Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Sylwek ;:196
Ale u Ciebie pięknie. Oczy bolą od patrzenia. Cudeńko!!! Nie, cudeńka !!! ;:108 ;:108 ;:108
Ja znalazłam na strychu cebulki tulipanów z Holandii, które mój synek przywiózł zimą. Teraz je sadzę, jak myslisz: będą kwitły?
Pozdrawiam, :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
magdalen
200p
200p
Od: 26 cze 2010, o 11:22

Post »

Jak ja kocham tulipany :heja Twoje są piękne, nawet nie wiem które najbardziej.Czekamy na więcej zdjęć :wit
Pozdrawiam Magda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

'Eternal Flame' jest boski, muszę za nim poszperać na jesieni! ;:224
sylwekw

Post »

Piterek mam kilka kolejnych zdjęć tej odmiany (egemplarzy u mnie rosnących) to chyba jeszcze bardziej Ci się spodoba :-)

Kolejne odmiany już u mnie kwitną - mam andzieję, ze dzisiaj wieczorem albo jutro zdążę wstawić zdjęcia bo potem przez tydzień mnie nie będzie.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale kolekcja tulipanków ;:224 .

Zauroczył mnie Pinocchio i Purrisima ;:108 . Czy one pierwszy rok u Ciebie , czy też kolejny ? Jak domniemam , to cebulki przywiezione z Holandii .
sylwekw

Post »

Purrisima pierwszy rok u mnie, Pinocchio już nie pierwszy. Cebulki faktycznie "holenderskie" ale jeszcze nie przywiezione, nadal w ogrodzie w Holandii ale to już była ostatnia wiosna w Holandii.
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Po prostu cudne te tulipany.
sylwekw

Post »

No i niestety więcej odmian nie pokażę, (może z wyjątkiem trzech) bo podczas mojego pobytu w Polsce tulipany w ogrodzie tutaj zakwitły i przekwitły i nie nadają się już do pokazywania :-(. Szkoda ale cóż zdjęcia będą za rok.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Piękne zakupy to ja już wiem skąd pochodzą takie śliczne prymule co nigdzie ich u nas wypatrzeć nie można :roll:
Prześliczne tulipany Eternal Flame, Pinocchio, Rat oj przyciągają wzrok :D
sylwekw

Post »

Beata T pisze:Piękne zakupy to ja już wiem skąd pochodzą takie śliczne prymule co nigdzie ich u nas wypatrzeć nie można :roll:
Prześliczne tulipany Eternal Flame, Pinocchio, Rat oj przyciągają wzrok :D
Naprawdę wybór primulek był niezwykły, zadziwiły nas swoją urodą ale nie kupiliśmy zbyt dużo bo nie do końca wiedzieliśmy czy i ile chcemy w naszym ogrodzie.

Trochę smutku .....
Tuż przed Wielkanocą przywieźliśmy do naszego ogrodu w Polsce wiele roślin (kaliny, hortensje, funkie itd). Posadziliśmy je, zrobiliśmy trochę zmian w ogrodzie a potem był tydzień pięknej, niemalże letniej pogody. Cieszyliśmy się bo wyglądało, że w zasadzie żadne rośliny nie ucierpiały podczas podróży (niektóre były wykopane a niektóre w doniczkach) i wszystkie przyjęły się w ogrodzie, na kalinach zaczęły pojawiać się pączki, hortensje zaczęły wypuszczać nowe przyrosty - czyli jakby nic nie zakłóciło ich rozwoju... generalnie wielka radość .... zwłaszcza, że mamy świadomość, że już od tego lata będziemy mogli na codzień doglądać osobiście swojego ogrodu.

Wróciłem do Holandii a tu słucham o powrocie zimy w Polsce, oglądam Wasze fotki na forum i czytam rozpacz na skutek śniegu i mrozu i jestem załamany. Nie dość, że mam obawy co się stało z moimi nowoposadzonymi roślinami, które dały nam tyle radości to co gorsza nawet nie mogę zobaczyć, sprawdzić jakie są straty ;:110 a to chyba nawet gorsze niż sama myśl o ewentualnych stratach.

No cóż póki co będę chyba musiał zadowolić się zdjęciami zrobiony przed tą przykrą niespodzianką i mieć nadzieję, ze jednak siła natury jest wielka i rośliny mimo ewentualnych strat "chwilowych" poradzą sobie w dłuższej perspektywie czasu.

To tyle moich wynurzeń na chwilę obecną, jutro mam dzień wolny (święto w Holandii) więc posiedzę trochę nad publikacją zdjęć to może mi się trochę humor poprawi.
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Sylwek, nie przejmuj się! Przymrozki przeszły przez zachodnią Polskę. U mnie w ogrodzie nie ma żadnych strat (na ta chwilę). Ja sama zabezpieczałam tylko datury, bo się pospieszyłam i powsadzałam do gruntu, a ciężko by było je wykopywać. Cieszyłam się, że magnolie wszystkie zdążyły zakwitnąć, bo ten przymrozek wszystkie by załatwił. Zobaczysz, że przy następnej wizycie w PL, okaże się , że wszystko z roślinkami jest ok.
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hej hej. A co tu taka cisza?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
sylwekw

Post »

Cisza jest bo autor wątku :oops: zaniedbuje swoje zobowiązania i nie pisze nic o własnym ogrodzie. A przyznam, że ostatnio trochę mi przybyło rzeczy (zdjęć) do pokazania i trochę nowych informacji do podzielenia się, tylko że za miesiąc wracam już na stałe do Polski, do swojego ogrodu i teraz bardziej tym żyję niż czymkolwiek innym.

