Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Moni - nie masz za dużego słońca przy tej ławeczce?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aszka pisze:Kompozycje eleganckie ;:138
Ale ja mam pytanie ;:180
Na ostatnim zdjęciu widzę kuleczki jak się domyślam Danica-powiedz jak sobie radzisz z koszeniem.Czy wokół masz gołą ziemię ?ja dosadzam u siebie ale wszędzie wykopuję darń i nieciekawie to wygląda na tle gołej ziemi.Z kolei jak posadzę w trawie to ona zaraz je zadusi.Na Twoim zdjęciu wygląda ładnie-zielone na zielonym ;:3
Olu, akurat teraz trawa duża i niezbyt widać, ale są to tuje Danica. Rosną na trawniku, a wokół wyskubuję trawę i chwasty. Tworzą się takie małe kółeczka z samą ziemią pod spodem. Moje tuje rosną tam już 4 lata, więc dobrze się zadomowiły w tym miejscu i jakoś dają radę - są ładne i gęste. Myślę, że w samej trawie, bez plewienia ciężko będzie zachować ładne kulki.

-- Pn 30 kwi 2012 11:07 --
Deirde pisze:Moni - nie masz za dużego słońca przy tej ławeczce?
Nie, jest w sam raz :wink: . Zdjęcie robione przed południem, gdy jest słońce, później jest dużo cienia od 2 dużych drzew :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia,
Kompozycje z jednorocznymi bardzo ładne, fiolet z bielą to tez mój ulubiony zestaw ;:108
Nasadzenia przy tarasie zaplanowałaś bardzo ciekawie - fajny dobór roślin, rabata ne bedzie wymagała wielu zabiegow, zeby dobrze wygladac caly sezon. Trzmieliny i hortensje limelight bedą efektownie wyglądać w zestawieniu, juz nie moge sie docżekac efektu końcowego.
Dużo pracy prżed Tobą, ale efekt na pewno zachwyci ;:108
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotki dla Gosi :wit
Tu ławeczka w samo południe - już ma cień
Obrazek

A tutaj jakieś dwie godz. później
Obrazek

Cień jest nieco mocniejszy, gdy rozwiną się liście na drzewach - na razie są jeszcze małe, ale już jest dobrze tam posiedzieć :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Monia,
Kompozycje z jednorocznymi bardzo ładne, fiolet z bielą to też mój ulubiony zestaw ;:108
Nasadzenia przy tarasie zaplanowałaś bardzo ciekawie - fajny dobór roślin, rabata ne bedzie wymagała wielu zabiegow, zeby dobrze wygladac caly sezon. Trzmieliny i hortensje limelight bedą efektownie wyglądać w zestawieniu, już nie moge sie docżekac efektu końcowego.
Dużo pracy prżed Tobą, ale efekt na pewno zachwyci ;:108
Pozdrowionka :wit
Kasiu, w zasadzie wszystkie kompozycje są białe i biało-fioletowe, ale mam też różową , choć niedokończoną, bo brakuje mi jednej sadzonki. Kupiłam fajną pelargonię - ze względu na kształt kwiatka zdecydowałam się na zakup, bo kwiatuszki inne niż wszystkie pełne, w kształcie różyczek ;:167
Obrazek

Na nowej rabacie Limelight mam posadzoną na razie 1szt., bo są na razie dostępne tylko nieduże sadzonki, więc czekam na rozwój dostaw krzaczków w ogrodniczych, które póki co skupiają się na jednorocznych. Muszę docelowo posadzić 6 tych hortensjowych krzewów.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Upał mamy istnie letni od paru dni. Dzisiaj ma być jeszcze większy ;:173
Są plusy i minusy takiej aury - wszystko rozkwita błyskawicznie, ale też szybko przekwita, więc łapię aparatem te kwitnące chwile.
Rozkwitły już wszystkie wiśnie japońskie, jakie mam :D
Kiku Shidare Zakura
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Royal Burgundy - cudna w tym roku :D Ma spore te kwiaty, bardzo liczne w tym sezonie i robią wrażenie. Moje drzewo w tym roku osiagnęło już ponad 2m i całe gałęzie obsypane ma kwiatami
Obrazek

