Różany ogród Moniki
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Różany ogród Moniki
Moni - nie masz za dużego słońca przy tej ławeczce?
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu, akurat teraz trawa duża i niezbyt widać, ale są to tuje Danica. Rosną na trawniku, a wokół wyskubuję trawę i chwasty. Tworzą się takie małe kółeczka z samą ziemią pod spodem. Moje tuje rosną tam już 4 lata, więc dobrze się zadomowiły w tym miejscu i jakoś dają radę - są ładne i gęste. Myślę, że w samej trawie, bez plewienia ciężko będzie zachować ładne kulki.Aszka pisze:Kompozycje eleganckie![]()
Ale ja mam pytanie![]()
Na ostatnim zdjęciu widzę kuleczki jak się domyślam Danica-powiedz jak sobie radzisz z koszeniem.Czy wokół masz gołą ziemię ?ja dosadzam u siebie ale wszędzie wykopuję darń i nieciekawie to wygląda na tle gołej ziemi.Z kolei jak posadzę w trawie to ona zaraz je zadusi.Na Twoim zdjęciu wygląda ładnie-zielone na zielonym
-- Pn 30 kwi 2012 11:07 --
Nie, jest w sam razDeirde pisze:Moni - nie masz za dużego słońca przy tej ławeczce?

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monia,
Kompozycje z jednorocznymi bardzo ładne, fiolet z bielą to tez mój ulubiony zestaw
Nasadzenia przy tarasie zaplanowałaś bardzo ciekawie - fajny dobór roślin, rabata ne bedzie wymagała wielu zabiegow, zeby dobrze wygladac caly sezon. Trzmieliny i hortensje limelight bedą efektownie wyglądać w zestawieniu, juz nie moge sie docżekac efektu końcowego.
Dużo pracy prżed Tobą, ale efekt na pewno zachwyci
Pozdrowionka
Kompozycje z jednorocznymi bardzo ładne, fiolet z bielą to tez mój ulubiony zestaw

Nasadzenia przy tarasie zaplanowałaś bardzo ciekawie - fajny dobór roślin, rabata ne bedzie wymagała wielu zabiegow, zeby dobrze wygladac caly sezon. Trzmieliny i hortensje limelight bedą efektownie wyglądać w zestawieniu, juz nie moge sie docżekac efektu końcowego.
Dużo pracy prżed Tobą, ale efekt na pewno zachwyci

Pozdrowionka

- Alania
Fotki dla Gosi
Tu ławeczka w samo południe - już ma cień

A tutaj jakieś dwie godz. później

Cień jest nieco mocniejszy, gdy rozwiną się liście na drzewach - na razie są jeszcze małe, ale już jest dobrze tam posiedzieć

Tu ławeczka w samo południe - już ma cień

A tutaj jakieś dwie godz. później

Cień jest nieco mocniejszy, gdy rozwiną się liście na drzewach - na razie są jeszcze małe, ale już jest dobrze tam posiedzieć

- Alania
Kasiu, w zasadzie wszystkie kompozycje są białe i biało-fioletowe, ale mam też różową , choć niedokończoną, bo brakuje mi jednej sadzonki. Kupiłam fajną pelargonię - ze względu na kształt kwiatka zdecydowałam się na zakup, bo kwiatuszki inne niż wszystkie pełne, w kształcie różyczekrobaczek_Poznan pisze:Monia,
Kompozycje z jednorocznymi bardzo ładne, fiolet z bielą to też mój ulubiony zestaw![]()
Nasadzenia przy tarasie zaplanowałaś bardzo ciekawie - fajny dobór roślin, rabata ne bedzie wymagała wielu zabiegow, zeby dobrze wygladac caly sezon. Trzmieliny i hortensje limelight bedą efektownie wyglądać w zestawieniu, już nie moge sie docżekac efektu końcowego.
Dużo pracy prżed Tobą, ale efekt na pewno zachwyci![]()
Pozdrowionka

Na nowej rabacie Limelight mam posadzoną na razie 1szt., bo są na razie dostępne tylko nieduże sadzonki, więc czekam na rozwój dostaw krzaczków w ogrodniczych, które póki co skupiają się na jednorocznych. Muszę docelowo posadzić 6 tych hortensjowych krzewów.
- Alania
Upał mamy istnie letni od paru dni. Dzisiaj ma być jeszcze większy
Są plusy i minusy takiej aury - wszystko rozkwita błyskawicznie, ale też szybko przekwita, więc łapię aparatem te kwitnące chwile.
Rozkwitły już wszystkie wiśnie japońskie, jakie mam
Kiku Shidare Zakura

Royal Burgundy - cudna w tym roku
Ma spore te kwiaty, bardzo liczne w tym sezonie i robią wrażenie. Moje drzewo w tym roku osiagnęło już ponad 2m i całe gałęzie obsypane ma kwiatami

Amanogawa - obie mają w tym roku również masę pąków i kwiatów

i biały migdałek - kwiaty jak malutkie różyczki, a pąki niczym kulki styropianu. Mam dwa - jeden na pniu, adrugi w formie krzewu. Jest śliczny, ale niestety łapie coś jakby uwiąd po kwitnieniu i liście robią się brzydkie - na szczęście na krótko, bo niedługo później odradzają się ładne, zielone.

