Od sadzonki do sukcesu.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od sadzonki do sukcesu.

Post »

Witam serdecznie ;:3

Aniu (anym), Haniu ( hanka101) ? dziękuję ślicznie za odwiedzinki i miłe słówka ;:138

Kasiu (katharos) ? Nagarbia też mi się podoba ale ten kwiatek... to takie psiu bziu... ;:219 No trudno sie mówi, liczyłam na coś więcej.... ;:145
Brązowa doniczka w sama w sobie nie jest brzydka ale różowe kwiatki skrętnika trochę swojego uroku przy niej tracą ;:222 Pozdrawiam ;:100

Agatko (pomidorzanka) ? tak... Nagarbia ma coś w sobie i chociaż przypomina trochę hoję (za którymi nie przepadam) to jej ciemne błyszczące listki skutecznie mnie do siebie przekonały :uszy
Jej kwiatkami jednak jestem bardzo rozczarowana... ;:129 oczekiwałam jakieś soczystej czerwieni a tu takie coś brązowego w żółte paski... ffffeeeee.... ;:300

Mając w pamięci Twojego skrętnika, Agatko, w białej doniczce, mój w brązowej wypada słabo..... ;:222 chociaż doniczka sama w sobie nie jest taka zła.
Mój skrętnik też wypuszcza kolejne pąki kwiatowe :tan widać ten typ tak ma... albo usłyszał Twoje życzenia ? długiego kwitnienia ;:333
Agatko, czekam na Twoje kolejne odcienie skrętników.... zzzzzzzz niecierpliwością ;:65 ;:65 ;:65 Pozdrawiam! Pa!Pa! ;:100

A na koniec pokażę podarunek od mojej koleżanki Madzi z Torunia.... :lol: piękna Clivia.... :heja
Nadałam jej drugą nazwę ?Magdalenowiec? na cześć darczyni ;:180 W tym roku nie kwitła i zastanawiam się czy jest jeszcze na to szansa...?

Obrazek

Pozdrawiam ;:3
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kliwia piękna, ale u Ciebie Alinko wszystko takie piękne, z połyskiem, jakby w ogóle się nie kurzyły. ;:oj
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Hej Alinko ;:196
Cliwia a raczej Magdalenkowiec śliczniutki i jak mnie oko nie myli obok rośnie maluch :lol:
Moja kliwia też nie zakwitła w tym roku, niestety są trochę kapryśne jeśli chodzi o zawiązywanie pąków.
Pozdrawiam cieplutko! ;:196
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alinko, oczywiście że jest szansa, a nawet pewność

z większości kliwi które widziałam u kogoś, kwitnące były prawie jesienią,

a wręcz zimą, okaz piękny więc nie ma co się martwić.

Kiedy Ci się skończy ten urlop???, to może będziesz częściej z nami :?: :?: :?: :?:
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Śliczne roślinki - gęsty _aeschynantus_ i piękna nagarbia ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
AleksandraBdg

Post »

Alinko!

U Ciebie jak zawsze pięknie! Roślinki masz tak zadbane i wypieszczone,że aż miło popatrzeć.
Aeschynantus rośnie obłędnie ;:138
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

Witaj :wit
Pięknie u Ciebie i kwitnąco ;:oj
Cliwią się nie przejmuj powinna zakwitnąć, ja moją wystawiam na dwór na całe lato.
Zakwita jesienią po przyniesieniu do domu.
Powiedz mi proszę jak postępować z Epiphyllum, żeby tak pięknie kwitło jak Twoje.
Dostałam w zeszłym roku ukorzenioną roślinkę, i nie bardzo wiem jak doprowadzić ją do kwitnienia.
Od wiosny stoi na dworze.
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Witam wszystkich serdecznie ;:3

Dorotko (szarotka66) ? nie, nie... byłoby za dobrze gdyby się nie kurzyło ale Clivia faktycznie, krótko przed zrobieniem zdjęcia była pod prysznicem ;:306 Pozdrawiam !!!

Aniu (anym) ? zgadza się, z boku rośnie sobie mała Cliviątka. Bardzo bym chciała żeby zakwitła ;:108 Dziś podlałam ją nawozem dla roślin kwitnących może to ją trochę pobudzi, mam przynajmniej taką nadzieję ;:224 Pozdrawiam !!!

