Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maria2008
100p
100p
Od: 8 sie 2008, o 22:27

Post »

no to w takim razie nie martwie się i czekam aż wypuści w końcu nowego liścia :lol: :wink: dziękuje za podpowiedź i pozdrawiam :wink:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czarodzieju bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, spanikowałam, ale jednak mój zamioculcas przestał żółknąć i wygląda na to że fanaberie mu przeszły, zaczął wypuszczać listeczek.... :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Zamioculcas - powolny wzrost.

Post »

Mój zamek to już niemały okaz, nie wiem, ile dokładnie ma lat, ale na pewno kilka. :wink: Jestem z niego bardzo zadowolona, martwi mnie tylko jedna rzecz - bardzo wolny wzrost. Wokół starych łodyg umiejscowione są dość gęsto zalążki nowych, niektóre mają po 7 cm, inne trochę mniej, i... stoją tak tygodniami. :?
Jedno z maleństw:

Obrazek

Ktoś ma pomysł, jaki może być powód tego "zastoju"?
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam 2 dorosłe, jeden z liśćmi prawie metrowymi, drugi o połowę mniejszy. Ten większy: Obrazek wypuszcza liście na bieżąco tzn. liść, potem postoi ze 3-4 miesiące i następny.
Ten mniejszy: Obrazek stał prawie rok, w tym czasie gdzieś pół roku temu był przesadzony. Teraz (na zimę) jak widać odżył - wypuszcza liście i z tyłu są jeszcze 2 maciupeńkie. Ale przyrost jest "normalny".
Trudno jednoznacznie powiedzieć czemu Twój ma taki zastój. Wydaje mi się, że "coś" mu trzeba zmienić. Może temperaturę otoczenia (ustawić w inne miejsce) a może spróbuj - tak jak ja z tym większym - pryskać mu po prostu co 2-gi dzień górną warstwę ziemi. Robię tak dlatego że stoi w pobliżu kaloryfera.
A może ma po prostu zbyt małą doniczkę (korzenie rosną - to liście też rosną) ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
MarBoro83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sty 2009, o 12:19

Problem z zamiokulkasem...

Post »

Witam!
Jak już wspomniałem w temacie mam mały problem z zamiokulkasem...czubki liści (ale tylko tych co urosły w ostatnim czasie nie ma tego na starszych liściach) zrobiły się brązowe (prawie czarne) i otoczyły się jakąś lepką mazią - wygląda jak kropelka wody...nie mam z nim żadnych problemów cały czas rośnie (nawet teraz w okresie zimowym nie zachamował się jego wzrost), w okresie zimowym stoi na parapecie wschodniego okna, temp. moim zdaniem też jest ok, podlewany raz na 1.5-2 tyg...wcześnie został przelany co skończyło się uschnięciem dwóch łodyg ale teraz wyraźnie wrócił do formy wypuszczają cały czas nowe i to właśnie na tych nowych się to pojawia...
Może ktoś wie co to takiego i doradzi mi jak się tego pozbyć i czy jest to bardzo szkodliwe dla rośliny...
MarBoro83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sty 2009, o 12:19

Post »

Obrazek Obrazek
udało mi się zrobić 2 fotki...chodzi mi o tą "kropelkę" na szczycie liścia...jest lepka :?
Profy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lis 2008, o 12:20

Post »

Przykro mi, ale ja niestety nie potrafię Ci pomóc, nie spotkałem się z czymś takim jeszcze.
Tomek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Ja też czegoś takiego na zamioculcasie nie widziałem, zmyj to wodą z denaturatem 1:1, jeśli będzie się powtarzało pomyślimy nad innym rozwiązaniem. :D
Awatar użytkownika
jolka1954
100p
100p
Od: 16 paź 2006, o 19:30

Zamiokulkas

Post »

Witam! Chciałam się poradzić, bo muszę wymienić moim kwiatkom doniczki i nie wiem czy mają być raczej głębokie, czy płytsze. Mam dwa zamiokulkasy . Pozdrawiam
Pozdrawiam Jolka
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Jeśli chcesz zmienić podłoże zamiokulkasom to wybierz taką doniczkę aby była niewiele większa od tej co jest obecnie. Zamiokulkasy lubią mieć ciasno w doniczce. Najważniejsze, aby bulwy wszystkie znajdowały się pod ziemią :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
jolka1954
100p
100p
Od: 16 paź 2006, o 19:30

Post »

Dzięki za radę, tak myślałam, mam dwa zamiokulkasy jeden rośnie w płytszej doniczce a drugi w głębokiej , ten w płytszej lepiej sobie radzi ma grubsze przyrosty , a tego drugiego niedawno dostałam w takiej głębokiej doniczce a przyrosty jego są cienkie , i chciałam im zmienić doniczki , i zamieszczam ich fotki. Pa Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Jolka
zemiro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 paź 2008, o 19:14

Post »

MÓJ KWITNIE I WYPUSZCZA NOWE ŁODYGI :P
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Jestem świeżą posiadaczką i mam kilka pytań:
-zasycha mu listeczek w ziemi-czy mam się tym martwić?
-czy powinnam już go przesadzić-doniczka jest powyginana od bulw-i do jakiej ziemi najlepiej?Doniczka chyba musi być niewiele większa od dotychczasowej-ponoć lepiej rośnie :roll:
Obrazek Obrazek
brokoolka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2009, o 15:45

Post »

hej darla80:) moim zdaniem powinnaś przesadzić do większej doniczki, ja dziś zrobiłam tak, że na dno dałam ok 2 cm keramzytu, ok 1 cm ziemi uniwersalnej, bulwy z resztką starej ziemi i dosypałam nowej ziemi na tyle, że ponad bulwami jest jeszcze warstewka. Intuicja mi tak podpowiedziała, ponieważ jedna bulwa tak mi się rozbujała, że zaczęła rosnąć do góryi przez to łodyżki się kładły, bałam się że już mi zgniła mimo baaaaaaaardzo rzadkiego podlewania ale na szczęście to tylko za mała doniczka.
Twoje bulwy mogły zostać zalane w sklepie, dlatego listek usechł, ale wszystko się okaże jak wyjmiesz ze starej ziemi, co i tak musisz zrobić:)
Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję że nie namieszałam zbytnio, ale poczytałam cały wątek i tak mi się wydaje..
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Darlo, Twój Zamioculcas rośnie w nieprawidłowym podłoż, jak wszystkie rośliny z kwiaciarni :D .
Przesadź go w niewiele większą doniczkę. Podłoże do sukulentów i na dno keramzyt.
Ten uschnięty listek to na pewno pozostałość po ukorzenianiu go. Z niego powstała na pewno któraś z bulw :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”