Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
Re: Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
Kora zatrzymuje wilgoć.Kopana tuja ma uszkodzone korzenie, nie można zlewać, bo 'uschnie na zielono', szczególnie na cięższej glebie. Faktem jest jak się wykopie kilka drzewek, to zrobi to dokładnie, zabezpieczy przed obsypaniem itp. a jak większą ilość, to często nie jest to zrobione zbyt starannie i przypuszczam, że stąd mogą wynikać kłopoty.Jeśli tak jest, to musisz liczyć się z tym, że problem może się pogłębić jak słoneczko mocniej przypiecze.Takie kopane tuje wystarczy raz dobrze podlać w trakcie sadzenia i zasypywania dołka (część wody wlać do w połowie zasypanego dołka, by ziemia dobrze oblepiła dolną część bryły korzeniowej), a potem niewiele w miarę potrzeby.Latem dopiero podlewać więcej.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jako że to mój pierwszy post tutaj 
Jako że początkujący ze mnie działkowiec, bardzo proszę o pomoc. Tuje na mojej działce dopadła jakaś nieznana mi "cholera". Bardzo proszę o rady, czy warto podjąć próbę ratowania chemią (wyczytałem, że Topsin się nadaje), czy tuje raczej do utylizacji. Tuje posadzone 3 lata temu, w tym roku po zimie wyglądają tak fatalnie tzn podeschnięte do połowy od dołu. Wydaje mi się, że jakieś grzybisko siedzi na całej działce, bo dla porównania na jednym ze zdjęć stare tuje z takimi samymi objawami. Jeszcze raz bardzo proszę o rady.

Jako że początkujący ze mnie działkowiec, bardzo proszę o pomoc. Tuje na mojej działce dopadła jakaś nieznana mi "cholera". Bardzo proszę o rady, czy warto podjąć próbę ratowania chemią (wyczytałem, że Topsin się nadaje), czy tuje raczej do utylizacji. Tuje posadzone 3 lata temu, w tym roku po zimie wyglądają tak fatalnie tzn podeschnięte do połowy od dołu. Wydaje mi się, że jakieś grzybisko siedzi na całej działce, bo dla porównania na jednym ze zdjęć stare tuje z takimi samymi objawami. Jeszcze raz bardzo proszę o rady.

Dodam jeszcze tylko, że jak na moje oko jeszcze w tamtym sezonie były w dobrym stanie. Bardzo proszę o rady czy warto je jeszcze jakoś ratować, czy są już skazane na zagładę...
Raz jeszcze bardzo proszę o pomoc czy warto czymś pryskać te tuje czy dać sobie spokój...
Witam. Mam problem z thujami, o co chodzi widać na zdjęciach. Czy mogę prosić o pomoc w ustaleniu co to za czort mi się na nich zalęgł? Co pomoże w jego usunięciu?
Drugie pytanie, to kiedy nawozić thuje (w donicach na balkonie jeśli to ma jakieś znaczenie)?
Trzecie, jak często je podlewać? Wysokie naokoło 150cm.

Drugie pytanie, to kiedy nawozić thuje (w donicach na balkonie jeśli to ma jakieś znaczenie)?
Trzecie, jak często je podlewać? Wysokie naokoło 150cm.

gaseb http://www.google.pl/search?q=Cinara+cu ... d=0CAUQ_AU
mszyca miodownica żywotnikowa
mszyca miodownica żywotnikowa
Dzięki! Jak się pozbyć tego obrzydlistwa?
Mospilan 20 SP lub Confidor 200 SL będzie ok na teraz?
A Promanal 012AL jesienią?
Mospilan 20 SP lub Confidor 200 SL będzie ok na teraz?
A Promanal 012AL jesienią?
Witam wszystkich
I jeszcze raz proszę o diagnostykę, co morze być przyczyną, szkodnika żadnego nie znalazłem.Tuje nie były nawożone ani obwicie polewane, mają ok 10lat, położona agrowłóknina i kora, teren gliniasty.
I jeszcze raz proszę o diagnostykę, co morze być przyczyną, szkodnika żadnego nie znalazłem.Tuje nie były nawożone ani obwicie polewane, mają ok 10lat, położona agrowłóknina i kora, teren gliniasty.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ruleczka
Opis wskazuje na szarą pleśń, gdyż agrowłóknina na glinie to duży wzrost wilgotności, a fotki pokazują, że infekcja występuje niezależnie również na zdrowych fragmentach gałęzi /młode przyrosty/, co może sugerować zarodnikowanie grzyba. Jeśli to ta choroba należałoby opryskać 2 - 3 razy stosując Biosept, a także Teldor lub Rovral Flo.
Pozdrawiam, Francik
Opis wskazuje na szarą pleśń, gdyż agrowłóknina na glinie to duży wzrost wilgotności, a fotki pokazują, że infekcja występuje niezależnie również na zdrowych fragmentach gałęzi /młode przyrosty/, co może sugerować zarodnikowanie grzyba. Jeśli to ta choroba należałoby opryskać 2 - 3 razy stosując Biosept, a także Teldor lub Rovral Flo.
Pozdrawiam, Francik
Francik
Dziękuje za odpowiedz wywalam włókninie i robię oprysk.francikrecz pisze:Ruleczka
Pozdrawiam, Francik
Witam,
Od ponad roku mam problem z przerzedzaniem igieł w dolnej części tuj i cyprysów. Na wiosnę w zeszłym roku drzewka zostały przycięte od góry, podsypałem też nawozem do iglaków. Jest to mały ogródek przy balkonie od strony południowo zachodniej. Dodatkowo jesienią zeszłego roku było wymieniane ogrodzenie, część gałązek była zaplątana w płot i trzeba było je przyciąć.
Poniżej zdjęcia. Czy da się jakoś odratować te drzewka? Bardzo proszę o poradę.

Od ponad roku mam problem z przerzedzaniem igieł w dolnej części tuj i cyprysów. Na wiosnę w zeszłym roku drzewka zostały przycięte od góry, podsypałem też nawozem do iglaków. Jest to mały ogródek przy balkonie od strony południowo zachodniej. Dodatkowo jesienią zeszłego roku było wymieniane ogrodzenie, część gałązek była zaplątana w płot i trzeba było je przyciąć.
Poniżej zdjęcia. Czy da się jakoś odratować te drzewka? Bardzo proszę o poradę.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 sie 2013, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Zauważyłem, że na moich tujach (i to różnych odmianach) następuję usychanie gałązek. Czy to nie jakaś choroba grzybowa?

Zauważyłem, że na moich tujach (i to różnych odmianach) następuję usychanie gałązek. Czy to nie jakaś choroba grzybowa?

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, lepszy Confidor.gaseb pisze:Dzięki! Jak się pozbyć tego obrzydlistwa? Mospilan 20 SP lub Confidor 200 SL będzie ok na teraz?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
gemciu83 dzięki za PW