_fox_ pisze:Rennni kwiat w cebuli tworzy się już w przechowalni a więc dużo wcześniej przed wsadzeniem cebul, wzrost liści zależny jest od warunków uprawy.
fox teraz wiem jak nazywają się te tulipany. Kupowałam je bez nazwy, oznaczone było tylko, że mają duże kwiaty.Mam je 3, czy 4 rok i jestem bardzo mile zaskoczona, że z roku na rok BEZ WYKOPYWANIA jest większa, zdrowa i kwitnąca kępa, co nieczęsto się zdarza.Z ciekawości pytam jak u Ciebie sprawuje się ta odmiana, czy mnoży się? U mnie są wysokie i muszę je podpierać drucianą obrączką.
To są mieszańce z grupy Darwina, a więc nie do zdarcia, czerwonych mam sporo różnych odmian nie kopałem ich ponad 20 lat a jednak ładnie rosły i kwitły
Obecnie są już poprzesadzane wstępnie posegregowane cebule 1 sortu wydają na prawdę piękne kwiaty i sztywne łodygi.
_fox_ Queen Of Night mam go z ogrodu mojej babci....pamiętam, że 25 lat temu kupiłam jej prezent urodzinowy - cebulky tulipana Queen Of Night. Babcia miała wielką radość, gdy rozkwitl
Žółty Shirley więc nie wyrzucam, lecz nasade daleko - boję się choroby
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Rennni Twój przebarwiony Shirley Dream wygląda jak mój Modern Style. Moim jeszcze daleko do kwitnienia, ale mam foto z ubiegłego roku. W pąku jest lekko żółtawy. Przekwita prawie w całości przebarwiony na purpurę i jest to tulipan wielokwiatowy.
Tu na drugim planie w pąku:
Tu na pierwszym planie, zaczyna kwitnąć i na dole widać małe tulipanki w kątach liści.
A tak przekwita:
U mnie to jakaś syberjada jest - nawet żonkile jeszcze nie rozkwitły, a na tulipany poczekam do maja...
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff Monika - "Przy malowniczej drodze"