Begonie z nasion cz.1
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Begonie z nasion
Tak owszem na przykład ja siałam begonie. tydzień temu jeszcze nie kwitły, ale miały już pączki. Niestety dopiero za tydzień zobaczę je znowu i wtedy zrobię zdjęcia. Sama jestem ciekawa co z nimi - to moje pierwsze begonie 

- ANIACIOS
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 maja 2014, o 11:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://images61.fotosik.pl/971/8adb922de788b4fb.jpg
[/url]
to moje begonie 
-- 13 maja 2014, o 12:51 --
Od wielu miesięcy obserwuje watek begoni z nasion więc i swoimi się pochwalę .Jestem z nich taka dumna

-- 13 maja 2014, o 12:51 --
Od wielu miesięcy obserwuje watek begoni z nasion więc i swoimi się pochwalę .Jestem z nich taka dumna

Pozdrawiam Ania
Niesamowite! W życiu bym nie przypuszczała, że można w warunkach domowych doczekać się takich pięknych sadzonek i to już kwitnących, bądź za chwilę (akutat będą jak znalazł po ostatnich przymrozkach). Ja w tamtym roku oberwałam na próbę małą zaszczepkę i też doczekałam się z niej rozrośniętej begonii, przy której te "sklepowe" mogą sie schować;) W tym roku kupię 10 gotowych, żeby za rok mieć co najmniej 30 własnych;)
Aniacios, gratulacje, przepiękne dzieciaczki:)) Co to za odmiana?? Piękny ten róż, taki delikatny i elegancki.
Aniacios, gratulacje, przepiękne dzieciaczki:)) Co to za odmiana?? Piękny ten róż, taki delikatny i elegancki.
- ANIACIOS
Nie mam pojęcia co to za odmiana ale dodam zdjęcia opakowania bo nie wysiałam wszystkiego ... Nie wierzyłam w te begonie a tu takie miłe zaskoczenie
W przyszłym roku na pewno tez wysieje

Pozdrawiam Ania
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Aniacios witamy
"w klubie", bardzo ładne begonie gratulacje. Za cierpliwość do pielęgnacji, begonie odwdzięczają się kwitnieniem do jesieni i do tego jeszcze różnorodność kolorów kwiatów i liści - bomba
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- -SONIA127-
- 200p
- Od: 1 lut 2013, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- amarylis384
- 500p
Same śliczności tu oglądam szczerze gratuluję
Teraz nowe zadanie dla nas, jak je wyeksponować i z czym połączyć na rabatkach
Ponieważ moje są już w gruncie, to powiem, że begonie u mnie na rabacie stanowią "pierwsza linię", potem starce (mrozy), lilie i canny, a wypełniacze to heliotropy.
Pozdrawiam

Teraz nowe zadanie dla nas, jak je wyeksponować i z czym połączyć na rabatkach

Ponieważ moje są już w gruncie, to powiem, że begonie u mnie na rabacie stanowią "pierwsza linię", potem starce (mrozy), lilie i canny, a wypełniacze to heliotropy.
Pozdrawiam

- ANIACIOS
Moje begonie jutro powędrują do gruntu, ma być piękna pogoda cały tydzień
Wsadziłam parę sztuk na próbę do gruntu około tydzień temu ale te codzienne ulewy chyba im nie służyły
niby pączki puszczają, nowe listki ale te stare listki takie jakieś obite, nie błyszczą się- matowe ...To będą moje pierwsze begonie z nasion w gruncie na rabatce (pierwszy plan) zawsze miałam kupne z ryneczku i to w donicach wysadzone
Po prostu się boje o nie
zostawię parę sztuk w domu w razie jakiejś awarii 

Pozdrawiam Ania
- amarylis384
- 500p
Aniacios begonie w gruncie muszą się zaaklimatyzować, przeważnie te z własnej "produkcji" bardziej to odchorowują. Uważaj nie sadź do gruntu kiedy jest ostre słońce, bo listki będą poparzone. Twoje wsadzone wcześniej będą jeszcze bardzo ładne.
- ANIACIOS
Ah ja mam taką nadzieję, że odchorują i ,,pójdą" jak szalone
Tamtej jesieni stwierdziłam,że chcę mieć piękny ogród - jestem osobą niedoświadczoną ,, zieloną " w kwestiach ogrodnictwa a to za blisko coś posadzę a to w cieniu albo na słońcu nie tam gdzie powinno
.Ale teraz wiem ja to Kocham
W begoniach się zakochałam gdy kupiłam swoją pierwszą sadzonkę na rynku ,,czerwone" liście czerwone kwiatki stała jedna samotna w donicy w ogródku w którym sama trawa jeszcze z mleczem i huśtawka ...Zmodrowano offtopic./Iwona

Pozdrawiam Ania
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Moje begonie już się zaaklimatyzowały 

- ANIACIOS
Piękne sadzonki
moje już około 2 tyg w gruncie, pierw troszke zmarniały przez deszcze
ale teraz już powoli robią wrażenie
sąsiadka i przechodnie wieszają mi sie na płocie i nie dowierzają, że sama wysiałam wyhodowałam ... Później zrobię im sesyjkę
nie mogę się doczekać aż w pełnej okazałości będą kwitnąć 

Pozdrawiam Ania
- amarylis384
- 500p
Dziunia87 Rzeczywiście Twoje begonie już dobrze zadomowione w gruncie.
Widzę masz trzy kolorki - bardzo ładne - przyznasz, że zabawa z ich sianiem, pikowaniem itd jest uciążliwa - ale jaka satysfakcja 

- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Tak wyszły mi białe różowe i czerwone. Najmniej wyszło różowych, a najwiecej czerwonych 
Dla mnie pikowanie nie było uciążliwe, bo po prostu przetrzymałam je ile sie da razem w jednym pojemniku do momentu kiedy ich pikowanie stało się znośne
Fakt, że udało mi się w miarę rzadko je wysiać.
Dopiero na tym etapie je porozdzielałam.

Dla mnie pikowanie nie było uciążliwe, bo po prostu przetrzymałam je ile sie da razem w jednym pojemniku do momentu kiedy ich pikowanie stało się znośne

Fakt, że udało mi się w miarę rzadko je wysiać.
Dopiero na tym etapie je porozdzielałam.

- Mariolaa555
- 50p
- Od: 31 maja 2014, o 12:44
To i ja się pochwale swoimi maluchami

Wysiane z dwumiesięcznym opóźnieniem, ale pomału zaczynają kwitnąć

Szkoda tylko, że liście ciemnieją chociaż nie jest to taka odmiana, może od zbyt ostrego słońca?

Wysiane z dwumiesięcznym opóźnieniem, ale pomału zaczynają kwitnąć

Szkoda tylko, że liście ciemnieją chociaż nie jest to taka odmiana, może od zbyt ostrego słońca?
Pozdrawiam Mariola