Róże 2013/2014 - Gosia

Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże 2013 rok - Gosia

Post »

W kwietniu!!!??? ;:oj To chyba rekord! Świetnie! :tan Zaraz się reszta rozhula!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu u każdej z moich Agnes też co roku jakiś pęd lub jego część jest do usunięcia. Nie pokazuje oznak życia i już a inne z listkami po same końce. W tym roku przekonałam się, że z wycinaniem tych zamarłych warto poczekać. Właśnie dzisiaj zabrałam się do tego i okazało się, że jeden z takich pędów pokazuje nagle początki listków na całej długości. A jeszcze przedwczoraj byłam pewna, że zamarł.
Pozdrawiam
Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Gosia, jestem pod wrażeniem tych pączusiów - niesamowite ;:oj
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Gosiu, gratuluję pierwszych kwiatów ;:138
U mnie jeszcze nie ma ani jednego pąka.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłka - gdzie ale w telewizji widziałam wczoraj że w Poznaniu kwitną lilaki, kasztany i konwalie majowe - na pewno konwalie u mnie mają kwiaty, lilaki jeszcze nie kwitną. U nas znaczy się jest maj.
Ewa - dziękuje za informacje. Sprawdzałam wcześniej te pędy i one był martwe - pąki chciały ruszyć ale nie dały rady, pęd zrobił się czarny. Z czymś takim spotkałam się tylko na Agnes. Nie wiem jak Twoja ale moja zaczęła rozchodzić się rozłogami - w zeszłym roku ruszył pierwszy - w tym mam już 3 sztuki.
Monia - sama się zdziwiłam.
Aniu - u Ciebie też się pojawią - to teraz kwestia czasu. :)

Dziś zrobiłam zdjęcia róży Hugona - cały czas zastanawiam się czy to nie jest foetida. Z tych wczesnych róż mamy - róże Hugona, foetide, foetida bicolor - o dwukolorowych kwiatach, Persian Yellow - pół pełne kwiaty żółte, Soleil d'Or - pełne pomarańczowe kwiaty, z żółtych - Golden Chersonese oraz bardziej znany Canary Bird, jest jeszcze mniej znany hugonis flore plena o pełnych kwiatach, róża harsonii - półpełne żółte kwiaty. Tak więc jest trochę odmian i można wybierać.
Co do zapachu bo nie pisałam - moja hugonka pachnie - zapach przypomina zieloną herbatę - czasem niektóre osoby nie akceptują jej zapachu - na pewno pachnie ona bardziej intensywnie od róży sericea.
Fotki z dziś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu gałązka z pąkami róży foetida bicolor - to jego pierwsze kwiaty w moim ogrodzie:

Obrazek
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Gratuluję Gosiu pierwszych kwiatów i zdrowych różanych listeczków.
Chcę się pochwalić, że kupiony wspólnymi siłami, w lutym gołokorzeniowy Paul Neyron, zasadzony w donicy w domu, zakwitł na święta pięcioma cudnymi piwoniowymi , ogromnymi kwiatami, zapach upojny ale tylko w pełnym słońcu, potem słabnie. Dzięki Tobie Gosiu, miałam bardzo przyjemne święta, dzięki :wit
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

No właśnie nie pamiętam tej róży u Ciebie, jak na pierwszy raz to Bicolor ma sporo kwiatów ;:oj
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Heniu za wiadomość i cieszę się z niej. Mam nadzieję że pokażecie zdjęcia bo zdziwiłam się gdy zamawiałam aż 5 sztuk tej róży. Jak na taką sadzonkę 5 kwiatów to całkiem dobry wynik.
Aniu - z bicolor sprawa jest trochę skomplikowana bo to miała być róża dla kogoś ale ja za nią zapłaciłam. Nie po drodze mi było odwieźć ją no i została u mnie. Właściwie ta róża była zakupiona u Schmida - jest ze mną drugi rok, w pierwszym nie kwitła. Gdybym miała wybór to jednak kupiłabym Soleil d'Or.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

W Warszawie lilaki i kasztanowce kwitną już od około tygodnia, ale jeśli chodzi o lilaki - też nie wszystkie, to pewnie zależy od odmiany.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Gosiu ,czy Cristata to róża na własnych korzeniach,bo zaczyna się rozchodzić i nie wiem co robić.Do tej pory wytworzyła tylko dwa pędy główne i stoi taka cieniutka.Chyba że to co teraz zaczęła wypuszczać to jej sposób na rozrośnięcie.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicja - one nie powinny być na własnych korzeniach ale po jakimś czasie jest z nimi problem. Zauważyłam to na przykładzie wielu róż że po jakimś czasie zaczynają wypuszczać rozłogi. Większa część róż jest szczepiona ale u mnie Agnes, Chianti, Chloris, York and Lancaster i inne zaczęły po jakimś czasie wypuszczać rozłogi. Nie wiem dlaczego róże szczepione nagle dostają takiej siły - pewnie potrzebują czasu i jak się rozrosną to nagle wypuszczają pędy boczne. Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Co do takiej sytuacji - ja mam róże od koleżanki - wiem że jest na własnych korzeniach bo to była róża z rozłogu. W sumie miała 2 marne pędy - wiosną wybiła 5 nowych i dziś jej nie poznaje. Jeśli róża była kupiona w szkółce to na pewno była szczepiona.
Asiu - Warszawa jest duża i pewnie ciepła stąd te wczesne kwitnienie. Ja dopiero dziś zauważyłam w pewnym miejscu kwitnący lilak - moje jeszcze nie kwitną.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Jest bardzo ciepła, krzewy są często otoczone budynkami. Byłam ciekawa, gdzie jako pierwsza zakwitnie R. hugonis. W OB będę prawdopodobnie w poniedziałek i sprawdzę czy będą kwiaty.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - zrób zdjęcia - też jestem ciekawa co zakwitnie tam pierwsze. Byłam tylko w Powsinie, w tym roku jadę do Niemiec i już martwię się jak tam wygląda sytuacja z różami. U nas tak wszystko przyśpieszyło i tam pewnie też tak wygląda. Ciekawe czy oprócz hugonis będą jeszcze jakiś inne wyrywne. Dużo jest odmian róż lutea i dzikich kwitnących wcześnie, u nas są one mniej znane.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Gosiu,dzięki ,jest ze szkółki ,jutro pogrzebię i sprawdzę czy jest szczepiona.Jeden pęd wyszedł nawet 1 m od róży ;:oj Czyli te pędy do usunięcia.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicja - metr od róży? Może nie usuwaj bo to może być oryginalna róża. Zwykle canina wypuszcza pędy ale ona nie rozchodzi się na boki.
Dzisiejsze zdjęcia róże sericea - udało mi się znaleźć 4 płatkowy kwiat:

Obrazek

Obrazek

Kwiaty szybko opadają - zwykle po jednym lub dwóch dniach.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”