Ogród w dolinie część 7 - wakacje w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 7 - wakacje w ogrodzie

Post »

Aniu, nadrabiając zaległości cofnęłam sie o kilka stron i sama nie wiem co najpierw podziwiać, czy przepiękne jeżówki, czy róże chwytające mnie za serce, czy też hortensje, które również uwielbiam? Pięknie i bardzo kolorowo w Twoim ogrodzie, oczywiście nie uszły mojej uwadze róże na punkcie, których dostałam ostatnio "fioła" Munstead Wood, Avalon i Alexander MacKenzie, są przepiękne, szkoda, że nie wszystkie można je mieć, coś jeszcze na pewno wpadnie w moje łapki, ale co sama jeszcze nie wiem.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu,wygląda to rzeczywiście na rudbekię ,a może temu kwiatuszkowi coś nie wyszło,bo tak się też zdarza i jest troszkę zdeformowany,a inne będą prawidłowe :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu :wink: wielkie dzięki za szpalerek z Avalonkami . ;:180
A teraz może być dla mnie sesja z Okami. :lol:
;:196
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Też uważam,że to rudbekia ale zagadki trzeba szukać w liściach.Kwiat jest cherlawy.Ja wskazywałbym na Rudbeckia triloba. Podobną z liści triloba Praire Glow wyrzuciłem na kompost bo urosła ponad 2 m i kwiaty trzeba było oglądac z drabiny.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Aniu uwielbiam Twoje spojrzenie na świat ...fotki fantastyczne ;:180
Masz u siebie cały ogród botaniczny ...gdzie Ty to mieścisz ;:oj Bajecznie się ze sobą poprzerastały i tworzą spójna całość ;:173 Rewelacja!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dziś nieco inaczej :wink: Bo dziś będzie seria lila - róż :D
Dwa dni intensywnie padało, teraz znowu się rozpogadza. Trochę obeschnie i wracam do ogrodu :heja Może wreszcie uda mi się zedrzeć darń na rabacie za domem, między nowymi pergolami? Dotychczas było tak sucho, że szans nie było na takie prace. Jeszcze mi życie miłe!