Obrazek

Amanogawa - obie mają w tym roku również masę pąków i kwiatów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i biały migdałek - kwiaty jak malutkie różyczki, a pąki niczym kulki styropianu. Mam dwa - jeden na pniu, adrugi w formie krzewu. Jest śliczny, ale niestety łapie coś jakby uwiąd po kwitnieniu i liście robią się brzydkie - na szczęście na krótko, bo niedługo później odradzają się ładne, zielone.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia - bardzo ładne te wiśnie, mam Kanzana, a o białym migdałku myślałam ale z niego zrezygnowałam.
Mam nadzieję, że przyjdą do nas burze, niestety róże potrzebują dużo wody, a u nas pojawiły się muszki.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypomniała mi się taka szkolna piosenka, gdy spacerowałam po ogrodzie rano - buszowało w kwiatach pełno trzmieli
Na zielonej polanie dziś wiosenny bal
Do taktu tańczą grube bąki i chrabąszcze dwa
Dili, dili, dili, dili i chrabąszcze dwa...

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deirde pisze:Monia - bardzo ładne te wiśnie, mam Kanzana, a o białym migdałku myślałam ale z niego zrezygnowałam.
Mam nadzieję, że przyjdą do nas burze, niestety róże potrzebują dużo wody, a u nas pojawiły się muszki.
Gosiu, u nas też sucho :? Codziennie podlewamy, żeby rośliny przetrwały. Martwię się zwłaszcza o te spore okazy cisów i bukszpanów, bo to nie najlepsza pogoda na ukorzenianie.
Róże jakoś dają radę - widać coraz więcej listków. Jedyne z nowych nasadzeń, która nie rusza i wciąż jakby w letargu, to wszystkie róże Sipa i od Ćwika Aleksandra Luxemburg.
Mam nadzieję, że się wybudzą ;:218
Bardzo ładnie ruszyła William & Catherine - myślę, że to musi być dobra sadzonka, bo akurat tam, gdzie rośnie nie jest najlepsze miejsce (mocno kamieniście i niewiele udało się wybrać podczas sadzenia).
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ja też dzisiaj z rana podlewałam-a sąsiad do mnie "sąsiadko,nie warto będzie padać" .O tej porze wody nie za dużo o ile coś spadnie.Moje od Sipa mają "malutkie kiełki"
Ja mojego białego 4 razy przesadzałam i on przez to ciągle "tyci,tyci" :oops: u Ciebie mogę zobaczyć jak będzie wyglądał ....kiedyś bo znowu czeka go przeprowadzka :lol:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś wisienki przepiękne, no i biały migdałek cudeńko. Mój różowiutki dosłownie się usmażył.....jeszcze wszystkie pąki nie rozkwitły a kwiaty już brązowieją i zasychają :(
Prześliczna kępka irysków :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, pelagia o różanych kwiatach bardzo ładna ;:173
Dobrze, ze możesz uwieczniać zmieniający się w tempie ogród, a ja mogę go podziwiać ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia - nie martw się, na pewno ruszą. Moja La France od Sipa też nie rusza, wykopałam ją i wsadziłam do wody na 2 dni, teraz trafiła do donicy. Druga - Kaiserin Auguste Victoria - przez długi czas stała w miejscu - w poniedziałek zobaczyłam że róża ruszyła. Jak są zielone i nie usychają to ruszą. Teraz te upały im nie pomagają. Cieszę się że róże od Austina Wam ładnie rosną - akurat William & Catherine były najdroższe - gdybyśmy trochę poczekały to taniej, ładniejsze sadzonki można było kupić w Rosen G.
Moje od Austina - z jesiennego zamówienia - ruszyły bardzo późno.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Moniko,wyczytałam u Ciebie,że Lennei Ci nie kwitnie.Moja też.Może coś jest na rzeczy,co jej utrudnia kwitnienie :roll: Moja raz miała marnego kwiatka :( Jak coś ustalisz,to liczę,że mi powiesz :;230
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

widziałam 'Lennei' w Powsinie, też bardzo kiepsko kwitnącą, choc spory egzemplarz.....
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”