Agatko (pomidorzanka) ? bardzo mnie pocieszyłaś ;:180 Tak się cieszę z tej Clivii a jakby jeszcze zakwitła to już w ogóle będę szczęśliwa ;:oj
A urlop już mi się skończył w poniedziałek do pracy a szkoda, przydałby się jeszcze tydzień ... Pozdrawiam cieplutko ;:167

Justynko (justus27), Olu (AleksandraBdg) - dziękuję kochane za odwiedzinki i miłe słówka. Pozdrawiam serdecznie ;:3

Ewuniu (eva-) - dziękuje za miłe słowa. Będę więc czekała za kwiatkami Kliwii ;:108
Jeśli chodzi o Epifilium to kiedyś przeczytałam bardzo fajną poradę i stosowałam się do niej przez dobrych parę lat. W tym roku za dużo w nich mieszałam... bo przesadzałam, obcinałam itd... i w rezultacie kwitnienia nie było ( tzn paczki były ale opadły a niektóre sama oberwałam) ;:224
A oto proste zasady uprawy:
Od lutego Epifilium zaczyna rosnąć i wtedy przenoszę je na w jasny parapet i zaczynam regularnie, ale i ostrożnie podlewać.
Wiosną i latem świetnie znoszą ciepło. Gdy wystawiam je na zewnątrz to zawsze w cieniu i zaciszu.
Jak tylko pojawią się pierwsze pączki, zwiększam ilość wody. Od tego czasu rośliny nie przestawiam.
Gdy przekwitnie przestawiam w półcień (na szafę)
W sierpniu dobrze jest roślinkę przesadzić wtedy znów więcej podlewam, nawożę i nawet serwuję jej nawóz do roślin kwitnących (z fosforem).
Od września stopniowo redukuje podlewanie a od listopada przestawiam do chłodniejszego pomieszczenia (nie mniej niż 10'C ) i ograniczam podlewanie do minimum.
Życzę powodzenia i pozdrawiam ;:138

A teraz parę fotek z serii ?Tak było ? tak jest? :heja

Oleander nr 1 :D
15-05-2013...
Obrazek
... i dziś
Obrazek

Oleander nr 2 :D
15-05-2013...
Obrazek
...i dziś.
Obrazek9

Fuksja fioletowo-różowa nr 1 :lol:
7-04-2013...
Obrazek
27-04-2013...
Obrazek
14-05-2013...
Obrazek
...i dziś.
Obrazek

Fuksja fioletowo-różowa nr 2 :tan
7-04-2013...
Obrazek
27-04-2013...
Obrazek
14-05-2013...
Obrazek
...i dziś.
Obrazek

Niecierpek fioletowy :tan
18-05-2013
Obrazek
09-06-2013 z dodanymi małymi fuksjami (fioletowo-różowe)
Obrazek
...i dziś.
Obrazek

Obrazek

Niecierpek czerwony ;:333
18-05-2013
Obrazek
09-06-2013z dodanymi małymi fuksjami (biało-różowe)
Obrazek
...i dziś.
Obrazek

Obrazek

I wszystko razem: Fuksja nr 1 i 2, Niecierpek fioletowy i czerwony z małymi fuksjami ;:215
Obrazek

A na koniec Pelargonia zwisająca - od Agatki ;:138
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wszystko urosło Ci w tempie ekspresowym. Piękne kompozycje ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20

Post »

:wit
śliczne kompozycje, ciekawe połączenie niecierpek i fuksje ;:138
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Alinko wszystko rośnie u Ciebie jak na drożdżach ;:138 Porównania super ;:333
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Alinko,pięknie i profesjonalnie pokazane i opisane sadzonki oleandra,fuksji a liście na Twoich roślinkach tak zdrowe i błyszczące,że wyglądają jak wyglansowane ;:333
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Alinko ;:196 fuksje dorodne, pięknie kwitnące, nie mogę się napatrzeć ;:oj
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Witam serdecznie ;:3

Justus27, hanka101, elcia1974, Arkadius121, anym ? wielkie, serdeczne dziękiiiiii za tak miłe słowa ;:138 Buziaki dla wszystkich ;:196

Dziś chcę się pochwalić kolejnym podarunkiem od koleżanki Madzi z Torunia, to Hibiskus :tan
Zobaczcie jak jest ładnie poprowadzony ;:173 Kiedy go przesadzałam do nowej doniczki nie mogłam się napatrzeć na jego ładne i zdrowe korzonki ? to był idealny moment na przesadzanie ;:333

Obrazek

Obrazek

Kiedyś wspominałam, że Storczyk to u mnie wytrzyma najwyżej tydzień... ale podjęłam ostatnią próbę ujarzmienia tego kwiatucha ;:192
Po kupnie jednego takiego po przecenie, postanowiłam go nie ruszać, nie podlewać i w ogóle o nim zapomnieć... muszę przyznać, że ta metoda poskutkowała ;:24
Po zrzuceniu pierwszych kwiatów, zaczęły rozwijać się kolejne pąki kwiatowe. Co prawda nie są one moją zasługą ale sam fakt, że w ogóle zechciały rozkwitnąć i nie opadły to dla mnie i tak ogromny sukces ;:oj

Obrazek

Obrazek

Tak czy owak, nie przepadam za nimi ale jednego warto mieć :lol:

Pozdrawiam ;:100
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

Hibiskus ;:138 i storczyk super ;:215 ,Ale bardzo mnie ciekawi, czy ten żółw, co tam się skrada to kwiatki Ci podjada? :shock: On jest prawdziwy?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”