Planuję ogród nieśmiało

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Planuję ogród nieśmiało

Post »

Celinko ale piękne lilie , który rok je masz . MOje roczne to takie mizernoty ;:222
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Edytko, moje też tegoroczne, do tego sadzone na wiosnę. Mam dwie azjatyckie, starsze, ale jeszcze nie kwitły.... :wink:
Szkoda, że tak krótko kwitną... chciałoby się żeby takie piękne kwiaty cieszyły oko przez całe lato :roll:
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu u Ciebie wszystko wcześniej,moje lilie jeszcze w pąkach,a tu kolorki ;:63
Nagietki ...czemu ja ich nie mam?
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

avalonne czy jesteś pewna tego Chopina z pierwszego zdjęcia z postu z 24 cze 2013 ?
Jak na moje oko to typ tych liści i kolor do Chopina nie pasuje (no chyba że to winna oświetlenia), brzegi płatków też są jakby delikatnie inne ...

Ładnie rosną Ci róże. Co do Aspirynek to ich możliwości zobaczysz za rok lub dwa. Warto poczekać, bo krzew z setką takich kwiatów kwitnących przez miesiąc robi wrażenie nawet na tych którzy zieleninę dzielą na trawnik i pozostałe. Trochę kłopotu sprawiają tylko płatki jak się osypią, ale to drugorzędna sprawa przy takich różach.

I jeszcze jedno. Czy powojnik z ostatniej fotki kupiłaś w Biedronce ?
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Chopin rośnie mi obok Claire Austin, więc może kwiat był na tle liści tej drugiej róży :)
Chopina kupowałam jako NN - czyi bez etykiety :) Wg mnie raczej spełnia wszystkie warunki opisu tej odmiany. Co do kształtu kwiatu - dla mnie w każdym dniu swojego rozwoju wygląda inaczej :)

Co do Aspirynek, wiążę z nimi wielkie nadzieje - już w tym roku mnie zachwyciły i co roku będę czekać na spektakl ich kwitnienia :) Każdy kto u mnie był, zachwycał się nimi :)

Zgadłeś, Jackmanii jest z Biedronki sadzony końcem kwietnia - zakwitł dużą ilością kwiatów, choć są one małe - dużo mniejsze niż u powojnika Jan Paweł II, czy Solidarność :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

avalonne więc ten Jackmanii to nie Jackmanii. Zajrzyj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=210
wygląda całkiem podobnie i też od Biedrony.

Na moje oko ten Chopin to też nie Chopin, bo liście na zdjęciu są ciemne i z połyskiem. Takie same masz na Aspirynkach. Szopeny mają liście bardzo podobne fakturą i kolorem do liści orzecha włoskiego - jasno zielone i bez połysku. Właśnie z powodu tych liści Szopeny mają dużą skłonność do łapania mączniaka.

Jak znajdę aktualną fotkę Aspirynek to tu wrzucę. Warto o nie dbać żeby nie przemarzły, bo chorować to one nie chorują.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Celinko na 100% to nie Jackmanii to coś w typie Madame Julia Correvon. Jackmanii jest niebieski a ten to bordowy. Z tymi bedronkowymi to tak jest zawsze niespodzianka :;230. Na przyszły rok planuje kupić 4 w biedronce i zmieniam nasadzenia przy kratcę tam gdzie rośnie Multi Blue. Po 5 latach Multi Blue i HH jak by się wyplenił nie rośnie , przesadzę je dołoże kompostu i wrzuce biedronkowe.
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

A wiecie, zaskoczyliście mnie z tym powojnikiem ;:306 Rzeczywiście to nie Jackmanii, istotnie wygląda jak Madame Julia Correvon. Teraz zaczęłam się zastanawiać nad tym, czy cebule kwiatów z Biedronki, które sadziłam okażą się być tym, co myślę. Chodzi mi głównie o mieczyki. :wink:

Edytko, to wychodzi na to, że strach się bać :;230 pal licho jak zamiast niebieskiego powojnika otrzymasz bordowy - jeśli ktoś jest takim amatorem jak ja, to cieszy się z każdego kwiatka, nie bacząc na nazwy. Gorzej jeśli ktoś czeka konkretnie na określoną odmianę i potem się zawiedzie. :roll:

