Potrawy Wigilijne
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Potrawy Wigilijne
U mnie nazywa się to kapusta wigilijna. Jest robiona z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Dodaje się olej lniany do smaku. Ale nie daje się masła, nie pasuje do staropolskich potraw postnych. Kiedyś w dni postne nie jadało się nabiału.
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Właśnie zrobiłam kapustę z grzybami. U mine właśnie z pieczarkami i masłem. Kapusta z grzybami u nas w Wielkopolsce tradycja, a my lubimy z pieczarkami. Grzyby suszone drogie I potrzeba ich sporo na zupę, pierogi i uszka.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: Potrawy Wigilijne
Wracając do potraw wigilijnych ciekawa rzecz była w domu mojego męża. Wszyscy się tym strasznie zajadali, przy wigilijnym stole na wyścigi czekali, żeby dostać dużo i dokładkę, nie rzucały się na to tylko dwie osoby na 16: ja i druga synowa
Potrawa polega na tym, że wymoczone, obdarte ze skóry i kręgosłupów śledzie kroi się na kawałki, dodaje dużo pokrojonej w kostkę cebuli i zalewa olejem do równego. A potem dusi się na malutkim ogniu cały dzień prawie, wszystko to rozłazi się na papkę, jest w smaku kwaśne i słone jednocześnie, w każdym razie ostre. Je się to głównie do pierogów prawie ruskich, czyli takich, jak ruskie, tylko z mniejszą ilością sera, ale i do kapuścianych.

Potrawa polega na tym, że wymoczone, obdarte ze skóry i kręgosłupów śledzie kroi się na kawałki, dodaje dużo pokrojonej w kostkę cebuli i zalewa olejem do równego. A potem dusi się na malutkim ogniu cały dzień prawie, wszystko to rozłazi się na papkę, jest w smaku kwaśne i słone jednocześnie, w każdym razie ostre. Je się to głównie do pierogów prawie ruskich, czyli takich, jak ruskie, tylko z mniejszą ilością sera, ale i do kapuścianych.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
Wracając do potraw ,babcia gotowała barszcz grzybowy zakwaszany kwasem żytnim z uszkami grzybowymi.Najbardziej pamiętam górę smażonego karpia ,makowce i topielicę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
Albo topielec.Drożdżowe, tłuste i słodkie ciasto z bakaliami, które po wyrobieniu rośnie w wodzie.Jest gotowe do pieczenia jak wypłynie.Taki relikt przeszłości kiedy nie zwracano uwagi na kalorie 

Re: Potrawy Wigilijne
Czerwony barszcz z uszkami, gołąbki z kaszą, pierogi z kapusta i grzybami, łazanki z kapustą, makaron z twarogiem, kutia z miodem i bakaliami, makowiec, piernik, kompot z suszonych jabłek, Pozostałe potrawy to karp smażony, w galarecie i gotowany.dotii pisze:Kochani ,zięć mój pochodzi z Łodzi ,te Święta spędzimy razem przy wspólnym stole .Moze macie regionalne potrawy z małą ilością ryby . On nie lubi ryb i mam z tym ogromny problem a chcę go dobrze ugościc i delikatnie zaskoczyć
-
- 200p
- Posty: 448
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Potrawy Wigilijne
kaLo, a można prosić przepis? U mnie się piecze czasami takie drożdżówki że ciasto rośnie w wodzie ale w woreczku foliowym. Coś podobnego?
Pozdrawiam Piotr
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Potrawy Wigilijne
Przepisu nie mam, ale robiłem z przepisu na stronie Winiar.Może ktoś ma oryginalny i poda, chociaż jak wpisałem w szukajkę "ciasto topielec" to wszystkie przepisy podobne.Ciekawa jest różnorodność możliwych wypieków z takiego ciasta od makowców po rogale marcińskie.
-
- 200p
- Posty: 448
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Potrawy Wigilijne
Poczytałem i moje podobne, tylko woreczek a nie ścierka. Więc spróbuje ze ścierką.
Pozdrawiam Piotr
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7581
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Potrawy Wigilijne
Nie wiem jaki jest przepis Kalo, ale robiłam swego czasu topielca często.
Najlepszy wychodzi jak się nie wałkuje ciasta tylko rozciąga rękami.
Super szarlotka z niego wychodziła. A na wierzch kładłam właśnie takie " kęski" urwane rozpłaszczone
delikatnie, jak się zrumieniły to pychota, kruchutkie, drożdżowe ciasto.
Na świeżo jeszcze ciepłe jest kruche i dla mnie najsmaczniejsze, a jak postoi już przez noc to już takie nie jest,
ale też b. dobre.
U mnie na Wigilię to muszą być obowiązkowo śledzie, nie ważne jak przyrządzone, w każdej postaci.
Najlepszy wychodzi jak się nie wałkuje ciasta tylko rozciąga rękami.
Super szarlotka z niego wychodziła. A na wierzch kładłam właśnie takie " kęski" urwane rozpłaszczone
delikatnie, jak się zrumieniły to pychota, kruchutkie, drożdżowe ciasto.
Na świeżo jeszcze ciepłe jest kruche i dla mnie najsmaczniejsze, a jak postoi już przez noc to już takie nie jest,
ale też b. dobre.
U mnie na Wigilię to muszą być obowiązkowo śledzie, nie ważne jak przyrządzone, w każdej postaci.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Co do mrożenia pierogów gotowanych czy surowych dodam że zawsze mrożę surowe lekko podsuszone. Rozkładam na tacce w zamrażarce i po zamrożeniu zsypuję do woreczka. Do spożycia wrzucam do gorącej wody stopniowo i pojedynczo bez wcześniejszego rozmrażania. Jeśli się stykają wtedy moją się rozpaść.
Jeśli chodzi o mrożenie ryb to do mrożenia ryb się nie myje, tylko wyciera z krwi i śluzu. Rozmraża się w wodzie i myje dokładnie. W ten sposób zamrożone ryby nie tracą smaku , są jak świeże.
Może komuś przydadzą się moje rady.
Jeśli chodzi o mrożenie ryb to do mrożenia ryb się nie myje, tylko wyciera z krwi i śluzu. Rozmraża się w wodzie i myje dokładnie. W ten sposób zamrożone ryby nie tracą smaku , są jak świeże.
Może komuś przydadzą się moje rady.
- Mirek19
- 1000p
- Posty: 2167
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Potrawy Wigilijne
Czy ktoś gotuje na Wigilię zupę rybną z głów karpia ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.