Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013
Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013
I czeremchę koniecznie 

Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam zaklepaną...lista obejmuje tylko kupne, a nie użebraneEwaM pisze:I czeremchę koniecznie

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Lista imponująca! A zatem rozwiązałaś krzyżówkę: jak kupić, żeby było mniej więcej to czego chcę, u jednego sprzedawcy i do tego w miarę tanio
Gratuluję
ja ciągle siedzę na d swoją...Czy możesz dać jakiś cynk, u kogo kupowałaś hortensje?

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O tak, lista fantastyczna szczególnie pierwsza część ...uwielbiam hortensje i tez planuję kilkanaście dosadzić
Ich delikatne biało-różowe kwiecie idealnie komponuje się z bielą brzóz
W zeszłym roku miałam 'fazę krzewuszkową ' dorobiłam się 10 gatunków a teraz muszę je utuczyć
Pozdrawiam i dbaj o łapkę
Byle do wiosny !!

W zeszłym roku miałam 'fazę krzewuszkową ' dorobiłam się 10 gatunków a teraz muszę je utuczyć

Pozdrawiam i dbaj o łapkę

Byle do wiosny !!
marzenia się spełniają! Dana
- survivor26
Ewo, hortensje kupowałam u użytkownika miododajne: bardzo tanie a dobrze wyglądające sadzonki: założyłam, że przy moim nikłym doświadczeniu ogrodniczym istnieje spore ryzyko zmarnowania nabytków, więc lepiej nie przeinwestowywać na razie. Jak mam zmarnować, to sadzonkę za 50 zł też bez trudu ukatrupię, a żal będzie większy
resztę krzewów kupiłam z kolei u użytkownika ogrodnik (spacja przed i po nazwie): miał najwięcej tego co chciałam w dobrych cenach..jak widać, jednego sprzedawcy wszystkiego znaleźć mi się nie udało ale tylko dwóch to też nieźle. Resztę dokupię w tej karkonoskiej szkółce ew. w którejś z okolicznych, ale nałożyłam sobie szlaban na dalsze zakupy, dopóki nie odrobię choć trochę obecnych wydatków lub trwale przedstawię rodzinę na dietę ziemniaczaną, która powinna dać wielowymiarowe korzyści, bo i tania i sycąca i obierki do usuwania chwastów metodą Marysi-Maski zostają
Danusiu, jak szybko Ci krzewuszki rosną? Ja zakładam, że z 5 lat potrzeba, żeby zaczęły wyglądać jak żywopłot, ale może się przyjemnie rozczaruję?
Opierałam się im jakiś czas, ale w końcu uległam, zwłaszcza jak sobie przypomniałam, jaki fantastyczny miał z nich żywopłot sąsiad ubiegłego lata...całe obejście byle jakie, bo dom był zruinowany i świeżo sprzedany nowym mieszkańcom, ale ten dwumetrowy kwietny żywopłot...marzenie 

Danusiu, jak szybko Ci krzewuszki rosną? Ja zakładam, że z 5 lat potrzeba, żeby zaczęły wyglądać jak żywopłot, ale może się przyjemnie rozczaruję?

-
Pati dość szybko po 5 latach faktycznie będzie porządnie rozrośnięty żywopłot
Ja moje tnę dość drastycznie z powodu braku miejsca a chęci posiadania wielu gatunków
Ja moich nie wypuszczam wyżej niż 70 cm ,ale wystarczy się zgapić a one szybciutko 'uciekają '
Bardzo wdzięczne krzewy długo i oficie kwitnące moje kwitły dwa razy w sezonie ...najpiękniejsza ma własnie bordo liście i jasno różowe kwiaty
Piękny kontrast wśród zieleni 

Bardzo wdzięczne krzewy długo i oficie kwitnące moje kwitły dwa razy w sezonie ...najpiękniejsza ma własnie bordo liście i jasno różowe kwiaty

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
zazdroszczę głogu, ciągle do niego wzdycham i na wzdychaniu się kończy 

- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Pat a nie myślałaś o brzozach kolorowolistnych? Mam 3 żółte, 3 bordowolistne (każda inna odmiana), Laciniatę i kilka zwykłych brodawkowatych - mają majestatyczny wygląd kołysząc się na wietrze, są posadzone każda w innym miejscu, ale podejrzewam, że lepiej by wyglądały w grupie
- survivor26
No właśnie u Magdy-Variegaty pytałam, jakie brzozy wybiera, bo mam dylemat...przed bordowolistną się wzdragam, bo mam awersję do tego koloru (słabnącą przyznaję, ja widzę cudne aranżacje w tym kolorze w innych ogrodach), natomiast waham się, czy pójść w wersje płaczące czy wyniosłe: najbardziej podobają mi się Youngii i Jaquemontii i Long Trunk...płaczącej musiałabym nieco zmienić lokalizację, bo narożnik, który dla nich planuję dotyka rzeki i drogi, nie może wystawać poza granicę ogrodu, żeby mi drogowcy lub czyściciele rzeki nie przycięli z czasem...Darmokot pisze:Pat a nie myślałaś o brzozach kolorowolistnych? Mam 3 żółte, 3 bordowolistne (każda inna odmiana), Laciniatę i kilka zwykłych brodawkowatych - mają majestatyczny wygląd kołysząc się na wietrze, są posadzone każda w innym miejscu, ale podejrzewam, że lepiej by wyglądały w grupie
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Ja po drugiej stronie Górek w Radkowie znalazłem fajną szkółkę. Jej właściciel jest nawet jednym z forumowiczów niestety ostatnio mało aktywnym.Kiedyś może się tam wybiorę. Niestety oni nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej. Podrzucam link do pooglądania.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... aMRlEgnn5Q
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... aMRlEgnn5Q
-
Proponuje z każdej po sztuce
Bardzo ładnie wkomponują się szczepione formy pomiędzy iglakami rozluźniając zwarte szpalery .Oprócz brzóz tych najbardziej popularnych mam tez Youngii,Gracilis,Nana,Purpurea,Aurea ,chińską o pomarańczowym pniu :lol:Planuje jeszcze pożyteczną 'Doorenbos' i brzozę 'Trost's Dwarf' bo mi umarła
I nie potrafię wybrać która najpiękniejsza ...wszystkie cudne

Bardzo ładnie wkomponują się szczepione formy pomiędzy iglakami rozluźniając zwarte szpalery .Oprócz brzóz tych najbardziej popularnych mam tez Youngii,Gracilis,Nana,Purpurea,Aurea ,chińską o pomarańczowym pniu :lol:Planuje jeszcze pożyteczną 'Doorenbos' i brzozę 'Trost's Dwarf' bo mi umarła

I nie potrafię wybrać która najpiękniejsza ...wszystkie cudne

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Patysiu - obejrzałam ofertę tego miododajnego i chyba kupię też u niego hortensje. Ma 8 rodzajów, z czego Anabelkę już mam. Kupiłabym więc z pozostałych siedmiu po jednej i sama je sobie potem rozpatyczkuję, jak trochę podrosną.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ale kusicie,
a już miałam nic nie kupować no ale wejść na stronę muszę, bo inaczej się uduszę 

-
Marysiu ja juz byłam i u miododajnego i na stronce od Jurka
Też mnie aż skręciło ,ale ja jeszcze nic nie kupiłam i nie zamówiłam
Chyba blisko wiosna ,bo mnie nosi 

- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39

Pati czy te zamówione hortensje to roczne sadzonki?
W brzozach nie pomogę bo sama mam z nimi dylemat- kupować czy nie kupować do tego mojego mikrusa

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny