Ulubione storczyki Art :) cz.2
- dorotakol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2
Cattleyka prześliczna, ale korzonki jeszcze cudniejsze - może podstaw im jakiś pieniek,albo konarek to się przyczepia, ale z drugiej strony jak wtedy namaczać roślinę 

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No proszę, wszyscy narzekają, a ja po dwóch latach hodowli mam same puste parapety! ;) Tylko nie pytajcie jak to się robi, to już lepiej narzekać na ciasnotę...
A tak naprawdę to wróciłam, żeby pochwalić korzenie, które też mnie zauroczyły (luubię takie, mrauu!
), ale oślepiona urodą cattleyki zapomniałam o nich- musisz mieć Asiu niezłą wilgotność w mieszkaniu, świetnie to wygląda
Oby tylko dobrze o niego zadbali, jeśli go rzeczywiście oddasz- czasem widuję w palmiarniach nieco zmarniałe rośliny, rosnące jakby same sobie...
A co do mężów - mój wszystko wypatrzy, co najmniej raz na tydzień robi obchód kontrolny, a jak wyjeżdża (robi to dość często) pyta przez telefon co nowego u naszych kwiatków. Ostatnio zamarzyła mu się vanda z wielkimi korzeniami do podłogi...
Odpada więc kupowanie po kryjomu, ale za to można go czasem namówić na coś fajnego i jest z kim pogadać o storczykowych wzlotach i upadkach ;)

A tak naprawdę to wróciłam, żeby pochwalić korzenie, które też mnie zauroczyły (luubię takie, mrauu!

Oby tylko dobrze o niego zadbali, jeśli go rzeczywiście oddasz- czasem widuję w palmiarniach nieco zmarniałe rośliny, rosnące jakby same sobie...
A co do mężów - mój wszystko wypatrzy, co najmniej raz na tydzień robi obchód kontrolny, a jak wyjeżdża (robi to dość często) pyta przez telefon co nowego u naszych kwiatków. Ostatnio zamarzyła mu się vanda z wielkimi korzeniami do podłogi...

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu cattleyka pięknie zakwitła
szkoda, że nie mogę poczuć zapachu
a tak lubię te zapachy storczykowe
Korzenie nad podziw urosły ogromne to znak, że Aerides dobrze się u Ciebie czuje
Wypatruj może jakiś zwiastun się pojawi i zobaczysz kwiaty.

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;

Justynko, to mnie pocieszyłaś, że nie tylko u mnie takie "cudowne rozmnożenie" storczyków przez okres latajustus27 pisze:Asiu...ja mam podobnie, z tą tylko różnicą, że parapetów brak. Pozostaje nowy kwietnik zrobić. Wywiozłam 9 storczyków do ogrodu, przywożę 16 + dzisiejsza nowośćA marzę o Vandzie i conajmniej 3,4 katlejach jeszcze...
![]()

Tylko kolejnego kwietnika już nie mam gdzie umieścić. Ojjjj, będzie ciasno ! A wymarzonej Vandy i katlejek bardzo Ci życzę

Grażynko, moja katlejka straciła aż 5 pączków na 7. Powodem było to, że na okres ich wzrostu (gdy są najbardziej wrażliwe),Grażyna Widera pisze:Asiu cudna Twoja cattleyka. Moja też pachnie. Mojej odpadł tylko jeden pączek a powodem tego był wiatr!!
pozostawiłam roślinę na balkonie. A wiadomo, że tego lata panowały ekstremalnie zmienne warunki atmosf. Pączki nie przeżyły tych zmian.
Zawsze miałam katlejkę w tym stadium rozwoju w domu. No i mam za swoje

dorotakol pisze:Cattleyka prześliczna, ale korzonki jeszcze cudniejsze - może podstaw im jakiś pieniek,albo konarek to się przyczepia, ale z drugiej strony jak wtedy namaczać roślinę
Agita pisze:A tak naprawdę to wróciłam, żeby pochwalić korzenie, które też mnie zauroczyły (luubię takie, mrauu!), ale oślepiona urodą cattleyki zapomniałam o nich- musisz mieć Asiu niezłą wilgotność w mieszkaniu, świetnie to wygląda
![]()
Dziewczyny, te korzenie rosną w takim tempie, że za rok pewnie podwoją swoją długość.AnnaL pisze:Asiu Korzenie nad podziw urosły ogromne to znak, że Aerides dobrze się u Ciebie czujeWypatruj może jakiś zwiastun się pojawi i zobaczysz kwiaty.
![]()
Oby do tego czasu Aerides chciał pokazać swoje kwiaty. Inaczej mogę ich nie zobaczyć w swojej uprawie

A wilgotność mam w granicach 60 %. To chyba nie tak dużo ? Widocznie takie warunki mu odpowiadają. Ma też stały ruch powietrza,
bo okno jest tam non stop uchylone. Zimą będzie mikro-wentylacja.
W Palmiarni, od ubiegłego roku znajduje się urozmaicona kolekcja storczyków. Tak więc i o Aeridesa pewnie pięknie zadbają

Agnieszko, zazdroszczę Ci szczerze, że możesz z mężem porozmawiać o storczykowej pasji...
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Art pisze:Już wróciłam
Dusia, Justynko, Kasiu, dziękuję za odwiedziny![]()
Kasiu, oto zdjęcie dla Ciebie: Aderides odorata
Rok temu i teraz:
![]()
Kwietnik, to dla Aeridesa tylko miejsce do pokazania monstrualnych korzeni. Normalnie rośnie sobie ukryty za zasłoną
na parapecie okna południowo-zachodniego. Mąż go jeszcze nie zauważył![]()
Oprócz pięknych i zdrowych korzeni rośnie mu już trzeci młody liść.
Ciekawa jestem, czy kiedykolwiek zobaczę jego kwiaty![]()
A teraz trochę koloru. Cattleya, która przez moj błąd, zamiast siedmiu, uchowała 2 kwiaty:
![]()
Asiu

Czy to znaczy, że jeżeli nie namówisz go do kwitnienia masz zamiar go "oddać"

Mam w takim razie nadzieję, że gdy go troszkę postraszysz eksmisją weźmie się do roboty

A cattleya obłędna

- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Asiu - katlejka piękna. I zawsze dobrze, że nie straciła 7 pąków, a tylko 5 - wiem, że to boli, ale i tak możesz się cieszyć kwiatuszkami 
Korzenie Aeridesa powalające! Kiedy one tak zdążyły urosnąć?
Warkoczyki można mu już pleść
A 60% wilgotności w mieszkaniu bez żadnych dodatkowych zabiegów to całkiem niezły wynik :P

Korzenie Aeridesa powalające! Kiedy one tak zdążyły urosnąć?

A 60% wilgotności w mieszkaniu bez żadnych dodatkowych zabiegów to całkiem niezły wynik :P
Kasiu, okazało się że mój mąż nie tylko WIE o istnieniu mojego długo-korzeniastego Aeridesa, ale jeszcze spytał mnie ostatnio,
czy mu się przypadkiem te korzenie na parapecie nie połamią i czy nietrzeba go przestawić w bardziej dogodne miejsce.
Był też szczerze zdziwiony, że chcę go oddać w przyszłości do Palmiarni. Zupełnie mnie zaskoczył
Madziu, mam nadz., że Aerides w przyszłości weźmie się za tworzenie pędu, a wzrost korzeni nieco powstrzyma
A teraz aktualności. Falenopsisy po kolei przekwitają (poza tym z avatarka). Nowych pędów póki co nie widzę.
Bellina otworzy wkrótce trzeci pąk, rosną dwie łodyżki kwiatowe na Masdevallii Measuresiana, Masdevallia (hybryda) o żółtych kwiatach
znów cała w pąkach.
Liparis condylobulbon otworzył pierwszą pochewkę i tworzy pęd kwiatowy (to nowość dla mnie):

Masdevallia coccinea ma drugie kwitnienie. Kwiaty tym razem dużo mniejsze. Zastanawiam się, czy to kwestia nawożenia,
z którym przy masdevalliach jestem bardzo ostrożna. Może też być tak, że w uprawie 'parapetowej' tak już pozostanie.

