Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Gosia, Avalonem zachwycałam się długo u Jagi i nie wiedziałam czy ostatecznie warto czy nie warto..Różne opinie krążą o tej róży. Kiedy ostatecznie stwierdziłam, że powinnam ją mieć ktoś sprzątnął mi ją sprzed nosa :;230 I tak się kończą zbyt długie rozterki ;:306
Długo masz swój okaz? Piszesz, że w tym roku chorował..
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześ Goś, wróciłam :wit
Mam nadzieję że już na dłużej.
Jakoś nie wierzę że spoczniesz tylko na tych przedstawionych planach ;:306 Ty masz taką energię że pewnie będziesz musiała ją jakoś spożytkować :;230
Ale jakby faktycznie, to zapraszam do mnie. Ja nawet w połowie nie jestem, z zakładaniem ogrodu.
Jak patrzę na twoją Ghislaine de Feligonde to rodzi się we mnie takie brzydkie uczucie zazdrości. Mój wypierdek może się schować ;:161
Też oglądałam Maję i bodziszkowy raj. Już w zeszłym sezonie kupiłam kilkanaście sadzonek i chcę mieć las bodziszków u siebie. W pełni rozumiem twój zachwyt tą rośliną i go podzielam.
Pięknie Avalon jest podkreślony przez tego berberysa u ciebie. I choć na ogół nie lubię patriotycznych połączeń, to twoje podoba mi się bardzo.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, Maja głównie do posiadaczy ogrodów nadaje, dlatego ja już dawno zrezygnowałam z oglądania jej programów. ;:108
Jednak Ty, jako właścicielka ogrodu a nie malutkiej działeczki, na pewno dużo możesz z tej audycji skorzystać. ;:333
Bodziszki to rzeczywiście fantastyczne roślinki. ;:215 Ich urodę odkryłam dopiero w ubiegłym sezonie. ;:131 Zdecydowanie za późno. :(
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, obejrzyj, bo tam widac, że sadzą bodziszki wszędzie gdzie wolne miejsce
Rewelacyjne zajęcie przestrzeni.
O to mi własnie chodzi, żeby nie było widac gołej ziemi. Nie chcę sypać ściółki, ale chcę żeby ziemia trzymała wilgoć, więc trzeba zapewnić jej cień. a przy okazji pięknie wygląda

Sabinko, ja tez kupiłam Avalona pod wpływem Jagi. I tu sprawdza się moja teoria. Nie można kierowac się tylko opiniami innych. Każdy sam musi wypróbowac różę u siebie. Ta akurat u mnie sobie nie radzi. Mam za to inne, które w innych ogrodach sobie nie radza a u mnie są rewelacyjne. Moja dewiza kupuj co Ci serce dyktuje, a martwić będziesz sie potem ;:306
Jest tylu chętnych na darmowe roślinki. Na pewno się nie zmarnują.
To jest już mój drugi egzemplarz. Pierwszy niestety przepadł, a ten przyznaję, że był kilka razy przesadzany, więc na razie jeszcze nie rezygnuję z niego.
Zresztą jak pisałam, chcę wszystkim różom podać mykoryzę, bo chyba jednak pomaga. Większość róż na rabacie gdzie rośnie Jazz ma taką mykoryzę podaną i wydaje mi się, że zdrowotnie radzą sobie dużo lepiej niż te na tylnej rabacie, gdzie eksperymentalnie nic nie dawałam.

Jolu, czyli już po zamknięciu :D
U nas też. Chociaż u mnie nie ma znaczenia od pewnego czasu. Mam ciągle nawał.
Chociaż dzisiaj zdołałam nawet pogadać z kolegami, co jest sukcesem.
Chyba po ostatnim roku jednak musze zwolnić. Nie wiem, czy mi sie uda, ale będe próbowała. Tak naprawdę w zeszłym roku nie zamknęłam 2015, bo sadziłam tulipany w grudniu, a rozpoczęłam prace w styczniu, bo zaczęłam już cięcie drzewek i żywopłotu. Teraz od października odpoczywałam. Nadal nic nie robie, chociaż powinnam wziąć się już za żywopłot, ale temperatury mnie odstraszają.
Ja dopiero po obejrzeniu tego programu nabrałam odwagi do sadzenia bodziszków w każdej wolnej przestrzeni. Fantastycznie to wygląda, prawda?
Połączenie patriotyczne wyszło przypadkowo. W zeszłym sezonie zastanawiałam się nawet nad usunięciem tych berberysów. Iza mnie odwiodła, mimo, że ich nie cierpi. Mnie coś z tą czerwienią nie po drodze. Zostawiłam jednak i zobaczymy czy w tym roku nie będzie mnie denerwowało.