Zabieram sporadycznie głos w innych wątkach ale jakoś nie mogę się zmobilizować aby uzupełnić swój. Skoro jednak ktoś o to pyta to chyba powinienem się poprawić.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

sylwekw pisze:... za miesiąc wracam już na stałe do Polski, do swojego ogrodu i teraz bardziej tym żyję niż czymkolwiek innym...
No wcale się nie dziwię, dopiero będziesz piękności pokazywać :shock: Ale obecne- zaległe fotki też obejrzymy z wieeeelką przyjemnością :heja
sylwekw

Post »

Zbieram się i zbieram, żeby jednak coś nowego tu pokazać albo napisać i jakoś ciężko mi to przychodzi. Ciężko z kilku powodów. Wiem z własnego doświadczenia, że cudze wątki najchętniej się przegląda gdy przeważają w nich zdjęcia. Chciałbym aby mój wątek również sprawiał przyjemność oglądającym.
Jendak jak być może niektórzy zauważyli, ostatnie trzy lata mieszkałem z daleka (1200 km) od swojego ogrodu i zdjęcia są robione raczej nie wtedy kiedy bym chciał i kiedy jest coś ważnego lub ciekawego do sfotografowani ale wtedy kiedy akurat jestem w naszym ogrodzie i mam okazję zrobić zdjęcia. Trudno w takiej sytuacji udokumentować rozwój jakiejś rośliny, zaprezentować przemiany zachodzące w pewnych cześciach swojego ogrodu (ogródka) bądź uwiecznić najatrakcyjniejszy moment z życia roślin (kwitnienie, owocowanie czy wiosenne przyrosty). I mimo, że faktycznie sporo się w naszym ogrodzie zmieniło w tym czasie (mimo odległości staraliśmy się go nadal tworzyć i rozwijać) to trudno jest mi w jakiś przyjemny dla oka i przejrzysty sposób to pokazać.
Uznaliśmy, że byłoby wielką stratą zostawić ogród na trzy lata bez dalszej pracy nad jego tworzeniem i dlatego w miarę możliwości zwoziliśmy do niego coraz to nowe rośliny (głównie kupowane w Holandii) i bez szczegółowego planu dawaliśmy im szansę zadomowić się i podrosnąć w naszym ogrodzie (trzy lata to długi czas dla wielu roślin).

To co udało nam się stworzyć nie nazwał bym ogrodem (przynajmniej w takim słowa znaczeniu jak ja to rozumiem) ale jedno mnie cieszy - mamy zgromadzone rośliny z wielu grup i rodzajów, wiele z nich nieźle się odnalazło u nas i swoim rozwojem daje nam radość, niektóre okazały się porażką a to dało nam do zrozumienia, że trzeba poszukać czegoś innego w zamian.
Teraz kiedy już niebawem wrócimy na stałe do naszego domu i ogrodu przyjdzie pora aby z tej zbieraniny roślin zrobić coś na kształt ogrodu, przynajmniej w takiej formie jak mi się marzy.

I tak oto mamy w ogrodzie po co najmniej kilka różnych odmian:
- różaneczników;
- azalii;
- iglaków;
- hortensji;
- piwoni;
- róż;
- wrzosów;
- mieczyków,
- lilii;
- dalii;
- irysów;
- tulipanów;
- funkii;
- pierisów;
- kalin;
- tawuł;
- traw ozdobnych.

ach mógłbym tak jeszcze wymieniać ale chyba i tak już za długo przynudzam :-).

W każdym razie cieszę, że mamy taką różnorodność bo taki ogród jest moim marzeniem ale jednocześnie zdaję sobie sprawę jak trudne zadanie staje przed nami aby z tej różnorodnej zbieraniny zrobić jakiś dobrze skomponowany i przyjemny ogród. Ale to już zadanie na najbliższe lata i na szczęście zadanie przyjemne.

Chciałbym się podzielić widokiem tego wszystkiego bo wiem, że Wasze ewentualne uwagi i sugestie mogłyby mi bardzo pomóc ale też jestem zakłopotany bo sporo roślin jest jeszcze dość małych a sporo zakątków ogrodu jest zagospodarowanych bez ładu i składu a niestety takie miejsca nie są zbyt fotogeniczne.

Dlatego postanowiłem, że chyba na początek pokażę tylko kilka "migawek" z ogrodu pozostawiając je bez komentarza i nie troszcząc się zbytnio aby prezentacja tworzyła jakąś całość albo opowieść ale wybiorę po prostu ładniej wyglądające zdjęcia. Od tak po prostu kilka luźnych fotek z ostatnich wizyt w naszym ogrodzie.

Potem przyjdzie pora na uporządkownie tych prezentacji i być może jakaś przemyślana konsekwencja w pokazywaniu.

Tak więc proszę wybaczcie mi to długie przynudzanie i zapraszam dziś wieczorem na kilka pierwszych fotek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”