Majkowy zielony dom i cała reszta zieloności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i cała reszta zieloności.

Post »

:wit wygląda na to, że telepatycznie się zmówiłyśmy :;230 :;230
Majeczko..... nie zamierzam zawieszać wątku.... tak na prawdę fajnie jest paplać ile wlezie o tym samym :;230 :;230
Z e-M-em nie da się rozmawiać o różach, przynajmniej z moim :lol:
Czekam jeszcze na dwie dostawy i to dość duże...... ale nie mam tylu doniczek do wsadzania.
Może je zadołować i dopiero na wiosnę wsadzać do doniczek? co o tym sądzisz?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Strasznie ładny ten pięciornik krwisty, a połączony z czymś fioletowym - CUDO :D Nawet jak się sieje, to nic. Zawsze można wyplewić.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z kocimiętką, Sweety.
No, zabiłaś mi klina tym doniczkowaniem róż, Edulkotku.
Trochę zachodu z tym jest, ale widzę, że warto.
U mnie w tym sezonie fantastycznie rosła w donicy Rosarium Uetersen, podczas kiedy inne z tego samego zakupu posadzone w grunt już dużo gorzej. Faktycznie, ta w donicy zbudowała piękną sieć korzeni.
Sposób kupiony ;:215.

Buziaki deszczowe - Jagoda
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Kocimiętkę mam i oczywiście rozpoznałam, ale niezależnie z czym, byle było fioletowe, będzie wyglądać cudnie. Choć to odważne połączenie :D
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

Witam. Jestem dopiero od kilku dni na forum. Na razie spaceruję po Waszych ogrodach. Trafiłam do Ciebie i dech mi zaparło już na pierwszym zdjęciu.
Tak pięknie zarośnięty dom i taaaaki ogród.....- marzenie. Tylu róż jeszcze nie widziałam. I nie tylko róż. Lilie, malwy, paprocie, hortensje, nie dałoby się wymienić tej niezliczonej mnogości cudów. Twój ogród to prawdziwe ELDORADO, a spacer po Twoim ogrodzie to prawdziwa uczta. ;:180

Pozdrawiam bardzo serdecznie. Iga
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maju, już obcięłam górę. To Fairy, więc i tak byłaby nisko cieta. Zasypałam ją po czubek. Mam nadzieję, że przetrwa.
Mam do przesadzenia jeszcze 2 róże i cały czas się waham, czy zrobić to teraz, czy poczekać do wiosny
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

No pięknie, ja raczę rodzinę kawą i czekoladowym budyńkiem dobrym na wszystkie smutki a tu tylu gości ;:oj których witam bardzo serdecznie :wit zwłaszcza nowych gości ;:196

Majeczko ja też nie mam z kim porozmawiać na temat róż, choć ostatnio u nas bywają całkiem inne tematy:
- zabezpieczenie nowego domku córki na zimę i wszystko co się wiąże z jego otoczeniem, tj ogrodem, wykończeniem i chyba koniecznym kredytem :(
- sądowe przepychanki z kompanią węglową :((

Też czekam na dwie potężne dostawy różane, ale większość z nich będzie ogólnie zadołowana. Doniczki mam zakupione i już czekają na lokatorki, choć nie wiem czy jeszcze w tym roku dam radę je zapełnić. Wszystko zależy od dostaw zagranicznych ;:173

Dla Ciebie pączusie różyczki która Ci przypadła do serca, Souvenir de Mademoiselle Juliette Bricard
Obrazek zdjęcie wczorajsze

To są resztki pączusiów które wytworzyła na początku września, 4.09.2013 tak wyglądała ;:167
Obrazek

Aniu dla mnie nie ma odważnych połączeń kolorystycznych, wszystkie lubię, zwłaszcza bardzo kontrastowe. Ostatnio nawet przekonuję się do róż w odcieniach budyniowych, jak kolory żółte określiła chyba Twoja imienniczka nena08, a może to była Justyna ;:173
Dla Ciebie szpalerek chryzantem, który w założeniu miał być kolorowy jednak żółte już skończyły kwitnąć a białe dopiero zaczynają
Obrazek

Jagoda warto na początku włożyć trochę pracy, żeby mieć zadowalające efekty. Zwłaszcza jak się kupuje tylko kilka róż, to roboty nie ma za wiele a cieszy uzyskany efekt.
U nas też ciągle pada, w końcu ładnie podleje wszystkie przesadzenia.
Puszczam do Ciebie moje listopadowe Oczęta czyli Eye for You ;:167
Obrazek

Iga Ciebie jako nowego gościa witam najserdeczniej ;:196
Z tym Eldorado to chyba przesadziłaś, ale bardzo mi miło że mój ogród wywarł na tobie takie wrażenie :oops:
Spaceruj i oglądaj do woli. A że roślin u mnie bardzo dużo i nawet sama już się gubię to mam coś co nie pamiętam jak się nazywa, jakieś jesienne cebulowe, chyba ;:219
Obrazek

Gosiu dobrze zrobiłaś, niech się regeneruje po stresie. Radziłabym przesadzić teraz bo pogoda sprzyja na prace i na zakorzenianie się w nowych miejscach. Z doświadczenia wiem że wiosenne przesadzanie róże bardzo osłabia, zwłaszcza jak szybko przyjdzie upalna wiosna co coraz częściej się zdarza. ;:173
Dla Ciebie biała chryzantema która dopiero zaczyna kwitnąć, ona tak ma z natury :wink:
Obrazek

