Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

:wit Krysiu, już 54 dni do wiosenki. U nas mocno pada gruby snieg. Jest go bardzo dużo :tan Wierzbę sachalińską dostałam od Zosi Zwkwiat.Pięknie się przyjęła i ta sąsiadka w nocy zniszczyła nam ogródek i powyrywała roślinki. Wierzbę też. Mam jeszcze w innym miejscu posadzoną, ale słabsza. A takie piękne sadzonki już były. Wszystkie pochwały pod Twoim adresem, to prawda. Masz wiieelką wiedzę o roślinkach i piękny ogród. Tylko się uczyć ;:196 ;:167
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To moja pierwsza próba z patykami hortensji. Przez sadzonki zielne jeszcze nie rozmnażałam, choć dostałam tak rozmnożoną ogrodową. Spróbuję w tym roku-ciągle mam gdzie hortensje sadzić :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tosia1 - Tosiu wielkie dzięki za dobre słowa. ;:196
Bardzo współczuję z powodu strat, dlaczego ta sąsiadka zniszczyła Wasz ogródek - miała ku temu jakieś powody czy z głowa ma coś nie w porządku ?

ewamaj66 - Ewciu najprostsze jest rozmnożenie z własnej hortensji przez tzw odkłady i wystarczy na nasze potrzeby. sadzonki sa dorodne, od razu zimują więc zahartowane . To zdrowy materiał na nowy krzew.
Wiosna już odetnę i wykopię bo z tego wymarzyłam sobie hortensję prowadzoną na drzewko.
Tak ukorzeniałam 3 odmiany i dalej będę to robić bo warto gotowymi sadzonkami wymieniać sie na inne.

Obrazek
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Zakwitł szybciej niż reszta krzewu - a to dziwne?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dla mnie też było wielkim zdziwieniem że tak się stało. Pierwsze przebarwienia były na tych kwiatach i najwcześniej zaczynały schnąć jesienią.
Kwiaty na tym przyłożonym pędzie były mniejsze niż na " matce "

Obrazek

Przy okazji pokażę czym wczoraj się zajmowałam.
Przestudiowałam wątki Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach - wszystkie części i jestem gotowa podjąć temat... choć troszkę sie boję.
Kilka dni temu dostałam od naszej Bożenki kokony pszczół murarek czyli czas pomyśleć o domkach dla nowych gości a zacząć trzeba od trzciny... czekała na nie od ubiegłej zimy.
Okazało się jednak, że za mało więc przy okazji pobytu na działce - karmienie ptaków- poszłam uciąć więcej i targałam toto przez miasto.

Obrazek
Obrazek

A potem sekator, drucik, miarka i do roboty ...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wstępnie zrobiłam kilka pęczków ( łącznie wszystkich mam ok 400 sztuk) łącząc rurki o podobnej długości a potem będę marudzić mężowi aby zmajstrował jakiś domek do włożenia tych rurek. Chodzi mi po głowie pewien pomysł do wykorzystania pewnego elementu będącego juz na działce i chyba obejdzie się bez marudzenia ...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zrobiłam odkłady, ale już zaklepane :D Hortensje mam na tyle młode, że mogę zrobić jeden odkład w sezonie, żeby trochę krzaka zostało do kwitnienia :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Krysiu! Jestem u Ciebie stałą bywalczynią....w Twoim wątku same ciekawostki . Ukorzenianie sztobrów hortensji...z takim efektem ...godne pochwały.Fuksje...powalają na kolana . A jak przeczytalam,ze myślisz o hodowli pszczół ...to ;:oj ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Nieraz czytałam, że dziewczyny wymieniają się patyczkami lub, że próbują tego typu rozmnażania.
Teraz widzę efekty. Faktycznie tania i skuteczna metoda na pozyskanie kolejnych roślin.
Krysiu zachwycił mnie stan Twoich fuksji ;:oj ja niestety kilka zasuszyłam, ale widzę, że odbijają od korzenia.
Martwi mnie tylko fakt, że takich dużych okazów, jak twoje, to się szybko nie doczekam :?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Krysiu
Masz rację , że z wiekiem człowiek robi się bardziej sentymentalny. Piwonie bylinowe znam, bo rosły na działce u moich rodziców ale tej cudnej odmiany nie mieli.
Podziwiam Twoją wiedzę o roślinach ( a teraz jeszcze pszczółki murarki) ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Zrobiłam odkłady, ale już zaklepane :D Hortensje mam na tyle młode, że mogę zrobić jeden odkład w sezonie, żeby trochę krzaka zostało do kwitnienia :wink:
Masz wilki dar rozśmieszania mnie... bo wyobraziłam sobie wszystkie pędy hortensji rozchylone do poziomu i przyszpilkowane ...