czy mu się przypadkiem te korzenie na parapecie nie połamią i czy nietrzeba go przestawić w bardziej dogodne miejsce.
Był też szczerze zdziwiony, że chcę go oddać w przyszłości do Palmiarni. Zupełnie mnie zaskoczył

Madziu, mam nadz., że Aerides w przyszłości weźmie się za tworzenie pędu, a wzrost korzeni nieco powstrzyma

A teraz aktualności. Falenopsisy po kolei przekwitają (poza tym z avatarka). Nowych pędów póki co nie widzę.
Bellina otworzy wkrótce trzeci pąk, rosną dwie łodyżki kwiatowe na Masdevallii Measuresiana, Masdevallia (hybryda) o żółtych kwiatach
znów cała w pąkach.
Liparis condylobulbon otworzył pierwszą pochewkę i tworzy pęd kwiatowy (to nowość dla mnie):

Masdevallia coccinea ma drugie kwitnienie. Kwiaty tym razem dużo mniejsze. Zastanawiam się, czy to kwestia nawożenia,
z którym przy masdevalliach jestem bardzo ostrożna. Może też być tak, że w uprawie 'parapetowej' tak już pozostanie.

Pozdrawiam, Joanna
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Oj Asiu długo Cię nie było, ale powrót z tzw. "wielką pompą"
Śliczne kwitnienia Masdevallii

Masdevallia coccinea pęknie ci zakwitła i na pewno Liparis oszołomi nas swymi kwiatami 

Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Ciekawie zapowiada się kwitnienie Liparis condylobulbon obejrzałam na necie
jest oryginalny , tylko czy trudny w opiece
A masdevallia powaliła mnie na kolana
piękny kolor i kształt kwiatów
Gratuluję i czekam na pędzik liparisa.

Początek mojej przygody.
))

Halinko, Gosiu, dziękuję
Aniu, mój Liparis c. rośnie sobie razem z Masdevalliami na parapecie okna północno-wschodniego.
Podobnie jak one lubi wilgotne podłoże z krótkimi okresami przeschnięcia. Nie jest trudny w uprawie.
Moja część to 1/4 całej rośliny. Pozostałe 3 części trafiły do Renatki, Halinki i Madzi. Dzięki temu możemy dzielić się
obserwacjami z uprawy. Pewnie pozostałe dziewczyny pokażą wkrótce pędy u swoich Liparisów

Aniu, mój Liparis c. rośnie sobie razem z Masdevalliami na parapecie okna północno-wschodniego.
Podobnie jak one lubi wilgotne podłoże z krótkimi okresami przeschnięcia. Nie jest trudny w uprawie.
Moja część to 1/4 całej rośliny. Pozostałe 3 części trafiły do Renatki, Halinki i Madzi. Dzięki temu możemy dzielić się
obserwacjami z uprawy. Pewnie pozostałe dziewczyny pokażą wkrótce pędy u swoich Liparisów

Pozdrawiam, Joanna
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Asiu- piękna masdevallia. Tyle kwiatow naraz, gratuluję
Jak Będziesz mieć chwilkę, to poproszę o fotkę pojedyńczego kwiatuszka z bliska....przynajmniej u Ciebie sobie kwiat popodziwiam

Jak Będziesz mieć chwilkę, to poproszę o fotkę pojedyńczego kwiatuszka z bliska....przynajmniej u Ciebie sobie kwiat popodziwiam

- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Asiu, Masdevallia jest urzekająco piękna, jak i cała reszta 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Ależ piękna Twoja Masdevallia!!!
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Asiu - Twój Liparis ma mocno wypasione te młode psb
(przyznaj się - czym go dokarmiałaś?) , prawie tak duże jak te stare i pewnie dlatego już wyszedł pęd
. Mój stoi jak zaczarowany
, mimo iż staram się, żeby miał wilgotno. Korzonków wypuścił całe mnóstwo i rośnie chyba nowa psb, ale pochewki dalej maleńkie, no i nowe psb mają może połowę wielkości starych
Masd. coccinea prześliczna :P , no i boskie są tej pofalowane łodyżki

Masd. coccinea prześliczna :P , no i boskie są tej pofalowane łodyżki