Różyczki u Ewki cz. IV

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. IV

Post »

41. Constanze Mozart to też nowość, wsadzona chyba w ubiegłym sezonie, więc jest nowością w ogrodzie. Dopiero zaczęła kwitnąć, ale ciągle buduje jeszcze malutki krzaczek. Treba się uzbroić w cierpliwość, abymmogła wyrobić sobie o niej zdanie i cokolwiek powiedzieć. Kwiat wydaje się ładny, zważywszy, że ja lubię bladawce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

42. Constanze Spry w ubiegłym roku posadzona , miałamoże 1 czy 2 kwiaty, nie pamiętam,ale było ich niewiele. Od początku mi się spodobała i z niecierpliwością czekałam na ten sezon. Oczywiście, że aby pokazała swą moc musi minąć kolejny rok, albo nawet dwa,ale już teraz mnie oczarowała. Nie wiem,co jest w jej kwiatach, że powodują wrażenie niezwykłej delikatności, ale tak właśnie jest. Od początku buduje niezwykle foremny krzaczek. To jedyna moja róża, która nie powtarza kwitnienia, ale w tym przypadku zupełnie mi to nie przeszkadza.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

43. Crimson Flowers Circus posadzona została w donicy, fajnie kwitnie, zbudowała krzaczek i co ważne - długo utrzymuje kwiat. Naprawdę ją lubięi dlatego nie pojmuję, dlaczego nie zrobiłam jej zdjęć.Ma tylko jedno.

Obrazek

44. Crown Princess jest obłożona patykami jak pomidorki. Nic na to nie poradzę,że od 2017 r. ciągle próbuje stworzyć porządny krzew. Gdybym od takich róż rozpoczęła różaną przygodę, szybko bym zrezygnowała. No ileż można czekać?

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakończyłam prezentację róż na literkę C. Tu nie mam żadnych wątpliwości, która róża jest naj... i to nie tylko z tych na C, ale ze wszystkich - to Candelight. Jeśli nic się nie zmieni,na podiumstanie też Constance Spry. Najnowsze kwitnienie Camille Pissarro zwaliło mnie z nóg, choć napodiumna pewnonie stanie. Chopin to klasa sama w sobie. Nic dodać nic ująć.

45. Alexander Mac Kezne mimo, że to róża na A prezentuję ją teraz, bo o niej zapomniałam. Nie daltego jednak, że jest kiepska, wręcz przeciwnie, ale dlatego, że dopiero w tym roku jest wsadzona. I od początku pokazuje, że chce być duża. Rosnie wręcz w oczach, a pierwsze kwiaty pozwalają mieć nadzieję, że to co o niej czytałam, sprawdzi się i u mnie. Super!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu bardzo dobry pomysł z alfabetyczną encyklopedią. Jak będę chciała kupić róże skorzystam z Twojej wiedzy.I za filmik o cięciu dziękuję.
Kupiłam w tym roku od p Hyżego róże. Jedna stale mdleje, to róża Maxim-masz ją może? Myślę, że chyba coś jej z miejscówką nie pasuje.
Pod koniec lipca będę w Poznaniu, może jakieś małe spotkanko? Pozdrawiam z lubelskiego.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu- już szykuję kawę,napisz tylko kiedy będziesz w Poznaniu, może uda nam się zaprosić jeszcze kogoś. Ja będę po 15 lipca, przezpewien czas ogrodu doglądać będzie córka, ale na to,by ścięła choć jeden przekwitły kwiat nie mam co liczyć. Nie znam róży o nazwie Maxim, ale jeśli odpoczątku jest coś nie tak z nią, warto zadzwonić do p.Hyżego i z nim pogadać.
Dziewczyny z Forum - nie wybieracie się do Poznania?

Alfabetu ciąg dalszy, przyszła kolejna literkę D

46. Dame Judi Dench Już wiem , dlaczego nie pokazywałam wielu róż. No bo jak pisać o czymś,o czym się niczego nie wie? Tak jest znów w tym przypadku, bo to nówka sztuka. Nawet nie pamiętam, gdzie rośnie! Gdyby nie alfabetyczny pokaz, na pewno nie przedstawiłabym tak pokracznego krzaczka. Nie złoszczę się na nią,bo ma prawo będąc niemowlakiem być taka, jaka jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

47. Dauble Delight wyniosła i dumna, piękna i pachnąca - przecudna. Jest zdrowa i nawet gdy przekwitama to coś, czego wymagam od róz. Kilka krzaczków powoduje, że choć nie ma ogromnej ilości kwiatów na jednym krzewie, tonie narzekam. Nie zrobiłam jej w tymmomencie zdjęcia, ale potrafi wyglądać zjawisowo. Dorasta do 1,3m, czasem ma nawet więcej, jej ozdobą są też duże, lśniące liście. W tej roży wszystko mi się podoba. Ponieważ każdy kwiat jest inny,nie mogłam wybrać tego jednego wartego tu umieszczenia. Nawet przekwitający wzbudził mój uśmiech.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

48. Dieter Muller rzadko kupuję w marketach, ostatnio w ogóle,ale jeszcze 3-4 lata temu każdorazowo nabywałam kilka róz bez nazw. Zazwyczaj średnio byłam z nich zadowolona, często kwitły z różnym skutkiem, ale Dieter okazała się strzałemw 10. Co za róża! Fantastycznie obficie kwitnie i to od samego nasadzenia, ma cudowny liliowy kolor,nie wymaga podpory. Nie mogę sobie przypmnieć, czy pachnie, a dziś ją ścięłam. Na pewno powtórzy, więc sprawdzę. Kwiaty nie rozwijają się zupełnie, jak wszystkie inne szybciej przekwitły, a właściwie zasuszyły się,ale towina słońca a nie samej róży.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

49.Doris Thijsterman teżkupiłamw markecie, okazała się wielkokwiatową rożąo ogromnych kwiatach. NIestety było ich w ubiegłym roku niewiele,a wtymjeszcze nie zakwitła. Wiosną musiałam ją mocno ściąć , bo grube pędy zaczęły obumierać Teraz szykuje się 1 kwiat, a zdjęcie poglądowe jest zubiegłego roku. Szkoda, że okazała się taka chorowita.

