Storczyki dorotykol

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki dorotykol

Post »

W OG mają Dtps. Kenneth Schubert'a a tego kapryśnego księcia to zdecydowanie nie polecam. Ten co kwitnie to zupełnie inna odmiana o zupełnie innych liściach.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aha, to będę się musiała rozglądać gdzie indziej, na OS mają zdecydowanie za drogo... Może kiedyś trafię na tego storczyka... Ty masz na myśli tego drugiego Doritaenopsis?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Szkoda Dorotko, że w międzyczasie wywiązała się dyskusja o zakupach, bo to rozstrzeliło treść o naszych Dtps Kenneth Schubert'ach

Oto obiecane fotki:
Zdjęcie archiw. z 2009 r. i obecne.

Obrazek Obrazek

Storczyk został przesadzony po przekwitnięciu ze względu na dość mocno rozłożone podłoże.
Okazało się, że korzenie nie były w najlepszym stanie. Tak więc przesadzenie i konieczne cięcia zostały przez roślinę odchorowane.
W samej doniczce jest bardzo mało korzeni, w dodatku w średniej kondycji.
Dopiero od niedawna Dtps zaczął tworzyć dość dużo młodych korzonków u nasady trzonu. Zdjęcia z obydwu stron:

Obrazek Obrazek

Zła jakość zdjęć, ale korzonki widać :wink: Najmłodszy listek (do widocznej wielkości) rośnie już ok. 3 miesięcy.

Twój 'Kenneth Schubert' jest w znacznie lepszej formie i przy moim wygląda jak okaz zdrowia. A jak go nawozisz ?
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

On jest znacznie większy od mojego. Mój też nie ma specjalnie dużo korzonków, ale zauważyłam że po umieszczeniu go w pojemniku z keramzytem zaczął intensywnie je przedłużać. Mam go od półtorej roku puścił zaledwie dwa korzenie z trzonu i trzy liście ( z tym malutkim) więc szału w intensywności rozwoju też nie ma ;:223
Nawożę go tak jak inne phalaenopsisy pół dawki co 3-4 namaczanie.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjrzałam się jeszcze raz przez ścianki doniczki i faktycznie podobnie jak u mojego za dużo korzeni nie ma.
Mojego mam od roku i od tej pory storczyk stracił ok. 3 najstarszych liści, a odbudowuje dopiero pierwszy :?
Ja nawożę podobnie. Myślę, że trzeba uzbroić się w (świętą ;:119 ) cierpliwość.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Dziewczyny, skutecznie zniechęciłyście mnie do "Kenecika", dobrze, że tu zajrzałam, bo szczerze mi się marzył. Trzeba będzie pomyśleć o czymś innym w odcieniu niebieskofioletowym ;)

Dorotko, masz niesamowitą burzę kwiatów u phalaenopsis, widać dobrą zieloną rączkę, o vandach już nie wspomnę... Trzymam kciuki za te nowe, żeby jak najszybciej ujawniły swoją urodę :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art pisze:Przyjrzałam się jeszcze raz przez ścianki doniczki i faktycznie podobnie jak u mojego za dużo korzeni nie ma.
Mojego mam od roku i od tej pory storczyk stracił ok. 3 najstarszych liści, a odbudowuje dopiero pierwszy :?
Ja nawożę podobnie. Myślę, że trzeba uzbroić się w (świętą ;:119 ) cierpliwość.
Oby one ją też w stosunku do nas wykazały :;230 :;230 :;230

A może ktoś jeszcze zechce nam pomóc w ich uprawie???
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Ja Wam nie pomogę Dorotko i Asiu. Przegrałam walkę o przetrwanie dla Niego. Najpierw metodą prób i błędów szukałam dla niego miejsca i odpowiednich warunków, a później został kolejną ofiarą "zarazy".
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Dziewczyny życzę Wam, żeby cierpliwość szybko dała rezultaty w postaci pięknych kwiatów.