Lucynko, ale ja nie oglądam Mai tylko dla porad. Uwielbiam dobrze zaprojektowane ogrody. Zawsze można coś podpatrzeć.
W dodatku od czasu do czasu pokazuje też ogrody pasjonatów. Czy to ma znaczenie jaka to działka? Jak masz ładnie zestawione rośliny, to można je posadzić i przy domu i w ROD
Jeśli lubisz bodziszki to obejrzyj ten odcinek. Ja oglądam na HGTV, to nowy kanał po TVN Meteo. Maja jest o 9.25 w niedzielę. Nie wiem kiedy jeszcze, bo w tygodniu raczej nie ogladam.

Niektórzy narzekają na Comte de Chambord, ja jestem nią zachwycona
Obrazek

Tu w towarzystwie Aphrodite i Jazz
Obrazek

Obrazek

Jack Cartier. U innych olbrzymia róża, ja nie mogę sie dochowac wiekszego krzaczka
Obrazek

Obrazek

Eden ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też chcę takiego pięknego Edenka ;:63 Mój kwitł trzema kwiatkami tuż nad ziemią, a na koniec wypuścił jeden długaśny badyl. Kwiatki były takie jakie powinny być u tej różyczki, ale tylko w pierwszej połowie lata. Potem już nie powtórzył ;:222 Patrząc jednak na Twoje zdjęcia wierzę, że i mój taki będzie.

Zajrzyj na pw :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

W kolejnym ogrodzie podziwiam Comte de Chambord. Moją biedę chyba jednak wywalę, bo dałam jej już zbyt dużo czasu, a ona i tak tego nie docenia. Raczy zakwitnąć kilkoma kwiatami na krzyż, które na dodatek są zupełnie nietrwałe. Szkoda mi na tę marudę miejsca ;:222
Edenkę masz zjawiskową ;:oj
A i jeszcze a propos cięcia tujowego żywopłotu... Trzy lata temu miałam potwornie zaniedbany żywopłot, którego nikt nie ciął chyba od pięciu lat. Wczesną wiosną poprosiłam syna o podcięcie nie tylko z wysokości, ale także o zrobienie ładnej ściany i wyszczuplenie. Synuś wziął sobie prośbę do serca i przyciął, tylko trochę mu nie wyszło :;230 Jak zobaczyłam ogolone tuje, to mało zawału nie dostałam Obrazek Zamiast żywopłotu wyszły prawie gołe kikuty. Trzeba było wszystko wykopać. Na ich miejsce posadziliśmy nowe i tych już pilnuję sama.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosia Eden zawsze u Ciebie podziwiam,a z boku pamiętam,że rośnie mój ulubiony powojnik ;:215
Na Comte ja narzekam,bo tylko w pierwszym roku ładnie zakwitła,a potem już niekoniecznie ;:224
Oglądałam jeden odcinek na tym nowym kanale,ale inny program o ogrodach.Fajnie czasem podpatrzeć jak inni radzą sobie z roślinami.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Chyba muszę koniecznie obejrzeć odcinek Mai, poczekam, aż będzie dostępny w internecie (zwykle po tygodniu). Ja przyznam, że trochę tej fascynacji bodziszkami nie rozumiem (od razu zastrzegam, że mogę zmienić zdanie po obejrzeniu programu), posadziłam kilka odmian u siebie z różami i owszem jest efektownie gdy kwitną, ale potem dość brzydko się starzeją, wolałabym coś co jest dłużej efektowne (a może mam nie te odmiany co powinnam :wink: )

W każdym razie zgodzę się z gospodynią wątku, że warto podglądać inne ogrody, nawet jeśli samemu ma się delikatnie mówiąc skromną powierzchnię i dużo mniej zasobną kieszeń, zawsze coś można wynieść, czymś się zainspirować, albo czegoś się dowiedzieć. Przyznam się też, że ja osobiście lubię oglądać piękne rzeczy - zaspokaja to moje poczucie estetyki, które w burej codzienności no cóż, czasem mocno cierpi :wink: Faktem jest, że czasem mnie irytuje dobór prezentowanych ogrodów, mniejsze ogrody są dużo większym wyzwaniem dla projektantów tak aby pogodzić najczęściej kilka funkcjonalności z estetyką i najważniejsze w małym ogrodzie od razu widać błędy...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Margo2 pisze:Dzisiaj Maja pokazywała w telewizji angielski ogród i pełno bodziszków upchanych wszędzie gdzie sie da
Chyba to cos dla mnie :D
Gosiu fajne są bodziszki ale nie na każde stanowisko się nadają. Częściowo zaczęłam realizować taki plan ale w półcieniu lub tam gdzie coś rośnie zaczynają konkurować wysokością o słońce i miejsce na rabacie kosztem innych. Rosły takie ala miotły, potem się kładły na wszystko co obok rosło i ... w sezonie musiałam przycinać.
Na obwódki nadają się te niziutkie odmiany - muszą mieć luz i sporą dawkę słońca wtedy kępy liści rosną tuż nad ziemią i pięknie się prezentują.
Zrewidowałam stary plan i kilka wyższych przesadziłam do doniczek, będą zadołowane i zobaczymy co z tego wyjdzie. Mnie w bodziszkach bardziej chodzi o kępy liści niż kwiaty choć niektóre są cudne.
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Cześć Gosieńko, bodziszkuj,bodziszkuj. U Ciebie powinno im być bardzo dobrze.
Ja najbardziej lubię te niewysokie max. 30 cm , a na sam przód rabaty polecam Geranium sanguinem var. striatum (czasem nazywany var. lancastriense). Śliczny maluszek. A może już go masz ?
Czy przypadkiem powodem Twojego niezadowolenia ze wzrostu Jacques'a Cartier nie jest rosnący obok bukszpan ?
Eden ;:215 , widać, że koniecznie chce się pokazać przechodniom. Niech zazdroszczą. ;:333
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Gosiu, w ubiegłym roku dołączyłam do grona zadowolonych z Comte de Chambord.
Przesadzenie wyszło jej na dobre. W poprzednim miejscu marniała z roku na rok. Ledwo ją odratowałam. Odpłaciła pięknym kwitnieniem.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iwonko, Eden potrzebuje czasu. Ja czekałam rok na pierwsze kwiaty. Nie wiem w jakiej formie chcesz swojego prowadzić, czy też na pnącą? Zauważyłam, że bardzo ładnie wypuszcza boczne pędy, jeśli jest ten głowny pęd pochylony, tzn. zakulkowany. Dzięki temu mój tak sie rozkrzewił. W ogóle w tym roku nie obcinam róż, tylko je kulkuję. Przynajmniej te, które sie do tego nadają.

Dorotko, możliwe, że ja przeceniam urodę mojej Comte, bo u mnie większość róż słabo kwitnie, ale na tle nich ona wygląda całkiem nieźle, więc jestem zadowolona. Ostatnio oglądałam ogród, w którym podziwiałam niewielki krzaczki róż obsypane kwieciem. Niewielkie, bo małoletnie. Ja chyba nigdy nie będe miała takich. Z przyjemnością ogląda się takie zdjęcia, chociaż z drugiej strony żal ściska, że to nie u mnie.
No to syn załatwił mamie nowy żywopłot. :D
Czyli sprawdza się przysłowie Pańskie oko konia tuczy
U mnie było podobnie, tylko mój m., który ten żywopłot sadził i miał sie nim opiekować zapomniał o nim na kilka lat. W końcu musiałam zabrać się za niego sama, bo by do nieba urósł.

Aniu, ja bardzo lubię oba kanały i Domo i HGTV. Nie tylko ogrody oglądam, ale lubię wszystko o projektowaniu wnętrz.
O Comte napisałam już Dorotce. Ja na razie jestem zadowolona.

