Planuję ogród nieśmiało
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Planuję ogród nieśmiało
Celinko ale piękne lilie , który rok je masz . MOje roczne to takie mizernoty 

- avalonne
- 500p
- Od: 9 wrz 2012, o 22:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Edytko, moje też tegoroczne, do tego sadzone na wiosnę. Mam dwie azjatyckie, starsze, ale jeszcze nie kwitły....
Szkoda, że tak krótko kwitną... chciałoby się żeby takie piękne kwiaty cieszyły oko przez całe lato

Szkoda, że tak krótko kwitną... chciałoby się żeby takie piękne kwiaty cieszyły oko przez całe lato

- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu u Ciebie wszystko wcześniej,moje lilie jeszcze w pąkach,a tu kolorki
Nagietki ...czemu ja ich nie mam?

Nagietki ...czemu ja ich nie mam?
-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
avalonne czy jesteś pewna tego Chopina z pierwszego zdjęcia z postu z 24 cze 2013 ?
Jak na moje oko to typ tych liści i kolor do Chopina nie pasuje (no chyba że to winna oświetlenia), brzegi płatków też są jakby delikatnie inne ...
Ładnie rosną Ci róże. Co do Aspirynek to ich możliwości zobaczysz za rok lub dwa. Warto poczekać, bo krzew z setką takich kwiatów kwitnących przez miesiąc robi wrażenie nawet na tych którzy zieleninę dzielą na trawnik i pozostałe. Trochę kłopotu sprawiają tylko płatki jak się osypią, ale to drugorzędna sprawa przy takich różach.
I jeszcze jedno. Czy powojnik z ostatniej fotki kupiłaś w Biedronce ?
Jak na moje oko to typ tych liści i kolor do Chopina nie pasuje (no chyba że to winna oświetlenia), brzegi płatków też są jakby delikatnie inne ...
Ładnie rosną Ci róże. Co do Aspirynek to ich możliwości zobaczysz za rok lub dwa. Warto poczekać, bo krzew z setką takich kwiatów kwitnących przez miesiąc robi wrażenie nawet na tych którzy zieleninę dzielą na trawnik i pozostałe. Trochę kłopotu sprawiają tylko płatki jak się osypią, ale to drugorzędna sprawa przy takich różach.
I jeszcze jedno. Czy powojnik z ostatniej fotki kupiłaś w Biedronce ?
- avalonne
- 500p
Chopin rośnie mi obok Claire Austin, więc może kwiat był na tle liści tej drugiej róży
Chopina kupowałam jako NN - czyi bez etykiety
Wg mnie raczej spełnia wszystkie warunki opisu tej odmiany. Co do kształtu kwiatu - dla mnie w każdym dniu swojego rozwoju wygląda inaczej 
Co do Aspirynek, wiążę z nimi wielkie nadzieje - już w tym roku mnie zachwyciły i co roku będę czekać na spektakl ich kwitnienia
Każdy kto u mnie był, zachwycał się nimi 
Zgadłeś, Jackmanii jest z Biedronki sadzony końcem kwietnia - zakwitł dużą ilością kwiatów, choć są one małe - dużo mniejsze niż u powojnika Jan Paweł II, czy Solidarność

Chopina kupowałam jako NN - czyi bez etykiety

Co do Aspirynek, wiążę z nimi wielkie nadzieje - już w tym roku mnie zachwyciły i co roku będę czekać na spektakl ich kwitnienia

Zgadłeś, Jackmanii jest z Biedronki sadzony końcem kwietnia - zakwitł dużą ilością kwiatów, choć są one małe - dużo mniejsze niż u powojnika Jan Paweł II, czy Solidarność

-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
avalonne więc ten Jackmanii to nie Jackmanii. Zajrzyj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=210
wygląda całkiem podobnie i też od Biedrony.
Na moje oko ten Chopin to też nie Chopin, bo liście na zdjęciu są ciemne i z połyskiem. Takie same masz na Aspirynkach. Szopeny mają liście bardzo podobne fakturą i kolorem do liści orzecha włoskiego - jasno zielone i bez połysku. Właśnie z powodu tych liści Szopeny mają dużą skłonność do łapania mączniaka.
Jak znajdę aktualną fotkę Aspirynek to tu wrzucę. Warto o nie dbać żeby nie przemarzły, bo chorować to one nie chorują.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=210
wygląda całkiem podobnie i też od Biedrony.
Na moje oko ten Chopin to też nie Chopin, bo liście na zdjęciu są ciemne i z połyskiem. Takie same masz na Aspirynkach. Szopeny mają liście bardzo podobne fakturą i kolorem do liści orzecha włoskiego - jasno zielone i bez połysku. Właśnie z powodu tych liści Szopeny mają dużą skłonność do łapania mączniaka.
Jak znajdę aktualną fotkę Aspirynek to tu wrzucę. Warto o nie dbać żeby nie przemarzły, bo chorować to one nie chorują.
- edi13
- 1000p
Celinko na 100% to nie Jackmanii to coś w typie Madame Julia Correvon. Jackmanii jest niebieski a ten to bordowy. Z tymi bedronkowymi to tak jest zawsze niespodzianka
. Na przyszły rok planuje kupić 4 w biedronce i zmieniam nasadzenia przy kratcę tam gdzie rośnie Multi Blue. Po 5 latach Multi Blue i HH jak by się wyplenił nie rośnie , przesadzę je dołoże kompostu i wrzuce biedronkowe.

- avalonne
- 500p
A wiecie, zaskoczyliście mnie z tym powojnikiem
Rzeczywiście to nie Jackmanii, istotnie wygląda jak Madame Julia Correvon. Teraz zaczęłam się zastanawiać nad tym, czy cebule kwiatów z Biedronki, które sadziłam okażą się być tym, co myślę. Chodzi mi głównie o mieczyki.
Edytko, to wychodzi na to, że strach się bać
pal licho jak zamiast niebieskiego powojnika otrzymasz bordowy - jeśli ktoś jest takim amatorem jak ja, to cieszy się z każdego kwiatka, nie bacząc na nazwy. Gorzej jeśli ktoś czeka konkretnie na określoną odmianę i potem się zawiedzie.
A tu wrzucam lepsze zdjęcia tego powojnika:

Idepozapałki, dzięki za linka - pierwszy zauważyłeś że coś się nie zgadza z tym powojnikiem
Co do Chopina - to mnie zastrzeliłeś
Toż to ja na niego mówię Chopin i myślę: "Chopin, jakiś ty piękny"
Nie mogę na niego mówić: "Ej, ty..."
No dobra, na poważnie.
Kwiaty ma białe z żółto-kremowym środkiem, jak się rozwiną całkiem, to widać środek. Po rozwinięciu nie są już takie atrakcyjne.
Liście zmieniają barwę - im starsze tym ciemniejsze. Najstarsze są wielkie - mają ok 10 cm długości - ta róża ma największe liście spośród wszystkich, które mam. Kwiaty ogromne, średnicy ponad 15 cm - gdy rozwiną się całkiem.
W wazonie stoi trzy dni
Róża sadzona była jesienią, w tym roku zakwitła już pięcioma kwiatami, a ma jeszcze kilka pąków, które za kilka dni pękną.
Jak już pisałam, różę kupiłam jako NN, przy czym pani zapewniała, że to na pewno Chopin
Na razie jest bardzo zdrowa, nie miała mszyc, ani zmian na liściach.
Tu jest zdjęcie kwiatu - jak wyglądał dzisiaj rano - jest już całkiem rozwinięty i zaraz przekwitnie. Niestety wskutek dwu ostatnich deszczowych dni wygląda okropnie:

Najstarsze liście długości 10 cm - są ciemnozielone, w podobnym kolorze jak u Aspirynek, ale dużo większe. Apspirynki rosną niedaleko, więc mogę porównać nawet bez zrywania liści.

