Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agnieszko, ale żeś po oczach dała :shock: Nie wiem czego Ci bardziej zazdrościć: zapowiedzi kwitnienia u Ascocendy czy Masdevallii :D
Mój parishii ma podobnej wielkości pedzik :)
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Śliczne, ten biały w kropki nieziemski, tyle kwiatów :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tomkoc

Post »

Biały w ciapki cudowny a ile kwiatów :)
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko wszystkie piękne ale ten biały w łatki boski ;:224 ;:224
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko dałaś po oczach że aż nie wiem co napisać, nakrapiany falek cudny, maluchy z pędzikami boskie i masdevalia z pędzikami- gratuluję.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Agnieszko noto się u Ciebie zaczął sezon dla storczyków na całego Gratuluję pędzików, przyrostów i tego fantastycznie ukwieconego falka ;:224 ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, jak do Ciebie zaglądam - zanim zobaczę wpis, to tak mi serce tłucze ;:97 z niepokoju, czy zastanę coś pozytywnego czy przeciwnie...
Aleeee dzisiaj pójdę spokojnie spać :uszy, bo: i ciekawostki (kwiatuszek na mini-przyroście Dendrobium) i urocze, białe kwiaty na ;:67 ;:67 ;:67,
i pędy na kilku storczykach, łodyżka kwiatowa na Masd. (jak trudno będzie cierpliwie czekać na kwiaty :roll: ) i przecudne korzonki na keiki od Eweliny, przyrosty....
Znów mogę powtórzyć, że wiosna czyni cuda. I jak tu jej lubieć ;:88
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, zawitałam do Ciebie po raz kolejny i nie mogę oderwać oczu od sabotka. Niech Ci się pięknie rozrasta w nowe rozety. U mnie niedługo zakwitnie Paphiopedilum maudiae vinicolor. Też nie mogę się go doczekać. Jeśli się kiedyś pięknie rozrośnie to z mojej strony byłabym chętna na wymianę - chyba,że wcześniej gdzieś go dołapię. Uwielbiam takie kolorki i pstrokate listki ;:108
Wkleiłam też w swoim wątku listek pokłutego phal. Ciekawa jestem Twojej opinii - większość jest za ślimakiem ale mnie się wydaje,że to pozostałość po czymś co już wybiłam. Nowe listki rosną już ładne i a dziwne plamy, suche już się nie powiększają. Ty zasugerowałaś wciornastki...Jak byś mogła do mnie zaglądnąć będę wdzięczna.
:wit ;:3
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Agnieszko,oj,powiało wiosną,powiało optymizmem u Ciebie ;:63
Kwitnienia maluszków śliczne,nawet Dendrobium postanowiło do nich dołączyć.
Łaciaty to chyba pobił rekord świata ;:77.Koniecznie je policz!
Cambria:przypomina mi moje uwalnianie pędów na Oncidium.Niestety,z 50-cio procentowym powodzeniem,uratowałem jeden z dwóch pędzików.
Przyrosty,korzonki i pędziki na pozostałych,wzorcowe!
No i niestety,mój smuteczek ;:98 przy tym wszystkim:moje-Ewelinkowe keiki przemarznięte przez jednodniowy.przypadkowy mróz i otwarte okno ;:99

Agnieszko,serce rośnie na takie wieści.Oby tak dalej ;:215
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowo (Asiu, Justynko, Leszku, Wam też oczywiście- za wcześniejszą wizytę!) i odpowiadam :)

Marto, to może po prostu wszystkiego ;) :D Fajnie, że masz podobnych rozmiarów pędzik u parishii (a myślałam, że Twój jest dużo większy!), będziemy miały porównanie. Mój jakiś wooolny jest, ale za to nieustępliwy. Może kiedyś doczekam i widoku kwiatów... ;)

Petro, Tomku, Asiu/Mis20, dziękuję- widzę, że największe wrażenie zrobił na Was mój "ciapek", za którym ja z kolei aż tak nie przepadam (w ogóle za tymi plamiastymi jakoś tak średnio jednak), ale za to nadrabia ilością kwiatów i długością kwitnienia- w poprzednim trzymał jedne i te same kwiaty dokładnie pół roku (!)- ma u mnie palmę pierwszeństwa w tym względzie :)

Kasiu, dzięki, strasznie mnie to wszystko cieszy, szkoda tylko, że mój egzemplarz tak słabo wypada przy Twoim, zwanym "pieprz i sól" ;), ale mam nadzieję, że w przyszłym sezonie się to zmieni- na razie to jeszcze maluch w doniczce 9cm.