Są plusy i minusy takiej aury - wszystko rozkwita błyskawicznie, ale też szybko przekwita, więc łapię aparatem te kwitnące chwile.
Rozkwitły już wszystkie wiśnie japońskie, jakie mam

Kiku Shidare Zakura

Royal Burgundy - cudna w tym roku

Amanogawa - obie mają w tym roku również masę pąków i kwiatów

i biały migdałek - kwiaty jak malutkie różyczki, a pąki niczym kulki styropianu. Mam dwa - jeden na pniu, adrugi w formie krzewu. Jest śliczny, ale niestety łapie coś jakby uwiąd po kwitnieniu i liście robią się brzydkie - na szczęście na krótko, bo niedługo później odradzają się ładne, zielone.

- Deirde
Monia - bardzo ładne te wiśnie, mam Kanzana, a o białym migdałku myślałam ale z niego zrezygnowałam.
Mam nadzieję, że przyjdą do nas burze, niestety róże potrzebują dużo wody, a u nas pojawiły się muszki.
Mam nadzieję, że przyjdą do nas burze, niestety róże potrzebują dużo wody, a u nas pojawiły się muszki.
- Alania
Przypomniała mi się taka szkolna piosenka, gdy spacerowałam po ogrodzie rano - buszowało w kwiatach pełno trzmieli
Na zielonej polanie dziś wiosenny bal
Do taktu tańczą grube bąki i chrabąszcze dwa
Dili, dili, dili, dili i chrabąszcze dwa...

Na zielonej polanie dziś wiosenny bal
Do taktu tańczą grube bąki i chrabąszcze dwa
Dili, dili, dili, dili i chrabąszcze dwa...

- Alania
Gosiu, u nas też suchoDeirde pisze:Monia - bardzo ładne te wiśnie, mam Kanzana, a o białym migdałku myślałam ale z niego zrezygnowałam.

Róże jakoś dają radę - widać coraz więcej listków. Jedyne z nowych nasadzeń, która nie rusza i wciąż jakby w letargu, to wszystkie róże Sipa i od Ćwika Aleksandra Luxemburg.
Mam nadzieję, że się wybudzą

Bardzo ładnie ruszyła William & Catherine - myślę, że to musi być dobra sadzonka, bo akurat tam, gdzie rośnie nie jest najlepsze miejsce (mocno kamieniście i niewiele udało się wybrać podczas sadzenia).
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Ja też dzisiaj z rana podlewałam-a sąsiad do mnie "sąsiadko,nie warto będzie padać" .O tej porze wody nie za dużo o ile coś spadnie.Moje od Sipa mają "malutkie kiełki"
Ja mojego białego 4 razy przesadzałam i on przez to ciągle "tyci,tyci"
u Ciebie mogę zobaczyć jak będzie wyglądał ....kiedyś bo znowu czeka go przeprowadzka 
Ja mojego białego 4 razy przesadzałam i on przez to ciągle "tyci,tyci"

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Moniś wisienki przepiękne, no i biały migdałek cudeńko. Mój różowiutki dosłownie się usmażył.....jeszcze wszystkie pąki nie rozkwitły a kwiaty już brązowieją i zasychają
Prześliczna kępka irysków

Prześliczna kępka irysków

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Monia, pelagia o różanych kwiatach bardzo ładna
Dobrze, ze możesz uwieczniać zmieniający się w tempie ogród, a ja mogę go podziwiać

Dobrze, ze możesz uwieczniać zmieniający się w tempie ogród, a ja mogę go podziwiać

- Deirde
Monia - nie martw się, na pewno ruszą. Moja La France od Sipa też nie rusza, wykopałam ją i wsadziłam do wody na 2 dni, teraz trafiła do donicy. Druga - Kaiserin Auguste Victoria - przez długi czas stała w miejscu - w poniedziałek zobaczyłam że róża ruszyła. Jak są zielone i nie usychają to ruszą. Teraz te upały im nie pomagają. Cieszę się że róże od Austina Wam ładnie rosną - akurat William & Catherine były najdroższe - gdybyśmy trochę poczekały to taniej, ładniejsze sadzonki można było kupić w Rosen G.
Moje od Austina - z jesiennego zamówienia - ruszyły bardzo późno.
Moje od Austina - z jesiennego zamówienia - ruszyły bardzo późno.
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Moniko,wyczytałam u Ciebie,że Lennei Ci nie kwitnie.Moja też.Może coś jest na rzeczy,co jej utrudnia kwitnienie
Moja raz miała marnego kwiatka
Jak coś ustalisz,to liczę,że mi powiesz 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
widziałam 'Lennei' w Powsinie, też bardzo kiepsko kwitnącą, choc spory egzemplarz.....
Pozdrawiam