bwoj54 - Bogusiu wielkie dzięki - az cieplutko na sercu zrobiło sie od takiej ilości pochlebstw ale to miłe.
Mam taki charakter,że nie umiem usiedzieć w miejscu, ciągle coś mnie ciekawi i cały czas mam tyle tematów do przerobienia a doba taka króciutka ...
Wiele lat temu jak przechodziło sie pod kwitnącym drzewem jabłoni to słychać było głośnie brzęczenie od setek pszczół i innych owadów.
Owszem ... nadal je słychać ale to delikatny szum i zaraz w mojej głowie włącza się alarm
... co się stało ???
... czyja to wina ???
ObrazekObrazek ................ Obrazek Obrazek

heliofitka - Iwonko a dlaczego to Ty nie masz sie doczekać takich okazów - nie rozumiem ?
Na zimowanie przytnij tylko najcieńsze gałązki a resztę zostaw i przezimuj w takim stanie. Wiosna znów trzeba ciut podciąć bo te z góry często sa zaschnięte ale tam najwyżej z 1 - 2 cm. Na całej długości pędów pokaże się mnóstwo oczek a z nich nowe gałązki. ja jednak trochę je przerzedzam bo będzie za gęsto i w tym czasie mam przy okazji sporo sadzonek. A potem to już słoneczko zrobi resztę za nas a my tylko podlewajmy i dokarmiajmy.

Informacje podają,że dla fuksji pH powinno mieścić się w granicach 5,8- 6,5. a moje lepiej rosną w lekko kwaśnej ziemi.

ewunia7 - Ewciu ja też piwonie i wiele innych kwiatów pamiętam z lat dzieciństwa.
Temat pszczół murarek interesował mnie od jakiegoś czasu ale nie zawsze od razu zadziałam a to właśnie teraz potrzebne kokony aby przy wygryzaniu się z kokonów już były w nowym miejscu. One sa bardzo spokojne i nie żądlą to pszczoły samotnice.
Wiesz ... ja do zapylania nie nadaję się - to za spokojne zajęcie ...
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Krysiu jeżeli każdego roku dopuszczę do zasuszenia fuksji do poziomu ziemi, to tak jakbym każdej wiosny zaczynała od zera :?
Czy uważasz, że jestem w stanie w ciągu jednego sezonu wyhodować, tak wielką fuksję, jak prezentowane przez Ciebie ?
Nie. Uwierz mi, znam siebie ;:131 Całe szczęście, że zostały chociaż korzenie, bo w tej chwili mam już zielone kępki.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Iwonko, trochę wiary w siebie. Ja jak się zaprę, to sobie powtarzam "Ja nie dam rady?Ja???" :;230 I daję radę... Np. z fiołkami :D
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No tak już widzę nowe sadzonki hortensji ;:180 ;:138 Fajnie jak coś wyjdzie ,to się człowiek cieszy ;:138
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

W rurkach dla murarek widzę, że masz wielki porządek!!! Moje są powiązane w pęczki i podwieszone od daszkiem altany. Przypomniałaś mi, że muszę siostrze kilka dać z kokonami, bo rurki ma już gotowe.
Ja cały czas Cię podziwiam i Twoją cierpliwość w rozmnażaniu roślin wszelakich! U mnie rozmnażanie jest przypadkowe - co się zasieje - to rośnie ;-)

Dla pszczół miodnych zamierzam dokupić na wiosnę róż miododajnych - zawsze to coś. Taki mały wkład :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu moje patyczki też coś się ociągają z korzonkami, niektóre widzę , że mają pąki kwiatowe , a korzeni nie.
Boję się , żeby nie padły .
Widzę , że już murarki mają nowe rurki :D bardzo się cieszę , że o nie dbasz :D
ja jeszcze nie mam naciętych wystarczająco rurek, ale poczekam jak śniegu będzie mniej .
na razie :wit :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”