Dobrosiu! Faktycznie trochę tych roślin już się nazbierało, a jak jakieś lubię zbieram kolejne odmiany. A że podoba mi się, jak jest kolorowo i różnorodnie, a mam miejsce - to hulaj duszo, piekła nie ma :;230 Coral Palace mam właśnie od Ewy. Jest niezmordowana w kwitnieniu i do tego zdrowa.
Teresko (tesia39)! Stephanie Baronin zu Guttenberg jest prześliczna i jestem z niej bardzo zadowolona. I ona jest zdrowa, kwitnie bez przerwy i słodko pachnie. Same zalety...
Justynko (klarysa)! Cieszę się, że Ci złotko przypadło Ci do gustu. A Stephanie jest niesamowita. Zachwalam, bo jest tego warta ;:215 Będziesz na 100% zadowolona.
Teresko (Teniak)! Zadzwonię jutro, a Ty zastanów się co byś chciała by Ci przywieźć. Ja uległam forumowemu kuszeniu różami, ale przyznam, że przy bylinach one są znacznie bardziej wymagające, kapryśne i pracochłonne. Trzeba mieć to na uwadze, jak się decyduje o kupnie. Parę to nic, ale ja już mam ok. 80 krzaczków i w tym sezonie dobije do 100 ;:173
Grażynko (kogra)! Moja Nostalgie czy słońce czy deszcz, zimno czy gorąco ciągle produkuje kwiaty, więc może jednak słaba sadzonka? Moja została posadzona jesienią. Nie wiem, jak długo swoją masz, ale może się jeszcze wzmocni?
Jadziu (e-babcia)! Jesteś kochana ;:196
Aniu (mamafrania)! Alexander McKenzi spełnia Twoje wymagania. Może być prowadzona jako pnąca. Kwietnie cały czas. I ma czerwono - malinowo kwiaty. A cynie siałam prosto do gruntu i musze przyznać, że piękne się udały. Na razie zakwitły czerwone i ciemnoróżowe.
Agness! Dziękuję ;:196
Kasiu (robaczek_Poznań)! Jeżówki na razie kupuje pojedynczo i liczę, że jak się rozrosną, to może kiedyś je rozsadzę. Ale podobają mi się w dużych kępach. Porównując je np. z różami to tanie to one nie są ;:185 Niedługo jednak zamieszka u mnie kolejna - Milkshake. I tak powoli będzie ich coraz więcej... Z różami jeszcze nie podjęłam decyzji. Parę mam dostać od mojej guru różanej. Jeśli dokupię, to kilka i to rarytasików. Jestem już w tym roku zmęczona ryciem w ogrodzie. W końcu zrobiłam dużo więcej niż planowałam... A muszę jeszcze ściągnąć darń pod rabatę z tyłu domu. Przygotowanie miejsce pod róże kosztuje wiele wysiłku, więc nie będę przesadzać. Teraz przyszedł już czas na spokojne i rozsądne dokonywanie w tym przedmiocie wyborów.
Miłko (takasobie)! Przyznam ze wstydem, że zapomniałam, iż za psami nie przepadasz. Ale zapewniam Cię Okami to słodziak, którego lubią wszyscy. Ma niezwykłą umiejętność zjednywania sobie ludzkich serc. Nie wiem doprawdy, jak poprzedni właściciele mogli chcieć się go pozbyć. Kamyczki pod motylem nazywają się "kora" i kupuje je w zaprzyjaźnionym ogrodniczym. Można kupować na wagę lub też w workach. Są na prawdę ładne, szczególnie gdy są mokre :D
Aguś (aage)! Dziś padało już drugi dzień. Dziś już mniej, ale bardzo mnie to cieszy. Może wreszcie poluzuje nieco darń i uda mi się zrobić to, co zaplanowałam.
Pacynko! Ogórki są gotowe do konsumpcji, więc zapraszam :wit Wszystko czym kuszę jest warte grzechu. Floks Europa bardzo ładnie się rozrastała od zeszłego roku, a i w tym roku jest znacznie wyższy. Ten kolejny to chyba Orange Perfecion. Kichawca mam od zeszłego roku. Dostałam parę patyczków od Izy Chatte, a od niej wszystko pięknie rośnie.
Nelu (Lukrecja)! Odległość między różą a byliną zależy od wielkości i ekspansywności byliny, ale co najmniej 30 cm musi być. Kopczykowaniem się nie martw. Kopczykuje się w czasie, kiedy byliny zamierają, a nawet już są wycięte. A likwiduje się je, jak jeszcze nie są wielkie. Zatem nie stanowią problemu. A ziemia się przydaje, bo i tak wiosną zwykle ją uzupełniam. A same róże na rabacie nie bardzo mi się podobają. Za to rabaty różane urozmaicone bylinami - UWIELBIAM.
Marzko (Sosenki4)! Ja po prostu jestem niezwykle aktywna. Zauważyłam przy tym, że takie zajęcia dobrze mi robią po mojej stresującej i siedzącej pracy. A zdyscyplinowana też jestem. Aczkolwiek ja tak na prawdę lubię mieć zrobione, co nie zawsze znaczy - że lubię robić ;:306 Takie ciężkie prace staram się robić powoli. Po parę kamieni dziennie i mój kręgosłup się nie buntował. Te wszystkie kamieniarskie prace sprawiły, że mam bardzo silne mięśnie grzbietu (to opinia trenera z siłowni) i dzięki temu kręgosłup boli mnie sporadycznie. A kiedyś było znacznie gorzej...
Zuziu (zuzanna2418)! I ja podejrzewam rudbekie. Może odmiana sugerowana przez Janka? Zobaczymy. Dopiero co się przyjęły, a na tym upale lekko nie miały. Cieszę się, że i róże i kamienie Ci się spodobały. Kamienie mają fajną nazwę "kora" i moim zdaniem są bardzo dekoracyjne.
Agnieszko (Kochammmkwiaty)! Bardzo lubię, jak jest kolorowo - jak ogród wręcz kipi kolorami. Taki był mój zamysł i chyba się udało ;:138
Tijo! ;:196 Miło, że się ujawniłaś. Nasadzenia wzdłuż ścieżki są moim oczkiem w głowie, bo w końcu koło tych roślin przechodzę i to nie tylko ja kilka razy dziennie. Staram się zatem by było tam kolorowo, różnorodnie i by zawsze było wypielone. Ciągle walczę ze szczawikiem, ale efekty już są!
Aniu (wielkakulka)! Dziękuję ;:168
Iwonko (iwona0042)! Tak zakwitł. Nie wiem, czy powinien mieć takie kwiaty, czy inne, bo zaraz potem ścięłam stare pędy. Chciałam by rośliny na 100% się przyjęły, więc na tych upałach je podlewałam i zaatakował je mączniak. A jak koleżanka mi je dawała - jeszcze nie kwitły! Zobaczymy. Ilekroć moja koleżanka zachwala jestem też zadowolona. Mam wiele roślin od niej.
Gosiu (Margo2)! Dziękuję. Miło, że tak myślisz ;:196
Ilonka (ilona2715)! Nie musisz wybierać. Patrz, ile tylko masz ochotę. A róże, które wymieniłaś - polecam. Każda inna, ale każda piękna. Wszystkich mieć nie można, ale parę ;:224
Marta (koziorożec)! Już widzę, że będę z tej rudbekii zadowolona. Nawet jak nie kwitła, to mi się podobała. Ale ciemna zieleń liści i żółte kwiaty - to recepta na sukces.
Krysiu (Ignis05)! Przyjęłam zamówienie na sesje z Okamim. Jak tylko zrobi się słonko będę działać.
Janku (magry)! Podejrzewam, że dopiero w przyszłym roku przekonamy się, jaka to odmiany rudbekii. Koleżanka zachwalała, że może stanowić żywopłot. U niej miała co najmniej 160cm wysokości, a u mnie będzie rosła obok ogrodzenia. Zawsze mogę zrobić to, co Ty :wink:
Danusiu (mm-complex)!
Bajecznie się ze sobą poprzerastały i tworzą spójna całość
Taki właśnie miałam zamysł. Czyżby się udało ;:oj

