Storczyki Storczykowej cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

Piękne zdjęcia Twoich kwitnień ;:31 Mnie urzekł ten biały - jest śliczny ;:3
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo mi się udał ten biały :) . Czasami warto jest kupować przecenione, bo można trafić na takie cuda. Jak go kupiłam, był przekwitający, przelany, ale potem zabrał się za siebie, puścił korzonki i w końcu postanowił zakwitnąć. Na początku pozrzucał trochę pąków, ale resztę już otwiera. Jak na razie ma 2 kwiaty, trzeci pęka.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dusia co słychać u twojej żółtej Vandzi?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie jej rośnie ten pędzik (choć baaaaardzo powoli). Wyszedł w listopadzie, a ma zaledwie ze 3 cm. Powinna już dawno kwitnąć. Teraz ta Vanda wisi w oknie, ma więcej światła niż zwykle, więc może jednak się ruszy.
A na tej ciemnorózowej Vandzie z internetu zaczyna rosnąć nowy korzeń i przedłuża się parę starych. Trochę podrósł też listek.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Na mojej vandzi ( ze Sosnowca) rośnie kilka korzeni i listek :heja Moze też doczekam sie kwitnienia ( nawet nie wiem,w jakim ma być kolorze).
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Hmm.. , a nie próbowałaś tej vandy jakoś doświetlać ? jakaś lampką.. , może cos by pomogło.. ? Dni coraz dłuższe to moze zacznie szybko startować , duzą role zapewne odgrywa tez temperatura :wink: . Mniejmy nadzieję , ze wkońcu nareszcie ta vanda zakwitnie , skoro tyle razy pędy sie nie uchowały :roll: :wink: . Trzymam kciuki :) .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, bo choć kocham storczyki, żadnemu nie zapewniam jakiegoś specjalnego traktowania, muszą się zadowolić tym co jest. Storczykom typu Paphiopedila, Miltonie itp. nie pasowały moje warunki, więc zrezygnowałam z nich, zostałam przy dobrych, sprawdzonych rodzajach. Z Phalaenopsis i Vanda nie mam większych problemów, tylko ta jedna sprawia kłopoty. Inne kwitną przynajmniej raz w roku, ta nie chce. Phalaenopsisy też kwitną przynajmniej raz, a mam takie, które kwitną 2-3 razy albo przez kilka miesięcy bez przerwy mają jakieś kwiaty.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednej Vandzie rośnie korzonek. Ciągle nie wiadomo, czym jest to coś na lueddemanianie. Mam nadzieję, że to pędzik. teraz kwitnie 16 Phalaenopsis, kilka jest w pędach, ale niektóre zrzucają pąki. Pędzik ma m.in. ogromny wielkoliściowy Phalaenopsis podobny do Phal. gigantea, będzie woskowy.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

O to Dusiu,bedziesz miała co fotogtafować!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No na pewno, tylko muszę w końcu się zebrać i dać te zdjęcia do wywołania, bo miejsca w aparacie brak... Przez rok nazbierało się tego bardzo dużo, prawie 1000 zdjęć, ale nie wszystkie to storczyki. W komputerze mam parę tysięcy fotek ;).

