Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Cattleyka prześliczna, ale korzonki jeszcze cudniejsze - może podstaw im jakiś pieniek,albo konarek to się przyczepia, ale z drugiej strony jak wtedy namaczać roślinę ;:223
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No proszę, wszyscy narzekają, a ja po dwóch latach hodowli mam same puste parapety! ;) Tylko nie pytajcie jak to się robi, to już lepiej narzekać na ciasnotę... ;:108

A tak naprawdę to wróciłam, żeby pochwalić korzenie, które też mnie zauroczyły (luubię takie, mrauu! 8-) ), ale oślepiona urodą cattleyki zapomniałam o nich- musisz mieć Asiu niezłą wilgotność w mieszkaniu, świetnie to wygląda ;:63
Oby tylko dobrze o niego zadbali, jeśli go rzeczywiście oddasz- czasem widuję w palmiarniach nieco zmarniałe rośliny, rosnące jakby same sobie...

A co do mężów - mój wszystko wypatrzy, co najmniej raz na tydzień robi obchód kontrolny, a jak wyjeżdża (robi to dość często) pyta przez telefon co nowego u naszych kwiatków. Ostatnio zamarzyła mu się vanda z wielkimi korzeniami do podłogi... :D Odpada więc kupowanie po kryjomu, ale za to można go czasem namówić na coś fajnego i jest z kim pogadać o storczykowych wzlotach i upadkach ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu cattleyka pięknie zakwitła ;:1 szkoda, że nie mogę poczuć zapachu ;:223 a tak lubię te zapachy storczykowe :tan Korzenie nad podziw urosły ogromne to znak, że Aerides dobrze się u Ciebie czuje ;:108 Wypatruj może jakiś zwiastun się pojawi i zobaczysz kwiaty. ;:108 ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

justus27 pisze:Asiu...ja mam podobnie, z tą tylko różnicą, że parapetów brak. Pozostaje nowy kwietnik zrobić. Wywiozłam 9 storczyków do ogrodu, przywożę 16 + dzisiejsza nowość :D A marzę o Vandzie i conajmniej 3,4 katlejach jeszcze... :;230 ;:224
Justynko, to mnie pocieszyłaś, że nie tylko u mnie takie "cudowne rozmnożenie" storczyków przez okres lata :)
Tylko kolejnego kwietnika już nie mam gdzie umieścić. Ojjjj, będzie ciasno ! A wymarzonej Vandy i katlejek bardzo Ci życzę ;:108
Grażyna Widera pisze:Asiu cudna Twoja cattleyka. Moja też pachnie :heja. Mojej odpadł tylko jeden pączek a powodem tego był wiatr!! :(
Grażynko, moja katlejka straciła aż 5 pączków na 7. Powodem było to, że na okres ich wzrostu (gdy są najbardziej wrażliwe),
pozostawiłam roślinę na balkonie. A wiadomo, że tego lata panowały ekstremalnie zmienne warunki atmosf. Pączki nie przeżyły tych zmian.
Zawsze miałam katlejkę w tym stadium rozwoju w domu. No i mam za swoje :(
dorotakol pisze:Cattleyka prześliczna, ale korzonki jeszcze cudniejsze - może podstaw im jakiś pieniek,albo konarek to się przyczepia, ale z drugiej strony jak wtedy namaczać roślinę ;:223
Agita pisze:A tak naprawdę to wróciłam, żeby pochwalić korzenie, które też mnie zauroczyły (luubię takie, mrauu! 8-) ), ale oślepiona urodą cattleyki zapomniałam o nich- musisz mieć Asiu niezłą wilgotność w mieszkaniu, świetnie to wygląda ;:63
Oby tylko dobrze o niego zadbali, jeśli go rzeczywiście oddasz- czasem widuję w palmiarniach nieco zmarniałe rośliny, rosnące jakby same sobie...
AnnaL pisze:Asiu Korzenie nad podziw urosły ogromne to znak, że Aerides dobrze się u Ciebie czuje ;:108 Wypatruj może jakiś zwiastun się pojawi i zobaczysz kwiaty. ;:108 ;:196
Dziewczyny, te korzenie rosną w takim tempie, że za rok pewnie podwoją swoją długość.
Oby do tego czasu Aerides chciał pokazać swoje kwiaty. Inaczej mogę ich nie zobaczyć w swojej uprawie :?
A wilgotność mam w granicach 60 %. To chyba nie tak dużo ? Widocznie takie warunki mu odpowiadają. Ma też stały ruch powietrza,
bo okno jest tam non stop uchylone. Zimą będzie mikro-wentylacja.
W Palmiarni, od ubiegłego roku znajduje się urozmaicona kolekcja storczyków. Tak więc i o Aeridesa pewnie pięknie zadbają :wink:

Agnieszko, zazdroszczę Ci szczerze, że możesz z mężem porozmawiać o storczykowej pasji...
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Art pisze:Już wróciłam :)
Dusia, Justynko, Kasiu, dziękuję za odwiedziny ;:168

Kasiu, oto zdjęcie dla Ciebie: Aderides odorata
Rok temu i teraz:
Obrazek Obrazek

Kwietnik, to dla Aeridesa tylko miejsce do pokazania monstrualnych korzeni. Normalnie rośnie sobie ukryty za zasłoną
na parapecie okna południowo-zachodniego. Mąż go jeszcze nie zauważył :;230
Oprócz pięknych i zdrowych korzeni rośnie mu już trzeci młody liść.
Ciekawa jestem, czy kiedykolwiek zobaczę jego kwiaty :?:

A teraz trochę koloru. Cattleya, która przez moj błąd, zamiast siedmiu, uchowała 2 kwiaty:

Obrazek Obrazek

Asiu ;:111 coś niesamowitego jakie on ma korzenie i w jak szybkim tempie rosną. Ciekawe, jak Twój mąż tego jeszcze nie zauważył ;:224 Choć głowę daję sobie uciąć, że mój połowy moich kwiatów nie widzi, nie wspominając o nowościach.
Czy to znaczy, że jeżeli nie namówisz go do kwitnienia masz zamiar go "oddać" :?:
Mam w takim razie nadzieję, że gdy go troszkę postraszysz eksmisją weźmie się do roboty :;230
A cattleya obłędna ;:108
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - katlejka piękna. I zawsze dobrze, że nie straciła 7 pąków, a tylko 5 - wiem, że to boli, ale i tak możesz się cieszyć kwiatuszkami :wink:
Korzenie Aeridesa powalające! Kiedy one tak zdążyły urosnąć? :shock: Warkoczyki można mu już pleść :lol:
A 60% wilgotności w mieszkaniu bez żadnych dodatkowych zabiegów to całkiem niezły wynik :P
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, okazało się że mój mąż nie tylko WIE o istnieniu mojego długo-korzeniastego Aeridesa, ale jeszcze spytał mnie ostatnio,
czy mu się przypadkiem te korzenie na parapecie nie połamią i czy nietrzeba go przestawić w bardziej dogodne miejsce.
Był też szczerze zdziwiony, że chcę go oddać w przyszłości do Palmiarni. Zupełnie mnie zaskoczył :shock:

Madziu, mam nadz., że Aerides w przyszłości weźmie się za tworzenie pędu, a wzrost korzeni nieco powstrzyma :wink:

A teraz aktualności. Falenopsisy po kolei przekwitają (poza tym z avatarka). Nowych pędów póki co nie widzę.
Bellina otworzy wkrótce trzeci pąk, rosną dwie łodyżki kwiatowe na Masdevallii Measuresiana, Masdevallia (hybryda) o żółtych kwiatach
znów cała w pąkach.
Liparis condylobulbon otworzył pierwszą pochewkę i tworzy pęd kwiatowy (to nowość dla mnie):

Obrazek Obrazek

Masdevallia coccinea ma drugie kwitnienie. Kwiaty tym razem dużo mniejsze. Zastanawiam się, czy to kwestia nawożenia,
z którym przy masdevalliach jestem bardzo ostrożna. Może też być tak, że w uprawie 'parapetowej' tak już pozostanie.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Oj Asiu długo Cię nie było, ale powrót z tzw. "wielką pompą" ;:138 Śliczne kwitnienia Masdevallii ;:109 ;:1
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Masdevallia coccinea pęknie ci zakwitła i na pewno Liparis oszołomi nas swymi kwiatami ;:180
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Ciekawie zapowiada się kwitnienie Liparis condylobulbon obejrzałam na necie ;:196 jest oryginalny , tylko czy trudny w opiece :?: A masdevallia powaliła mnie na kolana ;:224 piękny kolor i kształt kwiatów ;:111 ;:77 Gratuluję i czekam na pędzik liparisa.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, Gosiu, dziękuję ;:196

Aniu, mój Liparis c. rośnie sobie razem z Masdevalliami na parapecie okna północno-wschodniego.
Podobnie jak one lubi wilgotne podłoże z krótkimi okresami przeschnięcia. Nie jest trudny w uprawie.
Moja część to 1/4 całej rośliny. Pozostałe 3 części trafiły do Renatki, Halinki i Madzi. Dzięki temu możemy dzielić się
obserwacjami z uprawy. Pewnie pozostałe dziewczyny pokażą wkrótce pędy u swoich Liparisów :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Asiu- piękna masdevallia. Tyle kwiatow naraz, gratuluję ;:138
Jak Będziesz mieć chwilkę, to poproszę o fotkę pojedyńczego kwiatuszka z bliska....przynajmniej u Ciebie sobie kwiat popodziwiam ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Asiu, Masdevallia jest urzekająco piękna, jak i cała reszta ;:3
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Ależ piękna Twoja Masdevallia!!!
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - Twój Liparis ma mocno wypasione te młode psb :shock: (przyznaj się - czym go dokarmiałaś?) , prawie tak duże jak te stare i pewnie dlatego już wyszedł pęd ;:63 . Mój stoi jak zaczarowany :roll: , mimo iż staram się, żeby miał wilgotno. Korzonków wypuścił całe mnóstwo i rośnie chyba nowa psb, ale pochewki dalej maleńkie, no i nowe psb mają może połowę wielkości starych :?
Masd. coccinea prześliczna :P , no i boskie są tej pofalowane łodyżki :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”