Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród

Post »

Bajka te Twoje tulipany. Chyba wszystkie możliwe kolory i połączenia kolorów masz. ;:333
No a clematisowa niespodzianka - często nas, ogrodników robią nie powiem w co...dodając "podrasowane" zdjęcia a na nich kolory.
Pozdrawiam
P.S.
Niebieskie tulipany też gdzieś miałam wsadzone:). Pierwszy rok miały być fioletowe, dopiero w następnych niebieskie. Ta.... ;:306
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj wiosna pełną gębą , u mnie też w końcu zakwitły tulipany .
Kupowałam kilkakrotnie niebieskie tulipany , zawsze okazywały się fioletowe .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Piękne kwiaty :wit
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne tulipany, musi cieszyć własny ogród i te możliwości? Myślałam,że we Francji cieplej niż w Polsce i tulipany u ciebie będą dużo wcześniej. Niestety zima nie chciała odpuścić.
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Oczywiście, że są brzydkie kwiaty. Na przykład kwiat pokrzywy ? nic w nim ładnego nie widzę osobiście. :;230 Co do pielenia ? będę wył. Ostatnio leje (zresztą mamy pomarańczowy alarm powodziowy) ? i wszystkie chwasty ruszyły jakby im kto napęd odrzutowy podpiął. Dzisiaj i jutro sobie pielenie odpuszczam (mamy w tym tygodniu dwa weekendy ? dzisiaj święto zwycięstwa nad nazistami w II Wojnie Światowej, a jutro wniebowstąpienie ? potem roboczy piątek i weekend zwyczajny), ale w sobotę biorę się ostro do roboty. Modląc się o to, żeby przez pomyłkę nie wypielić kiełkujących roślin ozdobnych...

@ Nemezja ? A dziękuję za uznanie. Za to co do powojnika ? muszę wycofać wszystkie swoje zastrzeżenia i przeprosić sklep ogrodniczy. Owszem, w momencie gdy kwiat się rozwija jest nie do odróżnienia od The President ? ale potem w ciągu kilku dni wyraźnie blednie i uzyskuje błękitny kolor taki jak na fotce.

@ E-Genia ? No to wszyscy mamy wiosnę. A niektórzy na dodatek i wiosenne powodzie (mnie osobiście jeszcze to nie dotknęło, ale w departamencie mamy pomarańczowy alarm powodziowy).

@ Rewi ? Dzięki.

@ Evikc ? Ano zima niestety w tym roku potrzymała bardzo długo.

No... To pora na porcję fotek.

Na początek roślina do zidentyfikowania ? znalazła się przez pomyłkę (bądź też przez celowe działanie mające na celu) w jednym z kapersów z narcyzami ? i za cholerę nie wiem, co to jest, chociaż typuję jakąś cebulicę (Scilla).
Obrazek

Potem już rozjaśniony powojnik:
Obrazek

Pierwszy tej wiosny irys holenderski:
Obrazek

Pierwszy kwiat złotokapu:
Obrazek

Odziedziczony po poprzedniej właścicielce ogrodu, odkryty pod wielokrotnie wyższymi chwastami i przesadzony na nowe miejsce różanecznik:
Obrazek

Tulipany:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I jeszcze jeden tulipan ? zastanawiam się, czy nie porażony słynną chorobą wirusową:
Obrazek

Oraz zeszłoroczne bratki, które przetrwały zimę i ponownie zakwitły:
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

ilością i odmianowością tulipanów to chyba forumowy rekord pobiłeś. Też mam samosiejki bratków. W tamtym roku przezimowały a teraz się wysiały. Mam nadzieję, że już na stałe u mnie zagoszczą
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki liście różanecznika pogryzione przez ślimaki ?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No akurat z pokrzywa to się mogę zgodzić z tobą.
Chociaż to nie kwiat ozdobny, ale super roślina. ;:215
Zębatego tulipana z pierwszej fotki też mam, ale cudny jest ...nie ?
To coś do identyfikacji, może z liściami pokażesz z dalsza, bo z tej fotki nijak mi do niczego nie pasuje.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01

Post »

Hejże Loki!
Wpadłem po dłuższej przerwie- ile zmian! Gratuluję własnego ogrodu i pięknych roślin- będę chętnie zaglądał i podczytywał :) Aktualnie też jestem w trakcie walki z milionem chwastów które rosną wszędzie, nawet tony rozsypanej kory im nie straszne :(