Asiu, bodziszki po kiwtnięciu powinno się obciąc. Jest szansa, że ponownie zakwitną. Zresztą ja lubię ich liście, jest tyle odmian, że zawsze można coś ładnego wybrać.
Ja z tego samego powodu co Ty lubię oglądać inne ogrody, niezaleznie, czy malutkie, czy ogromne. Ostatnio obejrzałam cudowny ogród Vivy z innego forum. Ma olbrzymi teren, ale jak zagospodarowany ;:167
Po prostu bajka. Przepadłam. Wiem, że ja takiego miec nie będę,. ale jaka przyjemność oglądania. ;:173
Kiedyś Maja faktycznie pokazywała przede wszystkim ogrody duże i od projektantów, ale czasem zdarza się pokazać cos mniejszego i coś swojskiego.
Pokazywała ostatnio ogrod pod blokiem. Nie w naszym stylu, Asiu, ale mimo wszystko podobał mi się.

Krysiu, ja mam zazwyczaj słońce, więc bodziszki będą miały go w brud. Musiałaś przycinać bodziszki, ale podobno je trzeba po kwitnięciu przyciąc. Tak samo jak przywrotnika. Nie mam za dużego doświadczenia, więc nie będę się wypowiadać. Zobaczymy w tym roku. Ja też bardzo lubię liście bodziszków, szczegolnie, że są tak różnorodne.

Ewciu, tej odmiany nie mam. Mam Derrich Cook, Ballerina, Max Fei, Summer Skies, bodziszka żałobnego i jakieś nn. Trochę już się uzbierało, ale to młode roślinki, prawie ich nie widać. W dodatku nie mam pojęcia, czy te maluch u mnie przetrwają. Balerinę już próbuję oswoić 3 sezon. Może w końcu sie uda
Jeslo chodzi o Jacka, to całkiem możliwe, ale co ja zrobię, że takie towarzystwo mnie pasuje :roll:
Edenka też rośli w ich towarzystwie i jakoś nie narzeka. ;:306

Aniu, cieszę się, że Ty jesteś zadowolona, bo myślałam, że tylko ja nie narzekam. Myślałam, że może ja mam za male wymagania?
Może drugie kwitnienie nie bylo spektakularne, ale jednak było

Ostatnio przepadłam z forum, ale przyznaję, że buszowałam po innych ogrodach.
Szukałam inspiracji. Uczę się tworzenia angielskich rabat. Chociaz zdaję sobie sprawe, że nie umiem za bardzo dopierać roślin. W rabatach angielskich rośliny przepieknie się przeplatają, praktycznie nie widać przerw między nimi. Ja mimo, że mam gąszcz jakoś nie umiem osiągnąć takiego efektu
I tu chyba znowu kłania się moje sadzenie pojedynczych roslin. Nie wiem, czy kiedykolwiek to się zmieni, ale cały czas próbuje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Angielskie rabaty Ci się marzą ?? No cóż ,nic dziwnego bo są przepiękne ;:108 . U Ciebie nie jest przecież tak źle jak mówisz . Masz sporo miejsca i szerokie rabaty . Tylko najgorsze to przesadzanie sporych roślin. Ja też sadzę niestety pojedyncze rośliny póki co i efekty są marne. Jednak tworzenie ogrodu to jest sztuka i nie takie proste jakby nam się zdawać mogło. Na razie mam istny chaos na rabatach ale może za kilkanaście lat jakoś to uporządkuję ;:108 . Edenka piękna i ja będę czekała z niecierpliwością na moją. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Gosiu piękna działeczka :) Sporo kwiatków wszystko wygląda super ;:138 No i nie wspomnę o mojej ukochanej Edence ehhh pięknie CI wyrosła :) Będę zaglądał ;:224
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bodziszki to świetny wybór do Twojego ogródka. Ja już od dawna pałam do nich zamiłowaniem, mam kilkanaście odmian i wszystkie są fajne, oprócz Sambora, którego wyrzuciłam, bo się straszliwie rozsiewał, miał masę liści, a ciemne kwiatki zupełnie w nich ginęły. Jeszcze do dzisiaj znajduję siewki. Ale inne odmiany są w porządku.
(Podzielam twój zachwyt ogrodem Vivy, no ale niestety Gosiu mamy małe te swoje ogródeczki i takich efektów mieć nie możemy.)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”