Mój ogród przy lesie cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Mój ogród przy lesie cz.3

Post »

Tajeczko, Ciebie to roślinki muszą lubić! Kuklik, ostróżka, trzykrotka pięknie Ci kwitną we wrześniu :P Moje już dawno odpoczywają :(
Życzę dużo słoneczka, bo pogoda bardziej listopadowa jak wrześniowa ;:3
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Igorku dziękuję.
Ostróżki mają to do siebie, że jeśli je w porę przyciąć, to ponownie zakwitną, niektóre u mnie jeszcze w pąkach, ale myślę, że zdążą zakwitnąć, chociaż patrzeć na tą pogodę, to niczego nie można być pewnym, weekend się zbliża, a znowu pada.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daluniu witaj.
Pogoda naprawdę listopadowa, cieszyłam się, że w weekend trochę nadgonię prace, dokupiłam tulipanów, dużo nie, bo byłam z M na zakupach, ale trafiłam Angelique, którą nornice mi zjadły poprzedniej zimy, a one są piękne.
Niektóre rośliny powtarzają kwitnienie, a niektóre dopiero teraz się zdecydowały kwitnąć, jak np serduszka wspaniała.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Tajko jesień u ciebie wygląda jak kolorowe lato, tyle kwitnących kolorowych roślin hortensja bukietowa piękna, ma duże kwiatostany, budleja różowa przepiękna, ma ciekawe liście z białym obrzeżem. Nie będę wymieniać wszystkich kwiatów bo jest ich wiele i wzystkie ładne.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko witaj.
Dziękuję Ci za odwiedziny i miłe słowa.
Pochwały od właścicielki tak pięknego ogrodu są dla mnie bardzo cenne.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Tajeczko, moje trzykrotki już przycięłam, bo jakoś tak się rozrosły i niezbyt łądne były.
A u Ciebie ;:180 wszystko kwitnie, powiedz jeszcze, że Ci ciasto w rękach rośnie :lol:
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej, hej, u mnie także ostróżka powtarza właśnie kwitnienie, w ogóle posadziłam z 6 ostróżek i odkąd się pierwsza w maju ukazała, to przez cały sezon któraś tam kwitnie. Podpierasz je jakoś? Jeszcze nie wymyśliłam fajnej podpórki, bo tyczka i sznurek mi się nie podobają. Może zwykły patyk i źdźbłami trawy przywiążę, nie wiem. Pozdrawiam, bardzo, bardzo miło się ogląda Twój ogród.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Tajka pisze:Krzysiu gdybym usunęła gałązki, na których są zielone liście, to zostało by tylko trzy z białymi brzegami, gdyż te zielonolistne mają przewagę. :)

No to masz dylemat. :roll: Możesz mieć budleję 'Harlequin' o niewielkie liczbie gałęzi ( z czasem powinno być ich więcej ) lub rozkrzewioną odmianę 'Royal Red' (będziesz ją miała na pewni jeśli nie będziesz usuwać tych zielonych gałązek, to tylko kwestia czasu )
Masz jeszcze trzecie rozwiązanie. Możesz pobrać sadzonkę i wyhodować sobie drugi krzew który będziesz hodować od początku zgodnie z zasadami :wink:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Tajko, widzę, że masz problem z budleją Harlequin. Mam ją już dwa lata w gruncie i nigdy nie wypuściła żadnego listka w kolorze zielonym, bardzo ładnie się rozrasta i rewelacyjnie zimuje. Jeżeli roślina wypuszcza liście w kolorze zielonym powinno się je natychmiast usuwać (całe gałązki) gdyż z biegiem czasu zdominują one egzemplarz. Ja nawet u rozchodników o kolorowych liściach wyrywam zzieleniałe łodyżki.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajka pisze:
...... cieszyłam się, że w weekend trochę nadgonię prace, dokupiłam tulipanów, dużo nie, bo byłam z M na zakupach, ale trafiłam Angelique, którą nornice mi zjadły poprzedniej zimy, a one są piękne......

Tereniu podobno już na weekend ma być ładnie, mam nadzieję, że prognoza wreszcie się sprawdzi. Jeśli tak się stanie, to będzie można w końcu popracować w ogrodzie, ja też planuje ogrodową sobotę. Chciałabym się wziąć w końcu za tworzenie nowej rabaty, a ostatnio pogoda nie pozwalała mi na to. Mam nadzieję, że uda Ci się wysadzić tulipanki i zrobić wszystkie prace, które sobie zaplanowałaś ;:196
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Tereniu też słyszałam, że na weekend ma być pogody a więc mam nadzieję, żenadrobimy zaległości w swoich ogrodach :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Czyli jedak kuklik kwitnie dwa razy :roll: :)
A sąsiadka zapewniała, że to jej zasługa, bo nawozi i nawozi i nawozi.... :roll:
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu- Pamelko moje trzykrotki także nie wszystkie kwitną, tylko jedna, posadzona w zacisznym miejscu, pozostale także przycięłam, gdyż zrobiły sie brzydkie.
Co do ciasta, to ja dwie lewe ręce, szczególnie drożdżowego.

Mambo bardzo Ci dziękuje za odwiedziny.
Ostróżek nie podpieram, u mnie nie rosną bardzo wysokie, jeśli muszę coś podeprzeć, to przywiązuję roślinkę do kijka bambusowego, ale, żeby nie było bardzo widoczne, gdyż nie lubię wiązanych kwiatów.
Pozdrawiam i zapraszam. :)

Krzysiu dziękuje za odwiedziny i za dobre rady.
W hodowlę nowych roślin z sadzonek ja się nie bawię, gdyż nie mam na to czasu , ani ochoty.
Jaśli mój Harlequin przemieni się w inną odmianę, to trudno, będzie zielonolistna. :)

Ewuniu- Kocica witaj. :wit wzięłam pod uwagę Twoją opinię i bardzo Ci za to dziękuje, ale dam sobie spokój z tą budleją, tym bardziej, że mam tylko jedną, będę miała najwyżej dwie odmiany w jednej, jak ja całkiem zdominuje.

Agniesiu- Agness dziękuję Ci za odwiedziny.
Pogoda w weekend była wspaniała, aż żal było odjeżdżać, zresztą sama wiesz.
W sobotę wprawdzie było pochmurno, ale bez deszczu, a dzisiaj piękna, słoneczna niedziela.
Wszystkie prace zaplanowane wykonałam, a nawet udało mi się wyskoczyć na grzybki.

Agniesiu- Aage tak jak już napisałam, pogoda była przyzwoita, po tych ostatnich zimno- deszczowych dniach nawet rewelacyjna, myślę, że Ty także trochę, pomimo spiętrzenia zajęć, popracowałaś w ogrodzie? :)

Aneczko- Aniu DS ja byliny sadzę w ziemi kompostowej, ale później nie nawożę, wyjątek robię dla róż, cebulowych i klematisów, niektóre byliny tak mają, że powtarzają kwitnienie, zwłaszcza, jeśli je się przytnie.
Dziękuję i pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani witajcie po weekendzie. :wit
Korzystając z dobrej pogody mój ogród przybrał bardziej ,,ludzki,, charakter.

Kwitnące zimowity, jednak pełne nie zakwitły. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Zimowity bardzo urokliwe w takiej grupie. Pewnie też je w końcu posadzę jak wykombinuję dla nich miejsce. U Ciebie wyglądają przepięknie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”