Jagoda kamczacka cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SETA
200p
200p
Od: 4 cze 2016, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 4

Post »

Po takim zimnym maju u mnie, to po raz pierwszy, kamczatka dojrzeje dopiero w czerwcu.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Yogibeer, czy Boreal Best i Blizzard kwitną w w tym samym czasie? Chcę dokupić 2-3 kamczatki. Z Twojego opisu i zadowolenia z nich mnie też się udzieliło. Mam Aurorę, Honeybee i NN.
,
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Tak kwitną nieco później niż Aurora i są dobrymi zapylaczami. Blizzard ma owoce największe w kształcie wrzeciona 3.5 cm a i więcej się trafi. Smak jest dobry ale nieco inny niż Aurora, wyborny żadnych kwaśnych akcentów(w pełnej dojrzałości) Blizzard ma dość wysoki stopień zapylenia przy kapryśnej chłodnej wiośnie. Bestia ma owoce równie smaczne ale nieco mniejsze. Tworzy wielki krzew i nie zagęszcza się za bardzo, owocuje obficie pomimo złej pogody podczas kwitnienia. I nie są takie późne u mnie druga dekada czerwca ale skubać można już od początku czerwca ale wtedy należy się liczyć z lekkim kwaskiem. Blizzard ma lekką tendencję do opadania owoców, Bestia trzyma się lepiej ale ogólnie z sypaniem się owoców nie ma żadnego problemu.
Tą odmianę co jadłem to jakiś ,,zabytek" i jej jedyną zaletą jest wczesność i ciekawy smak jak dojrzeje ale niebieskie są już teraz lulki.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

U blizzarda i besti rzeczywiście wszystko spóźnione ?są już pierwsze owoce całkiem spore ,ale też jest sporo pąków zamkniętych. Ciekawi mnie czy to normalny objaw? Wojtek lub zojka(nie wiem bo pierwszy raz zapylone)pięknie zapylony dzięki aurora/indigo czy Blizzard/beast. Garść owoców będzie z nowych nasadzeń o ile zdarze po urlopie.
Darelecki
100p
100p
Od: 28 mar 2021, o 04:01

Post »

Witam wszystkich. Mam kilka kilkuletnich krzaków różnych odmian jagody. Dwa krzaki są bardzo duże (mają ok. 7 lat). Niestety z roku na rok owocują coraz słabiej. W tym roku jest na nich może z 40-50 owoców. Co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Może trzeba je odmłodzić przez odpowiednie cięcie.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Przyczyną słabego owocowania starych kamczatek jest brak wystarczającej ilości wody i w mniejszym stopniu pokarmu od wiosny do jesieni.
Odmładzając nie należy skracać pędów, bo spowoduje to zmniejszenie owocowania. Lepiej wycinać całe pędy.
Darelecki
100p
100p
Od: 28 mar 2021, o 04:01

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja wczesna kamczacka jagoda też niemłoda, ale owocuje przyzwoicie. Dzisiaj pierwsza degustacja, owoce zaczynają dojrzewać, ale jeszcze potrzebują kilka dni, by złapać słodyczy.
Anna
karion
500p
500p

Post »

Na jakim etapie jest u was Wojtek ? Jest jakaś szansa na degustacje za 1,5 tygodnia ? Pytam ,bo pózniej dopiero będę miał okazję na początku lipca coś spróbowac jak zostanie. :cry:
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Warszawie od tygodnia są pojedyncze wybarwienia. Na dziś wybarwionych około 10%, ale jeszcze kwasiory.
Przypuszczam, że z krzewów mniej zagęszczonych jak moje 10 Wojtków po zasileniu drugi roku z rzędu obornikiem, może w centralnej Polsce zacząć zbierać z końcem maja.
karion
500p
500p

Post »

Dzięki za info. No przed osypywaniem się to kwasior ,ale jak ma osypac się pod nieobecność to szkoda. W ostatni weekend jeszcze u nas nic nie zapowiadało wybarwienia 80km od stolicy na wschód. Krzew cały dzień w słońcu. Liczę na następny weekend. Pogoda mimo paru chłodniejszych nocek to dość ładna w maju na Mazowszu.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Ja już jadłem co prawda kwaskowate ale mi smakowały bo aromat już mają. Blue Banana jest u mnie bardzo wcześnie, owoce są już wybarwione za tydzień będą już słodkie, obecnie są jeszcze kwaśne ale można skubnąć jednego, dwa. Najwięcej owoców jest na Boreal Blizzard, Boreal Best, Aurora, Blue Treasure. Starsze odmiany nie sprawdzają się u mnie chyba przez zbyt łagodnie zimy i zimne wiosny. Kwitną zbyt szybko i zapylenie jest b. słabe. Będę wymieniał na jesień.
Sadzonki już mam w 20 l doniczkach rosną. Zostały ścięte na 10-15 cm. Teraz mają 50-60 cm i co najmniej klika pędów. To dobry sposób by nie sadzić wiosną do gruntu tylko do doniczek i jesienią posadzić taką dużą sadzonkę C20, która w następnym roku przekroczy metr i da już sporo owoców.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak oceniasz plenność odmian kanadyjskich ?
Mam pięcioletni Indigo Gem i trzyletnie HB, Aurora i IG. Dają większy plon od pięcioletnich Moren i trzyletnich Jugan, Bakczarskiego Velikana i Docz Velikana, ale mniejszy od Wojtków i porównywalny do Karin.
Odmiany rosyjskie będę sukcesywnie wymieniał wymieniał na Zojkę i Blizarda z następujących powodów:
- dwie pięcioletnie Moreny za słaby wzrost dający mało owocujących przyrostów. Wybarwianie owoców tylko kilka dni wcześniej od Kariny i tydzień przed Wojtkiem i IG,
- dwa trzyletnie Jugany to totalna porażka. Na obydwu część pędów na wiosnę pozostała sucha, na pozostałych zero kwiatów,
- trzyletni Bakczarski Velikan za zbyt drobne jagody,
- trzyletni Docz Velikana za miękkie i nietrwałe jagody.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Już próbowałam Wojtka, jeszcze kwaśne ale już są :heja ;:63
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”