Miłka - gdzie ale w telewizji widziałam wczoraj że w Poznaniu kwitną lilaki, kasztany i konwalie majowe - na pewno konwalie u mnie mają kwiaty, lilaki jeszcze nie kwitną. U nas znaczy się jest maj.
Ewa - dziękuje za informacje. Sprawdzałam wcześniej te pędy i one był martwe - pąki chciały ruszyć ale nie dały rady, pęd zrobił się czarny. Z czymś takim spotkałam się tylko na Agnes. Nie wiem jak Twoja ale moja zaczęła rozchodzić się rozłogami - w zeszłym roku ruszył pierwszy - w tym mam już 3 sztuki.
Monia - sama się zdziwiłam.
Aniu - u Ciebie też się pojawią - to teraz kwestia czasu.
Dziś zrobiłam zdjęcia róży Hugona - cały czas zastanawiam się czy to nie jest foetida. Z tych wczesnych róż mamy - róże Hugona, foetide, foetida bicolor - o dwukolorowych kwiatach, Persian Yellow - pół pełne kwiaty żółte, Soleil d'Or - pełne pomarańczowe kwiaty, z żółtych - Golden Chersonese oraz bardziej znany Canary Bird, jest jeszcze mniej znany hugonis flore plena o pełnych kwiatach, róża harsonii - półpełne żółte kwiaty. Tak więc jest trochę odmian i można wybierać.
Co do zapachu bo nie pisałam - moja hugonka pachnie - zapach przypomina zieloną herbatę - czasem niektóre osoby nie akceptują jej zapachu - na pewno pachnie ona bardziej intensywnie od róży sericea.
Fotki z dziś:
Tu gałązka z pąkami róży foetida bicolor - to jego pierwsze kwiaty w moim ogrodzie: