Hacjenda Anego
Re: Hacjenda Anego
Gdzieś przeczytałam to " Pan Bóg zabrał ludziom raj, w zamian dał Chorwację" czy jakoś tak ale ja się podpisuję 4 kończynami. Uwielbiam chorwackie zwyczaje, przejdziesz w jedną stronę w Krka( nie tylko) i w głowie szumi, w drugą stronę wracasz już obkupiony 

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Any
Wycieczka wspaniała co oczy zobaczą to ogień nie spali i woda nie zabierze. Dlatego trzeba zwiedzać póki sił i pieniędzy starczy
Jan byłam w tym roku w czerwcu prywatnie w Madrycie. Wspominam też pola lawendowe , gaje oliwkowe i żywopłoty z liścia laurowego . Śmialiśmy się z mężem ,że to co przycinają to idzie do Polski na przyprawę. A propos ogórków kwaszonych na zimę ja dodaję na słoiczek dodatkowo mały plastereczek papryki ostrej peperoni/czuszki czerwonej /Ogórki mają taki ostry smak z pazurkiem Proszę spróbować jak masz możliwość jeszcze zrobić parę słoików . Piękne to pnącze -ta przroda nas powala nie wspomnę otym wodospadzie 

Pozdrawiam Ewula
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogóreczk z papryczką superowe .Też jej dodaję do kiszonych i konserwowanych .Any uwielbiam także ich muzykę http://www.youtube.com/watch?v=Q5mCnRk8seYa tego szczególnie .No to solidnie pokosztowałeś Rakiji 

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Emko- i ja się pod tym podpisuję 
Ewiczko masz rację - ja też wyznaję taką zasadę ... nie kręci mnie nowe auto, nowe meble (usprawiedliwiam się - ten remont z wymianą mebli, który mnie teraz zajmuje to ... po 32 latach) każdy grosz przeznaczamy na wędrówki i zwiedzanie.
Jadziu w każdej miejscowości stoją grupki panów 3-4 osoby i .... śpiewają chorwackie pieśniczki
a ten teledysk z podanego adresu You Tube pokazuje wodospady rzeki Krka - właśnie pod tym największym się kąpałem
Byliśmy w końcu na ogrodzie i .... popatrzyliśmy tylko - sąsiad pochwalił się swoim winkiem, a my przywiezioną rakiją
po niedzieli kiedy w końcu będzie remont zakończony, posadzimy tulipany i zerwiemy jabłka - jest trochę roboty, głównie porządkowej.
Najgorsze, że grzyby zaczęły rosnąć, a ja bardziej grzybiarz niż ogrodnik .......
i jak to pogodzić?
wiem!
rano las - po południu ogród

Ewiczko masz rację - ja też wyznaję taką zasadę ... nie kręci mnie nowe auto, nowe meble (usprawiedliwiam się - ten remont z wymianą mebli, który mnie teraz zajmuje to ... po 32 latach) każdy grosz przeznaczamy na wędrówki i zwiedzanie.
Jadziu w każdej miejscowości stoją grupki panów 3-4 osoby i .... śpiewają chorwackie pieśniczki
a ten teledysk z podanego adresu You Tube pokazuje wodospady rzeki Krka - właśnie pod tym największym się kąpałem

Byliśmy w końcu na ogrodzie i .... popatrzyliśmy tylko - sąsiad pochwalił się swoim winkiem, a my przywiezioną rakiją

po niedzieli kiedy w końcu będzie remont zakończony, posadzimy tulipany i zerwiemy jabłka - jest trochę roboty, głównie porządkowej.
Najgorsze, że grzyby zaczęły rosnąć, a ja bardziej grzybiarz niż ogrodnik .......
i jak to pogodzić?
wiem!
rano las - po południu ogród

Jak to się mówi auta czy mebli do grobu się nie zabierzeany57 pisze: Ewiczko masz rację - ja też wyznaję taką zasadę ... nie kręci mnie nowe auto, nowe meble (usprawiedliwiam się - ten remont z wymianą mebli, który mnie teraz zajmuje to ... po 32 latach) każdy grosz przeznaczamy na wędrówki i zwiedzanie.

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- Ewiczka52
Any
Chyba dobrze dojrzałam ,że malowałeś na szkle - piękne a zwłaszcza " choinka zimą". Pokaż coś więcej na swoim watku 

Pozdrawiam Ewula
- any57
masz rację!kozino pisze: To co przeżyjemy jest nasze na zawsze.
przeglądałem zdjęcia - żadne nie odwzorowuje tego co widziałem .... one tylko przywracają pamięć i wspomnienia ...
tak jak napisałem w "Radosnej twórczości - Kozino" na str.14 - to był tylko epizod .... zauważyłem farby do malowania na szkle i malowałem, aż ... farby się skończyłyEwiczka52 pisze: Chyba dobrze dojrzałam ,że malowałeś na szkle - piękne a zwłaszcza " choinka zimą". Pokaż coś więcej na swoim watku
Ten tydzień spędziłem pracowicie. Po wypoczynku ostro wziąłem się do roboty - kafelkowanie i składanie mebli .... gotowe!

została tylko kosmetyka i uzupełnienie drobiazgów, wieszaczków itp.
Byliśmy na popołudniowej kawie na ogrodzie ....
jesiennie, liście pospadały z drzew, kwiaty poprzekwitały - ale nie wszystkie .... jeszcze jest kolorowo,
czas najwyższy poprzesadzać z rozsadnika goździki, bratki i dzwonki, no i sadzenie tulipanów i hiacyntów....
dzisiejsze kolory hacjendy .... zapomniałem zrobić zdjęcie truskawki - była tak czerwona i słodka, że .... szybko zniknęla w naszych ustach (oczywiście podzieliliśmy się po połowie)

- misia i klusek
- 1000p
- Od: 29 lip 2012, o 20:41
Any Goździki hodujesz w rozsadniku? dlaczego.
Ale masz piękne kolory jesieni -podobają Mi się.
Krzysiek
Ale masz piękne kolory jesieni -podobają Mi się.
Krzysiek
- any57
goździk brodaty, bratek, dzwonek, są to kwiaty dwuletnie - zakwitną na drugi rok,misia i klusek pisze:Any Goździki hodujesz w rozsadniku? dlaczego.
moja żona sieje je pod koniec czerwca, w pustym już rozsadniku (nie przeszkadzają na rabatkach) , a we wrześniu sadzonki wysadza na wybrane miejsca,
wiosną, latem, obsypią się kwiatem

- misia i klusek
- 1000p
- Od: 29 lip 2012, o 20:41
Dzięki Any pytałem bo kocham goździki- taki komunistyczne zboczenie. W najbliższym czasie buduję rozsadnik o !!
Krzysiek
Krzysiek
- Ewiczka52
Any
Co słychać chyba wziąłeś się za pracę po urlopie
Czy przypadkiem nie napadły Cię nawałnice z okropnymi wichurami ,bo tyle słyszy się w telewizji . 

Pozdrawiam Ewula
- any57
Ewiczko nawałnice mnie ominęły ... i dobrze,
trochę musiałem pojeździć i ... komputer odpoczywał
a jak już do niego się dorwałem to ... zdjęcia i filmy z wycieczki musiałem ponagrywać
oj warto było!
Krzyśku ot rozsadnik - sąsiad dał mi okno - ja do niego zbiłem skrzynkę i .... żona ma rozsadnik - wiosną sieje sałatę, gazanie, nagietki, aksamitki .... w czerwcu jak wspominałem bratki i goździki - taka to budowla .... stoi w kąciku i nie przeszkadza
Remont skończony
więc na ogród się wybrałem,
na kompostownik spojrzałem,
grzyby ujrzałem,
znak to, że kompost dojrzały
pod rośliny będzie wspaniały.
łopatę wziąłem i robiłem,
aż po pachy się wgłębiłem.
pół przyczepy ziemi wybrałem,
wielką stertę usypałem,
ale i o grzybach myślałem,
do lasu się wybrałem.
30 kani - zbiór nie byle jaki,
do tego podgrzybki i maślaki.

trochę musiałem pojeździć i ... komputer odpoczywał
a jak już do niego się dorwałem to ... zdjęcia i filmy z wycieczki musiałem ponagrywać

Krzyśku ot rozsadnik - sąsiad dał mi okno - ja do niego zbiłem skrzynkę i .... żona ma rozsadnik - wiosną sieje sałatę, gazanie, nagietki, aksamitki .... w czerwcu jak wspominałem bratki i goździki - taka to budowla .... stoi w kąciku i nie przeszkadza
Remont skończony

więc na ogród się wybrałem,
na kompostownik spojrzałem,
grzyby ujrzałem,
znak to, że kompost dojrzały
pod rośliny będzie wspaniały.
łopatę wziąłem i robiłem,
aż po pachy się wgłębiłem.
pół przyczepy ziemi wybrałem,
wielką stertę usypałem,
ale i o grzybach myślałem,
do lasu się wybrałem.
30 kani - zbiór nie byle jaki,
do tego podgrzybki i maślaki.

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
I jeszcze....."wiersz napisałem"

- Ewiczka52
Any
Faktycznie coś w koszyku zjadliwego jest chyba czy jakieś muchomory

Pozdrawiam Ewula
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajny przerobiony kompost z wierszykiem i grzybkami na dodatek .Oj bedą roślinki wdzięczne za takie papu .Wiesz jednak wiśnie wyciągnięte z wiśniówki dodałam do tej ohydnej pigwówki .Teraz smakuje to trochę lepiej ,ale i tak brrrrr