Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Post »

Witam po kolejnym ciężkim dniu. :wit Dobrze że jutro niedziela to będzie odpoczynek.

Jula i Ewa co do magnolii to mam podejrzenia że to jednak uszkodzenia mrozowe. Porozrywałam wszystkie te uszkodzone pąki i niczego w nich nie znalazłam. Same płatki są sklejone na końcu i nie mogą się naturalnie rozchylić tylko się rozrywają. To sklejenie jest aż prawie czarne i płatki w tym miejscu są bardzo suche i kruche. Niektóre pąki odpadają w całości a niektórym zostaje środek z pręcikami a płatki odpadają jak się je dotknie. Zauważyłam jeszcze niektóre pąki zielone i zamknięte ale czy to będą pąki kwiatowe to nie wiem, okaże się za jakiś czas. Na pewno nie będzie wspaniałego kwitnienia tego roku. :(
Co do zawilców to moje właściwie kończą kwitnienie, jak już jest tyle liści to kwiatów już więcej nie będzie bo one kwitną przed liśćmi. Tak jak pisze Wala to są miłe chwasty i widać je tylko przez miesiąc najwyżej, potem idą spać aż do kolejnej wiosny. I bardzo łatwo się rozłażą więc Jadziu niedługo będziesz je miała wszędzie. Moje rosną w takim miejscu że teraz mają bardzo dużo słońca i dlatego tak wcześnie kwitną. Potem wyrosną orliki i całą ziemię zakryją.
Fiołeczki mają za parasole hortensje Pink Diamond więc teraz mają absolutny luz i kwitną w najlepsze i oczywiście rozłażą się podobnie jak zawilce.
Kasiek te zielone listeczki zajmujące prawie całe zdjęcie to są listki zawilców, gdzie nie gdzie widać już orliki a te w prawym dolnym roku kwitną na żółto i nie wiem jak się nazywają, niedługo powinny zacząć kwitnąć, a rozłażą się pędami naziemnymi. ;:173
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żal tej magnolii, Maju! Czekamy przecież cały rok na ich kwitnienie... Myślę jednak, że trzeba się cieszyć, iż zostały 'tylko' trafione pąki, a całe drzewko żyje... Trudno, trzeba będzie liczyć na kolejną, pomyślną wiosnę...
Ja podejrzewam, że mnie zmarzły krzewy forsycji - znalazłam dziś słownie dwa kwiatki przy podstawie jednego krzewu... z reszty pąków raczej nic poza liśćmi nie będzie... Dziwny był ten początek wiosny...
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

A widzisz, to dobrze ze zaden obgryzacz nie wchodzi w rachube ale nie dobrze, ze nic z kwiatow nie bedzie. No nic, jak Agus mowi - za rok beda nastepne.
Ladna ta biala poduszeczka kwiatkowa 8-)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agunia, Jula macie rację, dobrze że cała nie wymarzła, rośnie jako krzaczek ale zamierzam ją troszkę podciąć od dołu i zrobić z niej drzewko. Myślałam już teraz obciąć zbędne gałązki ale poczekam aż rozwinie listeczki żeby jej teraz nie męczyć.

Obrazek odpadnięte płatki odsłaniają pręciki i słupek, a ten większy pąk to jest największy.

