Storczyki Storczykowej cz. 3
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 3
Na pewno nie będzie kwitł tak długo jak hybrydy, ale mam nadzieję, że chociaż ze 3 tygodnie... Tak się cieszyłam na jego kwitnienie. może jeszcze wydłuży pędziki, no i potem zakwitnie na tym trzecim, co dopiero rośnie. Ale 9 kwiatów jak na botanicznego to i tak dużo
. Nie spodziewalam się, że tak szybko puści pędziki i zakwitnie. Mam go 4 miesiące, ale zaaklimatyzował się wyjątkowo szybko, choć pierwsze pąki zrzucił, ale potem zaczął puszczać korzonki, listka... Złamałam mu niechcaco jeden z tych pędzików, które miał, jak przyszedl, ale wkrótce puścił nastepny, a parę tygodni temu jeszcze jeden... Widac po nim, że jest mu dobrze, co mnie cieszy. Kupiłam go dość spontanicznie, bo mi się bardzo podobał, nie myślałam o tym, czy zapewnię mu odpowiednie warunki, ale wiadomo, że jak mi się coś spodoba, to muszę to mieć. Zdecydowania większość Phalaenopsisów i Vand dobrze rośnie, choć czasami można trafić na tak kapryśne rośliny jak bellina, albo kupić wadliwą roślinę z pognitymi korzeniami...

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkie piękne, ale do Tetraspisa będę najbardziej wzdychać. Ślicznie Ci zakwitł 

- Storczykowa
Ostatnio tetrasposy strasznie mi się podobają... Musze sobie koniecznie kupić tetraspis C1, jak tylko spotkam
.

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Dusia, ślicznie Ci kwitnie
Za mną też chodzi C1 ;) Ale póki co ten, którego już mam musi się zadomowić i zakwitnąć.
Dusia powiedz gdzie go trzymasz? blisko okna, w pełnym słońcu, bardziej w cieniu?
(u mnie kiedy dostał mocniejszego słońca to od razu widać było ślady poparzenia i na razie stoi w miejscu dość jasnym ale promienie słoneczne nie dochodzą i póki co rośnie)

Dusia powiedz gdzie go trzymasz? blisko okna, w pełnym słońcu, bardziej w cieniu?
(u mnie kiedy dostał mocniejszego słońca to od razu widać było ślady poparzenia i na razie stoi w miejscu dość jasnym ale promienie słoneczne nie dochodzą i póki co rośnie)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa
Mój tetraspis stoi w drugim rzedzie na południowym oknie, więc ma dużo światła, ale nie jest w bezpośrednim słoncu, bo zasłaniają go cieniówki i Vandy. Trzymam go ja hybrydy, czyli nie ma żadnych podstawek z keramzytem ani nic z tych rzeczy, tylko jest trochę częściej podlewany. Podlewam poprzez wlewanie wody butelką do doniczki od góry, tak, by nie polać liści i korzeni powietrznych, bo wtedy robi się na nich osad (na korzeniach). Dzisiaj zaczął otwierać następne pączuszki
)
Jeszcze trochę zdjęć:

Jeszcze trochę zdjęć:

- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny jest
pozazdrościć tylko takiego kwitnienia.

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

-
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 15:28
tetraspis śliczny
jak i cała twoja kolekcja ;)

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Śliczny, fajne ma te kreseczki- nigdy nie wiadomo jak się ułożą, przez co jest dużo ciekawszy niż przeciętny storczyk z gładkim kolorkiem czy z regularnym wzorkiem na płatkach - człowiek wypatruje każdego kolejnego kwiatka jaki się okaże... Niezła zabawa! 
Pokaż go kiedyś w całości- wiem, że już pokazywałaś, ale mi chodzi o zdjęcie z rozwiniętymi już kwiatami ;)

Pokaż go kiedyś w całości- wiem, że już pokazywałaś, ale mi chodzi o zdjęcie z rozwiniętymi już kwiatami ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Storczykowa
Jak rozwinie wszystkie, to mu jeszcze zrobię zdjęcie w całości
.
rzeczywiście na każdym kwiecie ma inny wzorek, inaczej ułożone kreseczki i nie ma dwóch identycznych kwiatów, każdy jest inny, niepowtarzalny i to jest bardzo ciekawe w tej roślinie. Już będąc pąkami kwiaty mają kreseczki, jeden ma ich mniej, drugi więcej, ale każdy inne i inaczej poukładane. Kwiaty są niezwykle delikatne, barwy perłowej, woskowe. Przy braniu Vand do kąpieli muszę na niego bardzo uważać, bo te kwiaty bardzo łatwo uszkodzić. Nawet nie mogę ich za bardzo dotykać, żeby nie połamać płatków (a bardzo lubię dotykać storczyki, zarówno kwiaty, jak i liście, a jak są woskowe, to już w ogóle...). Bardzo mi się podobają te kosmate warżki, jakby pokryte skłębioną watką. Lueddemaniany podobno też takie mają. mam nadzieję, że moje w końcu zakwitną, zwłaszcza, ze jedna jest bardzo zdrowa i wyrośnięta.

rzeczywiście na każdym kwiecie ma inny wzorek, inaczej ułożone kreseczki i nie ma dwóch identycznych kwiatów, każdy jest inny, niepowtarzalny i to jest bardzo ciekawe w tej roślinie. Już będąc pąkami kwiaty mają kreseczki, jeden ma ich mniej, drugi więcej, ale każdy inne i inaczej poukładane. Kwiaty są niezwykle delikatne, barwy perłowej, woskowe. Przy braniu Vand do kąpieli muszę na niego bardzo uważać, bo te kwiaty bardzo łatwo uszkodzić. Nawet nie mogę ich za bardzo dotykać, żeby nie połamać płatków (a bardzo lubię dotykać storczyki, zarówno kwiaty, jak i liście, a jak są woskowe, to już w ogóle...). Bardzo mi się podobają te kosmate warżki, jakby pokryte skłębioną watką. Lueddemaniany podobno też takie mają. mam nadzieję, że moje w końcu zakwitną, zwłaszcza, ze jedna jest bardzo zdrowa i wyrośnięta.
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Wspaniały tetraspis
i fotki
Czy pokażesz całą roślinkę, gdy rozwinie wszystkie pąki?

Czy pokażesz całą roślinkę, gdy rozwinie wszystkie pąki?
- Storczykowa
Tak, zrobię mu fotkę, ale niestety zdjęcia całej rośliny wychodzą paskudnie, więc nie bedzie za bardzo widać kwiatów. Mój aparat dobrze robi tylko zdjęcia z bliska
(. A tetraspisik jest taki cudny... Nie jest łatwo oddać jego delikatną urodę na zdjęciach.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Przepięknej urody!!Daj mu czerwoną wstążeczkę,bo tak się nim zachwycamy,że Ci go zauroczymy 

- Storczykowa
Dobrze, ze ja nie wierze w przesądy
.
Ale tetraspisik jest rzeczywiście zachwycający, nawet mojemu T. się bardzo podoba.

Ale tetraspisik jest rzeczywiście zachwycający, nawet mojemu T. się bardzo podoba.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Już 4 kwiauszki ma rozwinięte...cudo 

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Dusia, cudownie wygląda, ten tetraspsis. Ciekawa kiedy zakwitnie moje maleństwo.