Begonie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Begonie z nasion

Post »

Tak owszem na przykład ja siałam begonie. tydzień temu jeszcze nie kwitły, ale miały już pączki. Niestety dopiero za tydzień zobaczę je znowu i wtedy zrobię zdjęcia. Sama jestem ciekawa co z nimi - to moje pierwsze begonie :wit
Awatar użytkownika
ANIACIOS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 maja 2014, o 11:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

http://images61.fotosik.pl/971/8adb922de788b4fb.jpg
Obrazek[/url]
Obrazekto moje begonie :heja

-- 13 maja 2014, o 12:51 --

Od wielu miesięcy obserwuje watek begoni z nasion więc i swoimi się pochwalę .Jestem z nich taka dumna ;:138 Obrazek
Pozdrawiam Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
millie
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 12:59

Post »

Niesamowite! W życiu bym nie przypuszczała, że można w warunkach domowych doczekać się takich pięknych sadzonek i to już kwitnących, bądź za chwilę (akutat będą jak znalazł po ostatnich przymrozkach). Ja w tamtym roku oberwałam na próbę małą zaszczepkę i też doczekałam się z niej rozrośniętej begonii, przy której te "sklepowe" mogą sie schować;) W tym roku kupię 10 gotowych, żeby za rok mieć co najmniej 30 własnych;)

Aniacios, gratulacje, przepiękne dzieciaczki:)) Co to za odmiana?? Piękny ten róż, taki delikatny i elegancki.
Awatar użytkownika
ANIACIOS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie mam pojęcia co to za odmiana ale dodam zdjęcia opakowania bo nie wysiałam wszystkiego ... Nie wierzyłam w te begonie a tu takie miłe zaskoczenie ;:138 W przyszłym roku na pewno tez wysieje :tan Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Aniacios witamy :wit "w klubie", bardzo ładne begonie gratulacje. Za cierpliwość do pielęgnacji, begonie odwdzięczają się kwitnieniem do jesieni i do tego jeszcze różnorodność kolorów kwiatów i liści - bomba :!:
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p
Od: 1 lut 2013, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Piękne macie begonie ;:138 A to moje...
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Same śliczności tu oglądam szczerze gratuluję ;:138 ;:138 ;:138
Teraz nowe zadanie dla nas, jak je wyeksponować i z czym połączyć na rabatkach ;:162
Ponieważ moje są już w gruncie, to powiem, że begonie u mnie na rabacie stanowią "pierwsza linię", potem starce (mrozy), lilie i canny, a wypełniacze to heliotropy.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ANIACIOS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Moje begonie jutro powędrują do gruntu, ma być piękna pogoda cały tydzień :heja Wsadziłam parę sztuk na próbę do gruntu około tydzień temu ale te codzienne ulewy chyba im nie służyły ;:222 niby pączki puszczają, nowe listki ale te stare listki takie jakieś obite, nie błyszczą się- matowe ...To będą moje pierwsze begonie z nasion w gruncie na rabatce (pierwszy plan) zawsze miałam kupne z ryneczku i to w donicach wysadzone :wink: Po prostu się boje o nie :;230 zostawię parę sztuk w domu w razie jakiejś awarii ;:306
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Aniacios begonie w gruncie muszą się zaaklimatyzować, przeważnie te z własnej "produkcji" bardziej to odchorowują. Uważaj nie sadź do gruntu kiedy jest ostre słońce, bo listki będą poparzone. Twoje wsadzone wcześniej będą jeszcze bardzo ładne.
Awatar użytkownika
ANIACIOS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ah ja mam taką nadzieję, że odchorują i ,,pójdą" jak szalone ;:218 Tamtej jesieni stwierdziłam,że chcę mieć piękny ogród - jestem osobą niedoświadczoną ,, zieloną " w kwestiach ogrodnictwa a to za blisko coś posadzę a to w cieniu albo na słońcu nie tam gdzie powinno ;:306 .Ale teraz wiem ja to Kocham ;:167 W begoniach się zakochałam gdy kupiłam swoją pierwszą sadzonkę na rynku ,,czerwone" liście czerwone kwiatki stała jedna samotna w donicy w ogródku w którym sama trawa jeszcze z mleczem i huśtawka ...Zmodrowano offtopic./Iwona
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Moje begonie już się zaaklimatyzowały :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ANIACIOS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Piękne sadzonki ;:oj moje już około 2 tyg w gruncie, pierw troszke zmarniały przez deszcze ;:14 ale teraz już powoli robią wrażenie :heja sąsiadka i przechodnie wieszają mi sie na płocie i nie dowierzają, że sama wysiałam wyhodowałam ... Później zrobię im sesyjkę ;:65 nie mogę się doczekać aż w pełnej okazałości będą kwitnąć ;:138
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Dziunia87 Rzeczywiście Twoje begonie już dobrze zadomowione w gruncie. ;:138 Widzę masz trzy kolorki - bardzo ładne - przyznasz, że zabawa z ich sianiem, pikowaniem itd jest uciążliwa - ale jaka satysfakcja ;:215
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Tak wyszły mi białe różowe i czerwone. Najmniej wyszło różowych, a najwiecej czerwonych :)

Dla mnie pikowanie nie było uciążliwe, bo po prostu przetrzymałam je ile sie da razem w jednym pojemniku do momentu kiedy ich pikowanie stało się znośne :)
Fakt, że udało mi się w miarę rzadko je wysiać.

Dopiero na tym etapie je porozdzielałam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariolaa555
50p
50p
Od: 31 maja 2014, o 12:44

Post »

To i ja się pochwale swoimi maluchami :D Obrazek
Obrazek
Wysiane z dwumiesięcznym opóźnieniem, ale pomału zaczynają kwitnąć
Obrazek Obrazek
Szkoda tylko, że liście ciemnieją chociaż nie jest to taka odmiana, może od zbyt ostrego słońca?
Pozdrawiam Mariola
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”