Witam wszystkich serdecznie
Dorotko (szarotka66) ? nie, nie... byłoby za dobrze gdyby się nie kurzyło ale Clivia faktycznie, krótko przed zrobieniem zdjęcia była pod prysznicem

Pozdrawiam !!!
Aniu (anym) ? zgadza się, z boku rośnie sobie mała Cliviątka. Bardzo bym chciała żeby zakwitła

Dziś podlałam ją nawozem dla roślin kwitnących może to ją trochę pobudzi, mam przynajmniej taką nadzieję

Pozdrawiam !!!
Agatko (pomidorzanka) ? bardzo mnie pocieszyłaś

Tak się cieszę z tej Clivii a jakby jeszcze zakwitła to już w ogóle będę szczęśliwa
A urlop już mi się skończył w poniedziałek do pracy a szkoda, przydałby się jeszcze tydzień ... Pozdrawiam cieplutko
Justynko (justus27), Olu (AleksandraBdg) - dziękuję kochane za odwiedzinki i miłe słówka. Pozdrawiam serdecznie
Ewuniu (eva-) - dziękuje za miłe słowa. Będę więc czekała za kwiatkami Kliwii
Jeśli chodzi o Epifilium to kiedyś przeczytałam bardzo fajną poradę i stosowałam się do niej przez dobrych parę lat. W tym roku za dużo w nich mieszałam... bo przesadzałam, obcinałam itd... i w rezultacie kwitnienia nie było ( tzn paczki były ale opadły a niektóre sama oberwałam)
A oto proste zasady uprawy:
Od lutego Epifilium zaczyna rosnąć i wtedy przenoszę je na w jasny parapet i zaczynam regularnie, ale i ostrożnie podlewać.
Wiosną i latem świetnie znoszą ciepło. Gdy wystawiam je na zewnątrz to zawsze w cieniu i zaciszu.
Jak tylko pojawią się pierwsze pączki, zwiększam ilość wody. Od tego czasu rośliny nie przestawiam.
Gdy przekwitnie przestawiam w półcień (na szafę)
W sierpniu dobrze jest roślinkę przesadzić wtedy znów więcej podlewam, nawożę i nawet serwuję jej nawóz do roślin kwitnących (z fosforem).
Od września stopniowo redukuje podlewanie a od listopada przestawiam do chłodniejszego pomieszczenia (nie mniej niż 10'C ) i ograniczam podlewanie do minimum.
Życzę powodzenia i pozdrawiam
A teraz parę fotek z serii ?Tak było ? tak jest?
Oleander nr 1
15-05-2013...
... i dziś
Oleander nr 2
15-05-2013...
...i dziś.

9
Fuksja fioletowo-różowa nr 1
7-04-2013...
27-04-2013...
14-05-2013...
...i dziś.
Fuksja fioletowo-różowa nr 2
7-04-2013...
27-04-2013...
14-05-2013...
...i dziś.
Niecierpek fioletowy
18-05-2013
09-06-2013 z dodanymi małymi fuksjami (fioletowo-różowe)
...i dziś.
Niecierpek czerwony
18-05-2013
09-06-2013z dodanymi małymi fuksjami (biało-różowe)
...i dziś.
I wszystko razem: Fuksja nr 1 i 2, Niecierpek fioletowy i czerwony z małymi fuksjami
A na koniec Pelargonia zwisająca - od Agatki