Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

loeb pisze: Patasko bardzo ładne co to jest to z prawej zielone w paski?
Nie mam pojęcia :( Kupione zostały jako mieszanka dyń ozdobnych. Czyli może to być ustalona odmiana, bądź wieloletnie krzyżówki. Nasion nie mam co wydłubać, bo i tak dynie mi się pokrzyżowały. Z resztą na jednym krzaku są i gruszkowe i kuliste 8-)
wegetarianka pisze: Jak długo te ozdobne postoją, w domowych warunkach?
Jeżeli dobrze pójdzie to pożyją do kwietnia :)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Dużo dłużej mogą pociągnąć, u moich rodziców do dziś stoi jedna ozdobna z zeszłego roku i jeden patison. Aż ciekawa jestem ile więcej wytrzyma:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loeb, Sunshine nam smakowała a tak sobie myślę o Golden Nugget i nie mogę sobie przypomnieć. Mam pewne podejrzenia ,że nie dopilnowałam i ktoś się tymi poczęstował ( po zbiorze zawiozłam dynie do moich rodziców, bo u mnie nie było jeszcze gdzie trzymać). W tym roku "plony" już mogę trzymać u siebie to dopilnuje i porobię notatki, no przynajmniej taki mam plan..... :wink:
U mnie też wiele dyni teraz postanowiło zacząć obfite owocowanie, ciut za późno.Szkoda,że lato nie trwa u nas dłużej...
Forumowiczka Kasia...;)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

chudziak pisze:wegetarianko na poprzedniej stronie prosiłam Cię byś zamieściła swój przepis na gulasz fasolowy z dynią w dziale z przepisami ale chyba przeoczyłaś prosbę :( więc
wegetarianka pisze: makaron z sosem dyniowo- kokosowym i też wrzucę nieco szpinaku pewnie ;:137
teraz, proszę, zamieść obydwa :lol:
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Miałam nasiona z wymiany (Marina, Table Acorn, Delicata) i któraś roślinka ma takie owoce:

Obrazek

Trudno mi stwierdzić która, bo bardzo się rozrosły. Macie może pomysł co to za odmiana albo krzyżówka? Do jedzenia czy podziwiania? Czy wygląda na dojrzałą? Owoce są małe.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Kontra, to jakaś krzyżówka.Wszyscy rodzice byli jadalni, więc i ta jest.
Forumowiczka Kasia...;)
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Zabrzmiało kanibalizmem .... :;230
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

caterina pisze:Kontra, to jakaś krzyżówka.Wszyscy rodzice byli jadalni, więc i ta jest.
Dzięki :)
A masz pomysł czego z czym i jak wygląda dojrzała? Bardzo mi się podoba i wielkościowo też fajna - lubię małe.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Kontra, to odmiana od Cateriny, jeden z rodziców to Delicata. U mnie wyrosły identyczne owoce.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kontra, ona chyba już jest dojrzała.. Sądząc po tych zółtych paskach.. tylko nie jestem pewna czy te wypukłości to nie efekt romansu zza płota z jakąś ozdobną ;)
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Chudziak, przepraszam, faktycznie przeoczyłam :oops:
Nie wrzucam tam przepisów, bo moja kuchnia jest wegetariańska, w znacznej mierze wegańska, więc pewnie niewielu zainteresuje.
Sos wyszedł mega, w mojej subiektywnej opinii :) pieczesz kilogram dyni obranej, pokrojonej w kostkę, polanej oliwą, posypanej kilkoma szczyptami soli aż będzie na tyle miękka, że można bez problemu ją rozgnieść widelcem; miksujesz ze szklanką mleka kokosowego, dosmaczasz solą (pół łyżeczki lub więcej), gdyby nie było szpinaku, wcisnęłabym też czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, ale dowabiłam szpinak: ok 500g świeżych liści lub 250g mrożonego (i rozmrożonego z odciśniętą wodą) podgrzewasz na niewielkiej ilości oliwy przez kilka minut, jak liście zaczną tracić jędrność solisz, pieprzysz, sypiesz szczyptę startej gałki muszkatołowej i wciskasz czosnek przez praskę (u mnie 3 ząbki), mieszasz z puree dyniowo- kokosowym, następnie z makaronem; jeśli używasz sera, możesz posypać makaron na talerzach startym na drobnej tarce;
A gulasz fasolowy- zrobiłam podobnie jak fasolkę po bretońsku, tylko zamiast pomidorów dodałam dynię (najpierw ją smażyłam z cebulą w przyprawie curry, potem dodałam do gotującej się fasoli jak zaczynała mięknąć i gotowałam do miękkości warzyw, na koniec odjęłam trochę dyni i zmiksowałam na puree); przyprawy w trakcie gotowania wg uznania, ja dodałam sól oczywiście, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, na koniec gotowania wcisnęłam czosnek przez praskę, 3 ząbki.
Loeb, będę miała trochę nasion, nie dużo, ale dla forumowiczów będzie po kilka sztuk :)
Patasko, jeśli to są dynie ozdobne, to jakie ma znaczenie to, że się krzyżują? Wyjdą pewnie ciekawie w kształtach i kolorach, ja bym zebrała :D
Kontra, to może być krzyżówka z Mariną, ona ma takie wypustki, tylko ten gruszkowy kształt mnie zastanawia, ani z Delicaty, ani z Mariny...
Aniaw, jedyna dynia, jaka mi się kojarzy do Twoich wymogów, to Boston Marrow; dobra na surowo bez dziwnych posmaków, słodka, soczysta, jak nie dynia :D moja mama ją miała :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

wegetarianka, dla mnie nie ma znaczenia, że się krzyżują, w przyszłym roku będą same moje krzyżówki :heja
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Czytam na forum wątki dyniowe i pomidorowe. Chyba jestem zakręcona dyniowo i pomidorowo. W każdym bądź razie, z premedytacją, zapyliłam dynię Justynkę kwiatkiem Atlantic. Nie dawno (ze 3 tyd. temu).Dyńka rośnie sobie .Jak na razie nie imponuje rozmiarem. Z tego co zrozumialam ,to dopiero w przyszłym roku będzie wiadomo ,co z tego skrzyżowania wyjdzie. Jak myślicie ,co?
Asia
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

wegetarianko- dziękuję :D
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wegetarianko, wstawiaj przepisy, na pewno komuś coś się przyda, choćby jako natchnienie;) Kapusta też wegańska a ile osób do niej schabowego dorzuca;) A tak już serio, myślę, że warto popularyzować przepisy czysto warzywne, lub choćby wegetariańskie. Niektóre dania bardzo interesujące wychodzą. W sumie teraz tym przepisem poratowałaś moją śmietankę kokosową, która od pół roku kwitnie na półce i nie mam na nią pomysłu :D A od nasionek chyba się uzależniłam.. a wiele do wypróbowania nie trzeba, w ekstremalnej sytuacji i 1 starczy:D ale bezpieczniej 3.
U was też tak chłodno?:/ Zaczęłam wycinać dyniom liście, taki trochę magiczny zabieg, oby szybciej dojrzewały..

Pelasia: Wielki Justyn ;D albo inna niespodzianka:)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”