Julitko, dzięki- przyznaję, uwielbiam wiosnę i to, co czyni w świecie roślin. [I nie tylko roślin!] Chodzę, patrzę i oczom nie wierzę, gęba się śmieje- odchodzę, a po chwili znów wracam oczy nacieszyć... Najwięcej czasu spędzam nad moim akwarium :D

Asiu, no coś Ty, nie jest przecież tak źle, szkoda serca... :D Nie jest też może idealnie (coś tam jeszcze gdzieś tam? - ale o tym później!), ale ?dzieje się? ładnie- i oby tak już zostało! Właśnie, wiosenka- szkoda, że nie trwa okrągły rok ;)

Małgosiu, zaraz zajrzę do Ciebie i powiem co myślę (jeśli będę umiała coś pomóc).
Sabotek niestety już bez kwiatka, kwitł tylko miesiąc, a potem zmaltretowałam go totalnie myjąc drinem mocnoalkoholowym i płynem do naczyń, kiedy okazało się, że ma pasażerów na gapę- całe pokolenie świeżo wyklutych wełnowców! :shock: Kwiatek po tej "libacji" smętnie obwisł, więc ciachnęłam cały pęd bez żalu- i od tej pory na sabotku czysto (wełnowce siedziały chyba w łusce przy nasadzie kwiatka, bo tuż nad nią zauważyłam wysyp młodych). Więc jak już się rozrośnie- o ile to zrobi ;), bo chwilowo zastój totalny, to się możemy wymieniać ;:108

Henryku, przyznaję, że i mi strasznie żal tego Twojego malucha od Ewelinki, zwłaszcza, że keiki od niej mają wyjątkowo dobre geny :wink: Pewnie też szykowałby się już do kwitnienia? Mam jednak nadzieję, że Ewelina już Ci hoduje kolejnego maluszka ;)
?Łaciaty? dobija do 30-tu (~27?) kwiatów, ale powiem szczerze, że przy każdym liczeniu w którymś momencie się gubię- musiałabym chyba mieć pomocnika, żeby mi rozchylał gałązki, bo tak to wszystko splątane- więc pewności wciąż brak :D Rekord świata to z pewnością nie jest, ale mój- chyba tak.

Ogólnie oczyszczam sobie teren w moim pokoju; sprzątam, myję i dezynfekuję co się da- na dniach wnoszę 1-wszego ?zdechlaczka? z klatki schodowej ze sporym już pędem i szczerze mówiąc, strasznie się o niego boję. Ale na klatce na pokuszenie też go nie chcę zostawiać? :roll:

cdn.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko ;:196 za zajrzenie i pewne sugestie. Mój paphio też musi się pomnożyć, na razie wygląda podobnie jak Twój. Przykro tylko słyszeć o wełnowcach, przez nie zawsze śnią mi się horrory :evil:
I czekam na CDN ;:92
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko..Znikasz...ale za to jak Wracasz, to w wielkim stylu :D

Aż serce rośnie, jak się ogląda Twoje kwitnące kieczki :D No, cudne ;:138

Tyle kwitnień pięknych Masz...białesek z pomarańczową warżką "chodzi" za mną już dłuższy czas. I ten biało-bordowy...ilość kwiatów powalająca ;:108

Masdevallia z łabądziątkami wygląda pięknie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Agnieszko ja co prawda nie mam jeszcze akwarium ale podobnie jak Ty zaglądam co jakiś czas do moich podopiecznych :D :D dziś wąchałam swoją biała minaiturkę i albo ja mam jakieś omamy albo ona pachnie ;:60
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Małgosiu, no to ostro pasiemy nasze sabotki! ;:333

