już niedługo, bo już wymagają pikowania.
Razsadę starszą trzymam na regale, który ustawiłam tuż przy drzwiach na taras i rano je szybciutko siup do folii na tarasie,
a około 17.00 z powrotem na regał i czekają tak do następnego dnia. Daleko już biegać z nimi nie muszę-uff, ale wypadki przy pracy są. ;:222
Wywrotki były, bo tacki na których stoją doniczki są giętkie i podczas przenoszenia się wyginają....i 2 razy było bum. ;:124
Dwie doniczki upadły i się kompletnie roztrzaskały, ale pomidory przeżyły w całości. Innym razem taką tackę uniosłam i dwa pudełka z jeszcze niepopikowanymi pomidorami wyleciały i się dwie odmiany kompletnie pomieszały ;:306 Red Pear z Malinowym Rodeo-teraz nie wiem który jest który? ;:224 ;:145
Muszę koniecznie kupić sobie plastikowe skrzynki-przydadzą się później na zbiory. :)
Kwiatki będę wysiewała w domu i jak tylko wykiełkują pójdą do foliaka, a sieję w kartony, którym obcinam boki i wykładam dno folią.
Folię mocuję dookoła taśmą klejącą i mam darmowe kuwety z recyclingu. Takie kuwety z wysianymi kwiatami nakrywam folią i ustawiam na szafkach kuchennych pod sufitem (mają tam ciepło i nie przeszkadzają) Codziennie zaglądam czy coś kiełkuje i zraszam wodą. Jak tylko zaczną kiełkować to idą na 2 dni na parapet i jak już zrobi się zielono wynoszę do folii.

Narcyzy w domu rozkwitły i wyglądają teraz tak:
Obrazek

A to już mój regał z rozsadą pomidorów i papryki, oraz bakłażanów ustawiony na klatce schodowej obok wyjścia na taras.
Bok regału musiałam zastawić szafką, bo mi berbeć tam coś ciągle szukał-teraz jakoś regał omija. ;:306
To taras dachowy, który służy mi wyłącznie do wieszania prania i teraz do namiociku na rozsadę.
Bardzo wygodne rozwiązanie z tym regałem obok wyjścia na taras, w ubiegłym roku musiałam wszystko codziennie nosić do pokoju i skrzynki z rozsadą ustawiałam na podłodze.
Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Z astrami Małgosiu zdążysz jeszcze spokojnie,więc siej. ;:333 Najpóźniej kiedy siałem(z konieczności) w ostatnich trzech latach to był 10 kwietnia. ;:173 Nadrobiły bo dnie są coraz dłuższe,ale nie zwlekaj.
Powiedz mi czy malwy do skrzynek już siać? :) I czy cebula wzeszła Ci w zadawalającej ilości.Jeśli nie to możesz jeszcze dosiewać. ;:108
Mam nadzieję że nie pozbyłyście się pojemników z wysiewaną jodłą koreańską.Wyjątkowo długo wschodziła,ale pierwsze dwie właśnie u mnie wykiełkowały. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Ja już tak mam, że baaardzo trudno jest mi się czegokolwiek pozbyć :wink: .... więc i pojemnik z jodłą stoi sobie już od dłuższego czasu, a ja czekam, czekam, czekam .... :;230
Fajnie, że jest jednak nadzieja :). Jak długo u Ciebie wschodziła?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc czekaj cierpliwie dalej Kasiu ile by to nie trwało ;:108 i jeśli masz jeszcze miejsce dla niej.W końcu wyjdzie z ziemi. ;:333 Moją siałem 26 lutego. ;:173
Jutro za dnia ją uwiecznię. :)
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

Hej!
Ja właśnie w tej chwili już od kilku godzin w ziemi grzebią-pikuję pomidory. :D
To wracam do pracy, pozdrawiam Was ogrodnicy. . ;:173
..i Witek przeczytaj pw.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Witku sprawdziłam notatki i ja wysiewałam 24 lutego, ale przypiekły mi się w piekarniku, więc kolejna porcja była wykładana później. Nie tracę więc nadziei i czekam ;:108
Elu ja mam na jutro zaplanowane pikowanie około setki pomidorów, plus trochę papryk. Ale bardzo lubię to zajęcie ;:304
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Oj Elżuniu to czekam na fotorelacje :) ja dziś miałam w planach pikowanie pomidorków, ale przez zmianę pogody jakas połamana jestem, i głowa mi pękała, ale jutro akurat mam wolne i biorę się od rana za pikowanie swoich podopiecznych :) :tan ;:108

mymystery- Kasiu ja też lubie pikowanie, wiec jutro będziemy razem solidarnie pikować :) ;:304
x - e-1

Post »

......no ja też jutro z rańca ciąg dalszy dziewczyny...pikowania, więc będę o Was jutro podczas tej czynności myślała.
Mam jeszcze do pikowania paprykę i bakłażany, rodzynki.....astry do siania, bo nie zdążyłam wszystkich jeszcze wysiać
i muszę przesadzić pomidory do innej ziemi. Te najwcześniej siane w tym samym dniu co Witek siał swoje,
to mam w okropnym stanie i doszłam do wniosku, że ziemia jednak musi być tu winna,
bo dokarmianie nic nie daje: liście żółkną i usychają. Coś im nie pasuje ta ziemia Substral-a taka franela droga była.
Aż ryczeć się mi chce jak na nie patrzę. ;:145 ...nie wiem czy da się uratować te, na których mi najbardziej zależy? ;:202
W najgorszym razie w folii będzie mniej tych najwcześniej sianych, a część dosadzę z drugiego siewu. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”