Dla wszystkich odwiedzających reszta listopadowych widoków różanych i nie tylko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek ciągle mnie nie bierze ;:218

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę wiosny jesienią choć to jesienny krokus ;:306
Obrazek

Idę odrabiać zaległości ;:65
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też się opuściłam w czynnym forumowaniu :oops: Niby tyle wolnego, a nie zdążyłam nawet porządnie poczytać, co się dzieje w ogrodach. Zaczęłam grabić liście-zepsuła się pogoda :evil:
Cieszę się, że nie jestem jedyną osobą, której nie bierze Pashmina :D Obiektywnie jest bardzo ładna, ale nadal jej nie pragnę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jeszcze tyle róż kwitnie.
Ewa tez radzi przesadzic teraz, Zatem jeśli pogoda pozwoli to w sobotę kolejne wykopki
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p

Post »

Maju, dziękuję za miłe powitanie. Wcale nie przesadziłam. Każde Twoje następne zdjęcia to potwierdzają. Tak się zauroczyłam, że zamiast odwiedzać inne ogrody, stale wracam do pierwszej strony u Ciebie. Oglądałam ją już chyba z 10 razy, no i pokazałam mojemu M. Mało nie usiadł z wrażenia. Przez lata marzyliśmy o wyprowadzce na wieś. W końcu się udało. Mieszkamy na wsi od 5 lat. Kupiliśmy stary wiejski domek i 20 arów ziemi, na której przez wiele lat nikt nic nie robił. Przez 12 lat nikt tu nie mieszkał. A my wciąż jeszcze się urządzamy. Ziemię oczyściliśmy i wykarczowaliśmy stary dziki sad śliwkowy. Etapami siałam trawę, sadziłam iglaki, brzozy, trochę krzewów ozdobnych, bylin, kwiatów jednorocznych no i warzywnik. Teraz chcę tworzyć ogród ozdobny. . Mam nadzieję, że się przy Was poduczę i przygotuję do wiosny. Ale takiej bajki jak Ty masz, to się nie doczekam. :)

Pozdrawiam. Iga
Pozdrawiam. Iga
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iga skoro tak dużo Wam się udało zrobić w nowym swoim miejscu to na pewno uda się stworzyć i śliczny ozdobny ogród, mocno w to wierzę. Jak macie jakieś swoje wizje i będziecie je realizować to się doczekacie swojej bajki, która niekoniecznie musi być podobna do bajki innych. Najważniejsze żeby była to Wasza bajka. ;:333
Namawiam Cię do pokazania Waszego domostwa, ogrodów i całego otoczenia.
A tam na północy też są tacy co postąpili podobnie jak Wy, odwiedź ogród Małgosi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=70434
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Edulkotku, za "Oczka" dziękuję ;:180.
A to Twoje różowe, to pewnie Nerine.

:wit Jagoda
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p

Post »

Maju, pewnie niedługo pokażę trochę mojego siedliska. Zdjęć za dużo nie mam, ale coś się znajdzie. Od teraz będę wszystko dokumentować.
Zaraz zajrzę do ogrodu Małgosi. Dziękuję Ci za miłe słowa i podtrzymanie na duchu. My już i tak jesteśmy w swojej bajce. Za nic nie wrócilibyśmy do miasta, chociaż dużo jeszcze przed nami. A do Ciebie dalej będę zaglądać, żeby oczy nacieszyć.

Pozdrawiam. Iga
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Majeczko, patrzę i oczy przecieram ze zdumienia, Burgundy Ice w kolorze amarantowym ;:223 , właśnie ją zakupiłam i miała być fioletowa..... ciemno fioletowa. Nie chcę kolejnej amarantowej róży.
Z różanką na piasku masz rację. Wszystko rośnie wolniej i kwitnie mniej obficie, ale jak cieszy.
Co prawda są wyjątki, Paco Rabane wyrósł ponad 1,5 m, czyli przekroczył normę ;:306 na piasku.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagoda dzięki Ci za rozpoznanie tego różowego ;:196 Nerine to trochę mnie zdziwiło ale siedzi w ziemi przy ścianie już od zeszłej wiosny i dopiero teraz coś tam wylazło, i co ja mam z nią zrobić ;:219 zostawić na kolejną zimę czy wykopać i do domu zabrać :?:

Iga mądra decyzja, też bym uciekła na wieś jakbym nie mieszkała w Nowej Wsi :;230 tak nazywa się ta dzielnica i trochę przypomina wieś tylko mamy zbyt blisko autostradę i inne drogi szybkiego ruchu :roll:
Czekam na relację z Waszej bajki ;:333

Aniu bez paniki, Burgundy Ice to bardzo zmienna róża, a kolor a właściwie odcień zależy chyba od bardzo wielu czynników.
Potrafi być piękna jak wino burgundowe ;:167
Obrazek

Obrazek

i spłowiała jak sprane majtki ;:306

Obrazek

Ewa Gloriadei pisała i pokazywała swoją z całkiem białym kwiatkiem, wiesz jakieś geny po przodkach muszą się odzywać. Pooglądaj zdjęcia jej rodzicielek:
Brilliant Pink Iceberg jej matka http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.24372.1
Pink Iceberg jej babka http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.21115.1
Iceberg jej prababka http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.3360

U mnie jest więcej takich wyjątków, niektóre ścięłam do normalnych rozmiarów, a niektóre czekają na skrócenie do wiosny, dość mam rozpasania różanego ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”