Obrazek

50. Dortmund długo nie kupowałam róż pnących, bo nie miałam na nie miejsca. Po wycięciu tui i zrobieniu przez Jarka pergolinadrobiłam zaległości i zaszalałam z pnącymi. Większość z nich to podadzone w 2017 r. Tak też jest z Dortmundem. Kwiaty wprawiły mnie z zachwyt, ale niepokoi mnie to, że tylko jeden pęd ma wiodący, a reszta to jakieś mizeraki. Ciezyło mnie to, że długo trzymała swoje kwiaty, nawe tjeśli było ich niewiele. Jeśli dojrzeje, stanie się hitem!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brawo, Ewo, za pomysł, śledzę z uwagą.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

50. Dzika róża wiele lat temu mój tato dał mi kilka pnących czerwonych róz,które przez wiele lat rosły w rodzinnym domu. Niestety, albo stety, zdziczały. Dziś już taty nie ma ze mną, ale jego róze są. Zostały tylko dwie, dwie dzikie róże, które kocham, bo są po tacie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róż na D mam niewiele i poza dziczką, która darzę szczególnym uczuciem, wyróżniłabym Diere Muller i Dauble Delight. Tę pierwszą za kolor, tę drugą za całokształt. W dodatku Dauble ma biało-czerwone barwy i choć wmawia mi się, że jestem gorszego sortu i nie dbam o kraj, to ja wiem swoje - i za to ją właśnie stawiam na podium.

Anido - dziękuję!
x-ja-a

Post »

Fajne jest to, że każdy ma inny ogród i inne róże. Z Twoich dotychczas wymienionych mam zaledwie kilka odmian. Ale może to dlatego, że ja właśnie nie lubię jak róża ma każdy kwiat inny, nie mam pojęcia dlaczego. Różnice w odcieniu są ok, tak jak na przykład w przypadku Chippendale, którego chciałabym obronić. U mnie ma pełne słońce do 14tej, potem znowu po 17tej, tych kilka godzin dostaje trochę cienia od wysokich brzóz, więc na patelni rzeczywiście nie rośnie, ale to jedna z najlepszych róż w moim ogrodzie, dlatego dokupiłam drugiego Chippka. Kwitnie jak wściekły, ma przepięknie wybarwione kwiaty, no i buduje krępy, gęsty krzew co roku. Może Twój faktycznie ma złe miejce? Daj mu szansę, to kapitalna róża. Clair Reinassance rzeczywiście kwitnie głównie na czubku krzewu, ale ja też jej to wybaczam :D Czekam na dalsze wpisy, bardzo fajny pomysł ;:215
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagno - liczę na to, że Chippendale urośnie i zacznę się niązachwycać. Ona rzeczywiście ma potencjał, ale moją cierpliwość wystawia na próbę. To nic, poczekam.

51. Eden Rose drugą pięćdziesiątkę rozpoczyna wyjątkowa róża. Długo musiałam się do niej przekonywać, bo pierwsze 2 lata nie chciala rosnąć. Mała i mizerna, taka była, gdy rosła tam, gdzie dziś pnie się w górę Amadeus. Potem ją przesadziłam, a ona odpłaciła mi się cudnym kwitnieniem. Mięsiste kwiaty obwieszają cały krzew, zmuszając roślinę do pochylania się we wszystkie strony. Musiałam podeprzeć ją kijkami. Fantastyczna róza, iękna, doskonała! Jej atutem jest bardzo długie kwitnienie! O tym, jak bardzo mi się podoba, niech świadczy ilość jej zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

52. Elfe ma okazały białawo-śmietankowy z lekkim odcieniem zieleni duży kwiat, niestety nie wiem czy pachnie, bo roża kwitnie tak wysoko, że nie dosięgam, by ją powąchać. Muszę pomyśleć, aby inaczej ją ciąć, choć teraz to chyba za późno na odpowiednie jej formowanie. Większość kwiatów przekwiło, ale ku mojemu zdziwieniu pojawiły się nowe. Rosnie w miejscu całkowicie odsłoniętym od wiatru, a sąsiadujące z nią winogrono daje jej trochę cienia. Dorosła prawie do 2,5 m , ale krzewi się słabo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

53. Emilien rośnie już 3 czy 4 rok i wygląda tak, jak pokazałam ją na 2 zdjęciu. I pewnie ,że nie co się chwalić taką różą, ale celowo pokazuję, jak wyglądają niektóre z tych, zktórymi nie mogę się rozstać,choć powinnam. Zabiera tylko miejsce, nigdy nie była większa niż marne 30 cm i nigdy nie miała więcej niż 2 kwiatki na jedno kwitnienie. Kwiat ma przecudny, ale co z tego, skoro go niemal nie widać.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”