Obrazek a tak wyglądała rok temu 21.04.2011

Obrazek wiosenny widoczek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękna ta magnolia no cóż dobrze ,że nie całe drzewko tylko kwiatki .Niektóre rośliny możemy podziwiać tylko na ubiegłorocznych fotkach :( Mój Burgund dopiero od dołu pokazuje noski oj kiedy on zakwitnie zresztą nie tylko on .Najlepiej sie rozwija z jesiennych zakupów Papa Meilland ten szaleje ,potem Olimpic Palace. Miłej niedzieli Majka oby tylko pogoda dopisała
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Jule pisze:Ladna ta biala poduszeczka kwiatkowa 8-)
A czy to gęsiówka?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu moja czerwona też przycięta do ziemi, M. dzisiaj stwierdził że chyba już nie odbije ale ma takie malutkie czerwone kropeczki. Dostała do towarzystwa powojnik Semu a dzisiaj dosadziłam jej powojnik Barbara, żeby tak chciało jej się rosnąć w miłym towarzystwie. :lol:
Tam gdzie rosła Barbara posadziłam różę Souvenir d'un Ami i dalej będą posadzone niskie róże czyli nowa różana rabata powstaje. :;230
Przycinałam dzisiaj róże i też zauważyłam że niektóre szaleją a niektóre ledwie zipią. Ale niespodzianki też dzisiaj miałam. Wykiełkowała druga róża Eden Rose czyli obie rosną :heja

Obrazek pierwsza podrosła

Obrazek druga kotasi się z ziemi

Obrazek nawet Burgundy Ice postanowiła rosnąć

Obrazek a Pashmina szaleje bardzo

Małgosiu tak to Gęsiówka kaukaska, uwielbiam ją choć na moich piaskach w upalny czas potrafi wyschnąć. ;:333
MaGorzatka

Post »

Dzięki tym zachwytom nad wiosennym szaleństwem Paschminy dopisałam ją do mojej tabelki :)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ona jest dostępna tylko we francuskiej szkółce ale podobno Gosia będzie u nich zamawiać. ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Czyli Majka mamy obie Burgundy Ice ja go dosadziłam do oczu . Cieszę sie ,ze pomimo wszystko jednak różyczki wystartowały ;:138 dla nich to jednak wytrzymałe królowe
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
MaGorzatka

Post »

edulkot pisze:Małgosiu ona jest dostępna tylko we francuskiej szkółce ale podobno Gosia będzie u nich zamawiać. ;:108
Majeczko, to będę pilnować :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Wczoraj niewiele w końcu zrobiłam, bo mnie burze spłoszyły. Raz trzasnęło naprawdę blisko-w moje ognisko za domem :shock: Tak blisko jeszcze nigdy nie było, aż szyby w oknach zadzwoniły.
Róże coraz lepiej widać :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w niedzielny wieczór. :wit
Najwyższy czas coś napisać i pokazać a nie tylko łazić po cudzych ogrodach.
Jadziu zrobiło się cieplej i z dnia na dzień coraz więcej róż startuje do rozwoju i chyba już żadnej więcej nie wywalę bo z tego co dzisiaj zauważyłam to z ziemi kiełkują spóźnialskie. Jeszcze niepewnie wyglądają niektóre wiosenne róże siedzące w donicach ale miejmy nadzieję że też wszystkie ruszą i zakwitną. :uszy
Małgosiu pilnuj bo naprawdę warto ją mieć. ;:333
Ewa szkoda że u mnie nie chce padać, jutro już obowiązkowo podlewanie bo zaczyna być sucho. Uwielbiam patrzeć na burze zwłaszcza w nocy na świetlne efekty. Tak blisko to kiedyś uderzyło i spaliło nam telefony i ruter po linii telefonicznej a nie prądowej. ;:173

-- 22 kwi 2012, o 20:19 --

Przecież miałam jakieś zdjęcia wstawić, ale mam sklerozę. :;230
Owocowe w roli głównej, jakość kiepska bo ciągle zachmurzone i do tego wiatr dość silnie targał gałęziami.

Obrazek czereśnie zaczynają się bielić

Obrazek jeszcze kwitnie forsycja

Obrazek a brzozy zielenić

Obrazek śliwka mirabelka jak panna młoda, w tle jeszcze śpiący jesion
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne, swojskie widoki ;:138 Jesiony chyba jeszcze wszystkie śpią, dziś byłam na spacerze w parku i tam tak samo. Za to róża - gigant ma już maleńkie pączki, czekam na jej kwitnienie.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Maju, ja chcę u Ciebie być! Ubóstwiam widok kwitnących drzew owocowych!!!
Zbliżenie cudowne... ;:167

ps. kopię delikatnie w kostkę... ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”