Justynko, czasu mało- nie wyrabiam, ale za to jak tak raz na jakiś czas się zrobi podsumowanie, to fajnie widać wszelkie postępy ;) Białaska sobie koniecznie zafunduj, one są takie wdzięczne- będzie Ci kwitł przez większość roku- ja na moim właśnie dziś rano znalazłam nowy pędzik i odbicie- i jak podskoczyłam z wielkim okrzykiem radości i śpiewem na ustach, to aż się mój synek zawstydził, że ma taką walniętą mamuśkę- widziałam autentyczne zażenowanie na jego twarzy! :;230

Julitko, bardzo możliwe, niektóre pachną b. delikatnie i czuć tylko jak się wsadzi w nie nos. Fajnie! :)

A teraz ciąg dalszy moich rewelacji (ale wciąż jeszcze nie wszystko, bo oczywiście w połowie sesji padły mi akumulatorki...):

Moja cicha nadzieja na spełnienie marzenia storczykowego o własnym keiki na pędzie:

Obrazek

Obrazek

Takich wypustek pojawiło się cztery (o dziwo storczyk stał w ciemnym kącie daleko od okna!), bardzo szybko urosły do wielkości 1-1,5 cm a potem stanęły jakby w miejscu- co też przemawiałoby za keiki, ale zobaczymy; 3 pozostałe są jeszcze mniejsze i mniej określone niż ten 1-wszy. Co obstawiacie? ;) :

Obrazek

Obrazek

A teraz moja mała zagwostka i pytanie o Wasze zdanie? To jest moje 1-wsze keiki od Eweliny, mam je 1,5 roku, będzie kwitło już 3-ci raz ? wciąż odbija z pędu, za to w ogóle nie rośnie. Tzn. rozbudował wprawdzie mocno korzonki, ale nie wypuścił u mnie dotąd ani jednego liścia. Dopiero kilka tygodni temu pokazał się zaczątek listka, ale niemal od razu po tym zaczął wypuszczać kolejne odbicie z oczka- i w tym samym momencie listek się zatrzymał, a pąki rosną w najlepsze..! Zaczynam się zastanawiać, czy mu nie obciąć tego pędzika po kwitnieniu, bo się chłopak zakwitnie na śmierć? Co byście zrobili w takiej sytuacji?
[Aha, nie jest to raczej kwestia nawożenia, bo nawożę różnie, i na kwitnienie, i na masę zieloną]:

Obrazek

Obrazek

Tu szykuje się kolejne kwitnienie mojego dziwaczka z avatarka- to już chyba czwarta wymiana kwiatów od wakacji:

Obrazek

Tu podobnie: mój phalaenopsis alabaster kwitnie od wakacji już 4-ty raz i ma już kolejne 2 odbicia w trakcie wzrostu- o takich wiecznie kwitnących egzemplarzach marzyłam od samego początku , od pierwszego storczyka ;) :

Obrazek

A tu już coś z nowości- phal. schilleriana, maleńka, kupiona dla pięknych liści, dla ?klimatu? w akwarium (ale burżujstwo, co? ;))- szczerze mówiąc, może już w ogóle nie rosnąć i nie kwitnąć :D Mam ją 2 m-ce i już idzie listek i pięknie przyrastają korzonki- to dobrze, bo w podłożu miała chyba tylko jednego zdrowego:

Obrazek

Kupiony równocześnie z schillerianą aerangis, również u mnie wypuścił listek i odbicie z korzonka- w podłożu na razie z korzonkami marnie, wkopałam mu więc jeden z dwóch korzonków powietrznych:

Obrazek

No i tyle, reszta w następnym odcinku ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Agnieszko jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie z maleństwem to ja obstawiam keiki
Z tym Twoim maluszkiem, który cały cały czas i powoli puszcza listka - ja nie robiła bym nic widocznie jest bardzo silny i chętny do kwitnienia a może teraz jak jest ciepło listek ruszy :D
;:138 ;:138 dla dziwaczka i nowości -bardzo śliczne
Cieszę się, że moja miniaturka jest z tych, które pachną jutro też będę wąchała :heja
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”