A tu wrzucam lepsze zdjęcia tego powojnika:
Obrazek

Obrazek

Idepozapałki, dzięki za linka - pierwszy zauważyłeś że coś się nie zgadza z tym powojnikiem :wink:

Co do Chopina - to mnie zastrzeliłeś ;:306
Toż to ja na niego mówię Chopin i myślę: "Chopin, jakiś ty piękny" ;:oj :;230 Nie mogę na niego mówić: "Ej, ty..." ;:306
No dobra, na poważnie.

Kwiaty ma białe z żółto-kremowym środkiem, jak się rozwiną całkiem, to widać środek. Po rozwinięciu nie są już takie atrakcyjne.
Liście zmieniają barwę - im starsze tym ciemniejsze. Najstarsze są wielkie - mają ok 10 cm długości - ta róża ma największe liście spośród wszystkich, które mam. Kwiaty ogromne, średnicy ponad 15 cm - gdy rozwiną się całkiem.
W wazonie stoi trzy dni :) Róża sadzona była jesienią, w tym roku zakwitła już pięcioma kwiatami, a ma jeszcze kilka pąków, które za kilka dni pękną.
Jak już pisałam, różę kupiłam jako NN, przy czym pani zapewniała, że to na pewno Chopin :) Na razie jest bardzo zdrowa, nie miała mszyc, ani zmian na liściach.

Tu jest zdjęcie kwiatu - jak wyglądał dzisiaj rano - jest już całkiem rozwinięty i zaraz przekwitnie. Niestety wskutek dwu ostatnich deszczowych dni wygląda okropnie:
Obrazek

Najstarsze liście długości 10 cm - są ciemnozielone, w podobnym kolorze jak u Aspirynek, ale dużo większe. Apspirynki rosną niedaleko, więc mogę porównać nawet bez zrywania liści. :)
Obrazek

Młodsze przyrosty są jasne:
Obrazek

Przejrzałam właśnie strony o różach - mi się wydaje, że liście ma takie, jakie mam mieć, albo przynajmniej podobne - najwięcej zdjęć znalazłam tu:
http://www.roses.webhost.pl/2008/03/chopin/

Ale kwiaty ma większe niż w jakichkolwiek opisach :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Mój Chopin chyba ma podobne liście ;:108 Zwróć uwagę na pączek on jest taki żółtawy.

Obrazek
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

:;230 jak ktoś szuka konkretnie jakieś odmiany to nie kupuje w Biedronce często zdarzaja się niespodzianki. Chociaż mój 'Ville De Lyon' jest o dziwo zgodny. Ja biedronce kupuje na zasadzie no za 8 zł gdzieś wsadzę a później czekam co to za cudak i nie tnę go wcale ;:306

No ale Twój biedronkowy śliczny nie ważne jaka odmiana ;:138 ;:138
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Gosiu, mój Chopin ma pąki bladożółte, kuliste, duże. Jak będzie okazja to zrobię fotkę i wrzucę do wątku.

Edytko, ja tez kupiłam w Biedronce dlatego, że było tanio :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
marika2006
200p
200p
Od: 24 kwie 2012, o 09:37
Kontakt:

Post »

Lilie szaleją, u mnie prym wiodą jak dotąd liliowce i tawułki :)
Kiedy posadziłaś powojnik? Ja mam tegoroczny i nie zbiera się nawet do kwitnienia tylko szaleje z długością pędów :)
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Mariko, moje powojniki wszystkie były sadzone na jesieni i na wiosnę. Mam posadzone między innymi trzy powojniki z gatunku Jan Paweł II. Jak dotąd jeden kwitł, a dwa właśnie szaleją z długością pędów. Jeden z nich ma chyba prawie 3 m długości :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Celinko podziwiam Twoje lilie są cudowne ;:138
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31

Post »

:wit
Jak tam ogródek wakacyjny? Coś nowych zdjęć nie widać. Zrób nam małą sesje co w ogrodzie....piszczy ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”