Dorotko, Twój ulubieniec śliczny. To też jeden z moich ukochanych ;) Wygląda bardzo podobnie jak mój, aż myślałam, że mi zdjęcie "ukradłaś" ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te Doritoenopsis. Niech wam pięknie rosną i kwitną. ;:106
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam Dtps Kenneth Schubert od kwietnia 2009 roku , od tamtego czasu urosły mu 3 listki , jednego dolnego stracił a wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Próbowałam już różności ,np. przestawiłam w jaśniejsze miejsce, cały czas używałam jednego nawozu, trzymałam w podłożu - kora sosnowa + odrobina spagnum i nic. Około 3 miesiące temu w chwili bezsilności do tego uparciucha zmieniłam podłoże na samo spagnum (lużno ułożone) i wyeksmitowałam go na balkon - skrzynka osłonięta od ;:3 i oczywiście zmiana temperatury dzień - noc. I zobaczę co będzie bo wczoraj robiąc porządek na balkonie przed remontem zauważyłam małego cosia ;:108 Będę obserwować co będzie się działo i jeśli to pędzik to będziemy miały podpowiedz co temu złośnikowi służy.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
poccoyo
200p
200p
Od: 18 lip 2010, o 15:47
Kontakt:

Post »

:wit
przejrzałam cały wątek
śliczne masz maluszki
i te woskowe okazy te piękne
Gratuluję...

Edyta
pozdrawiam Edyta
"Każdy jest tyle wart ile daje siebie innym."

=orchidee poccoyo=
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Ja mam Dtps Kenneth Schubert od kwietnia 2009 roku , od tamtego czasu urosły mu 3 listki , jednego dolnego stracił a wygląda tak:

Obrazek

Próbowałam już różności ,np. przestawiłam w jaśniejsze miejsce, cały czas używałam jednego nawozu, trzymałam w podłożu - kora sosnowa + odrobina spagnum i nic.Około 3 miesiące temu w chwili bezsilności do tego uparciucha zmieniłam podłoże na samo spagnum (lużno ułożone) i wyeksmitowałam go na balkon - skrzynka osłonięta od ;:3 i oczywiście zmiana temperatury dzień - noc. I zobaczę co będzie bo wczoraj robiąc porządek na balkonie przed remontem zauważyłam małego cosia ;:108 Będę obserwować co będzie się działo i jeśli to pędzik to będziemy miały podpowiedz co temu złośnikowi służy.
Dzięki Aniu :)
Miło, że kilka osób podzieliło się swoimi spostrzeżeniami ;:58
Póki co nie zachęcają one do kupna tego storczyka, gdyż jak widać potrzebuje specjalnego traktowania, aby ponownie zakwitł.
Jednak być może wspólnym wysiłkiem uda się nam ustalić, czego uparciuch potrzebuje ;:88, a w konsekwencji zobaczymy jeszcze kiedyś
jego urocze kwiaty.
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Witam, postanowiłam dołączyć do dyskusji odnośnie Doritaenopsis "Kenneth Schubert", posiadam tego storczyka od roku. Rośnie u mnie w akwarium na wilgotnym keramzycie, w okresie letnim codziennie zraszam roślinkę. Po przesadzeniu z konieczności (złe podłoże) krótko chorował, stracił kilka liści. W tej chwili wygląda dobrze, od momentu zakupu cały czas kwitnie, a w lipcu wypuścił nowy pęd kwiatowy, który w tej chwili ma około 10 cm :wink: Rośnie na parapecie okna południowego, cieniowany, z dala od szyby. Pozdrawiam Laura
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Laura proszę wstaw fotkę ;:109 ;:92
Ja mam Dtps. ale innego, Kenecik padł. Obecny siedzi w pojemniku (a'la orchidarium) na zachodnim parapecie, częściej podlewam niż inne, tego wymaga (tak wynika z mojej obserwacji korzonków). Od momentu zakupienia liście wyraźnie się poprawiły.
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”