Ogródek Agness

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Agness

Post »

Ale uderzyłaś kolorami po oczach. Teraz to z pewnością obudziłam się ze snu zimowego.
MUSZĘ do sklepu na zakupy ;:65
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Z tarasowych moją uwagę zwrócił kufer./tak nazywała to moja babcia/.Ja niestety nie dopilnowałem i jak wchodziło
nowe to siostra uznała,że jego miejsce jest w piecu.Po kłótni nie odzywała się do mnie tydzień ale kufra to nie wróciło.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu nie żartuj , jakie wygłupiłam :lol: Linki z doniczkowymi kompozycjami super, wszystkie są śliczne :D Z tym podlewaniem to naprawdę żmudna robota, każdego dnia grubo ponad 40 l wody musiałam natargać..... a w upały to i 2 x dziennie. Teraz zmniejszam liczbę doniczkowców i te, które będą, chcę posadzić właśnie w duże drewniane skrzynie :D

Aguś ta skrzynia to nasza rodzinna pamiątka, jeszcze po mojej prababci, która też miała ją ze swojego rodzinnego domu. Ma ponad 150 lat...... uwielbiam ją , ale niestety nie mogę doprosić się eMa o renowację :roll: ..... ale zaczynam coraz intensywnie się o to dopominać....... i coraz mniej łagodnie :;230

Iwonko ta pokrzywka o której mówisz jako jedyna przetrwała , wszystkie inne zniszczył mróz..... Jest bardzo blada i wyciągnięta, całkowicie zielona, gdybyś ją zobaczyła nie uwierzyłabyś, że to na pewno ona :lol: ale najważniejsze, że żyje i wiosną jak dostanie więcej światełka to nabierze wigoru...... jak przetrwa to sadzoneczka pojedzie do Ciebie ;:196

Kasiudziękuję ;:196 A skrzynia stara, i to bardzo stara, ma ponad 150 lat i to myślę , że sporo ponad :wink: :lol:

Jolu ja już nie mogę się doczekać, kiedy będzie można robić tarasowe kompozycje ..... pierwszy zakup to moje ulubione brateczki.... już w marcu :tan

Janku u mnie tez kufer :D Strasznie mi żal Twojego..... naprawdę wielka strata i wspaniały mebel i ogromne znaczenie sentymentalne...... przynajmniej u mnie , mój kufer po prostu kocham i wściekam się, że nie mogę się doprosić eMa o odrestaurowanie...... ale podejmę teraz drastyczniejsze środki perswazji ;:224 :;230
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko będę klęczała pod Twoim oknem ;:180 ;:306
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Begonia Kamelia piękna,

reszta begonii piękne jak zwykle, no i zobacz zwykłe pelargonie a jaki efekt prawda???

No i właśnie jestem ciekawa czy w końcu Twój m wziął się za ten kufer,

On nawet w takim stanie jest przepiękny.

Ja bym go zostawiła taki jak jest kolorystycznie, tylko polakierowałabym go bezbarwnym,

no a okucia, to już tylko Ty wiesz, czy są do wymiany.

Bardzo mi się kuferek podoba, bardzo. ;:333
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Aga dałaś czadu z tymi tarasowcami! Podlewanie jak doczytałam trochę (bardzo) problematyczne! Dlatego też myślałam o skrzyniach, więcej ziemi i nie wysusza się aż tak bardzo jak w tych malutkich doniczkach. W zeszłym roku moje już nieco sfatygowane donice plastikowe udające te z terakoty malowałam dwoma rodzajami sprayu samochodowego (czarny i ciemny grafit) aby uzyskać efekt "przestrzenny" i metaliczny, ale potem i tak zarosły to kwiatki, więc nie bardzo było widać. Chciałabym jednak mieć coś porządnego, trwałego na lata, właśnie solidne skrzynie. Nomen omen ta skrzynia kufer bajeczna! ;:170 Odnawianie wcale nie takie trudne łuszczące się farby zeszlifować, jeśli jest niedużo warstw to może zejdzie zwykłym papierem ściernym (bez używania szlifierki), potem bejca lub lakierobejca, a okucia też doczyścić można ;:333 Masz ją na zadaszonym tarasie, prawda?
ps. mam jeszcze pytanie, w jakich odstępach sadziłaś lilie? Chciałabym uzyskać efekt takiej ładnej kępy, a nie co kawałek jeden badyl. Co radzisz? Jak to uzyskać żeby roślinom nie zaszkodzić...
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Zapomniałam, tak pięknie skomponowane szelmowskie bratki,

widzę tylko U Ciebie.

