Ogródek Robaczka cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Robaczka cz. 7

Post »

Kasiek u mnie też coraz więcej krokusików ;:138 , ale gleba jest jeszcze zmarznięta głębiej. Dziś jest nieprzyzwoicie bosko, 17 st w ;:3 :heja
Jeśli mogę odpowiedzieć Wandzi: Chippendale ma dwa kolory , ja miałam na jednym krzaczku róże różowe i łososiowe ;:108 :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kurcze chyba ślepa jestem bo nie widzę kosmosów za płotem. :roll:
Kupiłam Chippendale, Louisa mam i ten pachnący powojnik.
Ciekawe jak się spisze w tym roku, bo to zeszłoroczny młodzian.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu jak napatrzę się na Twoje cudowne ogrodowe krajobrazy to od razu robi mi się tak błogo i radośnie.... ja wiem, że się powtarzam, że już to pisałam.... ale ogród masz jak z bajki, a i zdjęcia robisz niesamowite.... tak piękne, że najchętniej wskoczyłabym w któreś z nich.....
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Aguś , dołączę się do Ciebie . Często zastanawiam się , czy Kasik jest rak utalentowanym fotografem , czy ogród taki wyjątkowy . Ale jak robisz fotkę pagórkowi z Roztocza , to na zdjęciu nawet najlepszemu fotografowi Mont Blanc nie wyjdzie. ;:215 ;:108 ;:108 Jest jeszcze młody , za kilka lat będzie jeszcze ładniejszy. Drzewa , krzewy jeszcze urosną , podpory zginą pod pnączami.
No i roślin przybędzie :D ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Kochani,
właśnie obejrzałam prognozy, na kilku portalach...jakby nie patrzeć mrozy będą. Pytanie tylko jak groźne...Zapowiadają nawet -10* nocami w naszym regionie ;:202 Ogród obudzony z zimowego snu, soki zaczynają krążyć, pączki pękają, cebulowe wyłażą, krokusy kwitną...mam nadzieję, że nie będzie dramatu, ale nie wygląda to dobrze. Coś czuję, że sobotę spędzę nagarniając kopce na róże i przykrywając pnące...Ma padać śnieg, może chociaż cebulowe ochroni :roll:

Zmartwiły mnie te prognozy...i to bardzo. Miałam pokazać dzisiejszą wiosnę, ale jakoś mnie dobry nastrój opuścił ;:174

Marta, miejmy nadzieję, że pod koniec marca będzie cieplej... :?
Jagi, naprzeciwko mojej działki są pola uprawne - ziemia nie stoi ugorem. Raz rośnie pszenica, raz rzepak. To ładne, spokojne tło dla ogrodu. Wolę takie pola niż kolejne osiedle domków, więc "ciche" sąsiedztwo mi odpowiada :D
Róże wciąż mają kopce i dobrze, bo pogoda jak widać wciąż niepewna. Minusy w granicach 6 stopni by mnie zbytnio nie martwiły, ale -10* to już gorsza sprawa...Oprysk miedzianem pewnie po mrozach, jeszcze czas.
Iwonko, zawsze podziwiam kosmosy w naturalnych, wiejskich ogrodach. U siebie jeszcze nie siałam, bo miejsca na takie szaleństwa brakuje, ale może za płotem znajdę miejsce ;-))
Agnieszko, Sweet Summer Love mieni się kolorami ;:170 Purpurowe, fioletowe, amarantowe, karminowe...przeplatają się w unikalny mix kolorów ;:170
Jagódko, dziękuję..Twoje odwiedziny i ciepłe słowa zawsze pozytywnie mnie nastrajają...Dziękuję, że jesteś.
Bukiety lawendowe robiłam, a jakże! Rozdałam kilka, kilka wciąż mam, a poza tym lawendę trzymam w kilku miejscach w domu w woreczkach, uwalniają zapach powolutku ;:170
Róże z gołymi korzeniami powinno się sadzić wczesną wiosną - ja tak sadziłam w ubiegły roku większość mich róż. Rosły jak na drożdżach. Cięcie krzewów i opryski zależą w dużej mierze od pogody i regionu. Ja przyjmuję kwiaty forsycji za zielone światło do działania ;:333
Pat, sąsiedzi na razie mi się trafiają w porządku, ale nie wiadomo jeszcze, kto zamieszka obok...całe ogrodzenie mam obsadzone pnączami, jak zechce być upierdliwy to może mi zniszczyć masę powojników.. ;:218 Nie powiem jednak żeby nie działało mi na nerwa to chwastowisko za płotem :twisted: W lecie wysiewa mi się stamtąd masa chwastów ;:145
Pola zostawiam w spokoju, rolnik je uprawia, odłogiem nie leżą ;:209
Ewa, Louis jest bardzo fotogeniczny jak wypina się do słonka :lol: Dzisiaj cięłam pięciorniki, mają już małe listki! Tym bardziej boję się o rośliny...
Danusiu, dziękuję kochana ;:196 Od takich słów rosną skrzydła, choć perspektywa powrotu zimy nico je podcięła.. ;:199
Dorotko, dziękuję za odwiedziny ;:196
April, rosna tam ostróżki liliowo-różowe i granatowe, niestety nie znam odmian.
Dobrze, że pilnujesz i motywujesz M do zdrowego wysiłku. Dodatkowo spędzacie czas razem ;:333
Passiflorę kupowałam z sadzonek - w zasadzie kupiłam jedną, pozostałe dostałam. Kosztowała niecałe 15 zł i szybko osiągnęła prawie 5 metrów, obsypując się kwiatami przez cały sezon. Roślinka z nasionka kiełkuje bardzo długo i zakwita dopiero po kilku latach żmudnego przechowywania..nie wiem czy warto. Moje zostawiłam w gruncie i gdy cięłam pędy w ubiegłym tygodniu, korzeń przy ziemii był zielony... może jeszcze coś wypuści? Skoro oliwka przezimowała bez okrycia :wink:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Robaczku, bardzo Cię proszę, nie zamartwiaj się na zapas, to tylko prognozy ;:224.
Zawsze w takich wypadkach cieszę się, że u nas wegetacja jest późniejsza.
Te huśtawki pogodowe to też jest powód, dla którego wczesnej wiosny nie lubię. Zawsze mam pietra, że pogoda jakiś numer wywinie ;:219.

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Madzia, dzięki za odwiedziny ;:196 Hiszpańskiego uczę się dopiero drugi rok, ale bardzo lubię ten język i już nieźle mi idzie komunikacja. Nie zależy mi na certyfikacie - chcę dogadać się w krajach hiszpańsko-języcznych z tubylcami w ich języku, a nie jak większość gringos, po angielsku ;-)) Niedługo będę miała kolejną okazję przetestować ;:333
Wando, o Chippendale pisałam u Ciebie - ona faktycznie mieni się łososiowym różem ;-)) Będzie pasować! Ja posadziłam ją i z żółtymi, i z różowymi :uszy
Iwonko majowa, moja lobelia razem z krążkami siedzi w wielodoniczkach. Może jutro cyknę foty. Jeśli ma listki właściwe, to czas pikować. Powodzenia!
Aniu, Chippendale wpisze się chyba w każdą kolorystykę, może nie będziesz musiała przesadzać..
Marzenko, właśnie taki poziom mi się marzy, swobodnej rozmowy. Lekcje prowadzi przesympatyczny Kolumbijczyk, dużo nas nauczył - także o kulturze latynoskiej i mentalności. Cenię sobie te zajęcia, odpoczywam tak po pracy.
Aguś, masz absolutną rację, upodobanie do tego języka wzrasta wprost proporcjonalnie do lotów na Kanary ;-))
Ewcia, to drobiazg, oby dobrze rosło ;:196
Julek, u mnie było podobnie! Jak to możliwe, że za 3 dni ma być taki mróz...? :roll:
Kasiu, widziałam krokusy w nóżkach Elfe, piękne!
Dorotko, moje powojniki też ubiegłoroczne, sadzone późnym latem, więc razem z Tobą czekam na pokaz kwiecia!
Agness, takie słowa to dla mnie wielka zachęta do pracy i radość, dziękuję! Zapraszam latem, zrobię Ci sesję foto w ogrodzie ;:196
Tadziu, ;:131 Fotografii dopiero się uczę, ale bardzo mnie cieszą takie opinie ;:196 Zdjęcia mają jednak magię, którą nie każdy dostrzega na żywo..musisz przyjechać i sam się przekonać ;:138
Jagi, ja uwielbiam przedwiośnie, ale obawy o pogodę zawsze pozostają... ;:131 Przyspieszona wegetacja ma swoje plusy, ale w przypadku takiego nagłego załamania pogody, ogrody bardziej cierpią...

Spadam lulu, może przyśni mi się lepsza prognoza ;-)) ;:19
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Haj Kasiu:)

Właśnie oglądnęłam prognozę i ....zima wraca ;:131 Czułam,że tak będzie to by było za pięknie,żeby wiosna się zaczęła ;:224
Oby nie zeszło poniżej -10 stopni to będzie ok...roślinki dadzą radę zobaczysz :uszy
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zajrzałam w amerykanską prognozę-też przewiduje spadki temperatury w nocy do -11, -12 stopni :( Cały przyszły tydzień zimny, choć zapowiadają całkiem dużo słońca. U mnie rośliny tak na dobre jeszcze nie ruszyły, więc się mocno nie obawiam, ale ewentualnych strat się lękam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu, a ja nic na razie nie zdejmowałam i nie rozgarniałam, rośliny mają dalej zimowe okrycia, bo wiedziałam że to za wcześnie. Śnieg całkiem zniknie, bo zaczyna siąpić deszczyk a z tego co czytałam to nie śnieg ma padać tylko śnieg z deszczem. Zobaczymy i musimy wszystko przyjąć z pokorą ;:173 Dobrego dnia chociaż już nie ;:3
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Kasik , dzięki za zaproszenie ;:180 Może kiedyś .... ;:131 :D
Wczoraj nie byłem na działce, pewnie po śniegu. Obiecują śnieg , tak żeby 10 cm. napadało. ;:219
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

I mam teraz dylemat czy przed wyjazdem ponakrywać co niektóre roślinki ?
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Kasiu, tak bardzo martwiłam się, że u mnie w ogrodzie, leży jeszcze, tak dużo śniegu, a tu okazuje się, że nie ma tego złego...
Oby tylko dzisiejszy deszcz (niestety pada od samiutkiego rana) go nie rozpuścił, bo nie chciałabym, aby zapowiadany mróz uszkodził mi rośliny. Jak do tej pory żadnych strat nie zanotowałam, więc niech tak pozostanie.
Que tengas un buen día ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

W Małopolsce pada ? w Wielkopolsce słoneczko świeci !!! ;:3
A śnieg to tylko na naszych zdjęciach pozostał.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

robaczek_Poznan pisze: Iwonko majowa, moja lobelia razem z krążkami siedzi w wielodoniczkach. Może jutro cyknę foty. Jeśli ma listki właściwe, to czas pikować. Powodzenia!
Kasiu - byłabym bardzo wdzięczna za zdjęcia ;:196
Moja chyba jeszcze za młoda na pikowanie? Jak sądzisz?

Obrazek
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”