Młodsze przyrosty są jasne:

Przejrzałam właśnie strony o różach - mi się wydaje, że liście ma takie, jakie mam mieć, albo przynajmniej podobne - najwięcej zdjęć znalazłam tu:
http://www.roses.webhost.pl/2008/03/chopin/
Ale kwiaty ma większe niż w jakichkolwiek opisach

Edytko, to wychodzi na to, że strach się bać

A tu wrzucam lepsze zdjęcia tego powojnika:

Idepozapałki, dzięki za linka - pierwszy zauważyłeś że coś się nie zgadza z tym powojnikiem

Co do Chopina - to mnie zastrzeliłeś

Toż to ja na niego mówię Chopin i myślę: "Chopin, jakiś ty piękny"

No dobra, na poważnie.
Kwiaty ma białe z żółto-kremowym środkiem, jak się rozwiną całkiem, to widać środek. Po rozwinięciu nie są już takie atrakcyjne.
Liście zmieniają barwę - im starsze tym ciemniejsze. Najstarsze są wielkie - mają ok 10 cm długości - ta róża ma największe liście spośród wszystkich, które mam. Kwiaty ogromne, średnicy ponad 15 cm - gdy rozwiną się całkiem.
W wazonie stoi trzy dni

Jak już pisałam, różę kupiłam jako NN, przy czym pani zapewniała, że to na pewno Chopin

Tu jest zdjęcie kwiatu - jak wyglądał dzisiaj rano - jest już całkiem rozwinięty i zaraz przekwitnie. Niestety wskutek dwu ostatnich deszczowych dni wygląda okropnie:

Najstarsze liście długości 10 cm - są ciemnozielone, w podobnym kolorze jak u Aspirynek, ale dużo większe. Apspirynki rosną niedaleko, więc mogę porównać nawet bez zrywania liści.

Młodsze przyrosty są jasne:

Przejrzałam właśnie strony o różach - mi się wydaje, że liście ma takie, jakie mam mieć, albo przynajmniej podobne - najwięcej zdjęć znalazłam tu:
http://www.roses.webhost.pl/2008/03/chopin/
Ale kwiaty ma większe niż w jakichkolwiek opisach

- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Mój Chopin chyba ma podobne liście
Zwróć uwagę na pączek on jest taki żółtawy.

- edi13
- 1000p

No ale Twój biedronkowy śliczny nie ważne jaka odmiana

- avalonne
- 500p
Gosiu, mój Chopin ma pąki bladożółte, kuliste, duże. Jak będzie okazja to zrobię fotkę i wrzucę do wątku.
Edytko, ja tez kupiłam w Biedronce dlatego, że było tanio
Edytko, ja tez kupiłam w Biedronce dlatego, że było tanio

- marika2006
- 200p
- Od: 24 kwie 2012, o 09:37
- Kontakt:
Lilie szaleją, u mnie prym wiodą jak dotąd liliowce i tawułki 
Kiedy posadziłaś powojnik? Ja mam tegoroczny i nie zbiera się nawet do kwitnienia tylko szaleje z długością pędów

Kiedy posadziłaś powojnik? Ja mam tegoroczny i nie zbiera się nawet do kwitnienia tylko szaleje z długością pędów

Pozdrawiam cieplutko i kolorowo 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
- avalonne
- 500p
Mariko, moje powojniki wszystkie były sadzone na jesieni i na wiosnę. Mam posadzone między innymi trzy powojniki z gatunku Jan Paweł II. Jak dotąd jeden kwitł, a dwa właśnie szaleją z długością pędów. Jeden z nich ma chyba prawie 3 m długości 

- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
Celinko podziwiam Twoje lilie są cudowne 

- Wroblica
- 200p
- Od: 10 lis 2009, o 14:31

Jak tam ogródek wakacyjny? Coś nowych zdjęć nie widać. Zrób nam małą sesje co w ogrodzie....piszczy