No i wychodzi na to, że nie musi być grupy roślin żeby ładnie wyglądały,

jeśli ktoś ma dobry pomysł, wtedy jedna skromna roślinka wystarczy do wyeksponowania jej piękna.
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Piękna jest a po renowacji ;:224 Proś intensywnie męża ;:215
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Szukam tych skrzyni w tle, przeleciałam kilka stron i ślepa :shock: nie wypatrzyłam, Aga pomóż i proszę pokaż je jeszcze raz.
Ja mam też skrzynię, bardzo, bardzo starą jest związana z historią moich przodków, teraz główkuję jak ją wykorzystać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Co prawda pytanie nie było do mnie... ale mowa o skrzyni z poprzedniej strony, druga fotka od góry ;:173
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko damy radę i bez klęczenia :;230 ;:196

Agatko pelargonie to takie pospolite kwiatuszki, ale ja je uwielbiam, inne mam okazjonalnie, a pelargonie każdego roku i w największej liczbie ...... a najbardziej lubię czerwone :D
Ja bardzo lubię roślinki sadzone i grupami i jako solitery w mniejszych doniczkach. Miałam sporo trawy z wiosennego przycinania, więc wykorzystałam ją do dekoracji donic :D Cieszę się, ze podoba Ci się ;:196
eM nadal za kufer się nie wziął.... ale już dziś znów wierciłam mu dziurę w brzuchu i obiecał, że jutro weźmie do zakładu .... zobaczymy :roll: Rozmawiałam z nim na temat malowania, niestety trzeba go zeszlifować aż do drewna, bo te farby się łuszczą i będą odpadały....

Nelu no marzą mi się te skrzynie na kwiaty, ale drogie cholerstwo, żeby kupić jednorazowo, muszę sobie rozłożyć zakupy na raty.... w tym roku kupię 5 sztuk... Tak jak mówisz i wygodnie w nich i mniej podlewania....
Co do renowacji kufra..... to wcale nie powinno być z tym problemu :roll: eM stolarz - lakiernik ..... ale w domu kanapowiec :roll: Okucia też są w świetnym stanie :D Faktycznie stoi na zadaszonym tarasie, ale po renowacji wróci do domu, tak jak była cały czas.. Na taras będę musiała wymyślić coś innego..... mam wielką ochotę na ławkę ze skrzynią pod siedzeniem, ale nie wiem, czy uda mi się taką dostać...
Co do sadzenia lilii - takie mniejsze lilie z drobniejszymi cebulami sadzę w odległości 15 - 20 cm, a duże cebule około 25 cm..... Jak są zbyt blisko to w czasie kwitnienia bukiety nachodzą na siebie i są stłoczone...... tak mam z Flashpoint, są zbyt gęsto posadzone, będę musiała je przesadzić. Mają ogromne kwiaty składające się z wielu sztuk na łodydze :D

Aguś już mu dziś znów wierciłam dziurę w brzuchu.... mówił, że jutro weźmie do pracy :roll: :lol:

Dorotko to chodzi o ten kufer, który widać przy chryzantemach na 2 fotce :D .....
Wspaniale że masz taki kufer, to piękny przedmiot.... i z duszą . Ja swój chcę postawić w sypialni i trzymać w nim koce i zapasowe poduchy :D
...o widzę, że Nela już podpowiedziała ;:167
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Aga dzięki! ;:180 No to już trochę mądrzejsza jestem! A ja głupia... chciałam je razem posadzić! Chyba chciałam liliowce z nich zrobić! Ale kurczę to mi burzy nieco plan! Muszę je w takim razie w byliny wsadzić, bo jak będą tak same rosły to będzie łyso pod "nogami"! W sumie to zamówiłam 15 odmian po 3 sztuki z każdej ;:202 I co teraz? Jak myślisz, same sadzić czy w byliny z nimi?

A kufer piękna sprawa, w domu mam taki teatralny, cały metalowy - też na koce i zapasową pościel!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Najładniejsze są czerwone pelargonie :D W tym roku na bramce będą białe, żeby mi z fioletowym powojnikiem kolor nie zgrzytał :roll: Doniczki z zeszłorocznymi stoją na parapetach, jeszcze tydzień i zacznę robić sadzonki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Kiedyś przodkowie mieli takie kufry, w mojej rodzinie niestety, przepadły na Podolu, rodzina z Syberii wróciła do Polski nawet bez talerza i łyżki. A to taki wygodny przedmiot, można na niej posiedzieć, coś do niej schować.
Aga, pelargonie masz przepiękne, kolor wyśmienity.
Pomysł z wykorzystaniem ściętej trawy kupiony. Mam kilka miskantów, wykorzystam je bezwarunkowo.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu razem, razem tylko musi być między nimi troszkę odstępu :D Pytasz czy sadzić je same, czy w towarzystwie..... cóż ja jestem zwolenniczką kompozycji mieszanych. Lilie uwielbiam sadzone przy iglaczkach , pięknie wyglądają na ich tle. Towarzystwo bylin też jest dla nich jak najbardziej wskazana, tym bardziej, że lilie lubią ,, głowy w słońcu, nogi w cieniu,, a bylinki wspaniale zdają egzamin zacieniaczy :D Lilie pięknie wyglądają w towarzystwie roślinek o niewielkich kwiatach..... bodziszków, przetaczników, dzwonków, goździków i innych belikatnych bylinek :D
Ale nieźle zaszalałaś z ich ilością ;:oj ...... będzie cudnie :D
Pokaż swój kufer.... uwielbiam takie rzeczy :D

Ewuniu no ja też najbardziej czerwone lubię :D Ja z sadzonkowaniem czekam do połowy lutego, bo mi jakoś dużo gnije jak wcześniej robię.... ale i wtedy nie kwitną tak wcześnie...

Zosiu ja bardzo lubię wykorzystywać do ozdoby kompozycji roślinnych takie różne materiały z ogródka. Coś tam zawsze przyjdzie do głowy :lol:
Taka wielka trawa jak miskant fajna jest też do robienia ładnych osłonek na donice , ja niestety jej nie mam :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”