A zatem zapowiadany LILA - RÓŻ

Zaczynają siane przeze mnie cynie

Obrazek

Obrazek

potem powtarzająca właśnie kwitnienie - Bordure rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a także dalia i mieczyk. Odmiany nieznane. Dalia miała być inna. Mieczyk pochodzi z mix-u.

Obrazek

Obrazek

Sweet Pretty

Obrazek

kolejny mieczyk

Obrazek

Stephanie Baronin zu Guttenberg

Obrazek

Obrazek

Maria Teresa

Obrazek

Pinky Winky

Obrazek

hortensja Diamant rouge

Obrazek

Kronenberg

Obrazek

Charles de Gaulle

Obrazek

Alexander McKenzi

Obrazek

jeżówka Mamma Mia

Obrazek

Double Decker

Obrazek

Double Delight

Obrazek

clematis Jan Paweł II

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pokażę Wam jeszcze jakie śmieszne kwiaty produkuje moja nowa rudbekia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i siane przeze mnie kolejne aksamitki. Muszę przyznać, że są bardzo udane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ładne, prawda? :wit
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładne ;:333
Sławek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Jeżówkę Double Decker miałam w ub.sezonie w tym tylko różowa ;:306 jeżówka została bez deckera... :)
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Maryniu, dobre, dobre :;230 Decker gdzieś zaginął. :;230 Ale może Double Delight została w całości :lol: Czy Delight też wsiąkł? Ładne jasnoróżowe tło wyszło dla niej, Aniu tzn. dla Delight. Moja w ogóle nie zakwitła, tylko rozetkę ma ładnie rozbudowaną.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżówka nazywa się /chyba/ PINK DOUBLE DELIGHT :wit
Bardzo ładna,u mnie nie przetrwała zimy ...
Muszę kupić nową :wink:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Witaj Aniu zadowolona jesteś z Stephanie Baronin zu Guttenberg. ;:173
Sama mam trzy krzaczki bardzo długo czekałam na pierwsze kwiaty, ale jak już rozkwitły, to tak sobie kwitną i kwitną.
Jestem nimi zauroczona są piękne i trwałe. ;:215 Ciekawa jestem czy zakwitną ponownie.
Awatar użytkownika
Joanna_68
200p
200p
Od: 3 lip 2008, o 20:42

Post »

Cudnie, pięknie, przepięknie ....a teraz idę dalej przeglądać wątek i zachwycać się Twoim ogrodem :)
Pozdrawiam Aśka
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Te ostatnie to już chyba nie lila-róż ;:306
Ale wszystkie piękne.
Stefcia niesamowita i jeszcze kwitnie bez przerwy ;:oj
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Co do Ciebie zajrzę to nowe chciejstwa mam, teraz zamarzyła mi się Bordure rose ;:108
Strasznie fajna ta rudbekia ;:138
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Westchnełam głębiej przy dalii i powojniku Jan Paweł II. Dalia to prawdopodobnie Fuzzi Wuzzi, skąd masz?
A z psami to tak jest, ze generalnie lubią mnie bardziej niż ja je ;:306 Głucha suka amstaff mojej kuzynki mnie wprost kocha, pysk mi kładzie na kolanach i cieszy się strasznie jak mnie widzi, a ja jej nawet głaskać nie chcę. Cóż, mam problem!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”