Co do rośliny na zdjęciu do identyfikacji- to najprawdopodobniej śniedek. Jeśli baldaszkowaty (Ornithogalum umbellatum) to radzę mieć go na oku i przynajmniej usunąć nasienniki jak przekwitnie, aby się nie rozsiał- inwazyjna, choć ładna, roślinka... Ma niestety zdolność do wytwarzania bardzo dużej ilości cebulek przybyszowych, więc już po roku będziesz mieć naokoło sporo pomniejszych wschodów...
U mnie był od zawsze w ogrodzie, teraz pozostawiłem tylko jedną kępkę, a resztę cebul przeniosłem do rowu melioracyjnego w okolicy (bo występuje naturalnie w Polsce, jest pod ochroną i nie miałem jakoś serca go wyrzucić :P).
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Sosenki ? Bić żadnych rekordów nie zamierzałem ? po prostu pokupiliśmy wraz z małżonką wszystko, co nam się spodobało. :-P A brateczki zrobiły mi miłą niespodziankę. :-) Tak się zastanawiam, czy to samosiejki, czy zeszłoroczne rośliny, które przezimowały.

@ E-Genia ? Oczywiście. I nie tylko różanecznika. Dzisiaj rano, wychodząc na papierosa, odkryłem, że jedną z cesarskich koron ślimaki ogoliły mi do samej łodygi. Ani jeden liść nie został. :evil: Jutro pędzę po robocie do ogrodniczego po jakiś piorunujący środek przeciwko tym zarazom, bo jak tak dalej pójdzie, to nieźle przetrzepią mi moją kolekcję.

@ Kogra ? Rzeczywiście pokrzywa jest super rośliną. Nie do wyeliminowania. Mam w jednym kącie ogrodu i co przychodzi do pielenia, to odkrywam nowe odrosty i siewki. Regularnie mam poparzone łapska... A tulipan rzeczywiście cudny ? jak większość zresztą. Co do identyfikacji mojego nn ? założyłem też wątek w odpowiednim dziale na forum i już mi powiedziano, że to śniedek zwisły (Ornithogalum nutans) ? pasuje jak ulał.

@ AdamoB
? Cieszę się, że się podoba. Co do chwastów ? wczoraj jednak podjąłem walkę z nimi. Efekt jest taki, że przy okazji wypieliłem sobie sporo własnych wschodów ? najgorsze jest takie płożące się świństwo, co co kilka centymetrów zapuszcza korzonki i wszystko pokrywa zbitą warstwą splątanych pędów. Nie ukorzenia się głęboko, ale w przypadku gdy dookoła są mikre siewki ? jak np. siewki maków, lwich paszcz czy lnicy marokańskiej ? niestety wystarczająco głęboko, by siewki wyszły razem z chwastem. A roślina do identyfikacji to rzeczywiście śniedek ? tylko że najprawdopodobniej zwisły (Ornithogalum nutans). Tak mi w każdym razie powiedzieli w odpowiednim dziale forum.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Locutus pisze:@ E-Genia ? Oczywiście. I nie tylko różanecznika. Dzisiaj rano, wychodząc na papierosa, odkryłem, że jedną z cesarskich koron ślimaki ogoliły mi do samej łodygi. Ani jeden liść nie został. :evil: Jutro pędzę po robocie do ogrodniczego po jakiś piorunujący środek przeciwko tym zarazom, bo jak tak dalej pójdzie, to nieźle przetrzepią mi moją kolekcję.
Ja jak zobaczyłam ile jest tych łobuzów pod juką , też wysypałam ,pod hosty , iglaki , liliowce, mam nadzieję że do końca roku im wystarczy ,
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

I znowu zachwycające tulipany:). Już masz złotokapy? U mnie zalążki kwiatów na może 1 cm ;:306 .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No wiesz, pokrzywa jak na nią przystało mocna jest. ;:333
A że parzy, przynajmniej reumatyzm ewentualny Ci wyleczy. ;:306
Gnojóweczkę niezłą choć cuchnącą możesz z niej zrobić a roślinki za nią Ci się odwdzięczą.
No i do mięska możesz dodać, jajecznicy, żonce herbatkę zaparzyć :uszy .....itd....itp....
Nie da się ukryć.......super jest. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Różnorodność tulipanów i tak pięknych powaliła mnie na kolana ;:180 Są piękne ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

To Ci się trafiła niezaplanowana roślina - śniedek zwisły. Baldaszkowatego bym Ci nie życzył (jak pisał Adam) ale ten z tymi zielonymi smugami może się okazać całkiem, całkiem.
Mój ogrod na początku był cały w pokrzywach. Teraz pozostały resztki ale nie uwolnię się od nich, bo za ogrodzeniem rosną w najlepsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”