Nie umiem się doczekać pędzików i kwitnień na Vandowatych, a najbardziej na botanicznych Phalaenopsis. Jest nadzieja na pędzik u lueddemaniany i byłabym bardzo szczęśliwa, gdyby puściła pędzik. Inne botaniczne mają się raczej dobrze, sadzonki equestrisa rosną, różowy equestris zesztywniał, choć korzonków jeszcze nie puszcza.
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Dusiu sesja jak zwykle w Twoim wydaniu udana superrr ;:138 ;:138 ;:138 piekne kwiatuchy :) Tylko ja bym wybrała opcje w aparacie bez daty wole sobie z tyłu machnąc długopisem jak wywołam jak mi zależy na dacie oczywiście, bo nieraz taka data psuje efekt pieknego zdjecia, no ale to wedle uznania.
No i pogratulować tych Falków które kwitną kilka razy w roku :)
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Dusia trzymam kciuki za żółtą Vandę. U mojej fioletowej też szedł pędzik przez cały grydzień, ale zasechł :? - zupełnie nie wiem jaka była przyczyna. Może się rozmyśliła, bo zaczeła intensywnie przedłużać korzenie i wypuściła pięknego liścia. Druga kupiona na jesieni (kremowa w ciapki) wypuszcza drugi korzeń - piękny grubaśny i zdrowy i też wyrósł jej wielki liść. Może po tych przyrostach zdecydują sie na kwiaty. Tak bym chciała ;:65
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chmara3 pisze:Dusiu sesja jak zwykle w Twoim wydaniu udana superrr ;:138 ;:138 ;:138 piekne kwiatuchy :) Tylko ja bym wybrała opcje w aparacie bez daty wole sobie z tyłu machnąc długopisem jak wywołam jak mi zależy na dacie oczywiście, bo nieraz taka data psuje efekt pieknego zdjecia, no ale to wedle uznania.
No i pogratulować tych Falków które kwitną kilka razy w roku :)
Pozdrawiam
Ja nie umiem usunąć daty, więc musi zostać tak jak jest. Aparatem umiem co najwyżej zrobić lub skasować zdjęcia, przerzucić je do komputera, ale nic więcej.
Dusia trzymam kciuki za żółtą Vandę. U mojej fioletowej też szedł pędzik przez cały grydzień, ale zasechł - zupełnie nie wiem jaka była przyczyna. Może się rozmyśliła, bo zaczeła intensywnie przedłużać korzenie i wypuściła pięknego liścia. Druga kupiona na jesieni (kremowa w ciapki) wypuszcza drugi korzeń - piękny grubaśny i zdrowy i też wyrósł jej wielki liść. Może po tych przyrostach zdecydują sie na kwiaty. Tak bym chciała
Może za mało światła miała? Zima to nie jest dobry czas na puszczanie pędzików przez Vandy, one potrzebują więcej światła niż Phalaenopsis. Ale już zaczynają puszczać korzonki, listki, wiosną powinny się pokazać pędy.

A dzisiaj na jednym phalaenopsis znalazłam malutkie pęknięcie, być może wyjdzie z tego pędzik. Kilka innych ma pędy, a ok. 16 kwitnie.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Storczykowa pisze:Storczykom typu Paphiopedila, Miltonie itp. nie pasowały moje warunki, więc zrezygnowałam z nich, zostałam przy dobrych, sprawdzonych rodzajach. Z Phalaenopsis i Vanda
Ja miałem miltonie :roll: , straszny storczyk.. , nie wiadomo kiedy to podlać :shock: :lol: , podlewałem malutko raz na tydzien , nie raz 2 i tak zgniła... A kwitła pieknie 4 pędami jak kupiłem... Na paphopedila na razie nie ma ochoty a na cambrii wiecej bo mam tylko 1 .
To na pewno bezie piękny ten phalaenopsis z wielkimi woskowanymi kwiatami :) .
Myślę , ze cambrie pieknie by wyglądały na kwietniku aczykolwiek na lato musiały by byc na zewnatrz :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja Miltonie miałam 4 razy, ale nigdy nie powtarzały kwitnień, 3 pierwsze żyły bardzo krótko, czwarta pociągnęła aż rok, z czego większość w szklarni, więc nie miałam z nią zbyt wiele do czynienia. Według mnie to bardzo trudny rodzaj, podobnie Paphiopedilum, niektóre dendrobia. Niektórzy uważają, że Vandy są najtrudniejsze, ale Vanda to nic w porównaniu z taką Miltonią czy Paphiopedilum. Podobno Vanda potrzebuje bardzo wysokiej wilgotności, a u mnie rosną w normalnych warunkach pokojowych i mają się dobrze. Nie wszystko, co wypisują w książkach, jest prawdą.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”